Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (D.E.A –Diplôme d’Études Aproffondies) από το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) στο Παρίσι, το 1995. Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Εθνολογίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) από το 2004. Έχει εργαστεί ως φιλόλογος, επιμελήτρια κειμένων, μεταφράστρια, διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονική Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, εισηγήτρια σεμιναρίων για το λαϊκό παραμύθι. Συνεργάζεται με το Μουσείο Παραμυθιών της Λευκωσίας και διδάσκει στο πρόγραμμα δια βίου μάθησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας. Το καινούργιο της βιβλίο, “Το στοίχημα της Σταχτοπούτας – Μια μελέτη για τον κανιβαλισμό στα λαϊκά παραμύθια”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος το 2019.
Το στοίχημα της Σταχτοπούτας (2019), Εύμαρος
Συλλογικά έργα
Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών ΑΤ 500-559 (2004), Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Επεξεργασία παραμυθιακών τύπων και παραλλαγών ΑΤ 560-699 (2007), Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας
Λαϊκή ιατρική και ιατρική επιστήμη: Σχέσεις αμφίδρομες (2018), Ακαδημία Αθηνών
Το στοίχημα της Σταχτοπούτας – Εμμανουέλα Κατρινάκη
Μελέτη για τον κανιβαλισμό στα λαϊκά παραμύθια
Στα παραμύθια συμβαίνουν παράξενα πράγματα: Οι αδερφές της Σταχτοπούτας τρώνε τη μάνα τους. Για να ολοκληρωθεί ένας γάμος η ηρωίδα πρέπει να μοιραστεί με τον σύζυγό της το κανιβαλικό του γεύμα. Παιδιά γεννιούνται από ρεβίθια και με μισό σώμα, αλλά αντιμετωπίζουν με γενναιότητα δράκους και δράκισσες, κι ένα κορίτσι βλέπει μια περίεργη σκηνή ανθρωποφαγίας που πρέπει να την κρατήσει μυστική.
Το βιβλίο αυτό αναζητά, από τη σκοπιά της ψυχαναλυτικής ανθρωπολογίας, το νόημα όλων τούτων των αινιγματικών, ανθρωποφαγικών επεισοδίων, που σφραγίζουν τη μοίρα των ηρώων και των ηρωίδων, σε επτά παραμύθια της ελληνικής προφορικής παράδοσης.
Μελέτη, Εύμαρος, 2019, 200 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εύμαρος