Λίτσα Δαμουλή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίτσα Δαμουλή-Φίλια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από την μητέρα της, Τιτή Χαρ. Τσουκαλά, κατάγεται από τη Γαστούνη Ηλείας.
Σπούδασε Γαλλική γλώσσα και φιλολογία στα Πανεπιστήμια της Aix-en Provence και της Σορβόννης και ειδικεύτηκε στην Εφηρμοσμένη Γλωσσολογία σε θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και βιωματικής μάθησης. Είναι επίσης πτυχιούχος του φιλοσοφικού τμήματος της Φιλοσοφικής Αθηνών. Δίδαξε στη Μέση Εκπαίδευση σε διάφορα δημόσια σχολεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στην Ηλεία. Από το 1981 έως το 1987 ως καθηγήτρια της γαλλικής και από το 1998 έως σήμερα ως φιλόλογος της ελληνικής γλώσσας. Έχεις επίσης διδάξει στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα. Εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για θέματα που σχετίζονται με τη λογοτεχνία, την τοπική ιστορία, τη λαογραφία. Μοιράζεται τη ζωή της ανάμεσα σε Αθήνα και Κέρκυρα, όπου εργάζεται ως ερευνήτρια του Ιουνίου Πανεπιστημίου εκπονώντας διδακτορική διατριβή. Έχει ασχοληθεί με την κριτική βιβλίου, θεάτρου, κινηματογράφου, αλλά και με την μετάφραση ποίησης και πεζού. Μελέτες της για Έλληνες ποιητές και πεζογράφους έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και στον τύπο. Είναι αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών, μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη, μέλος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γαστούνης και περιχώρων “Η Αρχαία Ήλις”, όπου έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. Είναι επίσης μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων, φίλων της Τέχνης και των Γραμμάτων του νομού Ηλείας και Κέρκυρας. Έχει συμβάλει στα πολιτιστικά δρώμενα με διοργάνωση βιβλιοθηκών και προώθηση της φιλαναγνωσίας, με διαλέξεις και παρουσιάσεις συγγραφέων σε σχολεία και σε Πολιτιστικά Κέντρα του Νομού Ηλείας.
Δοκίμια-Μελέτες-Λαογραφία-Ερμηνεία και κριτική
Από την ανάμνηση στην ιστορία (2004), Βιβλιοπανόραμα
“Μεθώντας μ’ένα κρασί αγιονορείτικο…” (2017), Γρηγόρη

“Μεθώντας μ’ένα κρασί αγιονορείτικο…” – Ευαγγελία Δαμουλή-Φίλια

Η εμπειρία του ταξιδιού στο Άγιο Όρος, στην νέα ελληνική λογοτεχνία, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας


To ταξίδι στον Άθωνα παρήγε αξιομνημόνευτο ταξιδιωτικό λόγο προσφέροντας υπέροχα κείμενα στην Ελληνική ταξιδιωτική Γραμματεία. Τα λογοτεχνικά κείμενα Νεοελλήνων λογοτεχνών που ενδεικτικά επιλέξαμε να μελετήσουμε, από τη δύση του 19ου έως την αυγή του 21ου αιώνα, εντάσσονται στους τρεις απαράβατους άξονες της θεωρίας της Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας: ιστορικός χρόνος, χωρικός και προσωπικός χρόνος του ταξιδιώτη-αφηγητή.

Tοποθετήσαμε δηλαδή τα λογοτεχνικά ταξίδια μέσα στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο έλαβαν χώρα, εξετάζοντας συνάμα την ηλικία, τα κίνητρα που ώθησαν σε ένα τέτοιο ταξίδι, τις “αποσκευές σχετικών αναγνώσεων” του λογοτέχνη και γενικά όλες τις προϋποθέσεις του ταξιδιού.

Υπό την έννοια αυτή, το ταξίδι στον Άθωνα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, ένα ξεχωριστό βίωμα για τον καθένα από τους Λογοτέχνες που συμπεριλάβαμε στη μονογραφία μας. Ο W. Dilthey βλέπει τη “συνάντηση” που φέρνει το ταξίδι στο επίπεδο του βιώματος του “Εγώ-Εσύ”. Ως εκ τούτου, το ταξίδι μετατρέπεται σε “αφύπνιση”, οδηγώντας, μερικές φορές, σε μια μεταστροφή και διαφοροποίηση και αποβαίνοντας καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία της ζωής του ταξιδιώτη την οποία και νοηματοδοτεί.

Ερμηνεία και κριτική, Γρηγόρη, 2017, 510 σελ.

Από την ανάμνηση στην ιστορία – Λίτσα Δαμουλή-Φίλια

Περιήγηση στη Γαστούνη και στην Ηλεία του περασμένου αιώνα (1880-2000)


… Το περιεχόμενο του βιβλίου επικεντρώνεται στη ζωή στη Γαστούνη του 20ού αιώνα. Μέσα από την καθημερινότητα των Γαστουναίων, φαίνεται το κλίμα της εποχής, τα ήθη και τα έθιμα, οι συνήθειες, τα γεωργικά και οικιακά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, τα δημοτικά τραγούδια, η ντοπιολαλιά των ανθρώπων της Γαστούνης και της Ηλείας, τα φαγητά που έτρωγαν και πώς τα παρασκεύαζαν, οι γεωργικές ασχολίες του κάμπου, τα προϊόντα, η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου. Γίνεται μεγάλη αναφορά σε ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων και ασχολιών. Οι Γαστουναίοι κινούνται σε όλα τα μέρη της Ηλείας και της Πελοποννήσου (Πύργος, Πάτρα) για ψυχαγωγία, για αγορές, για σπουδές, για γάμο, για μετανάστευση εσωτερική (Πάτμο – Αθήνα) και εξωτερική (οπότε φθάνουν στην Αμερική, στην Αφρική, στον Καναδά ακόμα και στη Μελανησία). Το βιβλίο αποτελεί σημαντική συμβολή στη γνωριμία με τη Γαστούνη, με την ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, το Μοριά, αλλά και γενικότερα….
Θεόδωρος Γ. Παππάς
Αναπληρωτής καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

Λαογραφία, Βιβλιοπανόραμα, 2004, 350 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοπανόραμα, Γρηγόρη