Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Βασίλης Ψαριανός

Βασίλης Ψαριανός

Ο Βασίλης Ψαριανός γεννήθηκε το 1938 στη Βρίσα Λέσβου.
Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταξύ 1964 και 1989 υπηρέτησε ως καθηγητής φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το διάστημα 1974 – 1977 πρωτοστάτησε στην οργάνωση του δημοκρατικού κινήματος των εκπαιδευτικών για τον εκδημοκρατισμό κι εκσυγχρονισμό της Εκπαίδευσης, ενώ από το 1975 μέχρι και το 1977 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης και από το 1982 μέχρι το 1986 υπηρέτησε στο Υπουργείο Παιδείας ως ειδικός συνεργάτης του υπουργού για θέματα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αδιέξοδα που ο ίδιος συνειδητοποίησε στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου του 1985, τον οδήγησαν στην πρώιμη “αποστράτευσή” του από την ενεργό εκπαιδευτική υπηρεσία, το 1989. Δε σταμάτησε, ωστόσο, έκτοτε, να υπερασπίζεται με τα γραπτά του το δικαίωμά του να ονειρεύεται μια καλύτερη παιδεία και δημοκρατία. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής εκδόσεων και μεταφραστής και για μία εξαετία, από το 2006, αρθρογραφεί τακτικά στο “Εμπρός”, ενώ από το 1996 είναι ο υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού “Αντίλαλος της Βρίσας”. Έχει δημοσιεύσει σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα, μελέτες, ποιήματα και διηγήματα. Στα βιβλία που έχει εκδώσει, περιλαμβάνονται επίσης τα: “Καμπανούστρα. Παραμύθια για μικρούς και μεγάλους”, “Τα λαδωμένα τετράδια: Διηγήματα”, “Αρχαιολογικά – Ιστορικά της Βρίσας Λέσβου” (συλλογικό) και “Για την ανάπτυξη της Βρίσας Λέσβου. Άρθρα”.
Έχει το ιστολόγιο: Το ιστολόγιο του Βασίλη Ψαριανού.

Τα λαδωμένα τετράδια – Βασίλης Ψαριανός

Περιεχόμενα:
– “Και το όνομα αυτού Βλαδίμηρος”
– “Η γυναίκα του τελώνη”
– “Τα λαδωμένα τετράδια”
– “Τ’ αραμπαδέλια”
– “Ου Αλ’βάνστους (ή τα κατά Μιχαήλο και Βλουτίνα)”
– “Μια θέση στη σκάρα”
– “Από το ημερολόγιο ενός μοναχού”
– “Από το μέτωπο των παιδικών μου χρόνων”
– “Ο Αντώνης ο δάσκαλος”
– “Ο θάνατος του ραβδιστή”
– “Ο μπάρμπας μου ο Περικλής”
– “Οι μυλόπετρες”
– “Ο παραγιός”
– “Ο Σπήλιος”
– “Ο Βρικόλακας”
– “Θύτης ή θύμα; Ποιος ξέρει!”
– “Όταν μιλούσαμε με τα πουλιά”
– “Στ’ αρτύστια”
– “Το πρώτο μάθημα”
– “Η φοβερή ιστορία ενός προγόνου μου”
– “Η Μπερμπερούδα κι ο Σαλαβτής”
– “Ο πατροκτόνος”
– “Το πάθημα του Στρατή του Παπλωματά”
– “Με την αγάπη της Αστρινής”
– “Αγγινάρες αλά πολίτα”

Για την παιδεία και την δημοκρατία – Βασίλης Ψαριανός

Προς νεαρόν επαναστάτη…
“Στο βιβλίο του “Για την παιδεία και τη δημοκρατία” ο Βασίλης Ψαριανός μας δείχνει ένα, απολύτως πειστικό δείγμα αξιακού κα ιδεολογικού στίγματος. Τα κείμενα του διατρέχουν πρόσωπα και εποχές, ”σχολιάζουν” την εφήμερη ”επικαιρότητα”, αλλά αναδεικνύουν μια διαχρονική πίστη στις αρχές και στη πολιτική ”ταυτότητα” του συγγραφέα τους. Αναδεικνύουν μια σταθερότητα στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, στην απόκρουση του δογματισμού και της μισαλλοδοξίας, μιαν εμμονή στη διαλεκτική προσέγγιση των σύγχρονων διαχρονικών ζητημάτων της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής.
Διόλου τυχαία, ασφαλώς ο συγγραφέας απευθύνει το βιβλίο αυτό ”προς νεαρόν επαναστάτη…”. Πρώτα, γιατί είναι εκπαιδευτικός. Και ύστερα κυρίως, επειδή είναι επαναστάτης ο ίδιος. Αλλά, όχι ”εύκολος” επαναστάτης..”
(από τον πρόλογο του Απόστολου Κακλαμάνη, πρ. Πρόεδρου της Βουλής)

Το οικογενειακά ονόματα των Λεσβίων – Βασίλης Ψαριανός

Τουρκογενή επώνυμα
Στην εργασία αυτή ο συγγραφέας επικεντρώθηκε στην ανεύρεση της ρίζας των λεσβιακών οικογενειακών ονομάτων που έχουν σχέση με λέξεις της Τουρκικής γλώσσας, τα λεγόμενα τουρκογενή. Το υλικό των τουρκογενών επωνύμων αντλήθηκε, κυρίως, από τους τηλεφωνικούς καταλόγους των κατοίκων της Λέσβου.

Στο κέντρο και εμπρός – Βασίλης Ψαριανός

πολιτικά δοκίμια, συνεισφορά στην πολιτική της κοινής λογικής (2012-2014)
…Υπάρχει ένας κόσμος που δεν έπαψε όλα αυτά τα χρόνια της οδυνηρής περιπέτειας, στην οποία έχει περιπέσει η χώρα, να προβληματίζεται και να ψάχνει για να βρει το καλύτερο, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης: τους άξιους ηγέτες και τις πολιτικές που θα επισπεύσουν την έξοδο της χώρας από την κρίση, που θα ενώσουν και πάλι το λαό μας και θα του εξασφαλίσουν την εθνική αξιοπρέπεια και την ισότιμη θέση του μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχει ένας κόσμος που ξεκινώντας από το “κέντρο της λογικής”, ευελπιστεί πως θα συναντηθεί σύντομα, προτού πυκνώσει για καλά πάνω από τη χώρα μας η αντάρα του διχασμού, με πολλούς μαζί, στο “πολιτικό κέντρο”, που θα οδηγήσει τη χώρα, ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά κατευθείαν εμπρός και στο κέντρο της σύγχρονης εποχής…

Λεσβιακά διηγήματα – Βασίλης Ψαριανός

Λεσβιακά διηγήματαΟι πουττσιοί της θειας-ιμ σ’ Θιανώς


Μόλις οι βιγλάτορες από το ημεροβίγλι ειδοποίησαν πως έβγαινε γιαλό ένα πειρατικό, ο ντελάλης του χωριού, τρέχοντας από μαχαλά σε μαχαλά, καλούσε να σηκωθούν όσοι βρίσκονταν στα σπίτια τους και ν’ ανέβουν, για να κρυφτούν, στο βουνό.
Εκείνη την ώρα, μέρα μεσημέρι, οι περισσότεροι δούλευαν στα χωράφια· μόνο κάποιες γερόντισσες και οι ανήμποροι γέροι ησύχαζαν μέσα στα σπίτια τους.
Η προγιαγιά της προγιαγιάς μου, που φύλαγε το νιογέννητο της κόρης της, άρπαξε το κοιμισμένο εγγόνι της από την κούνια του, το τύλιξε σε ένα χράμι, έχωσε βιαστικά ένα κομμάτι ψωμί στον κόρφο της και τρέχοντας, όσο άντεχαν τα γέρικα πόδια της, χάθηκε μέσα στα πουρνάρια, στο μονοπάτι που ανέβαινε στο βουνό…

Ο Καραλής
Η Διαθήκη του Αριστή
Το εκτροφείο αγρίων θηραμάτων
Ο χορός του Διαμαντή
Απόβαση στο ναρκοπέδιο!
Οι πουττσιοί της θειας μου της Θιανώς
Ο αγαπητικός της “Λουβιαρούδας”
Το στοιχειωμένο φίδι
Ο Γείτονας
Στα “νόστιμα” χωριά μας
Της βασιλομήτορος
Ιστορίες της Μεγάλης Πείνας
Με τις πρωτινές οικοδέσποινες της γειτονιάς
Ο Παχνιώτης με τις λίρες
Η Γενοβέφα, η Φαβιόλα και ‘γω
Αποκριάτικα
Ο Κουατής ο Τιμουλές
Το πλυντήριο
Στου Σχωρεμένου την Πλάτη
Ο Λάγκαδος
Λικνίζοντας τα χρόνια μας στο αλωνάκι της ζωής μας
Το άδικο ήταν παντού
Είχε τη βασιλική αρρώστια
Το αμάρτημα της κυρά-δασκάλας μας
Ο Ατζιλής και η “Αθηναία”
Στης Κυρά-Μαρίας: η “απαγωγή” μου και άλλα ευτράπελα
Τα “συντέλεια” του κόσμου
Το πρώτο ραντεβού

28 διηγήματα στην ατμόσφαιρα της Λέσβου κατάφορτα από ηθογραφικά και λαογραφικά στοιχεία χωρίς να υπολείπονται πλοκής και ψυχογραφικού βάθους.

Διηγήματα, Νοών, 2016, 180 σελ.

Διηγήματα
Τα λαδωμένα τετράδια (2006)
Λεσβιακά διηγήματα (2016), Νοών

Δοκίμια-Μελέτες
Για την παιδεία και την δημοκρατία (2012)
Στο κέντρο και εμπρός (2014)
Το οικογενειακά ονόματα των Λεσβίων (2015)

Πηγές: Biblionet, Νοών, Αιολίδα