Σπούδασε γαλλική φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι και ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ψυχολογία του παιδιού και του εφήβου. Δίδαξε στην ιδιωτική εκπαίδευση (Λεόντειο Λύκειο, American Community Schools) καθώς και στη δημόσια. Από το 1992 ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση, συνεργαζόμενη με τον εκδοτικό οίκο του Σ. Ι. Ζαχαρόπουλου. Έργα που έχει μεταφράσει και κυκλοφορούν είναι: “Κόμπρα” του Σεβέρο Σαρδουί, “Οι περιθωριακοί” του Γιούρι Μαμλέγιερ, “Η αναχώρηση του καθηγητή Μαρτένς” του Γιάαν Κρος, “Κάστρο” του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερί, “Ο μεγάλος αυτοκράτορας και οι μαριονέττες του” του Ζαν Λεβί.
Σε τόπο αδέσμευτο (2006), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Νουβέλες
Η ζωή μέσα της (2013), Οδός Πανός
Πεζογραφία
Δυτικός άνεμος (2017), Οδός Πανός
Ποίηση
Του κόσμου το μπαλκόνι (2023), Οδός Πανός – Σιγαρέτα
Μεταφράσεις
Severo Sarduy, Κόμπρα (1992), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Iouri Mamléïev, Οι περιθωριακοί (1993), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Jaan Kros, Η αναχώρηση του καθηγητή Μαρτένς (1995), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Antoine de Saint – Exupéry, Κάστρο (1999), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Jean Lévi, Ο μεγάλος αυτοκράτορας και οι μαριονέτες του (2006), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Honoré de Balzac, Ο Μπαρμπα-Γκοριό (2009), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
André Gide, Οι γήινες τροφές, οι καινούριες τροφές (2010), Ζαχαρόπουλος Σ. Ι.
Του κόσμου το μπαλκόνι – Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη
Στο νέο της βιβλίο, Στο μπαλκόνι του κόσμου, η συγγραφέας στέκεται και βλέπει εικόνες και βίους ανθρώπων στην πόλη που και μεις ζούμε.
Ποίηση, Οδός Πανός, 2023, 150 σελ.
Δυτικός άνεμος – Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη
Χωρισμένο σε δύο, σοφά μέρη, από την συγγραφέα Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη, ο Δυτικός Άνεμος, έρχεται 5 χρόνια μετά το προηγούμενο βιβλίο της, να μας ταξιδέψει σε μέρη που πήγαμε -με το νου ή το σώμα- και δεν σταθήκαμε να τα δούμε όπως η ίδια. Σκέψεις που μας διαφεύγουν και που μας οδηγούν στο απόλυτο, στην άλλη όψη του κόσμου μας.
Το δεύτερο μέρος -Το Ταξίδι- είναι ιστορίες από τις εσωτερικές σελίδες των εφημερίδων, του γείτονά μας, που προσπαθούμε να ξορκίσουμε. Φαίνεται να μην μας αφορούν. Κι όμως, όπως θα διαπιστώσετε, μας αφορούν. Ζουν δίπλα μας. Είναι σαν εμάς κι όμως υποφέρουν. Ας τους ακούσουμε. Τουλάχιστον.
Γιώργος Χρονάς
Πεζογραφία, Οδός Πανός, 2017, 148 σελ.
Η ζωή μέσα της – Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη
… Τρέμω. Την εικόνα μου τρέμω. Τρελός πανικός με κυριεύει, κυρίως μπροστά σ’ αυτό το κακόμοιρο πλάσμα με το θολό βλέμμα και τους γυρτούς ώμους που παρακολουθώ κάθε μέρα στον καθρέφτη μου ν’ αποσυντίθεται αργά. Δεν το αναγνωρίζω πια. Λέω πως έτσι που πάει, κάποια μέρα θα βρω μόνο τη σκόνη από τα κοκαλάκια του. Με τρομάζει όλο αυτό. Με τρομάζει ο αλλόκοτος τρόπος που με κοιτάζει άλλοτε σαν δαρμένο σκυλί, πόσα σαν ύαινα έτοιμη να με κατασπαράξει, πότε σαν μαδημένος παλιάτσος που μου βγάζει τη γλώσσα κοροϊδευτικά. Φοβάμαι να το αποχωριστώ αλλά πιο πολύ φοβάμαι να το βλέπω. Είπα λοιπόν δεν θέλω να ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Νόμιζα πως αν τρέξω μακριά θα γλιτώσω. Έπειτα σκέφτηκα πως εσείς μου ανοίξατε την πόρτα μπροστά σ’ αυτόν τον καθρέφτη και σας μίσησα. Πολύ. Μέχρι που επιθύμησα το κακό σας. Σας το εξομολογούμαι. “Τρικυμία εν κρανίω”, έτσι δε τόχε πει ο Hugo…
Θα μπορούσε να λέγεται – η γυναικεία ψυχή. Ή, ο ανήρ γεννά και η γυνή τίκτει. Όπως τίκτει, γεννά έρωτα έτσι γεννά τραγωδία, δάκρυα, αρρώστια. Η συγγραφέας αυτού του βιβλίου αφήνει απροστάτευτες τις ηρωίδες της και τις παρασύρει σε ψυχιατρικές συνεδρίες, εξομολογήσεις εκ βαθέων. Όλα λέγονται. Γράφονται καθαρά. Ανακοινώνονται. Σπάνια ένα βιβλίο συγκροτείται με αυτά τα υλικά. Από το ανέμελο, σχεδόν την ανόητη ζωή, στην αλήθεια του παρελθόντος που φωτίζει το παρόν τους. Η πόλη και το χωριό στα ίδια πρόσωπα. Η βιαστική ζωή και η ζωή στην επαρχία χωρίς χρόνο. Η ιστορία, εν μέρει, αυτής της χώρας από το ’45 και μετά. Οι Λατίνοι είχαν δύο λέξεις για την ψυχή. Για την γυναικεία, το anima. Για την αντρική, το animus.
Αυτό το βιβλίο είναι βυθισμένο στην anima. Την γυναικεία ψυχή.
Γιώργος Χρονάς
Νουβέλα, Οδός Πανός, 2013, 95 σελ.
Σε τόπο αδέσμευτο – Μαριάννα Τυρέα-Χριστοδουλίδη
Απώλειες και απουσίες σημαδεύουν τη ζωή της Ματούλας Σιγούρου, ζωγράφου και χαράκτριας. Η απώλεια του παιδιού της και εκείνη της μάνας της, όταν και η ίδια ήταν ακόμη παιδί, αποτελούν τους δύο πόλους του άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ύπαρξή της σε μια διαρκή αναζήτηση. Μια κυκλική πορεία όπου αγάπη, άρνηση, πόνος, απόρριψη, αναγνώριση, παραδοχή, συγχώρεση εναλλάσσονται με φόντο τα ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία που ματώνει και συναρπάζει. Μια περιπέτεια ψυχής. Η οδύσσεια της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Μυθιστόρημα, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., 2006, 520 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ζαχαρόπουλος Σ. Ι., Οδός Πανός