Αρχαιολογικές αναμνήσεις (2015), Εκδόσεις Αρχείο
Allegro ma non troppo (2015), Σήμα Εκδοτική
Allegro ma non troppo (2018), Σήμα Εκδοτική (E)
Αντιγόνη (2018), Σήμα Εκδοτική
Ιστορικοί – Αρχαιολογικοί οδηγοί
Δήλος, Μύκονος (1998), Έσπερος/Κλειώ
Η Ακρόπολη (2000), Έσπερος/Κλειώ
Σάμος (2003), Έσπερος/Κλειώ
Ολυμπία (2005), Έσπερος/Κλειώ
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Ολυμπία (2004), Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού
Συλλογικά έργα
Ισθμός Κορίνθου (2003), Έσπερος/Κλειώ
Sailing in the Aegean (2008), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας
Ομήρου Οδύσσεια Α΄ γυμνασίου (2009), Ελληνοεκδοτική
Γνωρίζοντας την Ακρόπολη (2010), Σκάι
Dialogues on the Acropolis (2010), Σκάι
Σάμος: Τα αρχαιολογικά μουσεία (2012), Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση / Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E.
Samos: The Archaeological Museums (2012), Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση / Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias A.E.
Μεταφράσεις
Hermann J. Kienast, Το υδραγωγείο του Ευπαλίνου στη Σάμο (2004), Υπουργείο Πολιτισμού. Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων
Αντιγόνη – Ντίνος Τσάκος
Ο Ντίνος Τσάκος είναι αρχαιολόγος με πλουσιότατο επιστημονικό, ανασκαφικό και συγγραφικό έργο. Στη μακροχρόνια ενασχόλησή του με την Αρχαιολογία πραγματοποίησε εκατοντάδες ανασκαφές και κράτησε ισάριθμα ημερολόγια ανασκαφής. Και η “Αντιγόνη” του ένα ημερολόγιο ανασκαφής – από τις πιο δύσκολες – είναι Ημερολόγιο ανασκαφής ένδον, στους σκοτεινούς αποθέτες της μνήμης. Έργο ιδιαίτερα επίπονο, αφού ποτέ δεν ξέρει κανείς πού θα χτυπήσει η σκαπάνη και τι θα ανασύρει στην επιφάνεια. Ένα είναι βέβαιο: η μνήμη κάτω από τον μανδύα της ατομικότητάς της δεν παύει να υποκρύπτει πτυχές της συλλογικότητάς μας…
Αφήγημα, Σήμα Εκδοτική, 2018, 184 σελ.
Allegro ma non troppo – Ντίνος Τσάκος
Μια διήγηση με άλλο τρόπο
Ανασηκώνοντας το μαρμάρινο κάλυμμα της εισόδου στον τάφο, έβλεπε κανείς τους νεκρούς ξαπλωμένους, να περιμένουν στα σκοτάδια τη λύτρωση. Αλλιώς την περίμεναν τη… Δευτέρα Παρουσία και αντί για αυτήν να δέχονται ξαφνικά την απρόσμενη ενόχληση μιας μπουλντόζας, που ήρθε να ταράξει τον ύπνο τους και να διαλύσει τις ελπίδες τους! Όλοι εκεί, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ξαπλωμένοι δίπλα-δίπλα, σκιές του εαυτού τους, είδωλα καμόντων, σάπια κόκαλα, κρανία που κοίταζαν με άδεια μάτια, σκελετωμένα κορμιά, ματαιόδοξα στολισμένα με χρυσά σκουλαρίκια και δαχτυλίδια, με οικοσκευή και κανάτια που δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν ποτέ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να συνεχίσουν να υπάρχουν, να ζουν και μετά θάνατον. Και αυτόματα μου ερχόταν στο νου η σοφία του εκκλησιαστή: ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης…
Αφήγημα, Σήμα Εκδοτική, 2018, 234 σελ.
Δήλος, Μύκονος – Κωνσταντίνος Τσάκος
Ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός
Μια νέα σειρά βιβλίων που περιγράφουν τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδος, γραμμένων από διακεκριμένους αρχαιολόγους και βασισμένων στις τελευταίες έρευνες της αρχαιολογικής επιστήμης. Σ αυτά περιγράφονται οι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τους με μέθοδο και σαφήνεια ώστε ο αναγνώστης κι όταν βρίσκεται μακριά από τον τόπο να μπορεί να ανασυνθέτει την εικόνα του.
-Γνωρίζοντας όσο λίγοι τη Μύκονο και βέβαια τη Δήλο, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Τσάκος είναι ο κατ εξοχήν αρμόδιος να μας μιλήσει για τα δύο αυτά νησιά του κεντρικού Αιγαίου. Έτσι ο καινούργιος οδηγός του που κυκλοφορεί τους τελευταίους μήνες είναι ένας πολύτιμος αρχαιολογικός ξεναγός για τον επισκέπτη της Δήλου και της Μυκόνου, νησιά που όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε αλλά εξακολουθούν να κρύβουν πολλά μυστικά της ιστορίας τους.
ΧΑΡΑ ΚΙΟΣΣΕ, «ΤΟ ΒΗΜΑ», 27-06-1999
Η Ακρόπολη – Κωνσταντίνος Τσάκος
Τα μνημεία και το μουσείο: Ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός
Σάμος – Κωνσταντίνος Τσάκος
Ιστορικός και αρχαιολογικός οδηγός
Μια νέα σειρά βιβλίων που περιγράφουν τα μνημεία και τα μουσεία της Ελλάδος, γραμμένων από διακεκριμένους αρχαιολόγους και βασισμένων στις τελευταίες έρευνες της αρχαιολογικής επιστήμης. Σ’ αυτά περιγράφονται οι σπουδαιότεροι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία τους με μέθοδο και σαφήνεια ώστε ο αναγνώστης κι όταν βρίσκεται μακριά από τον τόπο να μπορεί να ανασυνθέσει την εικόνα του. Σε τούτο τον βοηθούν τα άφθονα σχέδια και οι θαυμάσιες αναπαραστάσεις, έργα εξαίρετων ζωγράφων και αρχιτεκτόνων. Έγχρωμες φωτογραφίες των καλύτερων Ελλήνων φωτογράφων, συμπληρώνουν αυτές τις μοναδικές σε επιστημονική και καλλιτεχνική ποιότητα εκδόσεις, που κυκλοφορούν στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά.
Ολυμπία – Κωνσταντίνος Τσάκος
Μια διαδρομή σε τέσσερις διαστάσεις
… Για πρώτη φορά αναδεικνύεται σε έντυπη μορφή ο χώρος της αρχαίας Ολυμπίας όπως ήταν στην ακμή του, αποκλειστικά και μόνο με ψηφιακές εικόνες.
Το κύριο σώμα του βιβλίου αποτελείται από μεγάλα έγχρωμα στιγμιότυπα των επιμέρους μνημείων της αρχαίας Ολυμπίας και από γενικές απόψεις του χώρου όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αρχιτεκτονικά μνημεία και χώροι που δε σώζονται στην αρχική μορφή ζωντανεύουν με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών και με τη χρήση προγραμμάτων τρισδιάστατων γραφικών.
Η ψηφιακή παρουσίαση με φωτορεαλιστική απόδοση των αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων του αρχαιολογικού χώρου, της Ολυμπίας, καθώς επίσης και η επιστημονική της τεκμηρίωση, δίνουν σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να μελετήσει το περιεχόμενο αυτής της έκδοσης. Στο ευρύ κοινό προσφέρεται η υψηλή αισθητική απόλαυση και το μορφωτικό ερέθισμα των αρχαιολογικών αναπαραστάσεων που παρουσιάζονται με τη γοητεία του σύγχρονου μέσου. Στο εξειδικευμένο κοινό προσφέρεται η οπτικοποιημένη συγκεφαλαίωση της μέχρι τώρα συγκεκριμένης επιστημονικής γνώσης…
(Λάζαρος Εφραίμογλου, Πρόεδρος Ιδρύματος Μείζοντος Ελληνισμού)
Ολυμπία – Κωνσταντίνος Τσάκος
Οδηγός των μνημείων και του μουσείου
Αρχαιολογικές αναμνήσεις – Κωνσταντίνος Τσάκος
Στο τέταρτο βιβλίο της σειράς “Η Αρχαιολογία της Αρχαιολογίας”, σειράς που αποσκοπεί στην καταγραφή προσωπικών και όχι απαραιτήτως επιστημονικών περιγραφών της ανασκαφικής εμπειρίας, ο Κωνσταντίνος Τσάκος αφηγείται τις αναμνήσεις του από τις ανασκαφές της Βεργίνας.
Εκεί, δίπλα στον Μανόλη Ανδρόνικο και παρέα με τους μυθικούς ή πραγματικούς πρωταγωνιστές της ένδοξης πόλης, έζησε στιγμές αξέχαστες. Τα γλέντια, τα πειράγματα και η διασκέδαση συνόδευαν καθημερινά την ανασκαφική του περιπέτεια. Οι χαριτωμένες όσο και ενδιαφέρουσες αυτές ιστορίες γίνονται ακόμα πιο απολαυστικές χάρη στην πάντα εύθυμη και αισιόδοξη πένα του συγγραφέα.
Πηγές: Biblionet, Σήμα Εκδοτική, Έσπερος/Κλειώ, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού