Παρακολούθησε το Εργαστήρι Θεατρικών Συγγραφέων του “Θεάτρου του Νότου – Αμόρε” (2000) και το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής του “Royal Court Theatre” (2001) όπου και παρουσιάστηκαν σκηνές από το έργο του “Ο φοίνικας και το κοτόπουλό του”, κάτω από την επίβλεψη του σκηνοθέτη του “AΤC” Gordon Anderson.
Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2001 με το συλλογικό έργο “Πίστη” (Θέατρο του Νότου). Το 2003 διακρίνεται στο διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης, το 2004 του απονέμεται η υποτροφία Fullbright, το 2006 το έργο του “Αντιλόπες” επιλέγεται ως ένα από τα δεκαέξι καλύτερα θεατρικά της Ευρώπης στο πρόγραμμα JANUS, ενώ το 2008 βραβεύεται στο διαγωνισμό μονόπρακτων του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, καθώς και στον Διεθνή Διαγωνισμό Μονοδράματος 2006-2008 των Unesco – ITI.
Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί: “Οι μέρες πριν έρθεις” (Θέατρο του Νότου), “Φύλλα της” (Θέατρο της Άνοιξης στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), “Τυφλή εμπιστοσύνη” (Θέατρο Άλεκτον), “Κάσσυ” (ΧΙΙΙ Διεθνής Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών).
Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, τουρκικά, ρουμάνικα, πολωνικά και φινλανδικά και έχουν παρασταθεί ή αναγνωσθεί στα Royal Court Theatre, Gate Theatre, West Yorkshire Playhouse και Tristan Bates στη Μ. Βρετανία, στο Φεστιβάλ Oyun Yaz στην Κωνσταντινούπολη, στο Φεστιβάλ του Ελσίνκι, στα Comparative Drama Conference, Φεστιβάλ GI60 στις ΗΠΑ, κ.ά.
Παράλληλα με τη θεατρική συγγραφή έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα.
Έχει το blog: Ανδρέας Φλουράκης – Θεατρικός συγγραφέας.
Η ψυχή των ημερών (1998), Ανατολικός
Ζωή σε άλλους πλανήτες (2006), Κέδρος
Διηγήματα
Πυραμίδες (2021), Κάπα Εκδοτική
Ποίηση
Το σώμα (1997), Ανατολικός
Δεύτερο σώμα (2002), Ανατολικός
σώμα 3 (2004), Μανδραγόρας
Σώμα 4 (2013), Άπαρσις
Καλοκαίρι (2020), Κάπα Εκδοτική
Δεύτερο καλοκαίρι (2021), Κάπα Εκδοτική
Το τρίτο καλοκαίρι (2022), Κάπα Εκδοτική
Θεατρικά έργα
Οι μέρες πριν έρθεις. Μπλε μαρέν (2002), Ανατολικός
Φύλλα της. Κάσσυ (2010), Αιγόκερως
Κέλυφος. Πάγος. Σε μια ώρα (2011), Αιγόκερως
Μπελ Επόκ (2012), Άπαρσις
Κόκκαλα (2015), Άπαρσις
Θέλω μια χώρα (2015), Κάπα Εκδοτική
Θεατρικά επίλεκτα: Μπλε Μαρέν. Σε μια ώρα. Ο φοίνικας και το κοτόπουλό του. Υλικό πίστης. Αντιλόπες (2016), Κάπα Εκδοτική
Ρομπέν των δασών (2017), Κάπα Εκδοτική
Οδύσσεια (2019), Κάπα Εκδοτική
Λάσσυ (2019), Κάπα Εκδοτική
Τα αγάλματα περιμένουν (2020), Κάπα Εκδοτική
Μια χώρα δυο αιώνες μετά (2021), Κάπα Εκδοτική
Η Μικρή Ασία (2022), Κάπα Εκδοτική
Ιλιάδα (2022), Κάπα Εκδοτική
Η Χάιντι και τα βουνά (2022), Κάπα Εκδοτική
Συλλογικά έργα
Αναγνώσεις 2011 (2011), Αιγόκερως
Ποιητικές συνARTήσεις 2016 (2016), Άπαρσις
Το τρίτο καλοκαίρι – Ανδρέας Φλουράκης
Συνεχίζοντας την παράδοση των καλοκαιρινών ποιητικών συλλογών, στις οποίες τα ποιήματα προέρχονται από γεγονότα αυτοβιογραφικά και παράλληλα κοινωνικά, ο Ανδρέας Φλουράκης καταλήγει φέτος στο Τρίτο καλοκαίρι.
Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή πιο ιδιαίτερη, διαφοροποιημένη από τις προηγούμενες. Ενώ στο Πρώτο και στο Δεύτερο καλοκαίρι η θεματική των ποιημάτων προερχόταν από ευχάριστες στιγμές διακοπών και άλλες αντιπροσωπευτικές καλοκαιρινές εικόνες, η συγκεκριμένη έκδοση εμπεριέχει το στοιχείο της νοσταλγίας, της μελαγχολίας, της μνήμης. Δεν λείπουν ούτε εδώ η κριτική της επικαιρότητας, το μαύρο χιούμορ και οι πιο ανάλαφρες στιγμές, αλλά σημαντικό μέρος της συλλογής αποτελεί η πλευρά του οικογενειακού περιβάλλοντος του συγγραφέα, η οποία δεν υπάρχει πια και την οποία επαναφέρει στη μνήμη με τρόπο μεταφυσικό και αινιγματικό.
Ποίηση, Κάπα Εκδοτική, 2022, 116 σελ.
Η Μικρή Ασία – Ανδρέας Φλουράκης
«Μερικές φορές έρχεται κάτι απρόβλεπτο, κάτι που κανείς δεν περιμένει, μια καταστροφή, όπως αυτή της Σμύρνης, και εκεί δεν ξέρεις τι να κάνεις».
Με δυο ετερόκλητα κείμενα που συνυπάρχουν σε ένα κοινό θεατρικό έργο με τον τίτλο Η Μικρή Ασία ο Ανδρέας Φλουράκης αναφέρεται στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Kαταστροφή. Το πρώτο κείμενο περιλαμβάνει τέσσερις μονολόγους σύγχρονων εφήβων, με τον υπότιτλο «Μικρή Χώρα Έναν Αιώνα Μετά», και το δεύτερο, μικρές πολυφωνικές σκηνές με τον υπότιτλο «Δύο Χώρες», το οποίο αναδεικνύει ένα σχεδόν άγνωστο ιστορικό γεγονός, τη διάσωση ύστερα από την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου οκτακοσίων είκοσι πέντε Ελλήνων και Αρμενίων από ένα ιαπωνικό πλοίο.
Ο Ανδρέας Φλουράκης, με το νέο θεατρικό έργο του, συνδέει την Ιστορία με το σήμερα, με έναν ξεχωριστό τρόπο, θίγοντας παράλληλα σημαντικά κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα. Το πλοίο της διάσωσης Τοκέι Μαρούθα αποτελέσει μια ιδανική πολιτεία εν πλω. Ισονομία, ισότητα, ισοπολιτεία, ανεξιθρησκεία, αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της, σεβαστές ελευθερίες, ίσα δικαιώματα, σεβασμός του διαφορετικού που συνεισφέρει στον πολιτιστικό πλούτο της κοινότητας κυριαρχούν, διδάσκουν, ευαισθητοποιούν.
Επίμετρο: Ελένη Κουτσιλαίου
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2022, 64 σελ.
Δεύτερο καλοκαίρι – Ανδρέας Φλουράκης
Σε συνέχεια της πρώτης ποιητικής συλλογής Καλοκαίρι, το 2020, ο Ανδρέας Φλουράκης συμπληρώνει το μωσαϊκό του καλοκαιριού με ένα Δεύτερο καλοκαίρι, απαραίτητο και ευχάριστο, αν λάβει κανείς υπόψη την επικαιρότητα και τους αναπόφευκτους περιορισμούς.
Το Δεύτερο Καλοκαίρι αποκαλύπτει με συγκίνηση, ειρωνεία και κάποτε σαρκασμό στιγμές της καθημερινότητας που αποδίδονται με έναν μοναδικό τρόπο, σαν να απαντώνται για πρώτη φορά, ταξιδεύοντας τον/την αναγνώστη/τρια. Ο γλωσσικός πλούτος και η σφαιρική απόδοση κάθε έννοιας από τον Ανδρέα Φλουράκη κυριαρχεί στην ποιητική συλλογή και καλεί για ανάγνωση και αναβίωση.
Ποίηση, Κάπα Εκδοτική, 2021, 100 σελ.
Μια χώρα δυο αιώνες μετά – Ανδρέας Φλουράκης
Τι έγινε λοιπόν διακόσια χρόνια πριν; Ποιοι είναι οι ήρωες του χθες και ποιοι του σήμερα; Τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα τα τελευταία διακόσια χρόνια; Η εσωστρέφεια της εποχής του κορονοϊού σηματοδοτεί το θέατρο και καλεί μέσω του έργου το κοινό να συμμετάσχει ενεργά.
Το νέο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη «Μια χώρα δυο αιώνες μετά» αναφέρεται με μαύρο χιούμορ στο πώς οι σημερινοί Έλληνες διαχειρίζονται τη νεότερη ιστορία τους, αλλά και στο πώς τη δημιουργούν. Το κείμενο ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την κωμωδία, με αναγνωρίσιμους χαρακτήρες που φλερτάρουν, φιλοσοφούν, χορεύουν, τσακώνονται, εξομολογούνται…
Εισαγωγή: Πλάτων Μαυρομούστακος
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2021, 80 σελ.
Πυραμίδες – Ανδρέας Φλουράκης
Η μοναξιά του εγκλεισμού που βιώνουμε καλύπτεται από προσχήματα «φιλίας» και επικοινωνίας, η οποία επιτυγχάνεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος βιώνει σήμερα μια παρωδία του επικείμενου τέλους σε διάφορα επίπεδα, σαν να προσπαθεί λίγο περισσότερο από παλιά να φτιάξει τον μύθο του, να στήσει μια μνημειώδη υπόμνηση της παρουσίας και του περάσματός του από τον κόσμο αυτόν. Οι Πυραμίδες του Ανδρέα Φλουράκη, τίτλος εμπνευσμένος από τα γνωστά μυθικά ταφικά μνημεία, περιλαμβάνουν δέκα μοναχικές, ευσύνοπτες αφηγήσεις, στις οποίες μπορεί να εντοπίσει κανείς μια απομόνωση υπαρξιακή πλάι στον θάνατο ως φυσική συνέχεια της ζωής και στη ζωή ως φυσική συνέχεια του θανάτου. Δέκα άνθρωποι μιλούν για τη ζωή τους μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση του εγκλεισμού, αφήνοντας να διαφανούν στοιχεία όπως η έξαρση της βίας και των ανισοτήτων, η παντοδυναμία των ψηφιακών μέσων, η απειλή της δημοκρατίας, καλώντας όλους να προβληματιστούν και να αναγνωρίσουν τα νέα δεδομένα μιας νέας πραγματικότητας.
Επίμετρο: Ελένη Κουτσιλαίου
Διηγήματα, Κάπα Εκδοτική, 2021, 108 σελ.
Το σώμα – Ανδρέας Φλουράκης
Σε λαγγόνες
και λαξευμένους
στα κύματα φαλλούς
ακούστηκαν οι δίφθογγοι
από τα πρώτα βρέφη.
Αμέσως τ’ άρπαξε ο αέρας,
μαλακά τ’ απόθεσε
αντίπερα στους παγετώνες,
να επιζούν
τα δίποδα αυτά θηλαστικά
τα δίχειρα,
τα μόνα στη γη που γνώριζαν
πως θα πεθάνουν…
Ποίηση, Ανατολικός, 1997, 77 σελ.
Η ψυχή των ημερών – Ανδρέας Φλουράκης
Σε μια μικρή πόλη δίπλα στη θάλασσα, ο υπάλληλος του κυλικείου, οι βροχές, μια σχέση που τελείωσε εδώ και χρόνια.
Οι σκέψεις, οι αναμνήσεις, τα συναισθήματα του νέου άνδρα δρουν αποφασιστικά στη ζωή του και την αναθεωρούν.
Ο χρόνος ανοίγει ή συρρικνώνεται, η μελαγχολία παραμονεύει η ένταση παλεύει με την πραότητα κι ο έρωτας ξανάρχεται πάντα από εκεί που δεν τον περιμένεις.
Μυθιστόρημα, Ανατολικός, 1998, 142 σελ.
Οι μέρες πριν έρθεις. Μπλε μαρέν – Ανδρέας Φλουράκης
Οι μέρες πριν έρθεις, 2002
3 άντρες – 3 γυναίκες
Αν η αγάπη είναι ένα όνειρο ποιος θα ήθελε να ξυπνήσει; Μια μητέρα, ένας πατέρας, μια κόρη και ο αδελφός της, μια γυναίκα κι ένας δολοφόνος, πρωταγωνιστές σε μια ιστορία υπνωτισμού και χειραγώγησης, όπου με αντισυμβατικούς τρόπους εκφράζονται οι πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες.
Μπλε μαρέν, 2002
2 άντρες – 2 γυναίκες
Πόση αθωότητα αντέχει μια εποχή εξαρτήσεων, μια εποχή σκληρής επιβίωσης; Ένα άνεργο αγόρι κι ένα κορίτσι που βλέπει το μέλλον ψάχνουν λεφτά για να πάνε διακοπές το καλοκαίρι. Ο ιδιοκτήτης ενός θλιβερού μπαρ και η έξυπνη μπάργουμαν ψάχνουν «βαποράκι» και βάζουν αγγελία στην εφημερίδα. Όσο καλά και αν προβλέπεις το μέλλον, οι άνθρωποι παραμένουν πάντοτε απρόβλεπτοι.
Θεατρικά, Ανατολικός, 2002, 94 σελ.
Δεύτερο σώμα – Ανδρέας Φλουράκης
Και δε θυμάμαι τα λόγια σου
Τα ξαναφτιάχνω συνεχώς
Τα κάνω ξένα
Ποίηση, Ανατολικός, 2002, 77 σελ.
σώμα 3 – Ανδρέας Φλουράκης
Τρίτη ποιητική συλλογή του Ανδρέα Φλουράκη (γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969) που ασχολείται συστηματικά με το θέατρο… Μια ποίηση κοφτή, “νευρική”, ολοστρόγγυλη, ποίηση θεατρόμορφη, παρατακτική μέσω μη έλλογων διαδοχικών συνειρμών που επέχουν θέση επαγωγικών συμπερασμάτων. Ποίηση σεναριακά διαρθρωμένη σε εικόνες-προλόγους όσων πρόκειται να δραματοποιηθούν, ποιήματα που περισσότερο τα ανασύρεις στη μνήμη την ώρα που περπατάς σε πολυσύχναστους -οπωσδήποτε και ποτέ μοναχικούς- δρόμους. Ποίηση “παραλόγου”, υποσημειώσεων, ποίηση-εικόνα φράσεων, συναισθημάτων, κομματιασμένων λέξεων…
Ποίηση, Μανδραγόρας, 2004, 45 σελ.
Ζωή σε άλλους πλανήτες – Ανδρέας Φλουράκης
Το μυθιστόρημα λαμβάνει χώρα σε μια ευρωπαϊκή μεγαλούπολη που δεν κατονομάζεται, λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας. Η πόλη μαστίζεται από κακοκαιρία και από ένα κύμα λαθρομεταναστών προερχόμενο από χώρες του τρίτου κόσμου. Μέσα σε μια χρονική περίοδο λίγων εβδομάδων (κατά τη διάρκεια μιας επίμονης νεροποντής) οι ζωές των οχτώ ηρώων διασταυρώνονται και διαχωρίζονται, για να ακολουθήσει ο καθένας τη δική του τροχιά.
Μια σαραντάχρονη γυναίκα υποφέρει από μοναξιά, κατεβαίνει στο κέντρο της πόλης και ψαρεύει ένα μελαψό αλλοδαπό. Ο αλλοδαπός, αραβικής καταγωγής, έχει φτάσει στην πόλη λαθραία μέσω θαλάσσης, νομίζοντας πως έφτασε στη γη της επαγγελίας. Ο αστυνομικός που έχει βάλει τον αλλοδαπό στη χώρα, έχει στήσει και μια δεύτερη παράνομη δουλειά με εισαγωγή κοκαΐνης, έχει μια μητέρα ποιήτρια κι έναν γιο. Ο γιος του αστυνομικού είναι ένα αγόρι δεκαέξι χρόνων που δεν τα πάει καλά με τους γονείς του, έχει προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο και προσπαθεί να θυμηθεί το τέλος ενός παραμυθιού που του είχε πει η γιαγιά του. Το παραμύθι αναφέρεται στην αρρώστια ενός πρίγκιπα που δε θέλει να διαδεχτεί τον πατέρα του στη βασιλεία. Η καρδιά του μαζεύει δηλητήριο και οι γιατροί είναι ανίκανοι να τον βοηθήσουν. Η γιαγιά του είναι μια μη αναγνωρισμένη ποιήτρια. Ο καταθλιπτικός γείτονας της γιαγιάς είναι ο σαραντάρης άντρας που απορρίπτει για δεύτερη φορά τη γυναίκα του. Στο κέντρο της πόλης όπου ζουν και κινούνται οι παραπάνω χαρακτήρες, ένας ομοφυλόφιλος παππούς κατεβαίνει κάθε βράδυ και την “πέφτει” σε αλλοδαπούς.
Και οι οχτώ αυτοί χαρακτήρες ψάχνουν το δικό τους μερίδιο στην ευτυχία μέσα από το σεξ, την αίσθηση της ελευθερίας, το πένθος, το χρήμα, το θάνατο, τη νοσταλγία, την υστεροφημία ή την αγάπη. Βρίσκουν αυτό που ζητούν αλλά, όπως είναι φυσικό, το ίδιο σύντομα το χάνουν.
Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2006, 216 σελ.
Φύλλα της. Κάσσυ – Ανδρέας Φλουράκης
“Φύλλα της”
Πρώτη παράσταση στο Θέατρο της Άνοιξης, το 2003, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Εφτά χρόνια μετά τα “Φύλλα της” ξαναπαρουσιάζονται στο Θέατρο επί Κολωνώ. Το έργο είχε μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά. Η τουρκική μετάφραση κυκλοφορεί σε βιβλίο το 2008 από τον εκδοτικό οίκο Mitos Boyut.
“Κάσσυ”
Πρώτη παρουσίαση στη ΧΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αρχαίου Δράματος Δελφών. Ο μονόλογος βραβεύτηκε από το Διεθνή Διαγωνισμό Θεατρικού Μονοδράματος το 2006-2008, οργανωμένο από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Ι.Τ.Ι.) και την Unesco.
Eπιμέλεια σειράς: Γιάννης Σολδάτος
Θεατρικά, Αιγόκερως, 2010, 93 σελ.
Κέλυφος. Πάγος. Σε μια ώρα – Ανδρέας Φλουράκης
Κέλυφος
1η παράσταση: “104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης”, 2011, σε σκηνοθεσία της Χριστίνας Χριστοφή.
Πάγος
Διάκριση 2003 στο διαγωνισμό μονόπρακτων του Θεάτρου Τέχνης.
Σε μια ώρα (μικρής διάρκειας)
1η παρουσίαση: Διήμερο Νέων Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, 2001, “Θέατρο του Νότου/Αμόρε”, υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Θωμά Μοσχόπουλου. In an hour: 1η παρουσίαση (script-in-hand performance): Oyun Yaz Festival (Scratch Nights), Lush., 2007, Κωνσταντινούπολη, υπό τη σκηνοθετική επίβλεψη του Dan Bye. 1η παράσταση στο GI60 festival σε σκηνοθεσία της Rose Burnett Bonczek, Νέα Υόρκη, 2007. Βιντεοσκοπημένη η παράσταση του GI60 festival παρουσιάστηκε στο BBC Big Screen στην πλατεία Millennium, 2007, Leeds Αγγλία.
Eπιμέλεια σειράς: Γιάννης Σολδάτος
Θεατρικά, Αιγόκερως, 2011, 63 σελ.
Μπελ Επόκ – Ανδρέας Φλουράκης
3 άντρες – 2 γυναίκες, 1 άνθρωπος – 1 παιδί
Διαδηλώσεις, καπνογόνα, φίδια, βόμβες, ωτοασπίδες, φραπεδάκια και μια ομπρέλα. Η μία ιστορία διαδέχεται την άλλη, όπως οι εποχές του χρόνου αλλάζουν με την αθώα ματιά ενός παιδιού. Ο κόσμος συνεχίζει να γυρίζει κι εμείς οι Έλληνες διανύουμε τη δική μας μεταβατική Μπελ Επόκ, που είναι ωραία με ένα δικό της τρόπο
Θεατρικό, Άπαρσις, 2012, 40 σελ.
Σώμα 4 – Ανδρέας Φλουράκης
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΤΩΡΑ
εδώ άμα δεν έχεις αμάξι την πάτησες
οι αποστάσεις γίνονται κάθε μέρα διπλάσιες
τα κτίρια πετάνε ορόφους
οι τρομοκράτες πολλαπλασιάζονται μέχρι να πεις μπους
τα πόδια μου έβγαλαν φουσκάλες
όλη την ώρα τα βάζω σε κοκτέιλ ντικάφ
όμως αν κάτι εκατό τοις εκατό καταπραϋντικό υπάρχει εδώ
αυτό είναι τα σάντουιτς
μέσα τους στοιβάζουν τα πάντα
κι όταν λέω τα πάντα εννοώ τα πάντα
και πάντα τα συνοδεύουν με πατατάκια κυματιστά
με μεταλλαγμένα είδη κήπου
ούτε οι υπάλληλοι καλά καλά δεν μπορούν να τα κλείσουν
να τα στήσουν στο χάρτινο πιάτο
κανένας εδώ δεν τα τρώει
κι όταν λέω κανένας εννοώ κανένας
οι γιαπωνέζοι βγάζουν φωτογραφίες μπροστά τους
οι γιαγιάδες λένε στις κόρες τους διατροφικές θυμοσοφίες
και τα παιδιά επιτηρούν τους μπαμπάδες που κάνουν σαματά
για τις τιμές των σιτηρών
οι σαντουιτσάδες είναι οι εικαστικοί του αύριο
μετά τη ζωγραφική και τις φωτογραφίες
τα βίντεο και τις εγκαταστάσεις
έφτασε η εποχή των σάντουιτς
κάποιοι πιο διαβασμένοι τα διαθέτουν για σύμβολα πίστης
τα αφήνουν να αποσυντίθενται
να σαπίζουν μπροστά στα παράθυρα
για να έρθει ο μεγαλόστομος να ευλογήσει το σπίτι
ακόμα και οι άστεγοι δεν τα πειράζουν
αγόρασα ένα
το έβαλα στο παράθυρο
για την ψυχή της γιαγιάς μου και όλων των χαμένων
το βράδυ το έφαγα ως ένδειξη διαμαρτυρίας
απόλαυσα
ευλογημένος
τη μεταφορά μου
μακριά
Ποίηση, Άπαρσις, 2013, 81 σελ.
Κόκκαλα – Ανδρέας Φλουράκης
Μια ιστορία μυστηρίου που φωτίζει τις ανησυχίες και τα προβλήματα των εφήβων, εστιάζοντας τόσο στην ενδοοικογενειακή όσο και στην γενικότερη βία κατά την ενηλικίωση. Οι ήρωες ταξιδεύουν, μέσα από τη φιλία τους και τις διαμάχες τους, στις πραγματικές σκέψεις των εφήβων και στα όνειρά τους.
Θεατρικό, Άπαρσις, 2015, 72 σελ.
Θέλω μια χώρα – Ανδρέας Φλουράκης
– Κλείστε τα μάτια για ένα λεπτό.
– Για ένα βράδυ.
– Για μία ζωή.
– Τώρα ανοίξτε τα.
-βΗ χώρα πέθανε.
-βΝα πάει στον αγύριστο.
-βΠάει, πέθανε.
-βΖήτω η νέα χώρα.
– Ζήτω!
“Το νεοελληνικό θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη “Θέλω μια χώρα” έρχεται να συναντήσει τα φώτα της σκηνής σε μια χρονική περίοδο που το επίκαιρό του αντίκρισμα επιβεβαιώνεται με τέτοια αξιοθαύμαστη ακρίβεια, που σου δίνει την εντύπωση ότι η δημιουργική σκέψη του συγγραφέα βρίσκεται σε “ανοιχτό διάλογο” με τη σύγχρονη Ιστορία.
Προσπερνώντας τις συνηθισμένες δραματουργικές φόρμες, ο Φλουράκης δεν ενδιαφέρεται να σκιαγραφήσει χαρακτήρες, αλλά τρόπους σκέψης, δεν επιθυμεί να παραδώσει σκηνές δράσης, αλλά ένα λεκτικό ψηφιδωτό ιδεών, επιθυμιών, κρίσεων, αμφισβητήσεων και λογικών ή ακόμα και ανορθολογικών συμπερασμάτων, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα της εποχής μας. Ο τρόπος γραφής του κειμένου αναδεικνύει αναμφισβήτητα έναν και μόνο πρωταγωνιστή: το πλήθος. Μία σκηνική πολυφωνία που επανέρχεται ή καταλήγει συνεχώς σε ένα και μοναδικό αίτημα:
Θ έ λ ω μ ι α χ ώ ρ α”.
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2015, 48 σελ.
Θεατρικά επίλεκτα – Ανδρέας Φλουράκης
Μπλε Μαρέν. Σε μια ώρα. Ο φοίνικας και το κοτόπουλό του. Υλικό πίστης. Αντιλόπες
Τα “Θεατρικά επίλεκτα”, η σειρά της Κάπα Εκδοτικής για το νεοελληνικό θέατρο, συγκεντρώνει κείμενα που έχουν ήδη απασχολήσει τη σύγχρονη θεατρική πρακτική και που συνεχίζουν να παρουσιάζονται σε σκηνές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Με την έκδοση σύγχρονων θεατρικών έργων Ελλήνων συγγραφέων που έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν με τη γραφίδα τους νέες προοπτικές στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, τόσο από τη μεριά του κειμένου όσο και από τη μεριά της παράστασης, η Κάπα Εκδοτική φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία θεατρική “βιβλιοθήκη” – πολύτιμη παρακαταθήκη για μελλοντική θεατρική χρήση.
Ο παρών τόμος παρουσιάζει πέντε πρωτότυπα θεατρικά κείμενα του Ανδρέα Φλουράκη της συγγραφικής περιόδου 2001-2005 και συγκεκριμένα τα: “Μπλε μαρέν”, “Σε μία ώρα”, “Ο Φοίνικας και το κοτόπουλό του”, “Υλικό πίστης και Αντιλόπες”, “μια δραματουργική παραγωγή, πολύτροπη και ιδιότροπη, με ιδιαίτερη αισθητική και θεματική συγκρότηση”, όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στον πρόλογό της η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Καίτη Διαμαντάκου.
Θεατρικά, Κάπα Εκδοτική, 2016, 248 σελ.
Ρομπέν των δασών – Ανδρέας Φλουράκης
Θεατρικό έργο βασισμένο στον ομώνυμο μύθο
“Ο “Ρομπέν των Δασών” είναι η πρώτη ενασχόληση του Ανδρέα Φλουράκη με τη συγγραφή ενός έργου που η καταγωγή του χάνεται στα βάθη του Μεσαίωνα και ανασύρεται ως την ψηφιακή εποχή μας. Πρόκειται για έναν ήρωα των παιδικών μας χρόνων που, πριν γίνει μπαλάντα, λαϊκή φυλλάδα, διήγημα, θεατρικό έργο, κινηματογραφική ταινία, κινούμενο σχέδιο, είχε ήδη γίνει μύθος.
… Και πού συναντιούνται ο εμβληματικός ήρωας και ο συγγραφέας-διασκευαστής του; Στην κοινή πεποίθηση ότι, επειδή στην ενήλικη ζωή η σύγκρουση με το κακό είναι αναπόφευκτη, μετωπική, αδυσώπητη, τραυματική, και ίσως μάταιη, οφείλεις να βαδίζεις προς αυτό με τη βαθιά και ανεδαφική πίστη της απόλυτης και οριστικής συντριβής του. Διαβάζουμε το έργο έχοντας την παράλογη βεβαιότητα ότι ο καθένας μας κατοικείται από έναν σκονισμένο Ρομπέν, που αισιοδοξεί αιώνια ότι “το δάσος του Σέργουντ” είναι ο μόνος μαγικός τόπος όπου η δύναμη του κακού εξανεμίζεται”.
(Ελένη Κουτσιλαίου, από το Επίμετρο της έκδοσης)
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2017, 128 σελ.
Οδύσσεια – Ανδρέας Φλουράκης
Από ποια οπτική γωνία μπορεί να εισάγει το θέατρο τους μικρούς θεατές στον κόσμο της Οδύσσειας; Σε ένα κείμενο αρχετυπικό, που παρουσιάζει τη ζωή ως ταξίδι, ως περιπέτεια προς την ωριμότητα, αλλά και ως κύκλο; Στο έργο του Ανδρέα Φλουράκη επιστρατεύεται το χιούμορ και η μεταφορά του φαγητού. Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του αποκτούν οικείες και ανθρώπινες διαστάσεις με τις οποίες μπορούν να ταυτιστούν τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι.
Έργο γραμμένο με γρήγορο ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση: επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω από τριάντα χαρακτήρες, μεταμορφώνονται συνέχεια και μεταμορφώνουν τον πλούσιο σκηνικό χώρο, χρησιμοποιώντας τα σώματα και τη φαντασία τους. Η έκδοση εμπλουτίζεται με κείμενο, ειδικά γραμμένο για τον τόμο, της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Καίτης Διαμαντάκου.
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2019, 94 σελ.
Λάσσυ – Ανδρέας Φλουράκης
Πόσο εύκολο είναι ένας άγνωστος να ξέρει τα πάντα για σένα; Πόσο συχνά κοιτάζουμε αυτά που υπογράφουμε; Πώς μπορεί να αρέσει η Μαντόνα σε έναν βασανιστή; Μια νεαρή κοπέλα και ο απαγωγέας της, που έχει μεγάλη αδυναμία στο σκυλί του καθώς και στα pop άσματα της δεκαετίας του 1980, αποτελούν τους ήρωες μιας απαγωγής που έχει μοναδικό στόχο την ολοκληρωτική παράδοση.
Γεμάτο ανατροπές το έργο του Ανδρέα Φλουράκη, αντικατοπτρίζει την εποχή της κυριαρχίας της πληροφορίας και των social media. Αποτυπώνοντας ποικίλες όψεις του σύγχρονου κοινωνικού τοπίου, παρουσιάζει με σπάνια ευαισθησία τη σχέση των δύο προσώπων-“αντιπάλων” και την αναμέτρησή τους, που αναπόδραστα καταλήγει στην προσταγή των ημερών: “Πάρε θέση. Είσαι με εμάς ή με τους άλλους;”
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2019, 64 σελ.
Τα αγάλματα περιμένουν – Ανδρέας Φλουράκης
Το πρωτότυπο θέμα της απόκρυψης των αρχαίων αγαλμάτων σε μελλοντική εποχή κινδύνου προσεγγίζει το νέο θεατρικό έργο του Ανδρέα Φλουράκη Τα αγάλματα περιμένουν, ένα έργο που συνδυάζει παρελθόν με παρόν και μέλλον, άψυχα με έμψυχα, αρχαιότητα με επικαιρότητα.
Σε έναν μελλοντικό κίνδυνο, το κράτος ζητάει από τους πολίτες να κρύψουν από ένα άγαλμα ο καθένας σε μέρος που θα ξέρουν μόνο οι ίδιοι και, όταν περάσει ο κίνδυνος, να το επιστρέψουν στα μουσεία. Οι άνθρωποι όμως, όταν βρίσκονται μόνοι τους με τα αγάλματα, κατά τη διαδικασία της απόκρυψής τους μέσα στη γη, παίρνουν μια σειρά από απρόσμενες κωμικοτραγικές αποφάσεις. Αποφάσεις που καθρεπτίζουν το πώς νιώθουμε απέναντι στην αρχαιότητα αλλά και απέναντι στους εαυτούς μας. Επιπλέον, τα αγάλματα έχουν κι αυτά κάτι να πουν.
Θεατρικό, Κάπα Εκδοτική, 2020, 96 σελ.
Καλοκαίρι – Ανδρέας Φλουράκης
Μια ποιητική συλλογή με διάχυτη καλοκαιρινή διάθεση, που προδιαθέτει τους αναγνώστες να ταξιδέψουν τόσο με το μυαλό όσο και με την ψυχή τους. Η κοινωνία, τα βιώματα, οι εμπειρίες αποτελούν πηγή έμπνευσης του δημιουργού, αλλά και σημείο ταύτισης πολλών ανθρώπων.
Ο Ανδρέας Φλουράκης, στο “Καλοκαίρι”, την πέμπτη ποιητική του συλλογή, παρουσιάζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο την πραγματικότητα, την καθημερινότητα, καθιστώντας το συγκεκριμένο βιβλίο αντικείμενο αναγνωστικής απόλαυσης πέρα από στενά χρονικά όρια, πέρα από κάθε εποχή…
Ποίηση, Κάπα Εκδοτική, 2020, 96 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ανατολικός, Μανδραγόρας, Κέδρος, Αιγόκερως, Άπαρσις, Κάπα Εκδοτική