Στο δημοτικό σχολείο είχε δασκάλα τη μητέρα της η οποία διατηρούσε ιδιωτικό ιδιόκτητο σχολείο στον Πειραιά. Ο πατέρας της Ιωάννης Τσοπανάκης ήταν αριστούχος της Νομικής, λογοτέχνης και εκδότης.
Σπούδασε στη δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη, στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης – Τμήμα Θεατρολογίας και σκηνοθεσίας Ε. Χαντζήκου.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός μία ανθολογία με δέκα θεατρικά της έργα, με μεγάλη επιτυχία έχουν παρουσιαστεί δεκάδες άλλα και αναφέρουμε ενδεικτικά: Parrot, Το τραγούδι του νεκρού αδελφού (απόδοση σε θεατρικό) από τις παραλογές 9ος αιώνας μ.Χ., Γυαλιά στην άμμο, Γίδες ελευθέρας βοσκής, Το χρονικό της πάνινης παντούφλας, Homo Sapiens, 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (διασκευή σε θεατρικό από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν), 7 ½ ξανθές, Domino Crime, Έλα όπως είσαι, Δράκουλας (απόδοση σε θεατρικό του μυθιστορήματος του Bram Stoker), Η αγαπημένη γεύση των σκουληκιών, Παραμύθι χωρίς όνομα (διασκευή σε θεατρικό έργο από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα), Ο Θεός του φόβου κ.ά.
Τηλεοπτικές παρουσίες ως σεναριογράφος και ηθοποιός: «Άκρως κουφό κολέγιο» (Mega Channel, 1991, 26 επεισόδια), «Μούσμουλα fm» (ΕΡΤ2 1994, 26 επεισόδια), «Εκδίκηση» (ΕΡΤ1, 1993, 26 επεισόδια), 5 αυτοτελείς τηλεταινίες για την τηλεοπτική σειρά «Εσύ αποφασίζεις» (Mega Channel, 1995-1996), «Η γενιά των 40» (Star Channel, 1994, 6 επεισόδια), κείμενα για την τηλεοπτική εκπομπή «Απίστευτα και όμως ελληνικά» με τους Γιάννη Ζουγανέλη και Σάκη Μπουλά, 3 τηλεταινίες για την τηλεοπτική σειρά «Τολμηρές Ιστορίες» (ANT1 1993), τηλεταινίες για την ΕΡΤ1 (1995-1996) «Μου φαίνεται πως», «Γυναίκα στο φως», «Πέντε παρά δέκα», ντοκιμαντέρ για τη σειρά της ΕΡΤ «Ες αύριον τα σπουδαία», τίτλος επεισοδίου «Με την Μαργαρίτα» κ.ά.
Συμμετείχε στην ταινία του Θόδωρου Μαραγκού «Οι δραπέτες του Φεγγαριού», «Τάνγκο Νοτούρνο» σκηνοθεσίας Σίμωνα Βαλσαμίδη, «Platinum Peach» σκηνοθεσία Τάκης Μελίδης, αγγλόφωνη ταινία.
Είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς καθόλη τη διάρκεια της καριέρας της.
Είναι ενεργό μέλος της επιτροπής αξιολόγησης καταλληλότητος ταινιών του ΥΠΠΟ καθώς επίσης και μέλος της εταιρίας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, έχει διατελέσει στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων, έχει εκλεγεί πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών και μετέπειτα πρόεδρος της ελεγκτικής Επιτροπής στην Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών. Ιδρύτρια του πρώτου Πανελληνίου Φεστιβάλ Παραμυθιού (κοινωνικού χαρακτήρα) και ιδρύτρια του πρώτου Πρωτοποριακού και Πειραματικού θεάτρου νέων στον Κεραμεικό (1996).
Ο Θεός του φόβου (2021), Ιδιωτική Έκδοση
Θεατρικά έργα
Τα θεατρικά 1995-2019 (2019), Οδός Πανός
Ο Θεός του φόβου – Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Η μοίρα των κατατρεγμένων που ζητήσανε ελπίδα και πατρίδα στα μαύρα νερά του Αιγαίου χτυπά αδυσώπητα πνίγοντάς τους. Όμως μια μικρή ζωή είχε άλλη τύχη. Διασώζεται.
Μία άγνωστη γυναίκα παίρνει μαζί της το μωρό κρυφά, θα το βαπτίσει σε μια λίμνη όπου βρέθηκαν μόνοι… Θα το βγάλει “σταλίτσα”, το καρμικό δέσιμο αυτών των δύο υπάρξεων αίφνης ξεκινάει. Αρχίζει να του εξιστορεί παραβολικά μέσα από παραμύθια, όλα τα ανθρώπινα μυστικά – συνήθειες, προετοιμάζοντάς το για την άγνωστη και με ιδιαίτερους ρυθμούς κοινωνία των ανθρώπων. Ενώ αναπτύσσεται μια πρωτόγνωρη αίσθηση της μητρότητας ανάμεσα στη γυναίκα και τον “σταλίτσα”.
Νουβέλα, Ιδιωτική Έκδοση, 2021, 116 σελ.
Τα θεατρικά 1995-2019 – Αλμπέρτα Τσοπανάκη
Τα δέκα (10) θεατρικά έργα της Αλμπέρτα Τσοπανάκη από το 1995-2019. Τα περισσότερα παρουσιάστηκαν στη θεατρική της σκηνή, Θέατρο Παραμυθίας, στην ομώνυμη οδό του Μεταξουργείου.
– Τρεις πράξεις για τον έρωτα (1995, Καφεθέατρο – 1997, Θέατρο Παραμυθίας)
– ΚΟΛΑΣΗ (1997, Θέατρο Φανάρι)
– “Κορίτσι… Γυναίκα… Ερωμένη… Μαμά…” (1998, Θέατρο Παραμυθίας)
– 3D (2003, Θέατρο Παραμυθίας)
– Το τραγούδι του νεκρού αδελφού (2005, Βεάκειο Θέατρο Πειραιά)
– DOMINO CRIME (2005, Θέατρο Παραμυθίας)
– 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (2005, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής)
– Το ποδήλατο της ωραίας Ελένης (δεν έχει παρουσιαστεί)
– Φράνσις (2016 και 2017, Θέατρο Παραμυθίας)
– 9 ΒΡΟΧΕΣ (2019, Θέατρο Παραμυθίας)
Επίλογος: Γιάννης Σχινάς, Κωνσταντίνος Μπούρας
Θεατρικά έργα, Οδός Πανός, 2019, 283 σελ.
Πηγές: Biblionet, Οδός Πανός