Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ

Η Νασία Λινάρδου-Μπλανσέ (Nassia Linardou-Blanchet) είναι ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια λακανικού προσανατολισμού. Είναι μέλος της Νέας Λακανικής Σχολής και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης. Είναι η συντονίστρια της Ακαδημίας Κλινικών Σπουδών του Ινστιτούτου του Φροϋδικού Πεδίου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα όπου ασκεί την ψυχανάλυση. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και γαλλικά ψυχαναλυτικά περιοδικά. Διευθύνει από κοινού με τον Ρεζινάλντ Μπλανσέ τη σειρά Λακανικός προσανατολισμός στις εκδόσεις Εκκρεμές. Η “Στίξη” είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή.
Ποίηση
Στίξη (2019), Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός

Συλλογικά έργα
Επιτελεστικότητα και επισφάλεια (2011), Νήσος
Διαβάζοντας το σύμπτωμα (2012), Εκκρεμές

Μεταφράσεις
Miller, Jacques-Alain, Ο Λακάν και η ψυχανάλυση (2003), Εκκρεμές
Lacan, Jacques, Λειτουργία και πεδίο της ομιλίας και της γλώσσας στην ψυχανάλυση (2005), Εκκρεμές
Lacan, Jacques, Η διδασκαλία μου (2009), Εκκρεμές
Lacan, Jacques Ο θρίαμβος της θρησκείας και Λόγος προς τους καθολικούς (2011), Εκκρεμές
Lacan, Jacques, Κείμενα για τη σχολή του Λακάν (2013), Εκκρεμές
Lacan, Jacques, Μιλάω στους τοίχους (2015), Εκκρεμές
Lacan, Jacques, Ο ατομικός μύθος του νευρωτικού (2015), Εκκρεμές

Στίξη – Νάσια Λινάρδου-Μπλανσέ




ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Οι ώρες πήγαν πίσω
Η σκόνη άλλαξε μορφή
Σύντομη πτήση
Μας έφερε
Σε άλλη εποχή

“Πέραν του καλού και του κακού”
Η επιστήμη της καθημερινής ζωής

Ποίηση, Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2019, 124 σελ.

Διαβάζοντας το σύμπτωμα – Ρεζινάλντ Μπλανσέ – Νασία Μπλανσέ-Λινάρδου

6 μαθήματα εισαγωγής στη Λακανική Κλινική


«Γι αυτό μπορεί το σύμπτωμα να διαβαστεί, επειδή είναι ήδη το ίδιο εγγεγραμμένο σε μια διαδικασία γραφής». Ιδού η κλασική θέση του Λακάν που ορίζει το σύμπτωμα σαν σημαίνουσα δομή όπως αυτό συμβαίνει με κάθε μόρφωμα του ασυνειδήτου. Εκ φύσεως το ασυνείδητο κωδικοποιεί. Το μήνυμά του, τα λεγόμενα «μορφώματα του ασυνειδήτου», συμπεριλαμβανομένου του συμπτώματος, οφείλει επομένως να αποκωδικοποιηθεί. Απαιτεί να “διαβαστεί”.
Η ασυνείδητη «γνώση» είναι καθαρή γνώση δίχως στόχο και προθετικότητα, ακέφαλη γνώση. «Ιδανικός εργαζόμενος» το ασυνείδητο, ειρωνεύεται ο Λακάν, διότι το μόνο που κάνει είναι να εργάζεται: γράφει συνεχώς. Ως ακέφαλη γνώση λοιπόν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε βούληση για γνώση. Το πόρισμα αυτού του θεωρήματος είναι, ισχυρίζεται ο Λακάν, το σύμπτωμα νοούμενο ως «ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας απολαμβάνει από το ασυνείδητό του».
Τα μαθήματα στον ανά χείρας τόμο αναπτύσσονται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα. Από τη μια υπάρχει το σύμπτωμα που οφείλει να διαβαστεί και, από την άλλη, το σύνθωμα που δεν επιδέχεται πλέον ανάγνωση. Η νεύρωση είναι ο τρόπος με τον οποίο το υποκείμενο νοηματοδοτεί το αδιέξοδό του καθώς υπόκειται στην επιθυμία και την ασυνείδητη απόλαυση η οποία ενίοτε το δοκιμάζει ανελέητα. Από τη μεριά της η ψύχωση αποπειράται να δέσει κατά κάποιον ιδιαίτερο πάντα τρόπο το θεμελιακό τρίπτυχο Συμβολικό-Φαντασιακό-Πραγματικό ώστε να μπορέσει να προσπεράσει τη μη λειτουργία του φαλλικού τελεστή και τη μη εξαγωγή του αντικειμένου “α”.

Ψυχολογία, Εκκρεμές, 2012, 178 σελ.

Πηγές: Biblionet, Gutenberg-Γιώργος & Κώστας Δαρδανός