Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα

Η Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα γεννήθηκε στην Ζίτσα Ιωαννίνων και κατοικεί στα Ιωάννινα.
Σπούδασε λογιστικά και για αρκετά χρόνια εργάστηκε στην ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Ιωαννίνων. Το πρωτόλειο βιβλίο της ήταν “Τα μικρά γιορτάζουν”, μια συλλογή από ποιήματα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Ακολούθησε το βιβλίο “Γεύσεις καρδιάς” με παραδοσιακές συνταγές, διατροφικά και λαογραφικά στοιχεία από την Ζίτσα Ιωαννίνων. Στην συνέχεια εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο “…και ζήσανε αυτοί καλά…” μερικά από τα λαϊκά παραμύθια που κατέγραψε στην περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδας της. Το 2015 το διήγημά της “Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι” βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Κατά καιρούς έχει κάνει πολλές δημοσιεύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά.
Αφηγήσεις
Η κόκκινη δαχτυλήθρα (2018), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ

Παιδική λογοτεχνία
Τα μικρά γιορτάζουν
…και ζήσανε αυτοί καλά…

Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία
Γεύσεις καρδιάς

Συλλογικά έργα
Ιστορίες της πόλης μας : Ιωάννινα (2014), iWrite.gr
Ηπειρώτικο Ημερολόγιο – Τόμος ΛΔ (2015) με το διήγημα “Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι”

Βραβεία-Διακρίσεις
Ο κυρ-Γιώργης από το Αϊδίνι – Διήγημα που έλαβε το πρώτο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (2015)

Η κόκκινη δαχτυλήθρα – Βούλα Λεοντίδη-Πλάτωνα




Το βιβλίο αποτελείται από δώδεκα μικρές ιστορίες της ελληνικής υπαίθρου και των ανθρώπων της, όπως αυτά υπήρχαν πριν από αρκετές δεκαετίες. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν με ξεχωριστή γλαφυρότητα κι ευαισθησία, αλλά και αντικειμενικότητα και ρομαντισμό, όλα εκείνα τα προσωπικά βιώματα της συγγραφέως που αφορούν την ζωή στο χωριό, αλλά και τα μεγάλα ζητήματα της εποχής όπως ήταν η μετανάστευση, ο γάμος δια αλληλογραφίας, η ζωή των παιδιών στα οικοτροφεία, ο ξενιτεμός στη μεγάλη πόλη, η φτώχια, οι δυσκολίες αλλά και η απέραντη μαγεία εκείνης της εποχής, άλλοτε μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού και άλλοτε μέσα από τις μακρινές αναμνήσεις μια κυρίας.
Η νοσταλγία για μια πραγματικότητα οριστικά και αμετάκλητα χαμένη αλλά και η αισθητική και αισθηματική πληροφορία, με πλήρη και άρτια την λογοτεχνική ανακατασκευή της, συνιστούν ένα γοητευτικό ανάγνωσμα τόσο γι’ αυτούς που έζησαν σε αυτές τις εποχές όσο και για εκείνους που δεν τις γνώρισαν ποτέ. Με τον τρόπο αυτό το βιβλίο συνιστά μια πολύτιμη παρακαταθήκη που καλό είναι ούτε να ξεχαστεί αλλά ούτε και να μείνει ανεκμετάλλευτη.

«…μικρά παιδιά ήταν σαν έδεσαν την φιλία τους κόμπο σε καλοκαιρινό μαντήλι. Με αυτήν πορεύτηκαν στην ζωή τους! Και στους χειμώνες που ήρθαν, είχαν το καλοκαιρινό μαντήλι, γεμάτο ήλιο, να τους ζεσταίνει. Τα σπίτια τους μια ξερολιθιά τα χώριζε, εκεί στο στενό σοκάκι με το καλντερίμι και τις μεγάλες ξύλινες εξώπορτες, που στέκονταν στην σειρά, σαν καλές γειτόνισσες και κουβέντιαζαν την ζωή…»

Γλυκό ταξίδι στην ψυχή και στους καιρούς που βασίλεψαν, κρατώντας απ’ το χέρι τις μικρές χαρές και μ’ ένα δάκρυ αργυρό, σαν αστεράκι, να φωτάει το δρόμο.

Αφήγημα, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2018, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ