Σπούδασε Γεωπονικές και Οικονομικές Επιστήμες και εξειδικεύτηκε στα Οικονομικά και στην Ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα.
Ασχολείται επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα: Αγροτικής Οικονομίας, Βιώσιμης (Αειφορικής) Ανάπτυξης, Κοινωνικής Οικονομίας, Ποιότητας Τροφίμων, Ήπιων Μορφών Τουρισμού και Αστικής και Αγροτικής Ανθρωποοικολογίας.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από εκατόν είκοσι (120) συνέδρια (πανελλήνια, πανευρωπαϊκά και διεθνή) με επιστημονικές του ανακοινώσεις και έχει διατελέσει (ή και εξακολουθεί να είναι) επιστημονικός υπεύθυνος ή μέλος πολλών ερευνητικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, επιτροπών και επιστημονικών συμβουλίων.
Περισσότερες από ενενήντα πέντε (95) ερευνητικές του εργασίες είναι δημοσιευμένες σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους, καθώς και σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, ελληνικά και (κυρίως) ξένα, ενώ διαθέτει σημαντικό συγγραφικό έργο. Και ακόμα, έχει διακριθεί για την πρωτοτυπία του ερευνητικού του έργου.
Κατά την υπέρ-τεσσαρακονταπενταετή επαγγελματική και ακαδημαϊκή του καριέρα έχει δώσει σε όλη τη χώρα σειρά διαλέξεων στα επιστημονικά του αντικείμενα, ενώ τα ερευνητικά του προγράμματα (μακράς διάρκειας) σχετίζονται, κατά κανόνα, με την ανάπτυξη της υπαίθρου και της ελληνικής Περιφέρειας. Για τους παραπάνω λόγους έχει τιμηθεί από επιστημονικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αγροτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Με τη λογοτεχνία και το μυθιστόρημα άρχισε ν’ ασχολείται κατά τα τελευταία χρόνια, μετά τη συνταξιοδότησή του. Το “Όταν στέρεψαν τα ATM” ήταν το πρώτο του έργο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη, ενώ τώρα δίνει στο αναγνωστικό κοινό το δεύτερο λογοτεχνικό του πόνημα, με την πεποίθηση ότι και αυτό το έργο του θα τύχει ανάλογης υποδοχής, όπως έγινε και με το πρώτο του έργο.
Οικιακή οικονομία
Ιστορική διαδρομή: Φιλοσοφική θεώρηση: Εισαγωγή στη σύγχρονη ανθρωποοικολογία
Οικιακή οικονομία είναι η επιστήμη η οποία αξιοποιεί, αναπτύσσει και οργανώνει τις ανθρώπινες ικανότητες και τα υλικά αγαθά για την παρούσα και τη μελλοντική ευημερία του ατόμου, της οικογένειας, της κοινότητας και των κοινωνικών ιδρυμάτων. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται μελέτη και έρευνα στις επιστήμες και στις τέχνες που αναφέρονται σ’ όλους τους τομείς και στις αλληλεπιδράσεις της οικογενειακής ζωής με το φυσικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του ανθρώπου.
Ο ρόλος της Οικιακής Οικονομίας ως αναπτυξιακού παράγοντα είναι, εν κατακλείδι, ιδιαίτερα σημαντικός. Γι’ αυτό σήμερα πραγματοποιείται συστηματική επιστημονική έρευνα και διδασκαλία στο πλαίσιο της σύνθετης επιστήμης της Οικιακής Οικονομίας τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες (υπό ανάπτυξη) χώρες, με τις κατάλληλες, βέβαια, προσαρμογές του ερευνητικού και διδακτικού αντικειμένου στην κάθε περίπτωση. Στις πρώτες, η Οικιακή Οικονομία συνδυάζεται με την εξέλιξη της δομής των κοινωνιών τους καθώς και με το υψηλό βιοτικό, μορφωτικό και πολιτισμικό τους επίπεδο. Στις δεύτερες, αναγνωρίζεται η συμβολή της Οικιακής Οικονομίας στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου, στην οργάνωση της οικογενειακής ζωής, στη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας, στην προαγωγή της κοινωνίας και του πολιτισμού και, γενικά, στη βελτίωση της “ποιότητας ζωής”.
194 σελ.
Όταν στέρεψαν τα ΑΤΜs
Ένα επίκαιρο πολιτικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα
Η όλη ιστορία αποτελεί ένα πολιτικό µυθιστόρηµα, χωρίς µισαλλοδοξίες, µακριά από εµπαθείς απόψεις και µε γνώµονα την αµεροληψία και την καθαρότητα της πολιτικής σκέψης, αυτής που γέννησε ο ευρωπαϊκός πολιτικός πολιτισµός και ο οποίος δυστυχώς υποχωρεί (αντί να ορθώνεται) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό, όπως θα ολοκληρώνετε την ανάγνωση, θα διαπιστώνετε παράλληλα πως και αυτοί οι εταίροι µας στην Ευρώπη, δεν στάθηκαν (όπως θα έπρεπε) στο ύψος των περιστάσεων και αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών µας.
Η µεταπολίτευση, που γεννά συµβιβασµούς διαφθοράς και περιπτώσεις εύκολου πλουτισµού, ενέργειες έντονου λαϊκισµού και παράλληλα συγκρούσεις για νέα αριστερά ρεύµατα, αποτυπώνεται στην οικογενειακή και επαγγελµατική ζωή των ηρώων αυτής της ιστορίας, η οποία προσπαθεί να εξηγήσει πως κάποιοι, απόγονοι ενός άκακου αγωνιστή (µιας απολίτικης ζωής) που ξεκίνησε από τα ορεινά της Γορτυνίας, “καταφέρνουν” (µε τα ιδεολογήµατά τους) να προκαλέσουν τα περιβόητα “capital controls”!
Είναι η µεταπολίτευση µία ιδιόµορφη πολιτική περίοδος; Πόσο επέδρασε στα capital controls ο λαϊκισµός των πολιτικών µας; Πόσο άσχηµα µας φέρθηκαν οι δανειστές µας; Πόσο, όµως, φταίµε κι εµείς οι ίδιοι; Φταίµε όλοι µας, άλλος πολύ και άλλος λίγο (ή λιγότερο) ή µήπως φταίει η κακή µας πολιτική και κυρίως αυτή; Σε όλα αυτά τα ερωτήµατα και σε πολλά άλλα ακόµη, προσπαθεί η ιστορία αυτή να απαντήσει, µέσα από τους διαλόγους και τις σκέψεις των ηρώων της, ακριβώς “όταν στέρεψαν τα ATMs”!
390 σελ.
Μαρίτσα: Η “μαμά” των Ινδών
Μια αληθινή ιστορία…και ένα βιογραφικό ψυχογράφημα
Με το έργο αυτό δίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μία αληθινή ιστορία με σημαντικές ελληνικές ιδιαιτερότητες, όπως είναι η προσφορά στον άνθρωπο, το αντιρατσιστικό πνεύμα, ο καθαρός και γνήσιος αλτρουϊσμός και η δύναμη της ψυχής των απλοϊκών ανθρώπων.
Η Ελληνίδα Μαρίτσα, η ηρωίδα αυτού του έργου, από ένα τραγικό πρόσωπο ως μητέρα τοξικομανούς, ο οποίος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις είκοσι επτά ετών, μεταλλάσσεται σε μία αγωνίστρια “μαμά των Ινδών”, δηλαδή των νεαρών οικονομικών μεταναστών μιας αγροτικής περιοχής του Ωρωπού Αττικής, που όλοι τους προέρχονταν από την Ινδία.
Η Μαρίτσα (1926-2009) ήταν ένα πρόσωπο αυτοθυσιαστικής προσφοράς και κατά την υπέρμετρη αυτή προσφορά της ήξερε καλά (και καλύτερα από τον καθένα) να μην κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. Γι’ αυτό, ο ύμνος τιμής στη Μαρίτσα είναι συνάμα ένας ύμνος για κάθε άνθρωπο, που δεν είναι επώνυμος? και ο οποίος έρχεται στον κόσμο και γίνεται παράδειγμα για όλους.
Ακόμα, ο ύμνος τιμής στη Μαρίτσα είναι και ένας ύμνος σπουδαίας αντιρατσιστικής αγάπης που προβάλλει το δέσιμο μεταξύ Ελλήνων και Ινδών· και παράλληλα δίδει με ενάργεια την υποκατάσταση της μητρικής – βιολογικής αγάπης από την υπερβατική αγάπη της μάνας, η οποία έχασε ένα γιο από τα ναρκωτικά και τον ξαναβρήκε, ύστερα από πολλά χρόνια, στο πρόσωπο ενός ξένου οικονομικού μετανάστη!
462 σελ.
Όταν στέρεψαν τα ΑΤΜs (2016), Γρηγόρη
Μαρίτσα: Η “μαμά” των Ινδών (2018), Γρηγόρη
Δοκίμια – Μελέτες – Οικονομία
Οικιακή οικονομία (2009), Ελληνοεκδοτική
Συλλογικά έργα
Η οικιακή οικονομία στην αρχαία Ελλάδα και οι απαρχές της σύγχρονης ανθρωποοικολογίας (2003), Σταμούλη Α.Ε.
Στρατηγική για την αγροτική ανάπτυξη της Ελλάδας (2004), Εκδόσεις Παπαζήση
Συνεταιριστικοί προβληματισμοί 2006-2007 (2007), Σταμούλη Α.Ε.
Η μεσογειακή γεωργία στη δίνη της παγκοσμιοποίησης (2008), Εκδόσεις Παπαζήση
Τρόφιμα και καταναλωτής (2009), Ελληνοεκδοτική
Εναλλακτικός και ήπιος τουρισμός υπαίθρου (2009), Ελληνοεκδοτική
Συνεταιριστικοί προβληματισμοί 2008-2009 (2010), Ελληνοεκδοτική
Οικιακή οικονομία Α΄ γυμνασίου (2010), Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (Ο.Ε.Δ.Β.)
Αγροτική οικονομική (2010), Ελληνοεκδοτική
Πηγές: Biblionet, Γρηγόρη, Ελληνοεκδοτική