Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Πέτρος Μπέσπαρης

Ο Πέτρος Μπέσπαρης γεννήθηκε το 1950 στους Αναργύρους Φλώρινας.
Είναι φιλόλογος και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη. Προϊστάμενος Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Σχολείων.
Ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία και τη λογοτεχνία.
Δημοσίευσε ποιήματα, διηγήματα, βιβλία και άρθρα για τη λογοτεχνία και για την ιστορία της εκπαίδευσης.
Έχει τιμηθεί από το περιοδικό “Εταιρία” Φλώρινας (1997) για την προσφορά του στα γράμματα καθώς και από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (2000).
Υπεύθυνος πολιτιστικής εκπομπής τηλεοπτικού καναλιού. Επιμελητής και διορθωτής βιβλίων.
Βιβλία του: “Τα χάλκινα και άλλα διηγήματα”, Μπίμπης Θεσσαλονίκη 1999, “Ψήγματα χρυσού” ανθολόγια μαθητικής ποίησης (σε συνεργασία με το Γιάννη Τζανή) Α΄ 1998, Β΄ 2000, Γ΄2002, Δ΄2004, Ε΄ 2006 ΣΤ΄ 2008 Μπίμπης. Ιστορία της Εκπαίδευσης: “Η ιστορία του Γυμνασίου Τούμπας”, Μπίμπης 2000, “Το Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης”, Μπίμπης 2002, “Το Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης”, Μπίμπης 2004. Μελέτες: “Η Λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007, Απόπειρα βιβλιογραφικής καταγραφής” Μπίμπης 2007 (σε συνεργασία με το Γιάννη Τζανή), “Θεσσαλοί Μακεδονομάχοι”, Τρικαλινά 1981, “Το λογοτεχνικό έργο του Γιάννη Τζανή”, Τρικαλινά (ανατ.) 2001, “Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη κατά τον 20ο αιώνα” Θεσσαλονίκη 2005.
Το βιβλίο “Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007: Απόπειρα βιβλιογραφικής καταγραφής”, (γραμμένο μαζί με τον Γιάννη Τζανή), έλαβε Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών της Τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών το Δεκέμβριο του 2010.

Τα χάλκινα και άλλα διηγήματα – Πέτρος Μπέσπαρης

…Ο κουμπάρος ήταν αυτός που για πρώτη φόρα μας έμαθε να ακούμε τα χάλκινα, όργανα που ακούγονται στα μέρη μας από τα χρόνια του πρώτου πολέμου.
Πρίν λίγα χρόνια πέθανε, αρκετά νέος, στο νοσοκομείο ξαφνικά. Μακριά από το χωριό. Λίγες μέρες πριν το πανηγύρι της Παναγιάς.
Εμείς όμως τον θάψαμε με τα όργανα που αγαπούσε και πάνω στο μνήμα του έπαιξαν δύο από τους τους αγαπημένους του σκοπούς, του Λούκα και στου Λέχοβου τη ράχη, κι εκείνο το κλαρίνο του Τάσου του Βαλκάνη να μοιρολογεί…
Άλλαξα κατεύθυνση στο δρόμο και ξεκίνησα μια βόλτα για τη Δυτική Μακεδονία…

Διηγήματα, Μπίμπης Στερέωμα, 1999, 62 σελ.

Η ιστορία του Γυμνασίου Τούμπας – Πέτρος Μπέσπαρης

Ένα βιβλίο με την ιστορία των 44 ετών λειτουργίας του Γυμνασίου Tούμπας, συνυφασμένη με την ιστορία και τις μεγάλες αλλαγές της ελληνικής εκπαίδευσης στα κρίσιμα αυτά χρόνια. Περιλαμβάνει την ιστορία κατά περιόδους και σχολικά έτη με στοιχεία κίνησης του μαθητικού και εκπαιδευτικού δυναμικού από τα αρχεία του σχολείου, πίνακες, καταλόγους, έγγραφα, τίτλους σπουδών, πλούσιο φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό. Ο Πέτρος Μπέσπαρης, φιλόλογος και μελετητής της σύγχρονης ιστορίας με σχετικές δημοσιεύσεις, διετέλεσε κάποια χρόνια διευθυντής του, μελέτησε τα αρχεία του, έζησε το κλίμα του, συνέχισε την ιστορία του, υλοποίησε με τους μαθητές και άλλους συναδέλφους του προγράμματα Καινοτόμων Δράσεων σχετικά με την περιοχή και ήταν ο πιο αρμόδιος να καταγράψει την πορεία και τη μεγάλη προσφορά ενός σχολείου σε ευαίσθητη, προσφυγική περιοχή που τα όνειρα των παιδιών αναζητούσαν μια φωλιά Eίναι ένα χρήσιμο βοήθημα για τους ερευνητές, ιδιαίτερα για τους ιστορικούς εκπαίδευσης και της τοπικής ιστορίας, ένα ντοκουμέντο και ένα ενθύμημα για όλους όσοι πέρασαν από το σχολείο. Σε παράρτημα καταγράφονται όλοι οι σύλλογοι των καθηγητών καθώς και όλοι οι απόφοιτοι κατά έτος.

Ιστορία, Μπίμπης Στερέωμα, 2000, 135 σελ.

Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης – Πέτρος Μπέσπαρης

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του Ε΄ Γυμνασίου, που ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, με μεγάλη παρέμβαση στην εξέλιξη και την ιστορία της. Η εξιστόρηση οργανώνεται κατά δεκαετίες και κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει πληροφορίες για την πολιτική, κοινωνική, και εκπαιδευτική κατάσταση, για το ρόλο των διευθυντών των σχολείων, για το διδακτήριο, τις επισκευές, τις μετακομίσεις και τα σχετικά, για τις ηλικίες των μαθητών, για τις ποινές, τις αμοιβές, τη σχολική ζωή και της δραστηριότητες, για τα επαγγέλματα των γονέων, τους τόπους καταγωγής και άλλα στοιχεία της κίνησης του πληθυσμού. Είναι αποτέλεσμα έρευνας και μελέτης αρχειακού υλικού εξήντα έξι ετών, βιβλιογραφίας και επικοινωνίας με αποφοίτους και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα με την ιστορία του σχολείου μας δίνει και την ιστορία της εκπαίδευσης της χώρας μας με τις σημαντικές αλλαγές, αλλά και τη ροή της κοινωνικής εξέλιξης και ζωής της Θεσσαλονίκης. Είναι πλαισιωμένο με πολύ φωτογραφικό υλικό, πίνακες καθηγητών και αποφοίτων όλων των ετών, παραπομπές και βιβλιογραφία. Προσφέρει πρωτογενές υλικό στον ιστορικό που θα γράψει την ιστορίας της πόλης, αλλά και της εκπαίδευσης, και αποτελεί αφιέρωμα για τους αποφοίτους, για να τους ταξιδεύσει στα χρόνια της αθωότητας, των οραμάτων και της αγωνίας. Σε παράρτημα καταγράφονται όλοι οι σύλλογοι των καθηγητών καθώς και όλοι οι απόφοιτοι κατά έτος.

Ιστορία, Μπίμπης Στερέωμα, 2004, 262 σελ.

Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης – Πέτρος Μπέσπαρης

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του Γ΄ Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, που ήταν το λαϊκό σχολείο της πόλης και στοίβαξε τα όνειρα των προσφυγόπουλων της πρωτεύουσας των προσφύγων και όπου πολλοί σημαντικοί εκπρόσωποι των γραμμάτων και της λογοτεχνίας πέρασαν από το σχολείο ως καθηγητές ή μαθητές, όπως ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης, ο Πέτρος Σπανδωνίδης, ο Γιώργος Θέμελης, ο Βασίλης Δεδούσης, ο Βασίλης Χατζηανδρέου, ο Γιώργος Ιωάννου, ο Ηλίας Πετρόπουλος κ.α. Ο συγγραφέας διατάσσει το υλικό του σε ενότητες κατά δεκαετίες, για να μπορεί να το δαμάσει, αλλά κυρίως για να παρακολουθήσει τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές εξελίξεις. Έτσι οι περισσότερες ενότητες είναι διαρθρωμένες σε ένα κεφάλαιο με την πολιτική, κοινωνική και εκπαιδευτική κατάσταση της δεκαετίας, ένα κεφάλαιο με την ιστορία του σχολείου κατά σχολικό έτος και ένα κεφάλαιο για τη γενική θεώρηση της δεκαετίας. Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα έρευνα σε αρχεία εβδομήντα εννέα ετών (1925 -2004) και πλαισιώνεται από πληθώρα φωτογραφικού υλικού με ντοκουμέντα, καταλόγους διευθυντών, καθηγητών και μαθητών. Είναι ένα χρήσιμο βοήθημα για την ιστορία της εκπαίδευσης και της πόλης, ένα ευχάριστο ανάγνωσμα και ένα ενθύμημα για τους αποφοίτους. Σε παράρτημα καταγράφονται όλοι οι σύλλογοι των καθηγητών καθώς και όλοι οι απόφοιτοι κατά έτος.

Ιστορία, Μπίμπης Στερέωμα, 2004, 270 σελ.

Στις καλαμιές του βάλτου – Πέτρος Μπέσπαρης

Τελευταία δεκαετία του 19ου και πρώτη του 20ού αιώνα. Στη Δυτική Μακεδονία, στα οροπέδια του Αμυνταίου και της Πτολεμαΐδας, τότε Σόροβιτς και Καϊλαρίων, στην περιοχή του Βάλτου και των λιμνών Χειμαδίτιδας (Ρούδνικ) και Ζάζαρης. Η ζωή στα χωριά της περιοχής δύσκολη, οι κάτοικοι κολίγοι στα κτήματα των τσιφλικάδων και των μπέηδων. Η ελονοσία από τον Βάλτο θερίζει τους φτωχούς κατοίκους. Στις ατέλειωτες αυθαιρεσίες της τούρκικης διοίκησης προστέθηκαν τελευταία και οι επιθέσεις των εξαρχικών κομιτατζήδων. Ο Μακεδονικός Αγώνας κράτησε το φρόνημα των Δυτικομακεδόνων αυτή τη δύσκολη εποχή όρθιο να αναμένει την ανάσταση της πατρίδας…

Μυθιστόρημα, Μπίμπης Στερέωμα, 2010, 168 σελ.

Μυθιστορήματα
Στις καλαμιές του βάλτου (2010), Μπίμπης Στερέωμα

Διηγήματα
Τα χάλκινα και άλλα διηγήματα (1999), Μπίμπης Στερέωμα

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Η ιστορία του Γυμνασίου Τούμπας (2000), Μπίμπης Στερέωμα
Ε΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης (2004), Μπίμπης Στερέωμα
Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης (2004), Μπίμπης Στερέωμα

Συλλογικά έργα
Η λογοτεχνική δημιουργία της Βόρειας Ελλάδας 1875-2007 (2005), Μπίμπης Στερέωμα

Πηγές: Biblionet, Μπίμπης Στερέωμα