Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Πάτρα. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές. Οι πέντε πρώτες έχουν μεταφραστεί από τον Φίλιπ Ραμπ στα αγγλικά (“Collected Poems”, Shoestring Press 2000) ενώ ανθολογία ποιημάτων του εκδόθηκε στην Ιταλία σε μετάφραση Μάσιμο Κατσούλο (“Il postscriptum della storia”, Atelier 2005).
Ένας αόρατος άνθρωπος (2016), Γαβριηλίδης
Ποίηση
Ως Αζτέκοι στις Αζόρες (1985), Πλέθρον
Τραγωδία (1995), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ανιστόρητο (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη
Πράξη απλή (2003), Γαβριηλίδης
Συνέβη (2007), Γαβριηλίδης
Τα σχέδια της ποίησης (2009), Πολύεδρο
Τα δεδομένα (2012), Γαβριηλίδης
Διαπραγματεύσεις (2019), Γαβριηλίδης
Δοκίμια-Μελέτες-Ερμηνεία & Κριτική
Κώστας Καρυωτάκης (2006), Γαβριηλίδης
Μια κάποια λύσις (2015), poema
Συλλογικά έργα
Για τον Ηλία Λάγιο (2005), Ερατώ
Ποιητές της Πάτρας στις γλώσσες της Ευρώπης (2006), Πολύεδρο
Τα ποιήματα του 2007 (2008), Κοινωνία των (δε)κάτων
Γιατί η ποίηση (2008), Περί Τεχνών
Κ. Π. Καβάφης (2013), poema
Ξένων αιμάτων τρύγος (2014), Γαβριηλίδης
Ο ταχυδρόμος φέρνει γράμματα: Ποιήματα (2017), Ελληνικά Ταχυδρομεία
Διαπραγματεύσεις – Σπύρος Λ. Βρεττός
ΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΜΙΑ ΑΙΤΙΑ (απόσπασμα)
Όμως ενδέχεται
ούτε κι ο έρωτας να είναι γεγονός.
Πιο γεγονός κι από αυτόν
ενδέχεται να είναι η ποίηση που τον στοιχειώνει.
Οπότε παύει εντελώς στα ξαφνικά
το τώρα να είναι τώρα
και γίνεται πριν απ’ τον έρωτα
ή απ’ το ποίημα μετά
Ποίηση, Γαβριηλίδης, 2019, 72 σελ.
Ένας αόριστος άνθρωπος – Σπύρος Λ. Βρεττός
Δώδεκα ιστορίες με μυστήριο, αγωνία, ανατροπές και χιούμορ. Σε μια καυτή Ελλάδα, σ’ έναν καυτό κόσμο. Ήρωες που προκαλούν, σχεδόν σκηνοθετούν, τα γεγονότα και συναντιούνται με τρόπους απρόσμενους. Αντιμέτωποι με τους φόνους που έκαναν ή ίσως δεν έκαναν. Αντιμέτωποι με τη ζωή και τον θάνατό τους. Μπαινοβγαίνουν με άνεση στην αλήθεια και το ψέμα, τη γνώση και την άγνοια του εαυτού τους, τη φαντασία και την αιχμηρή πραγματικότητα. Η τέχνη και η είσοδός τους στο αλλόκοτο ή το γκροτέσκο, πού θα τους οδηγήσει και τι θα φανερώσει; Ο έρωτας μπορεί να είναι μόνο ανεκπλήρωτος και φανταστικός; Πόσο αόριστα νιώθουν και κινούνται οι ήρωες στο πλαίσιο που τους ορίζει; Ζουν την καθημερινή τους ζωή σαν κατάσταση ακραία;
Διηγήματα, Γαβριηλίδης, 2016, 160 σελ.
Μια κάποια λύσις – Σπύρος Λ. Βρεττός
3+1 δοκίμια για τον Κ.Π. Καβάφη
Από τα τέσσερα δοκίμια της παρούσας έκδοσης, πρώτο γράφτηκε και δημοσιεύτηκε το 2002 αυτό που τώρα δημοσιεύεται τελευταίο (εν είδει επιμέτρου), με τίτλο Μια «βαρβαρική» περιδιάβαση στην ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα με αφορμή το ποίημα «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Στα τρία πρώτα δοκίμια του βιβλίου, που ακολούθησαν χρονικά και γράφτηκαν κατά το 2013, σε κοντινή χρονική απόσταση μεταξύ τους, επιχειρείται από τον συγγραφέα μια «διαφορετική» προσέγγιση και ανάγνωση της ιστορικής, βασικά, καβαφικής ποίησης. Αυτό που «παρατηρεί» λοιπόν είναι το πώς ένα ιστορικό ποίημα «αισθηματοποιείται», πώς ο ιστορικός Καβάφης μπορεί να γίνεται και πολιτικός χωρίς να το επιδιώκει φανερά, σε ποια τροχιά της Ιστορίας (ευθύγραμμη ή κυκλική) κινείται «καλύτερα» και «αποδοτικότερα» σε σχέση με το ποιητικό του όραμα, εν τέλει δε κατά πόσον βρίσκεται στο πεδίο του ενδιαφέροντός του ο αληθινά ιστορικός και ερμηνευτικός των πραγμάτων άνθρωπος, σε αντιδιαστολή μ’ έναν «χρησμικό», κατά βάση, Σεφέρη.
Δοκίμια, poema, 2015, 109 σελ.
Πηγές: Biblionet, Πλέθρον, Εκδόσεις Καστανιώτη, Γαβριηλίδης, poema, Πολύεδρο