Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και Δημιουργική Γραφή στο ΜΠΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Παν. Κύπρου. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (Δημόσιες ιστορίες, 2013, Σπουδή στο κίτρινο, 2018). Μικρά πεζά, χρονογραφήματα, άρθρα και κριτικά σημειώματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Διατηρεί το blog e-Τράπεζα Φιλολογικών Θεμάτων.
Τζίντιλι (2020), Το Ροδακιό
Διηγήματα
Δημόσιες ιστορίες (2013), Εκδόσεις Πηγή
Σπουδή στο κίτρινο (2018), Το Ροδακιό
Βραβεία-Διακρίσεις
Τζίντιλι – Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021
Συλλογικά έργα
Αναλύσεις κειμένων νεοελληνικής λογοτεχνίας λυκείου (2002)
Αλφαβητάρι παραγωγής κειμένων (2002)
Νεοελληνική γλώσσα – Τράπεζα θεμάτων για όλο το λύκειο (2009)
Νεοελληνική λογοτεχνία Α΄ γενικού λυκείου (2012)
Τζίντιλι – Δημήτρης Χριστόπουλος
Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ρεαλισμού και δυστοπίας, παραμυθητικής και εφιαλτικής αφήγησης, το Τζίντιλι εξιστορεί τις περιπέτειες ανθρώπων που βίωσαν μιαν απρόσμενη οικολογική καταστροφή και αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν σε άγνωστο προορισμό για να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους. Τα Σόθιψα, το χωριό τους, είναι το φανταστικό σκηνικό με τις απροσδιόριστες συντεταγμένες, ο τόπος όπου ξεκίνησε το τέλος του κόσμου μας, όπως τον ξέρουμε, με τις ακλόνητες βεβαιότητές του. Στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου εγκιβωτίζονται δεκατέσσερις εμβόλιμες αφηγήσεις ημερολογιακού τύπου: είναι οι φωνές των μυθιστορηματικών προσώπων, που ηχούν σαν της Κασσάνδρας την αμείλικτη φωνή, προλέγοντας πού ενδέχεται να οδεύουμε, όταν οι Τζίντες —οι φανταστικές νεράιδες των βουνών— διανοηθούν ν΄ ανοίξουν το πηγάδι του Κάτω Κόσμου.
Το Τζίντιλι, «ανεμοστρόβιλος» στα βλάχικα, συμπυκνώνει το φόβο για το ζοφερό μέλλον αλλά και το αισιόδοξο όραμα μια νέας πορείας προς μια οικο-κοινωνική διέξοδο. Οι διαδρομές των προσώπων γίνονται τα νήματα που συνδέουν το χθες με το σήμερα αλλά και το άχρονο της ανθρώπινης μοίρας, καθώς ο άνεμος της Ιστορίας συμπαρασύρει μνήμες, παραδόσεις και ζωές προς ένα αφανέρωτο, αλλά όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.
Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2021
Μυθιστόρημα, Το Ροδακιό, 2020, 240 σελ.
Σπουδή στο κίτρινο – Δημήτρης Χριστόπουλος
Ιστορίες
Όχι, δεν ήταν o ονειροπόλος Άμλετ κλεισμένος στον ψηλό του πύργο πάνω στα βράχια της Eλσινόρης· o Γεράσιμος Μαρκίδης ήταν, που ταξίδευε στις αρχές του φθινοπώρου στο Αιγαίο, με τα μικρά και τα μεγάλα του ναυάγια, προσπαθώντας, αντιμέτωπος με τα δικά του φαντάσματα και στραπάτσα, να κρατήσει ζωντανό όσο φως του είχε απομείνει βάζοντας κάθε πρωί μέσα έξω τα πολυφορεμένα ρούχα του για να φαίνεται στους άλλους ευδιάθετος και άνετος, ατσαλάκωτος και αρυτίδωτος.
Διηγήματα, Το Ροδακιό, 2018, 235 σελ.
Δημόσιες ιστορίες – Δημήτρης Χριστόπουλος
Οι “Δημόσιες ιστορίες” γεννήθηκαν σε δίσεκτους καιρούς, όταν έφτασε και γι’ αυτές το πλήρωμα του χρόνου.
Δεκαέξι ιστορίες που αποτυπώνουν καλειδοσκοπικά τα πολλαπλά πρόσωπα του δημόσιου βίου μας. Το αβγό του φιδιού, τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη νεύρωση της επιτυχίας, το “ζύγισμα” των ανθρώπων, τον εργασιακό μεσαίωνα, τη φτώχεια που παράγει τυφλή βία, τις διαρκείς διαψεύσεις και ήττες των μαχόμενων ανθρώπων, την απεγνωσμένη αναζήτηση της αγάπης, το πείσμα για ζωή, τις «χωματερές» των ψυχών, τη νόθα ευημερία, τις μάταιες ανθρωποθυσίες, τις αυταπάτες και τη δύναμη της συνήθειας, την πληρωμή παλιών λογαριασμών, το αφόρητο αίσθημα της αδικίας.
Σ’ αυτό το σκηνικό οι ήρωες αντιδρούν άλλοτε παθητικά, άλλοτε δυναμικά, πάντως ανθρώπινα. Το φιλόξενο χέρι, η αλληλεγγύη της κοινότητας, η ανυπότακτη φυγή, η παρηγοριά της τέχνης ιχνογραφούν σκιρτήματα, αγωνίες, απόπειρες διαχείρισης μιας σκληρής και εν πολλοίς α-νόητης πραγματικότητας.
Διηγήματα, Εκδόσεις Πηγή, 2013, 162 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πηγή, Το Ροδακιό