Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1963-1968) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1971-1976). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Νέοι Έλληνες ρεαλιστές” (1971-1971) και του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (ΚΕΙ, Αθήνα 1974-1976). Ήταν επίσης μέλος της καλιτεχνικής ομάδας 10/9 του Μονάχου (1975). Υπήρξε προσκεκλημένος του καλλιτεχνικού προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977). Από το 1977 μέχρι και το 1986 ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι και το 1992 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλες. Το 1994 εκλέγεται καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στη Δυτική και Ανατολική Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ισπανία, στη Γιουκοσλαβία, στη Ρουμανία, στην Ιρλανδία, στην Αλβανία, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, στο Ισραήλ, στην Αγγλία, στην Ολλανδία, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στην Ιταλία, στον Καναδά κ.λπ., σε ιδιωτικές γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία.
Πρόταση για μια αυτοβιογραφία (1983), Άγρα
Νυχτερινό ταξίδι (1998), Κέδρος
Οδός Πειραιώς (2004), Κέδρος
Νόστος (2009), Κέδρος
Ημερολόγια της φωτιάς (2016), Κέδρος
Άστατος καιρός (2019), Κέδρος
Εις τον καιρόν. Πρόσωπα της τέχνης (2021), Κέδρος
Ζωγραφική
Έρως καλός (1995)
Ιστορία δύο πόλεων (1997)
Γιάννης Ψυχοπαίδης (2001)
Συλλογικά έργα
Άνθη της πέτρας (2000), Μεταίχμιο
Πάμπλο Πικάσσο (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Τόπος: Μανιφέστο (2007), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Metropolis (2007), Δήμος Αθηναίων Πολιτισμικός Οργανισμός
Νόστος (2008), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Γιάννης Ψυχοπαίδης (2009), Alter – Ego ΜΜΕ Α.Ε.
“Ο Θεός να το κάμει Sketch” (2013), Γαβριηλίδης
Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας 40 χρόνια (1978-2018) (2018), Εκδόσεις Πικραμένος
Εις τον καιρόν. Πρόσωπα της τέχνης – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα για τις μορφές
και τους δημιουργούς
Μια διαδρομή μέσα από μικρά κείμενα για πρόσωπα της τέχνης, σε μια αντίστροφη πορεία από το σήμερα μέχρι το μακρινό 1991.
Πρόσωπα της τέχνης – της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του ποιητικού λόγου –, καταξιωμένοι και νεότεροι δημιουργοί που αφήνουν μέσα στη σύγχρονη ιστορία αλλά και σε περασμένες εποχές τα πνευματικά τους ίχνη που σημαδεύουν και διαμορφώνουν τη σκέψη του σημερινού ανθρώπου για το αύριο, ως διευθέτηση γόνιμη και δημιουργική ενός παρελθόντος πανταχού παρόντος.
Πρόσωπα που με την αυθεντική πνευματική τους παρουσία, το ψυχικό σθένος, τη μαχητικότητα και το ταλέντο τους συντηρούν και διαφυλάττουν την πνευματική αύρα, τις αγωνίες και τα πάθη του καιρού τους και καταθέτουν – στο μέτρο που τους αναλογεί – με το έργο και τη στάση τους ερωτήματα και απαντήσεις στα αισθητικά-ηθικά διλήμματα της εποχής τους. Πρόσωπα που αναλαμβάνουν τα ίδια την ευθύνη να δημιουργήσουν την ιστορία τους, που είναι και δική μας ιστορία.
Ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό και ζωγραφικά έργα
Δοκίμιο, Τέχνη, Κέδρος, 2021, 368 σελ.
Άστατος καιρός – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα για την τέχνη
14 μικρά κείμενα δημοσιευμένα τα περισσότερα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Aποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο. Kαι αναδεικνύουν με γνώση και με ευαισθησία τη βαθύτερη ευθύνη του δημιουργού-ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που τον ενέπνευσαν. 14 μικρά κείμενα καλλιτεχνικού ήθους και συλλογικής μνήμης.
Δοκίμιο, Κέδρος, 2019, 120 σελ.
Ημερολόγια της φωτιάς – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα για την τέχνη
18 μικρά κείμενα δημοσιευμένα τα περισσότερα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Aποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο. Kαι αναδεικνύουν με γνώση και με ευαισθησία τη βαθύτερη ευθύνη του δημιουργού-ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που τον ενέπνευσαν. 18 μικρά κείμενα καλλιτεχνικού ήθους και συλλογικής μνήμης.
Δοκίμιο, Καλές Τέχνες, Κέδρος, 2016, 176 σελ.
Νόστος – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα για την τέχνη
28 μικρά κείμενα, μεταξύ 1991 και 2008, δημοσιευμένα τα περισσότερα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Αποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο. Και αναδεικνύουν με γνώση και με ευαισθησία τη βαθύτερη ευθύνη του δημιουργού-ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που τον ενέπνευσαν. 28 μικρά κείμενα καλλιτεχνικού ήθους και συλλογικής μνήμης.
Μ. Δ.
Δοκίμιο, Καλές Τέχνες, Κέδρος, 2009, 302 σελ.
Οδός Πειραιώς – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα για την τέχνη
Δεκατρία μικρά κείμενα, μεταξύ 1999 και 2003, δημοσιευμένα τα περισσότερα σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Αποτυπώνουν τη βαθιά αίσθηση και συναίσθηση της ποιητικής συνάφειας του Γιάννη Ψυχοπαίδη με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, την ελληνική καλλιτεχνική παράδοση και το ελληνικό τοπίο. Και αναδεικνύουν με γνώση και με ευαισθησία τη βαθύτερη ευθύνη του δημιουργού-ανθρώπου απέναντι στην κοινωνία και στο περιβάλλον που τον ενέπνευσαν. Δεκατρία μικρά κείμενα καλλιτεχνικού ήθους και συλλογικής μνήμης.
Δοκίμιο, Καλές Τέχνες, Κέδρος, 2004, 156 σελ.
Νυχτερινό ταξίδι – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μικρά κείμενα πάνω στην τέχνη
Δεκαεφτά κείμενα γραμμένα μεταξύ 1989 και 1998. Τα περισσότερα έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες. Κάποια από αυτά αφορούν την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη. Άλλα αναφέρονται στη σχέση Τέχνης και Κοινωνίας. Το βιβλίο περιλαμβάνει και προσωπικά και βιωματικά στοιχεία του συγγραφέα από ταξίδια σε ευρωπαϊκές πόλεις που έχει ζήσει και ζωγραφίσει.
Είναι ένα βιβλίο που συνεχώς ταξιδεύει και μιλάει για χρώματα.
Δοκίμιο, Καλές Τέχνες, Κέδρος, 1998, 162 σελ.
Πρόταση για μια αυτοβιογραφία – Γιάννης Ψυχοπαίδης
Η “Πρόταση για μια αυτοβιογραφία” – 1979, πρέπει να εννοηθεί και αυτή σαν σχολιασμός της εικαστικής παράδοσης. Μόνο πού εδώ το πρόβλημα είναι άλλο. Όχι το να φανερωθεί το ιδεολογικό περιεχόμενο του κάθε ζωγραφικού έργου, όσο το να λειτουργήσουν όλα τα σχολιασμένα-ξαναζωγραφισμένα έργα της νεοελληνικής τέχνης σε μια αφηρημένη ιστορική συνέχεια, όπου μέσα απ’ αυτήν την παράθεση να γίνεται φανερή η εξέλιξη της ζωγραφικής μορφής.
Ζωγράφος: Γιάννης Ψυχοπαίδης
Δοκίμιο, Ζωγραφική, Άγρα, 1983, 43 σελ.
Πηγές: Biblionet, Άγρα, Πόλις, Εκδόσεις Κέδρος