Ως Freelance Φωτογράφος, έχει εργαστεί σε περιοδικά και εφηµερίδες. Έχει συµµετάσχει σε οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις. Έχει εκδώσει 6 φωτογραφικά βιβλία.
Σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών (1999), Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος
Μουσικές βιταμίνες (2004), Fagotto
Το βιβλίο των Selfies (2021), Εκδόσεις iWrite
Το βιβλίο των Selfies – Ηλίας Σακαλάκ
Τι Μαρτυρούν οι Selfies για την Ψυχολογία σου;
Τι Αποκαλύπτουν τα Πρόσωπα;
Ποια η Επίδραση των Selfies στους Εφήβους;
Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας δηµιούργησε νέους τρόπους επικοινωνίας όπου όλα συµβαίνουν σε µεγαλύτερη κλίµακα, ταχύτερα και συχνά πιο εντυπωσιακά. Το εύρος της επικοινωνίας µας πλέον δεν είναι η γειτονιά µας, αφού χάρη στα Κοινωνικά Μέσα Δικτύωσης, γειτονιά µας έγινε ολόκληρος ο πλανήτης.
Σήµερα αναφερόµαστε πλέον σε ένα «ψηφιακό πρόσωπο» µια εκδοχή του εαυτού µας -όπως θα θέλαµε να είναι αυτή ή όπως νοµίζουµε πως είναι- την οποία και επικοινωνούµε στους άλλους και ενίοτε υιοθετούµε και οι ίδιοι.
Μέσα, λοιπόν, σ’ όλη αυτή την πληθώρα των εντυπώσεων, ποια είναι η αλήθεια; Τι προσπαθούµε να επικοινωνήσουµε µε την ανάρτηση του προσώπου µας και τι µπορούµε να καταλάβουµε οι ίδιοι από τις selfies µας;
Το βιβλίο αυτό είναι µια σε βάθος εξερεύνηση στην ψυχολογία της εικόνας στην ψηφιακή εποχή, που θα σε βοηθήσει στο να αποκωδικοποιείς ευκολότερα τον «ψηφιακό» χαρακτήρα του άλλου, να µάθεις τι αποκαλύπτει το ανθρώπινο πρόσωπο, να πληροφορηθείς για τις επιδράσεις που έχει η selfie στη ζωή και την αυτοπεποίθηση των εφήβων, όπως και να καταλάβεις το τι µαρτυρούν οι selfies για τη δική σου ψυχολογία.
Ψυχολογία, Εκδόσεις iWrite, 2021, 214 σελ.
Μουσικές βιταμίνες – Ηλίας Σακαλάκ
Στοιχεία Μουσικής Ιατρικής και Μουσικής Ψυχολογίας
Η μουσική ακρόαση και οι επιδράσεις της
– Πώς μας επηρεάζει η μουσική στην καθημερινή μας ζωή;
– Τι σχέση έχει η γλώσσα με τη μουσική;
– Πώς η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας και με ποιους τρόπους;
– Με ποιον τρόπο επεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματός μας;
– Υπάρχει θεραπεία μέσω της μουσικής (Μουσικοθεραπεία);
– Πώς – Πού – Πότε – Γιατί – Από ποιον – Σε ποιον χρησιμοποιείται;
– Μπορεί η μουσική να μας πείσει να αγοράσουμε κάποιο προϊόν; (super market – διαφήμιση κ.λπ.)
– Πώς μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί ακροατές;
– Μπορεί η μουσική εκτέλεση να τραυματίσει κάποιον μουσικό εκτελεστή;
– Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την καλύτερη συγκέντρωση, απόδοση και ανάπτυξη των παιδιών μας με τη χρήση της μουσικής;
– Ποια είναι τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα μελετών της έρευνας στη Μουσική Ψυχολογία και τη Μουσική Ιατρική;
Όποια κι αν είναι η σχέση που έχετε με τη μουσική, ελάτε να ανακαλύψουμε καινούργιες λειτουργικότητες της μουσικής, που θα μας βοηθήσουν πολύ στην καθημερινή μας ζωή. Θα δούμε στην πράξη και μέσα από πολλά παραδείγματα και ασκήσεις, τις δυνάμεις που ασκεί η μουσική στο σώμα και την ψυχή μας!
Περιέχει Βιβλιογραφία και CD
Μουσική, Fagotto, 2004, 335 σελ.
Σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών – Ηλίας Σακαλάκ
Μια δακτυλογράφος κάνει περίπου 200 κινήσεις το λεπτό, ένας βιολιστής παίζοντας μια παρτίτα του Bach για solo βιολί, κάνει πάνω από 1200! Για να δώσει κάποιος το πρώτο του recital, χρειάζεται περίπου 12.000 (δώδεκα χιλιάδες) ώρες μελέτης!
Η καταπόνηση που δημιουργείται στο σώμα του μουσικού από τις χιλιάδες ώρες μελέτης και εκτέλεσης -κυρίως από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή και από το στατικό φορτίο- έχει σαν αποτέλεσμα, πολλές φορές, τον τραυματισμό (σύνδρομα παγίδευσης νεύρου, διαταραχές κινητικής λειτουργίας, δυσλειτουργίας του μυοσκελετικού συστήματος) κάποιων σημείων του σώματος (δάκτυλα, καρπός, χέρια, πλάτη, χείλια, κ.λ.π.) Οι αιτίες πρόκλησης τραυματισμών είναι αρκετές, όπως το μέγεθος και το βάρος του μουσικού οργάνου, ανατομικές ιδιομορφίες, απότομη αύξηση των ωρών μελέτης κ.λ.π.
Η μελέτη του Ηλία Σακαλάκ “Σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών” έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό πληροφόρησης που υπάρχει στη χώρα μας, γύρω από αυτό το θέμα καθώς είναι γνωστό ότι σε πολλές χώρες, σε Αμερική και Ευρώπη, λειτουργούν εδώ και χρόνια ειδικές κλινικές για μουσικούς.
Η μελέτη αυτή ενδιαφέρει άμεσα τους σπουδαστές και καθηγητές της μουσικής, και τους επαγγελματίες μουσικούς. Ενδιαφέρει επίσης τους Ιατρούς, Φυσιοθεραπευτές, Ψυχολόγους κ.λ.π., που θα είχαν το ενδιαφέρον να ασχοληθούν με το θέμα και να γίνουν έτσι οι πρώτοι στη χώρα μας που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μουσικούς.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Μουσικοί, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος, 1999, 299 σελ.
Πηγές: Biblionet, Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος, Fagotto, Εκδόσεις iWrite