Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Είναι διαφορετικό

Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

«Γεννήθηκα στoυς Σφακιώτες Λευκάδος. Σπούδασα στη Ριζάρειο Σχολή και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Δημοσιογράφησα σε Αθηναϊκές εφημερίδες. Καριέρα έκανα σαν Διευθυντικό Τραπεζικό Στέλεχος σε καταστήματα του Λεκανοπέδιου και της Λευκάδος. Απ’ το 2010 ασχολούμαι με την συγγραφή βιβλίων λαογραφικού, ιστορικού και ποιητικού περιεχομένου.»

Συγγραφικό έργο:
Το ιστορικό και λαογραφικό: «Σφακιώτες Λευκάδος. Λίκνο καρδιάς». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2019.
Το λαογραφικό βιβλίο: «Λευκαδίτικος Γάμος». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2019.
Θεατρική Διασκευή στο έργο ΦΩΤΕΙΝΟΣ του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, με την προσθήκη Παραρτήματος δύο νέων δικών μου ασμάτων. Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2019.
Το λαογραφικό βιβλίο: «Τα που θυμάμαι μολογώ. Σεργιάνι στη Λευκάδα του χθες». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2020.
Το ιστορικό βιβλίο: «Το Ρεμπελιό των Χωρικών. Αγία Μαύρα στα 1819». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2020.
Η Ποιητική Τριλογία: «Ταυροκαθάψια». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2017.
Η ποιητική δημιουργία αφιερωμένη στα 200 χρόνια (1821 – 2021) με τίτλο: «Αδω σε Ελευθερία». Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ 2020.
Ποίηση
Άδω σε Ελευθερία 1821-2021 (2020), Εκδόσεις Όστρια

Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία
Ο Λευκαδίτικος Γάμος (2019), Όστρια Βιβλίο
Σφακιώτες Λευκάδος, Λίκνο καρδιάς (2019), Όστρια Βιβλίο
Το Ρεμπελιό των Χωρικών (2020), Εκδόσεις Όστρια
Οι Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821 (2021), Εκδόσεις Όστρια
Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ (2021), Εκδόσεις Όστρια

Θεατρικά έργα
Αριστοτέλη Βαλαωρίτη “Φωτεινός” (2019), Όστρια Βιβλίο

Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Είναι διαφορετικόΣτην Πόλη στα 1877 οι ρίζες μας!


Όταν η Μοίρα καθορίζει το είναι μας, μέσα από μεταφυσικές συχνότητες και διεργασίες, τότε κανείς δεν μπορεί να αποφύγει αυτό που όλοι καλούμε πεπρωμένο με τη χειροπιαστή υπαρξιακή του μορφή. Μια αρχέγονη αλήθεια, που ακόμη δεν έχει εκπέσει σε αβεβαιότητα, αλλά, τουναντίον, επαγρυπνεί, ώστε, με θρησκευτική ευλάβεια, να τηρούνται όλα τα προδιαγραμμένα… Και αν η λέξη Μοίρα προέρχεται απ’ το αρχαιοελληνικό ρήμα «Μείρομαι», που σημαίνει παίρνω το μερίδιό μου, τελικά το γραφτό μου, τότε, μάλλον το προσωπικό μου «Μερίδιο», επέπρωτο να εκφραστεί
στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού με τον εμβληματικό όσο και ιδεαλιστικό όρο ΑΕΚ!

Δοκίμιο, Ποδόσφαιρο, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 476 σελ.

Οι Λευκαδίτες Αγωνιστές του 1821 – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Οι ΛευκαδίτεςΡέκβιεμ 1203 ηρωικών ψυχών…


Τη δική του κατάθεση στην επέτειο των 200 χρόνων από το μεγάλο γεγονός της Εθνικής μας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, μας προσφέρει ο Θoδωρής Γεωργάκης, από τους Σφακιώτες Λευκάδας καταγόμενος. Αναφέρομαι εισαγωγικά στην καταγωγική ταυτότητα του συγγραφέα όχι τυχαία. Οι Σφακιώτες Λευκάδας, όπως θα παρατηρήσουμε και από τους καταλόγους αγωνιστών, που παραθέτει ο συγγραφέας στο πόνημά του, αποτελούν για όλη τη μακρά παράδοση των αγώνων του νησιού της Λευκάδας, από τα μεσαιωνικά χρόνια και μετά, μαζί με την Καρυά, μια στέρεη καταγωγική μήτρα ηρωικού ήθους και επικών αγώνων: απελευθερωτικών από τους ξένους δυνάστες αλλά και κοινωνικών διεκδικήσεων. Ο ιστορικός Πάνος Γ. Ροντογιάννης, χαρακτηρίζει τους κατοίκους των Σφακιωτών ως τους ομαδικά γενναιότερους Λευκαδίτες.

Δοκίμιο, Ιστορία, Λευκάδα, Εκδόσεις Όστρια, 2021, 154 σελ.

Άδω σε Ελευθερία 1821-2021 – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Άδω σεΔύο αιώνες! Ήχος αβασίλευτος…


Πατρίδα βύζαξες φωτιά, αητόπουλα θερίζεις!
Πιάσε την ηλακάτη σου, γνέσε μας Παρθενώνες!
Η ρόκα σου μεσημεριού το φως να ανταυγίζει
ήλιος βεζύρης, αρπιστής, σαν πάει για το δείλι
όλα γαλήνη τα φωτά, όλα τα νεχταρώνει…

Ποίηση, Εκδόσεις Όστρια, 2020, 122 σελ.

Το Ρεμπελιό των Χωρικών – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Το ΡεμπελιόΑγία Μαύρα στα 1819


Η συμπλήρωση διακοσίων συναπτών χρόνων, από το «Ρεμπελιό των Αγιομαυριτών Χωρικών στα 1819», διότι, φρονούμε πως αυτός μπορεί να είναι ο επακριβής τίτλος, αφού όλα τα αρχειακά επίσημα έγγραφα, που αφορούν τα γεγονότα της Εξέγερσης, μιλούν καθαρά για Αγία Μαύρα, αυτή η συμπλήρωση δύο αιώνων είναι μια καλή αφόρμηση για να προχωρήσομε, στην δημιουργία του παρόντος ταπεινού μας πονήματος, δίκην μνημοσύνου στους πρωταγωνιστές Χωρικούς του Ξεσηκωμού, όχι μόνο σαν έκφραση ενός λατρευτικού αταβισμού, αλλά και σαν απόφαση περιχαράκωσης της κορυφαίας διττής ενσωμάτωσης της Εξέγερσης, του εθνοτικού και κοινωνικού χαρακτήρα της.

Λευκάδα, Ιστορία, Εκδόσεις Όστρια, 2020, 328 σελ.

Σφακιώτες Λευκάδος, Λίκνο καρδιάς – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Σφακιώτες


Ο συγγραφέας ζει και βιώνει την κάθε στιγμή του, αφότου απέκτησε συνείδηση του κόσμου, στο Πινακοχώρι Σφακιωτών Λευκάδος, και περνά στον… σκληρό δίσκο της μνήμης του, σχεδόν τα πάντα, που αφορούν την ζωή, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την παράδοση αυτού του μικρού λίκνου, παιδιόθεν. Γι’ αυτό, αυτή η βιωματική του καταγραφή της ιστορίας, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, των τοπωνυμίων, που πραγματοποιεί με τούτο το πόνημά του, έχει ιδιαίτερη αξία και εγκυρότητα, αφού είναι ο μοναδικός, μέχρι τώρα τουλάχιστον, που γράφει για τους Σφακιώτες, ζώντας στους Σφακιώτες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έχοντας, ως εκ τούτου, βιωματική και άμεση αντίληψη των πάντων, που πραγματεύεται σ’ αυτό το έργο του. Από μαθητής ακόμη, νοιώθει μέσα του την ανάγκη να ψάξει για τις ρίζες του, το λίκνο της καρδιάς του, τους Σφακιώτες Λευκάδος. Τον θέλγει ή ιδέα πως είναι Σφακιώτης – Λευκαδίτης, ριζωμένος από αιώνων σ’αυτόν τον ιερό χώρο των Σφακιωτών, με τις τέσσερεις εξεγέρσεις, πως είναι απόγονος Κρητών.

Λαογραφία, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 490 σελ.

Ο Λευκαδίτικος Γάμος – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

Ο λευκαδίτικοςΈθιμα, τραγούδια, συμβολισμοί


“Φκήσου με Μανούλα μου”! Τούτη η ευχή, που χρησιμοποιεί ο Θοδωρής Γεωργάκης, στο παρόν βιβλίο του, το οποίο τιτλοφορεί: “Ο λευκαδίτικος γάμος”, αγγίζει την ψυχή και ξυπνά ιερές μνήμες στον κάθε Λευκαδίτη! Είναι η ευχή όλων των Μητέρων μας, που μας συντροφεύει δια βίου! Μια ευχή που περικλείει μέσα της όλον εκείνον τον πόθο, όλην εκείνη την αληθινή λαχτάρα του Λευκαδίτη γονιού να δει τα παιδιά του να προχωρούν στην ζωή και να προκόβουν. Με τούτο το βιβλίο, ο συγγραφέας επιχειρεί μια βιωματική καταγραφή του παλιού Λευκαδίτικου Γάμου, έτσι όπως τον ζήσαμε όλοι μας, όταν ήμασταν παιδιά στα χωριά του νησιού μας, αλλά και προεκτείνει την σκέψη του παραπέρα απ’ τις εκφάνσεις του γάμου, δίνοντας στον αναγνώστη, όχι μόνο τα ήθη, τα έθιμα και τα τραγούδια, μα, κυρίως, τους άπειρους συμβολισμούς, που έκρυβε κάθε πτυχή του Λευκαδίτικου Γάμου. Συμβολισμοί που ήταν διάχυτοι σ’ αυτή την εβδομαδιαία ιεροτελεστία, αφού ο Λευκαδίτικος Γάμος κρατούσε μια εβδομάδα, με μια πληθώρα εκδηλώσεων, που δύσκολα συναντάς στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Λαογραφία, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 206 σελ.

Αριστοτέλη Βαλαωρίτη “Φωτεινός” – Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης

ΦωτεινόςΘεατρική Διασκευή: Θεόδωρος Σ. Γεωργάκης


Ο μεγάλος Λευκάδιος Ραψωδός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, στα περίφημα επικολυρικά του ξεσπάσματα, αποκαλύπτει με ρωμαλέο λόγο και ασυγκράτητα δυνατό συναισθηματισμό, τις συγκλονιστικά υψηλοθώρητες εθνικές ώρες, όπου τούτος ο φτωχός και μαρτυρικός λαός έστηνε οδοφράγματα αντίστασης και ζούσε σε χαρακώματα αγώνων. Εμβιώνοντας, σαν πολυσύνθετα μαρτυρική και μαρτυρικά Ρωμαίικη ύπαρξη τις πολλές και μεγάλες τραγωδίες, που μέσα στο ασυγκράτητο κύλισμα του χρόνου και της ιστορίας, έφερνε στις πονεμένες του ράχες ο λαός μας, τις μεταποιούσε σε λόγο, τις στέλνει σαν ύμνο, τις αποθέτει σαν γονιδίωμα αδάμαστης ελευθερίας. Και προσφέρει έτσι τη δυνατότητα στον λαό ν’ αρνείται τη μιζέρια, να απαξιεί την υποτίμηση, να ευτελίζει την εθνική προδοσία.
Ο Θεόδωρος Γεωργάκης, με βιωματική αντίληψη και γνώση όλων των πτυχών της ζωής αυτού του μικρού περιβολιού της Λευκάδας, τους Σφακιώτες, ξάγρυπνος νους και Ρωμαίικη ύπαρξη, παρέλαβε με ιερό σεβασμό και λεπτότητα το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Αφ’ ενός μεν το αυγάτισε, με δικό του παράρτημα δύο ωραίων ασμάτων δεκαπεντασύλλαβου στίχου, εμποτίζοντας το με τα έθιμα του λαμπερού Λευκαδίτικου Γάμου και την μοναδική ντοπιολαλιά. Αφ’ ετέρου, φιλόπονα και με σεβασμό απέραντο στον μεγάλο Λευκαδίτη βάρδο, ανέδειξε τον “Φωτεινό”, σαν επίκαιρο κείμενο αμάραντης παιδευτικής δυναμικής και προσφερμένο για θεατρική παράσταση.

Θεατρικό έργο, Εκδόσεις Όστρια, 2019, 156 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Όστρια