Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Τάσος Μακράτος

Ο Τάσος Μακράτος (λογοτεχνικό όνομα του Τάσου Μακρόπουλου) γεννήθηκε στον Πειραιά.
Σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Την περίοδο 1985-86 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές νεοελληνικής και βυζαντινής φιλολογίας στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV). Σήμερα, παράλληλα με τη λογοτεχνική του δραστηριότητα (συγγραφή, δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες), ως φιλόλογος-ερευνητής ασχολείται με έρευνα πάνω σε κείμενα νεοελληνικής, βυζαντινής και γαλλικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών), μελέτες και μεταφράσεις του στο μεγαλύτερο μέρος τους ανέκδοτες. Γράφει ποίηση από πολύ μικρός και έχει μεγάλο σε έκταση ανέκδοτο υλικό. Μετά τα πρώιμα έργα του “Ο Υπαίτιος” και “Ο Προλετάριος”, βραβεύεται για ποίημα του “Ειρηνοβόλο Σπέρμα” (Γιορτή Νεολαίας 1977) και μετέχει στη συλλογική έκδοση “Εικοσιοχτώ ποιητές” (1980). Το φθινόπωρο του 1982 ταξιδεύει και παραμένει επί 3μηνο στη Νέα Υόρκη, όπου το έργο του παρουσιάζεται στο “Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού” και στο Ελληνικό Ραδιόφωνο (WEVD) Νέας Υόρκης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αρχίζει να γράφει τους “Μυστικούς Έρωτες” και αρχές του 1984 δημοσιεύονται οι “Μυστικοί Έρωτες Ι, Ερωτιάζειν” και “Μυστικοί Έρωτες ΙΙ, Ερωμένες Ημέρες”, όπου κυριαρχεί η διαλεκτική σχέση έρωτα-ερωτισμού και επανάστασης και ο ερωτικός υπαρξισμός. Ύστερα από τη διαμονή του και τα μεταπτυχιακά στο Παρίσι (1985-86), ο Τάσος Μακράτος μελετά επισταμένως, τα χρόνια 1986-94, έργα της βυζαντινής και της γαλλικής μεσαιωνικής λογοτεχνίας (μελέτες και μεταφράσεις ανέκδοτες έως τώρα). Κείμενά του ποιητικά, κριτικά, φιλολογικά κ.λπ. έχουν δημοσιευθεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μεταφράσεις έργων του έχουν γίνει στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά και βουλγραρικά. Το 1996 βραβεύεται με το α΄ βραβείο ποίησης από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών της Ρώμης για το ποίημα του “Γυναίκες εσαεί”. Την περίοδο 1998-2002 συνεχίζει τη συγγραφή της σειράς των “Μυστικών Ερώτων”. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και πολλών άλλων λογοτεχνικών, επιστημονικών και πολιτιστικών σωματείων.
Ποίηση
Ο Υπαίτιος (1974)
Ο Προλετάριος (1977)
Μυστικοί έρωτες Ι – Ερωτιάζειν (1986)
Μυστικοί έρωτες ΙΙ – Ερωμένες Ημέρες (1986)
Μυστικοί έρωτες ΙΙΙ – Ο Παρατατικός του Έρωτα (2008), Δωδώνη
Μυστικοί έρωτες IV – Παραλλαγές σ’ ένα ατέλειωτο Εμείς (2008), Δωδώνη
Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την ελευθερία: Μεσολογγίου ύμνος (2011), Δωδώνη
Της ιστορίας κατορθωμένοι (2013), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Νόστος ελληνικός (2015), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Η αφή των δεόντων (2016), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μετά τον Καβάφη. Οι ερωμένες του ποιητή (2017), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Μυθιστορήματα
Φυλάξου Καποδίστρια (2020), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
28 Ποιητές, συλλογ. έργο (1980)
Οδυσσέας Ελύτης. Εκατό χρόνια από τη γέννησή του (2011), Ιδιωτική Έκδοση

Φυλάξου Καποδίστρια – Τάσος Μακράτος




Το νέο έργο του Τάσου Μακράτου “Φυλάξου Καποδίστρια!” είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα με θέμα τη βία και δη τη βία κατά των γυναικών. Η νεαρή Χριστίνα, η βασική ηρωίδα του μυθιστορήματος, είναι ζωγράφος και τόσο η ίδια, όσο και οι πολλοί άλλοι ήρωες και ηρωίδες του έργου κινούνται σε Αθήνα, σε Αίγινα και σε Παρίσι.

Από το μυστηριακό στα έγκατα της Παναγίας των Παρισίων, έως και τον άκρατο ερωτισμό, η Χριστίνα βιώνει, στην διαδρομή των νειάτων της, απρόβλεπτες και πρωτόφαντες καταστάσεις, αναζητώντας η ίδια πάντα τον μεγάλο έρωτα και τον άνθρωπο της ζωής της.

Ο συγγραφέας μιλάει επίσης, σε μερικά κεφάλαια, και με μυθιστορηματικό τρόπο, τόσο για την πολιτική βία (Δολοφονία του Καποδίστρια το 1831), όσο και για την βία μεταξύ κρατών (Τελεσίγραφο της φασιστικής Ιταλίας προς την Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, και το “Όχι” του Ελληνικού λαού.

Με ρέουσα γλώσσα και μεστό αφηγηματικό τρόπο, ο Τάσος Μακράτος μας φέρνει σε επαφή με κορυφαία ερωτήματα της εποχής μας.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 516 σελ.

Μετά τον Καβάφη. Οι ερωμένες του ποιητή – Τάσος Μακράτος




Η καβαφική ποιητική ατμόσφαιρα του κάλλους, του έρωτα, των νειάτων και της ιστορικότητας
εμπνέει τον Τάσο Μακράτο, ο οποίος στο νέο του έργο “Μετά τον Καβάφη. Οι ερωμένες του ποιητή”
μας μιλάει ποιητικά για τον χρόνο στην αιωνιότητά του, που σφοδρά συγκρούεται με την ανθρώπινη ύπαρξη, για τους έρωτες, που δίνουν μάχη με την πληθωρικότητά τους, για το συγγράφειν,
που εξερευνά παθιασμένα το σώμα.
Ο ποιητής μάς οδηγεί στις ακραίες κορυφές αισθήσεων και αισθημάτων.

Ποίηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2017, 104 σελ.

Η Αφή των Δεόντων – Τάσος Μακράτος




Τί είναι τα Δέοντα; Σε τί συνίσταται αυτό το σύστημα αξιών, προσωπικών και κοινωνικών, που καθορίζει τη ζωή μας;

Τί ρόλο παίζουν η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη στην πορεία του σύγχρονου ανθρώπου προς την ευτυχία; Τί μάχη πρέπει να δοθεί απέναντι στις δυνάμεις που απεργάζονται σήμερα την υποδούλωση των κοινωνιών και την καταστροφή των λαών;

Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα της εποχής μας έρχεται να απαντήσει ποιητικά ο Τάσος Μακράτος με το νέο του βιβλίο “Η αφή των δεόντων”, ένα έργο που γεμίζει με θάρρος και ελπίδα τον άνθρωπο και τον ωθεί σε μια μαχητική αισιοδοξία.

Ποίηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2016, 56 σελ.

Νόστος ελληνικός – Τάσος Μακράτος




Στο νέο βιβλίο του Τάσου Μακράτου Νόστος Ελληνικός απεικονίζεται ποιητικά η οδύσσεια των ξενιτεμένων, επί σαράντα χρόνια, συμπατριωτών μας, η επιστροφή τους στην Ελλάδα και η άφιξή τους στους τόπους καταγωγής τους. Ευθύς αμέσως, και μέσα στην ωριμότητά τους, θα προβάλει το ερώτημα για το νόημα της ζωής τους και για την δικαίωση ή όχι του σαρανταετούς εκπατρισμού τους. Απάντηση θα δοθεί από τον Εστερημένο τον Μέγα -συμβολική μορφή όλων των στερήσεων, των τραυμάτων, των ματαιώσεων, των απωθημένων της ανθρώπινης ψυχής- και από τους Συν Αυτώ μεγάλους του πνεύματος. Από την ξενιτειά στην αναζήτηση νοηματοδότησης του βίου, και από ‘κεί στην αποδοχή του μοιραίου της φθοράς και του αναπόδραστου τέλους. Η ήρεμη αποδοχή τους θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε το όποιο περαιτέρω με απαντοχή και ίσως ένα μειδίαμα.

Ποίηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2015, 128 σελ.

Της ιστορίας κατορθωμένοι – Τάσος Μακράτος




Στο νέο βιβλίο του Τάσου Μακράτου “Της ιστορίας κατορθωμένοι” συμπλέκεται ποιητικά η ανθρώπινη ύπαρξη και η έκφανσή της, με τους θυσιαστικούς αγώνες για την ελευθερία. Τα πλαίσια αυτής της μάχης καταλαμβάνουν ιδιαίτερη χρονικότητα, καθώς δομούνται από μίαν παράδοση ηρωισμού και από το όραμα μιας απελευθέρωσης κοινωνικής και εθνικής. Έτσι, οι παλαιοί ήρωες μάς συνοδεύουν στη σκληρή πορεία μας της εξέγερσης, αλλά και εμείς, οι σύγχρονοι μαχητές και πεσόντες, παρακολουθούμε τα τέκνα μας τα απόλυτα, που συνεχίζουν τον αγώνα τον καλό για ελευθερία και δικαιοσύνη.

Ποίηση, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2013, 40 σελ.

Διάλογος με τον Διονύσιο Σολωμό και την ελευθερία – Τάσος Μακράτος

Μεσολογγίου ύμνος


Ο Τάσος Μακράτος διαλέγεται ποιητικά με τον εθνικό μας ποιητή και με τον “Ύμνο εις την ελευθερίαν”, σε ομόλογη σχέση με τον ρωμαλέο αγώνα των μεσολογγιτών της Επανάστασης για την προάσπιση της ελευθερίας τους και της ανθρώπινης υπόστασής τους. Με το έργο του αυτό, ο Τάσος Μακράτος ξαναπιάνει τον νήμα της αγωνιστικής, κοινωνικής, επαναστατικής συνιστώσας της ποίησής του, αυτής των νεανικών του χρόνων, που είχε εκφρασθεί με τον “Υπαίτιο” και τον “Προλετάριο”. Μέσα στο επικό κλίμα αυτού του ποιήματος-ποταμού των 1.301 στίχων, στο οποίο οι αγωνιστές -τα “Παιδιά της Ελευθερίας”, όπως αποκαλούνται- συνεχίζουν την παράδοση ηρωισμού και αυτοθυσίας των προγόνων τους στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες, υπεισέρχονται και σκηνές λυρισμού, όπου τα συναισθήματα αγάπης, νοσταλγίας, απώλειας, θλίψης και χαράς, έρχονται σαν χάδι, ενίοτε αδρό, να αγγίξουν τις σκληρές μέχρι ωμότητας μάχες και θανάτους, το αναβλύζον αίμα και το πολύπαθο χώμα. Το έργο περιλαμβάνει δύο μέρη, στο πρώτο απεικονίζονται τα εντός και τα επί των τειχών, η αντίσταση των Ελεύθερων Πολιορκημένων, στο δεύτερο προβάλλεται η Έξοδος, που πραγματοποιείται πριν το ξημέρωμα της Κυριακής των Βαΐων του 1826.

Ποίηση, Δωδώνη, 2011, 57 σελ.

Μυστικοί έρωτες ΙΙΙ – Τάσος Μακράτος

Ο Παρατατικός του Έρωτα


Στο νέο βιβλίο του “Μυστικοί έρωτες ΙΙΙ: Ο παρατατικός του έρωτα” το ερωτικό αίσθημα – πόθος συμπλέκεται με την υπαρξιακή αίσθηση του χρόνου και το μεταφυσικό του Έρωτα διαπερνάται από έναν επίμονα διαχεόμενο λυρισμό. Παράλληλα, μνήμες αρχετυπικές εμφανίζονται διεισδυτικά και αιφνιδιάζουν με την τολμηρότητα και την βιωματική πνοή τους, ενώ συνάμα δημιουργούν αίσθηση υπαρξιακής πληρότητας. Κυριαρχούσα, τέλος, προβάλλει η πραγμάτωση του αντρό-γυνου, θεμελιακής υπαρξιακής και ερωτικής μονάδας.

Ποίηση, Δωδώνη, 2008, 61 σελ.

Μυστικοί έρωτες IV – Τάσος Μακράτος

Παραλλαγές σ’ ένα ατέλειωτο Εμείς

Ποίηση, Δωδώνη, 2008, 52 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 24 γράμματα