Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αρχαιολογία, Τέχνη, Κλασσική Φιλολογία και Λογοτεχνία. Εργάστηκε στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών και στο Λεξικό της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας του καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά. Το 1976 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση, όπου υπηρέτησε 35 χρόνια. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Το 1991 τύπωσε μια σχετική μελέτη, τα Παράλληλα Κείμενα. Το 1996 εξέδωσε μια ποιητική συλλογή, τις “Παλινδρομήσεις”, το 2005 ένα βοήθημα για τη Γλώσσα, τα Μικρά κείμενα, από τις εκδόσεις «Δωρικός». Το 2009 επιμελήθηκε το βιβλίο Βυζαντινές Εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, που εκπονήθηκε από κοινού με την ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, το 2013 εξέδωσε τη λογοτεχνική μελέτη για τα Εύρετρα της Κικής Δημουλά, με τίτλο “Ένα ποιητικό ταξίδι”, από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης παιδεία» και το 2017 την ποιητική συλλογή “Γαλάζιο μελανό” από τις εκδόσεις «Κεντρί». Ποιήματά της και κριτικές έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Παλινδρομήσεις (1996)
Γαλάζιο μελανό (2017), Το Κεντρί
Από ανέγγιχτα μονοπάτια (2022), Το Κεντρί
Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία και κριτική
Μικρά κείμενα (2005), Δωρικός
Ένα ποιητικό ταξίδι (2014), Μαλλιάρης Παιδεία
Από ανέγγιχτα μονοπάτια – Περσεφόνη Τζίμα
Ποίηση, Το Κεντρί, 2022, 52 σελ.
Γαλάζιο Μελανό – Περσεφόνη Τζίμα
Ποίηση, Το Κεντρί, 2017, 76 σελ.
Ένα ποιητικό ταξίδι – Περσεφόνη Τζίμα
Ερμηνευτικές προσεγγίσεις
στην ποιητική συλλογή
“Τα εύρετρα”
της Κικής Δημουλά
Στην ποιητική της συλλογή “Τα εύρετρα”, η Κική Δημουλά, για μια ακόμη φορά, μας ξαφνιάζει με τις ασυνήθιστες και ταυτόχρονα ανατρεπτικές εικόνες της, με τη μελαγχολικά παιγνιώδη διάθεσή της και με τους φιλοσοφημένους κουβεντιαστούς στίχους της. Κάνει, επίσης, χρήση του οικείου εργαλείου της, της προσωποποίησης των αφηρημένων εννοιών, που τις ανάγει σε κυρίαρχες περσόνες, μιλάει κατευθείαν στο θυμικό και με τον δικό της μεγαλειώδη τρόπο το συναίσθημα προπορεύεται, για να ξεδιπλώσει έπειτα τη συμπυκνωμένη σκέψη της σε έναν λόγο λιτό και χειμαρρώδη.
Ερμηνεία και κριτική, Μαλλιάρης Παιδεία, 2014, 128 σελ.
Μικρά κείμενα – Περσεφόνη Τζίμα
Δείγματα παραγωγής λόγου
από την έκφραση-έκθεση
β’ και γ’ Λυκείου
Τα “Μικρά κείμενα” αποσκοπούν στο να δώσουν ενδεικτικά, δείγματα γραφής παραγωγής λόγου πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν το μαθητή αλλά και τον κάθε σύγχρονο άνθρωπο. Παίρνοντας ερεθίσματα από τα θέματα προς έκφραση- έκθεση των βιβλίων του λυκείου, δεν έχουν στενά το ρόλο των απαντήσεων σε ερωτήσεις των σχολικών βιβλίων γλώσσας.
Στοχεύουν να συμβάλλουν στην εμβάθυνση των κοινωνικών θεμάτων και στην πνευματική συγκρότηση του μαθητή, όχι μόνο ως βραχυπρόθεσμη βοήθεια για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο αλλά και πιο μακροπρόθεσμα, για τη βοήθειά του ως κοινωνικού ανθρώπου. Ο μαθητής και οποιοσδήποτε αναγνώστης να επικοινωνήσει με το βασικό προβληματισμό του βιβλίου και από κει και πέρα ας τον αξιοποιήσει, με το δικό του ύφος, σε επικοινωνιακό πλαίσιο ή περίσταση που χρειαστεί.
Περιέχει Βιβλιογραφία
Εκθέσεις (Μαθητικές), Σπουδή και διδασκαλία, Δωρικός, 2005, 176 σελ.
Πηγές: Biblionet, Το Κεντρί, Δωρικός, Μαλλιάρης Παιδεία