Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Ζωή Φυτούση (1933-2017)

Η Ζωή Φυτούση γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933 και κατάγονταν από τη Χίο.
Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Ελληνικού Ωδείου και Μιχάλη Κουνελάκη. Πρωτοανέβηκε στο σανίδι το 1953, με το έργο «Η μαρκησία της φτωχογειτονιάς», στο Θέατρο Σαμαρτζή. Έπαιξε σε όλα τα είδη από τραγωδία μέχρι επιθεώρηση και συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς. Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1952 στην ταινία του Φίλιππα Φυλακτού «Ζαΐρα». Έπαιξε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του εμπορικού κινηματογράφου, την δεκαετία του εξήντα, ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Μεγαλύτερη επιτυχία της ήταν το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι «Φέρτε μου ένα μαντολίνο» που ερμήνευσε για πρώτη φορά στην ιστορική παράσταση του «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» του Πιραντέλο, το 1961, στο «Θέατρο Αθηνών», από τον θίασο Δημήτρη Μυράτ και Βούλας Ζουμπουλάκη.
Σταδιοδρόμησε ως συγγραφέας γράφοντας βιβλία και δημοσιεύοντας κείμενά της σε περιοδικά και εφημερίδες από τα νεανικά της χρόνια. Εξέδωσε τα βιβλία: «Το μαγικό βιβλίο», «Παρ’ εκτός», «Τάφος εδώ δεν είναι», «Μια σφαίρα», «Βοήθεια, θέλω να ζήσω», «Βιβλίο Σπουδαστών, Ελληνική Αγωγή», «Σύγχρονοι ποιητές, Έλληνες και Ιταλοί». Το ποίημά της «Κανείς, μα κανείς» βραβεύτηκε και περιελήφθη σε ιταλική ανθολογία ελληνοϊταλικής ποίησης («Anthologia di poeti Italiani e Greci», Academia Internationale di Propaganda Culturale, 1996). Το 2008, από τις εκδόσεις «Ερωδιός», εκδόθηκε το βιβλίο της «Μένανδρος: Γνώμαι Μονόστιχοι», σε έμμετρη απόδοση, από την ίδια.
Πέθανε στην Αθήνα στις 23 Ιουλίου 2017, σε ηλικία 83 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μια σφαίρα – Ζωή Φυτούση




Μια μάνα μ’ένα μυστικό που γίνεται σιωπή και ψίθυρος του σπιτιού της. Απόκρυψη και παραπλάνηση. Αίνιγμα για το γιο, που δεν μπορεί να βρεί λόγο και αιτία σε τίποτα. Ούτε βεβαίως να καταλάβει την ασυγχώρητη αγριότητα του πατέρα του. Οταν θα φύγει από το σπίτι, θα έχει κιόλας νιώσει ότι παντού υπήρχαν διάχυτα ψέματα, κρυφά μυστικά, μυστήρια αξεδιάλυτα. Που πονούσαν πραγματικά όλα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998, 237 σελ.

Βοήθεια θέλω να ζήσω – Ζωή Φυτούση




… Γιατί η μάνα μου έκανε κι άλλο παιδί τόσο γρήγορα; Γιατί πρέπει ν’ αγαπάω τα αδέρφια μου; Τι είναι παράδειγμα; Πάντως εγώ δε θέλω να είμαι το παράδειγμα. Σε ποιό χέρι κρατάμε την υπόσχεση; Ο γιός της Κοντοδάχτυλης με βίασε ή με κατούρησε; Μα καλά, εκτός από την Παναγία είμαι και εγώ παρθένα; Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, έστω κι αν κανένας δε δίνει απαντήσεις στα ερωτήματά μου, εγώ θέλω να ζήσω.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2000, 244 σελ.

Ζαφείρα, η λεύτερη… – Ζωή Φυτούση

Δράμα σε 2 πράξεις


“Στης νύχτας τη σιωπή, είναι ωραίο να μιλάς για έρωτα… η νύχτα μ’ αρέσει, κι αν ποτέ γίνω δικιά σου, νύχτα θα ‘ναι… Αν ήσουν απ’ τη ράτσα μου κι αν έτρεχε στις φλέβες σου το αίμα το τσιγγάνικο, δεν θα ‘χες να ρωτάς, τι θέλω και τι νιώθω…”
Μια ιστορία παράφορου έρωτα που ξετυλίγεται σ’ έναν τσιγγάνικο καταυλισμό… και μας αποκαλύπτει, παράλληλα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις που διαφεντεύουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, τη ζωή, τη μοίρα και τον θάνατο της περήφανης φυλής των τσιγγάνων…

Θεατρικό, Άγκυρα, 2011, 78 σελ.

Ομηρικές λέξεις – Ζωή Φυτούση




Η αγάπη μου για την Ελληνική Γλώσσα με έκανε να σκύψω με μεγάλη υπομονή στο “Ομηρικό Λεξικό” του Ι. Πανταζίδη, το οποίο εκδόθηκε “Εν Αθήναις τη 24 Νοεμβρίου 1872” και μέσα από δέκα χιλιάδες οκτακόσιες πενήντα πέντε (10.855) Ομηρικές λέξεις ξεχώρισα τρεις χιλιάδες πενήντα πέντε (3.055) που χρησιμοποιεί ο λαός μας μέχρι και σήμερα.
Αυτό σαν μια απάντησή μου σε όλους αυτούς που τολμούν να λένε πως η νεοελληνική γλώσσα δεν έχει σχέση ή δεν είναι συνέχεια της Ομηρικής.

Λεξικό, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, 2016, 92 σελ.

Το ίδιο σόι μάγκα μου – Ζωή Φυτούση




Ο κυρ-Βασίλης, ένας παιδόφιλος, υπεράνω πάσης υποψίας, μένει προστάτης δύο ανήλικων κοριτσιών, της Χαρούλας, δεκατριών ετών, και της αδερφής της, Δροσούλας, επτά ετών, μετά τον τραγικό θάνατο των γονιών τους σε τροχαίο, οι οποίοι είχαν έρθει για να δουλέψουν ως εργάτες στο κτήμα του. Ο κυρ-Βασίλης δεν έδειξε σε κανέναν, ότι γνώριζε τους απανθρακωμένους ανθρώπους, πολλά χαρτιά και στοιχεία δεν βρέθηκαν, μιας και ήταν ξένοι, κι έτσι έμειναν στα χέρια του τα δυο ορφανά κορίτσια.
Με σωρεία από ψέματα και απάτες, εκμεταλλευόμενος αφελείς ανθρώπους και καταστάσεις προσπαθεί βήμα-βήμα να υλοποιήσει το άρρωστο σχέδιό του… να δημιουργήσει ένα “σπίτι ελαφρών ηθών”, όπως το έλεγε και να εξασφαλίσει μια άνετη ζωή για κείνον και τη Χαρούλα του…

Μυθιστόρημα, Αγγελάκη Εκδόσεις, 2019, 184 σελ.

Μυθιστορήματα
Μια σφαίρα (1998), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βοήθεια θέλω να ζήσω (2000), Κέδρος
Το ίδιο σόι μάγκα μου (2019), Αγγελάκη Εκδόσεις

Θεατρικά έργα
Ζαφείρα, η λεύτερη… (2011), Άγκυρα

Λεξικά-Ελληνική γλώσσα
Ομηρικές λέξεις (2016), Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης

Μεταφράσεις
Μένανδρος, Γνώμαι μονόστιχοι (2008), Ερωδιός

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Κέδρος, Άγκυρα, Εκδόσεις Πνοές Λόγου και Τέχνης, Αγγελάκη Εκδόσεις