Είναι διδάκτορας Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: Μικρός Οδυσσέας (εκδ. Ιωλκός, 2009), Επισκέπτης Άγγελος (εκδ. ΚΔΒΚ, 2015), Εορδαία Γη (μαζί με τον ποιητή Χρήστο Τουμανίδη, εκδ. Ρώμη, 2019) και Κατά ανεφίκτου γλυφές, 1: Της γυναικός τριάντα παγιδεύσεις (μαζί με τον ποιητή Κώστα Θ. Ριζάκη, εκδ. ΑΩ, 2021), ενώ συμμετείχε και στη συλλογική έκδοση αντήχηση στο πηγάδι (συλλογικό ποίημα, εκδ. Ρώμη, 2022). Επιπλέον, έχει γράψει δύο θεατρικά έργα, Επέστρεφε… και Τα ίχνη της μνήμης. Έχει επιμεληθεί λογοτεχνικά αφιερώματα σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους, ενώ ποιήματα και δοκίμιά του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα περιοδικά. Από το 2021 είναι συνδιευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού καρυοθραύστις (εκδ. Ρώμη) και υπεύθυνος ύλης, αντίστοιχα, στο λογοτεχνικό περιοδικό σταφυλή (εκδ. Κουκκίδα).
Ο Μικρός Οδυσσέας (2009), Ιωλκός
Επισκέπτης Άγγελος (2015), Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης
Αλιρρόη (2023), ΑΩ Εκδόσεις
Συλλογικά έργα
Ίρις: Μελέτες στη μνήμη της καθηγήτριας Αγγελικής Πιλάλη – Παπαστερίου από τους μαθητές της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (2010), Σφακιανάκη Κορνηλία
Μορφές της κρίσης (2015), Εκδόσεις Μολύβι (e-Book)
Δέκα φτερά. Ποιητικές συμπλέσεις 1 (2016), Εντύποις
3η Ομαδική ποιητική συλλογή (2016), Διάνυσμα
Πανανθρώπινες αξίες. Ποιητικός διαγωνισμός της Ε.Λ.Β.Ε. (2016), Εχέδωρος Εκδοτική
Εορδαία γη ή Αναζητώντας τον χαμένο μας χρόνο (2019), Ρώμη
Θεσσαλονίκης ποιήτριες τρεις (2019), Κουκκίδα
Κατά ανεφίκτου γλυφές, 1 (2021), ΑΩ Εκδόσεις
Αλιρρόη – Γιώργος Δελιόπουλος
Το μηδέν στον καθρέφτη
Δεν υπάρχει πιο σκληρή, πιο αδιέξοδη, πιο βασανιστική φυλακή από έναν καθρέφτη. Σε μια τέτοια φυλακή η Αλιρρόη βρίσκεται ξαφνικά αιχμάλωτη και καλείται να ζήσει όλες τις εποχές του εαυτού της. Μέσα από τους στίχους της ποιητικής σύνθεσης του Γιώργου Δελιόπουλου, η Αλιρρόη, μια μορφή ρευστή σαν τη θάλασσα, αρνείται, θυμώνει, βλασφημεί, αποδέχεται την ήττα, βάζει τα κλάματα, απογοητεύεται, ώσπου τολμάει να κοιτάξει στον καθρέφτη το μηδέν της –το ίδιο μηδέν που φοβόμαστε όλοι μας– κατακόρυφα, σαν να κοιτάζει προς τα κάτω το κενό.
προσευχή
Πάτερ ἡμῶν, πώς με γκρέμισες κάτω
κι απ’ τη γλώσσα μαζεύω συντρίμμια
σκέπασε γύρω τούς τοίχους με σύμβολα
μήπως κοιτώντας τρομάζω λιγότερο
δὸς ἡμῖν σήμερον ένα σημείο φυγής
λίγο ψωμί παραπάνω στα όνειρα
ἄφες ἡμῖν αμαρτίες που σάπισαν
ῥῦσαι ἡμᾶς από σκέψεις που κάρφωσες
Πάτερ ἡμῶν, λιτανείες τα χρόνια μου πέρασαν
στα κηρύγματα βράδιασα κι έμεινα βρέφος
μα προσεύχομαι τώρα, ἐλθέτω ἡ ἔξοδος
κι ένα μόνο ζητώ, γενηθήτω τὸ νῦν θέλημά
Μου.
Ποίηση, ΑΩ Εκδόσεις, 2023, 72 σελ.
Επισκέπτης Άγγελος – Γιώργος Δελιόπουλος
Ο “Επισκέπτης άγγελος” του Γιώργου Δελιόπουλου είναι μια μορφή φυλακισμένη στο αιώνιο δίλημμα: Άνθρωπος ή Θεός; Αποφασίζει ν’ ανακαλύψει την απάντηση κι αφού αφαιρεί τα φτερά που βαραίνουν τις πλάτες του, κατεβαίνει από το μπαλκόνι τ’ ουρανού στην Αγορά του Κόσμου. Εκεί γνωρίζει τους ανθρώπους, τις νίκες και τις ήττες των ονείρων τους, μαθαίνει τη γλώσσα και τη σκέψη τους, ώσπου στο τέλος αντικρίζει σ’ έναν ραγισμένο καθρέφτη την καινούρια του μορφή ή την κρυμμένη του ταυτότητα.
Τα ποιήματα της συλλογής είναι χωρισμένα σε τρεις ενότητες (Αγορά, Λόγος, Καθρέφτης), οι οποίες αντιστοιχούν στις τρεις φάσεις της αναζήτησης του Επισκέπτη Αγγέλου. Σε κάθε ενότητα και στην αρχή της συλλογής συνομιλούν με τα ποιήματα τέσσερις πίνακες και σχέδια της εικαστικού- ιστορικού τέχνης Γλύκας Διονυσοπούλου. Τα ποιήματα αποτελούν ένα ποιητικό σχόλιο στις συναισθηματικές καταστάσεις, στις απόψεις και τη στάση του σύγχρονου ανθρώπου και ιδιαίτερα του Νεοέλληνα απέναντι στα αδιέξοδα της καθημερινότητάς του, στο παρελθόν (συλλογικό και ατομικό), το μέλλον, τη γλώσσα, την αυτοαντίληψή του, την τέχνη και την ποίηση.
Δημοσιεύματα Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Ποίηση, Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, 2015, 68 σελ.
Ο Μικρός Οδυσσέας – Γιώργος Δελιόπουλος
Ο Οδυσσέας και οι συμβολισμοί που κουβαλά στοιχειώνουν τη λογοτεχνική μας ιστορία εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια περίπου. Δεν είναι τυχαίο. Ο Οδυσσέας αποτελεί το αρχετυπικό σύμβολο της ανθρώπινης αναζήτησης, του ταξιδιού και της επιστροφής. Οι ανησυχίες, οι φόβοι, οι δυσκολίες και τα όνειρα του ομηρικού μας ήρωα βρίσκονται συνειδητά και υποσυνείδητα στα συστατικά της ψυχής κάθε ατόμου. Στις αράδες των πεζών και έμμετρων κειμένων που γράφηκαν από τον Όμηρο ως και σήμερα χιλιάδες «Οδυσσείς» έκαναν πάνω στις σελίδες των βιβλίων τα δικά τους ταξίδια. Αντιμετώπισαν τους δικούς τους δαίμονες, υπέκυψαν στους δικούς τους πειρασμούς και είχαν το δικό τους τέλος. Κάποιοι γύρισαν στην Ιθάκη και πέθαναν ευτυχισμένοι στα βαθιά τους γεράματα, ενώ άλλοι δε γύρισαν ποτέ.
Ένας τέτοιος Οδυσσέας κάνει το δικό του ταξίδι στους στίχους των ποιημάτων της συλλογής «Ο Μικρός Οδυσσέας» του Γιώργου Δελιόπουλου.
Ποίηση, Ιωλκός, 2009, 78 σελ.
Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις, Ιωλκός