Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Ελένη Λύτρα-Χαραρά

Η Ελένη Λύτρα-Χαραρά γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στις Κονίστρες της Ευβοίας.
Εργάστηκε για είκοσι χρόνια στην Εθνική Τράπεζα, φοιτώντας παράλληλα στην ΑΣΟΕΕ στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Σπούδασε επίσης Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια Δημιουργικής Γραφής. Ζει στην Κηφισιά και ασχολείται με τη γραφή.
Μυθιστορήματα
Πέταξα μ’ ένα κοπάδι γλάρους (2014), Δαρδανός Χρήστος Ε.
Ζωή… ρόδι που έσπασε (2014), Δαρδανός Χρήστος Ε.

Νουβέλες
Μοίρα μου… (2016), Δαρδανός Χρήστος Ε.

Μοίρα μου… – Ελένη Λύτρα-Χαραρά

Σα ματωμένο παραμύθι


“… Για να ξυπνήσει η μνήμη, μη και χαθούν με το πέρασμα του χρόνου γεγονότα μικρά και μεγάλα…”
Η εκατόχρονη γιαγιά από το Αϊβαλί αναπολεί κι εξιστορεί στα εγγόνια της την ιστορία της μακράς και πολυτάραχης ζωής της, η οποία ταυτίζεται με την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Κυριαρχεί η εξιστόρηση της ευτυχισμένης ζωής πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και μετά, ο ξεριζωμός απ’ το γενέθλιο τόπο και η επώδυνη προσπάθεια εγκατάστασης και προσαρμογής στον ελλαδικό χώρο. Αποτυπώνεται ο πόνος του ξεριζωμού των προσφύγων του 1922 από την περιοχή της Μ. Ασίας, αλλά και η φιλική και ειρηνική συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων στην προ της Καταστροφής περίοδο, με λυρική και νοσταλγική ανάπλαση της καθημερινής ζωής στην “αλησμόνητη πατρίδα”.

Νουβέλα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2016, 108 σελ.

Ζωή… ρόδι που έσπασε – Ελένη Λύτρα-Χαραρά




Είναι η Αγγελική, ένα κορίτσι απ’ την ελληνική επαρχία, με τις δυο αγαπημένες φίλες από παιδιά τη Νεφέλη και τη Ζωή, στα χρόνια της δικτατορίας φοιτήτριες στην Αθήνα. Η βραδιά του Πολυτεχνείου, ορόσημο για την Ελλάδα και τον ελληνισμό, γίνεται ορόσημο και για τη δική της ζωή.
Ζει σ’ έναν ανεμοστρόβιλο, που την παρασέρνει σε τρεις ηπείρους για είκοσι χρόνια με μια κόρη χαμένη που θα τη δει για πρώτη φορά στην Αυστραλία, γυναίκα πια. Η παρουσία της κόρης της εκεί, θα σταθεί κι η αφορμή να κάνουν αυτό το μακρινό ταξίδι κι οι άλλες δυο φίλες, που κι αυτών η ζωή δεν είναι άμοιρη από προβλήματα και μοναξιά.
Η συνάντησή τους στην Αυστραλία θα φέρει στην επιφάνεια την ανάγκη και τις αιτίες της μετανάστευσης. Οι δυο επισκέπτριες θα τα νιώσουν βαθύτερα όλα αυτά, μέσα από το “νόστο” και τα βιώματα των ελλήνων της διασποράς που θα συναναστραφούν.

Μυθιστόρημα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2014, 222 σελ.

Πέταξα μ’ ένα κοπάδι γλάρους – Ελένη Λύτρα-Χαραρά

Έξι και μία πτήσεις


Πορτρέτα ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που ίσως γνωρίζεις, που ίσως να έμαθες γι αυτούς-για το φευγιό τους, που σε κοίταξαν κατάματα, σε άγγιξαν, ακόμα και μέσα από διηγήσεις κι έπειτα χάθηκαν σ’ εναλλασσόμενες διαδρομές στα θέλω και τα μη της αγάπης, στα μακρινά ταξίδια, στις μεγάλες λεωφόρους μεγαλουπόλεων, στις επιταγές των συνθηκών…
Ένα φιλί ορόσημο για αλλαγές. Η αναβίωση ενός νεανικού έρωτα, προ εκπλήξεων. Ένας άλλος έρωτας απ’ τα παλιά, προ ανατροπών. Η απόπειρα αυτοκτονίας μιας νεαρής κοπέλας, αφορμή για μια καινούργια ζωή. Ακόμα κι η μοίρα με τα απίστευτα παιγνίδια της να φέρνει στενούς συγγενείς κοντά, που πριν δε γνώριζαν την ύπαρξή τους. Άλλους πάλι, με τους αγώνες τους, να ικανοποιήσουν την ανάγκη της δημιουργικότητας, να κατακτήσουν γνώση, ανθρώπους και τόπους. Τον έρωτα. Μια καλύτερη ζωή. Ακόμα και την καταγραφή από μνήμες, που χάραξε η ζωή κι έγιναν ιστορία, μην ξεχαστούν στο πέρασμα του χρόνου.
Κι όλοι είναι άνθρωποι που ο μικρός τόπος της ιδιαίτερης πατρίδας, τούς στενεύει και ζητούν χώρο ν’ ανασάνουν.
Κι όλοι ταξιδεύουν, με αεροπλάνο ή πλοίο, “μ’ ένα κοπάδι γλάρους” να ακολουθεί. Κάνουν όνειρα, σκέψεις, κάπου σμίγουν μεταξύ τους, μοιράζονται πόθους, πόνους και συγκινήσεις. Κι όλοι εκφράζουν, μέσα από τις επτά νουβέλες, είτε σιωπηρά είτε στις συζητήσεις τους, τον καημό της ξενιτιάς, μα και το “νόστο” για την πατρίδα.

Μυθιστόρημα, Δαρδανός Χρήστος Ε., 2014, 150 σελ.

Πηγές: Biblionet, Eκδόσεις Χρήστος Ε.Δαρδανός