Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Κώστας Καρούσος

Κώστας Καρούσος

Ο Κώστας Γ. Καρούσος γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλ/νίας.
Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στον Αστακό, στην Αθήνα φοίτησε στη σχολή Δοξιάδη και μετά στην Κ.Τ.Ε. (Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών) (1971-1974) Σχέδιο -Ιστορία Τέχνης- Ελεύθερο Σχέδιο. Έχει εκδώσει έντεκα (11) ποιητικές συλλογές: “Ορίζοντες”, Αθήνα 1985, “Χιροσίμα”, Αθήνα 1985, “Πορεία”, Αθήνα 1986. Οι επόμενες τέσσερις, “Στις παραμέτρους των οριζόντων” (Αθήνα 1987), “Τραγουδώντας την εποχή μας” (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1989), “Στη διάρκεια του φωτός” (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1992), “Στο ρίγος της πολιτείας” (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1992), εκδόθηκαν σε Β’ έκδοση το 1996 (εκδ. Πάραλος) με τον τίτλο “Τέσσερις Συλλογές” και σε Γ’ έκδοση (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 2009) με άλλη διάταξη και συμπύκνωση του στίχου. Οι επόμενες συλλογές “Ψυχή μου Διάσπαρτη”, ωδή πρώτη (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1993), “Σαν αλκυονίδα σκέψη”, ωδή δεύτερη (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1994), “Ανεξερεύνητες οδύνες”, ωδή τρίτη (εκδ. Πάραλος, Αθήνα 1994), εκδόθηκαν σε β’ έκδοση το 1999 (εκδ. Σελάνα/Πειραιάς) με τον τίτλο “Τρεις Ωδές”, σε μετάφραση-απόδοση στην αγγλική γλώσσα από τη λογοτέχνιδα Μαντώ Κατσουλού. Η τρίτη έκδοση έγινε το 2008 (εκδ. Πάραλος). “Της Χώρας μου, της Ψυχής και του Επέκεινα”, εκδ. “Δρόμων”, Αθήνα 2011, “Δέκα χρόνια Συμπόσια Ποίησης”, εκδ. “Δρόμων”, Αθήνα 2013, “Ελπίζω στον αειφθόγγο μέλλοντα”, εκδ. “Δρόμων”, Αθήνα 2015.
Εισηγητής-διοργανωτής-συντονιστής του Συμποσίου Ποίησης των λογοτεχνικών περιοδικών της Αθήνας από το 1997. Το 10ο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός” (9-10 Νοέμβρη 2006). Η εισήγηση “Το έργο μιας 12ετίας – Μια συνοπτική ματιά” δημοσιεύτηκε στο περ. Νέα Σκέψη, 3ος-4ος/2007, τεύχ. 492 (4), σσ. 137-141.
Παρουσιάστηκε 13 φορές τηλεοπτικά: Μακεδονία – Τηλε-Τώρα – Blue Sky και 17 φορές από ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας: Δίαυλος 10 – 9,84 – 9,41 – ΕΡΑ, 5ο Πρόγραμμα, SUPER, – Κεφαλονιάς, Πέλλας, Αγρινίου, Ράδιο Πάφος (Κύπρου), κ.α., από μαζικούς φορείς – Δήμους και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Καλλιθέα).
Έχει κάνει δύο (2) ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και συμμετείχε σε αρκετές ομαδικές.
Διοργάνωσε από το 1994 έως σήμερα πολλές δεκάδες ημερίδες-εκδηλώσεις, ακόμη με τα γνωστά λογοτεχνικά περιοδικά και τα Πολιτιστικά Κέντρα ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ και το ΚΕΣ της ΔΕΗ, το 1ο και 2ο Συμπόσιο Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας (18-19 Δεκ. 2001 και 10-11 Δεκ. 2003) στην Αθήνα, τα πρακτικά τους δημοσιεύθηκαν αντίστοιχα στα περιοδικά Νέα Αριάδνη (τεύχ. 33, Ιαν.-Μάρτ. 2002) και 3η Χιλιετία (τεύχ. 19, Ιαν.-Φεβρ.-Μάρτ. 2004).
Υπήρξε επί 5ετία αντιπρόεδρος στο Κεντρικό Εργασιακό Συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, ιδρυτικό μέλος και κατόπιν γραμματέας (1998-2001) της Ένωσης Αιτωλ/νάνων Λογοτεχνών. Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των περιοδικών επί 10ετία (1997-2006) του Συμποσίου Ποίησης της Αθήνας.
Με τους Δημήτρη Καραμβάλη (Πρόεδρο) και τη Μαριάννα Καραμβάλη ίδρυσαν Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία “Αναζητήσεις και Προβληματισμοί” από 30 Οκτωβρίου 2006 έως 22 Απριλίου 2008, εκδίδοντας το περιοδικό “Νέα Σκέψη”.
Διοργάνωσε, συντόνισε και επιμελήθηκε τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις των εκδηλώσεων: α) για τον Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο, β) για τον Γεώργιο Δελή, γ) για τη Λούλα Κωνσταντινίδου, δ) για τον Διονύσιο Κωστίδη, ε) για τον Κυριάκο Βαλαβάνη. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον καθηγητή Μουσικολογίας του Αριστοτελείου Παν. Θεσ/νίκης και δ/ρα Φιλοσοφίας Δημήτρη Θέμελη και τον δικαστικό λειτουργό-μουσικοσυνθέτη Βασίλη Παπακώστα.
Συνταξιοδοτήθηκε από την ΕΥΔΑΠ τον Δεκέμβρη 2014. Υπήρξε γ. Έφορος και γ. γραμματέας της Ε.Ε.Λ. και τον Οκτώβρη 2014, Οκτώβρη 2016 και Οκτώβρη 2018 εξελέγη πρόεδρος της Ε.Ε.Λ. Είναι μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός” και της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά και της Π.ΕΛ.
Είναι ανέκδοτο όλο το δοκιμιακό και βιβλιοκριτικό έργο του. Ποιήματά του μεταφράστηκαν αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά.
Ποίηση
Ορίζοντες (1985)
Χιροσίμα (1985)
Πορεία (1986)
Στις παραμέτρους των οριζόντων (1987)
Τραγουδώντας την εποχή μας (1989), Πάραλος
Στη διάρκεια του φωτός (1992), Πάραλος
Στο ρίγος της πολιτείας (1992), Πάραλος
Ψυχή μου Διάσπαρτη, ωδή πρώτη (1993), Πάραλος
Σαν αλκυονίδα σκέψη, ωδή δεύτερη (1994), Πάραλος
Ανεξερεύνητες οδύνες, ωδή τρίτη (1994), Πάραλος
Τέσσερις Συλλογές (1996), Πάραλος
Τρεις Ωδές (1999), Σελάνα
Τρεις Ωδές (2008), Πάραλος (Ε)
Τέσσερις Συλλογές (2009), Πάραλος (Ε)
Της Χώρας μου, της Ψυχής και του Επέκεινα (2011), Δρόμων
Ελπίζω στον αειφθόγγο μέλλοντα (2015), Δρόμων
Ερωτήματα ψυχής (2018), Δρόμων

Δοκίμια-Μελέτες-Λόγοι-Άρθρα
10 χρόνια Συμπόσια Ποίησης (2013), Δρόμων

Συλλογικά έργα
Επί των ανθέων… (2019), 24 γράμματα
20 σύγχρονοι Έλληνες ποιητές (2019), Δρόμων

Ερωτήματα ψυχής – Κώστας Καρούσος

Ερωτήματα ψυχής


ΚΑΠΟΙΟΙ…
Κάποιοι λιγοστεύουν χωρίς ανάγνωση
τ’ ανοιχτό μέτωπο του κήπου,
την εσπέρα της τριαντάφυλλης ακολουθίας,
την αυτόχθονη μυσταγωγία του ήχου
και τον ασίγαστο ψίθυρο της μικρής Ευδοκίας,
που μερόνυχτα διαβάζει τον ορίζοντα
στο φρύδι της μέρας.
Κάποιοι περιφέρουν ακόμη
την επιτύμβια σμίλη της ποίησης
και τ’ αμυγδαλωτά μάτια της Πηνελόπης.
Κάποιοι αφομοιώθηκαν τις αιχμηρές
παραστάδες του λευκού τοίχου
ή το γλαυκό πλήρωμα του απείρου
και λιγοστεύουν αγόγγυστα
τον άνθρωπο μέσα τους. Κάποιοι,
της εράσμιας νιότης το σκάφανδρο
κρεμάσανε στο αίολο ρεύμα της ουτοπίας.
Κάποιοι μετάλλαξαν την ψυχή τους
-ανερυθρίαστοι νεοσσοί τροπαιούχοι-
με νήπια στενάγματα χορικά,
-τ’ ανιστόρητου χτες καλαμάρηδες-
χωρίς αιδώ κι’ ανάγνωση,
χωρίς το δίχτυ του χρόνου
και χωρίς λυχνοστάτες.

Ποίηση, Δρόμων, 2018, 72 σελ.

Ελπίζω στον αειφθόγγο μέλλοντα – Κώστας Καρούσος

Ελπίζω στον

Ποίηση, Δρόμων, 2015, 120 σελ.

10 χρόνια συμπόσια ποίησης – Κώστας Καρούσος

10 χρόνια συμπόσια20 χρόνια ενεργή παρουσία στα ελληνικά γράμματα (1993-2013)


Με την έκδοση τούτη “10 χρόνια Συμπόσια ποίησης” δημοσιεύονται οι ομιλίες που μου δόθηκαν του 1ου Συμποσίου Αθήνα 1997 με θέμα “Ελληνική γλώσσα και ποίηση” (με την απουσία της κας Αθηνάς Βουγιούκα, το κενό καλύφθηκε από την ομιλία του φίλου-ποιητή Τάκη Σκανάτοβιτς “Η ιδέα στην ποίηση”), ακόμη ένα μέρος φωτογραφικού υλικού, μιας 20ετούς προσπάθειας εκδηλώσεων 1993-2013. Ένα μέρος της διοργάνωσης αυτής φιλοξενήθηκε από τον “Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Καλλιθέας” και τον “Νέο Πνευματικό Κύκλο Καλλιθέας”, στην Αίθουσα Δημοτικών Συνεδριάσεων του Δήμου, στο Θέατρο Καλλιθέας και στο “Καφεχώρο” όπου παρουσιάστηκαν αξιόλογοι λογοτέχνες, όπως οι Γιάννης Πετριτάκης, Δημ. Αθανασίου, Γιάννης Πιερρουτσάκος, Χρυσούλα Τρικριτσή-Κατσιανάκη, Χρήστος Λαθουράκης, Δανάη Στελάκη, Δημ. Καραμβάλης, κ.ά. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν διήμερα συνέδρια για τους: Νίκο Καζαντζάκη, Διονύσιο Σολωμό και Οδυσσέα Ελύτη. […] (αντί προλόγου)

Ποίηση, Δοκίμια, Δρόμων, 2013, 159 σελ.

Της χώρας μου, της ψυχής και του επέκεινα – Κώστας Καρούσος

Της χώρας μου


Ρωμαλαίοι στίχοι, αντλούμενοι από μεγάλης πνευματικής εσωτερικότητας έμπνευση, αποδίδονται σε θαυμάσιες τρίστιχες στροφές με βαθυστόχαστη φιλοσοφημένη υφή. Γλωσσοπλαστικές συνθέσεις λέξεων εμβαθύνουν σε πλατύτερους συνειρμικούς ορίζοντες, πρωτόγνωρους και εντυπωσιακούς. Αφαρπάζονται όλες οι αισθήσεις και καθηλώνονται στην πορεία της σκέψης του ποιητή, κάνοντας συμμέτοχο και τον αναγνώστη. Δεν υπάρχει στίχος χωρίς εικόνα, δεν υπάρχει στροφή, που να μην ολοκληρώνει ζωγραφικό πίνακα, φθεγγόμενης ποίησης. Πρόκειται για τη φύση, που επενδύει άριστα με τη μεγαλοπρέπειά της την έμπνευση, ή πρόκειται για την ποίηση, που φθέγγεται με τη μεγαλοπρέπεια της φύσης σε καίριους στίχους; Οι “Τρεις ωδές” είναι υψηλού περιεχομένου δοξολογικός ύμνος, που αγγίζει τα όρια ενίοτε του υπερρεαλισμού και έχουν βαθύτερες παρορμήσεις ξεπερνώντας ακόμη και το παλαιότερο ελύτειο κατεστημένο, γενόμενες “πόσιμος μελλοντικός Λόγος”.
Δημ. Σ. Μασούρης Σχολ. Σύμβ. Φιλολ. Επίκ. Καθ. ΑΕΙ Αττικής Εφ. Αιτωλ/νική, 30 Απρίλη 2008 ¦
Ανθολόγιο σύγχρονης ελληνικής ποίησης

“Τρεις ωδές”
Μέσ’ από εναλλαγές ονειρικών και πραγματικών καταστάσεων, η ποιητική γραφή του Κώστα Καρούσου διακρίνεται: Σε ατμοσφαιρική διάχυση έντονου προσωπικού ύφους και σε υπαρξικό βύθισμα. Έτσι ο λόγος του, σ’ αυτό το κυμάτισμα της εξακτίνωσης και συνάμα της καθόδου, δημιουργεί: Κύκλους περιδίνησης από ανθοβολές και φωταύγειες οι οποίες (σε παρόντα χρόνο αλλά και σε στιγμές που κυοφορούν τα μέλλοντα), ποιητικά μετουσιωμένες με ζωγραφικότητα και μουσικότητα, απολήγουν εκ του “έξω” κόσμου σ’ εσωστρεφή τοπία. Να υποθέσουμε, άραγε, και για καλλιτεχνική κατάκτηση κάποιων κυκλοθυμικών εμπνοών; Επίσης: Οι στίχοι του Κ. Καρούσου χαράσσουν και την αντίσταση, του σύγχρονου ανθρώπου, κατά της αλλοτρίωσης του από το φάσμα του κοινωνικού ελλείμματος και τη φθορά της καθημερινότητας…
Γεώργιος Ν. Παπαγεωργίου Εφημ. “Σύγχρονη Σκέψη”, Μάιος-Ιούνιος 2008

.. .Ο Καρούσος έχει το προσόν της σαφήνειας των στίχων του και το αρμονικό ταίριασμα των ρεαλιστικών με τα λυρικά στοιχεία με υπεροχή των λυρικών. Η κάθε Ωδή είναι πολυθεματική κι ανακαλύπτουμε σ’ αυτές βιώματα, καταστάσεις, παρατηρήσει και οραματισμούς περασμένα από την συχνή ροή μιας δυναμικής ποίησης – επιστέγασμα γόνιμων εμπνεύσεων.
Μιχάλης Σταφυλάς Περ. “Πνευματική Ζωή”, τ. 180, Μάης-Ιούνης 2008

Εικονογράφηση: Κώστας Καρούσος

Ποίηση, Δρόμων, 2011, 111 σελ.

Τέσσερις συλλογές – Κώστας Καρούσος

Τέσσερις συλλογές

Ποίηση, Πάραλος, 2009

Πηγές: Biblionet, Πάρολος, Δρόμων, Σελάνα