Σπούδασε στο ΕΚΠΑ και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει ολοκληρώσει τον διετή κύκλο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων «Εισαγωγή στην Ψυχοσωματική», της Ελληνικής Ψυχοσωματικής Εταιρείας – IPSO P. MARTY (2012-2014). Είναι εισηγήτρια διαλέξεων και σεμιναρίων σε ιδρύματα, συνέδρια και φορείς. Επιστημονικά της άρθρα έχουν δημοσιευθεί στα Τετράδια Ψυχιατρικής και στο ψυχαναλυτικό περιοδικό Οιδίπους. Από το 2003 ως το 2017 συνεργάστηκε με το περιοδικό Αρμονία, μηνιαίο ένθετο της εφημερίδας Έθνος του Σαββάτου, με άρθρα για θέματα ψυχολογίας. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τη δημόσια τηλεόραση στην έρευνα και στα κείμενα ντοκιμαντέρ πολιτισμικού περιεχομένου. Το 2013 έλαβε το βραβείο κοινού για το θεατρικό της έργο “Έφη. Από το Ευτυχία” (καλύτερο νεοελληνικό έργο, θεατρικά βραβεία περιοδικού Αθηνοράματος). Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο “Δημιουργώντας το αύριο”, εκδόσεις Παπαϊωάννου (2002) και έχει συμμετάσχει με κείμενά της στο βιβλίο του εικαστικού Γιώργου Λάππα Maqams of blood and maqams of milk, εκδόσεις Futura (2003).
Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα (2018), Αρμός
Ένα Φύλλο που Πέφτει (2021), Αρμός
Θετρικά έργα
Έφη. Από το Ευτυχία (2018), Αρμός
Μεταφράσεις
Ovidius, Publius Naso, Τα αντίδοτα του έρωτα (1997), Περίπλους
Συνεντεύξεις
Δημιουργώντας το αύριο (2002), Παπαϊωάννου
Ένα Φύλλο που Πέφτει – Κατερίνα Μαγγανά
Μια ιστορία για τον πόνο
και το πείσμα της ζωής
«Θέλω να γράψεις την ιστορία μου». Με τη φράση αυτή της Κλειώς ξεκίνησε την άνοιξη της πρώτης σκληρής καραντίνας μας η δημιουργική πορεία του παρόντος βιβλίου. Μια πορεία από τις πληγές και τον πόνο του σώματος ως τις συναισθηματικές και ψυχικές σιωπές που ζητούν την άδεια να μιληθούν. Αφήγηση περιπετειώδης, συγκινητική και κάποιες φορές συγκλονιστική όπως η διαδρομή ζωής της νέας αυτής γυναίκας. Θυμόμαστε, αφηγούμαστε, για να επεξεργαστούμε ξανά και ξανά τα τραύματά μας, να αναλογιζόμαστε ποιοι είμαστε, τι νόημα δώσαμε ή θέλαμε να δώσουμε σε όσα ζήσαμε. Σε όσα ζούμε. Η περιγραφή της Κλειώς στο τέλος για εκείνο το φύλλο που πέφτει μας κάνει ένα δώρο ενάντια στην καταστροφικότητα γιατί μας θυμίζει τι έχει πραγματικά σημασία. Και πως αξίζει να είμαστε ζωντανοί και παρόντες για να το βιώνουμε και να το μοιραζόμαστε, με τους άλλους μα και με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Ένα βιβλίο για τη δύναμη που νοιώθουμε πως χάνουμε, τη δύναμη που έχουμε κρυμμένη, τη δύναμη που μπορούμε να ξαναβρούμε. Μια ιστορία αληθινή, σύγχρονη. Για τον πόνο και το πείσμα της ζωής.
Ψυχολογία, Ψυχανάλυση, Αρμός, 2021, 254 σελ.
Έφη από το Ευτυχία – Κατερίνα Μαγγανά
Θεατρικός μονόλογος
Ο θεατρικός μονόλογος “Έφη. Από το Ευτυχία” της ψυχοθεραπεύτριας Κατερίνας Μαγγανά, θέτει επί σκηνής τον Φώτη (Παύλος Ευαγγελόπουλος), έναν άντρα που μένει ακόμα με τη μητέρα του στην Τούμπα.
Είναι φορτηγατζής, σαρανταπεντάρης, φαινομενικά σκληρός αλλά με καρδιά παιδιού, που βγάζει τον καημό του για μια εξιδανικευμένη εφηβική αγάπη από την οποία ποτέ δεν κατάφερε να συνέλθει.
Σας θυμίζει κάτι; Ένα λαϊκό τραγούδι, λέτε; Την ιστορία του κολλητού σας; Εκείνη την ταινία που είδατε προχθές, με την τάδε στο ρόλο της πρωταγωνίστριας; Ίσως ναι …Ο μονόλογος αυτός είναι εμπνευσμένος από μια αληθινή ιστορία.
Ο Φώτης λοιπόν, στο στέκι του το καφενείο, ξετυλίγει το “παραμύθι” της δικής του ζωής, σε ένα οικείο πρόσωπο της καθημερινότητας του, το νεαρό άντρα που το έχει (Νικόλας Κλωντίρας).
Μια αφήγηση- εξομολόγηση που ενώνει το κάποτε με το τώρα και έχει αφορμή την παράδοξη επανασύνδεσή του με τον έρωτα των νεανικών χρόνων που σημάδεψε τη ζωή του. Επανασύνδεση που ανατρέπει τις εύθραυστες βεβαιότητες που είχε φτιάξει για να μπορεί να συνεχίζει και να αντέχει την καθημερινότητα. Αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη “κρίση” της ζωής του ο Φώτης μιλώντας στο φίλο, μα και στον εαυτό του, διατρέχει τις στιγμές- κλειδιά του παρελθόντος του: με τη μάνα, τον πατέρα, τον έρωτα, που τις ορίζουν η επιθυμία, αλλά και κυρίως, η ανάγκη.
Ο ήρωας του “Έφη. Από το Ευτυχία” αναρωτιέται αν ξέρει πως να συνεχίσει αλλά δεν φοβάται να ζήσει. Το τέλος μένει ανοιχτό στις προκλήσεις και τις προσκλήσεις της ζωής. ”
Ο Φώτης συμπυκνώνει κομμάτια όλων μας: από τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες που έρχεται η στιγμή να “εξοφλήσουμε”, τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις που καλούμαστε να διαχειριστούμε, τους φόβους και τους δισταγμούς, τις σεισμικές δονήσεις της απώλειας, τους εγκλωβισμούς σε σχήματα, ως τη λαχτάρα για το παρακάτω, ψάχνοντας, μέσα από τις ανατροπές τα νήματα της ζωής που υφαίνουν την συνέχεια και την ελπίδα. Την συμφιλίωση με τον εαυτό, τους άλλους, με την ουσία της ζωής.
Θεατρικό, Αρμός, 2018, 74 σελ.
Όταν η ψυχή διαταράσσει το σώμα – Κατερίνα Μαγγανά
Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή της ψυχοσωματικής ανθρώπινης περιπέτειας από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη πρακτική.
Στην εποχή μας είναι δεδομένη επιστημονικά η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση ψυχής και σώματος. Τι πίστευαν, όμως, οι αρχαίοι Έλληνες για την ψυχοσωματική ενότητα και πως αυτή εκδηλώνεται στην ασθένεια;
Τι πρεσβεύουν οι σύγχρονες επιστήμες, όπως η νευροβιολογία αλλά και η φυσική, για την ψυχοσωματική οντότητα του ανθρώπου; Και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;
Κάποιες φορές το σώμα δεν ασθενεί αυτό καθαυτό, αλλά χρησιμεύει στον άνθρωπο ως σήμα προειδοποιώντας για τη μάχη του ψυχισμού ενάντια σε μια γενικότερη ψυχοσωματική κρίσιμη κατάσταση (πχ. αγχώδεις διαταραχές χωρίς αλλοιώσεις του οργανικού, ταχυκαρδίες, κρίσεις πανικού…). Με ποιους τρόπους οι ψυχικές κινήσεις ή σιωπές επηρεάζουν τη σωματική μας πραγματικότητα; Και τότε τι θέλει να μας πει το σώμα που δεν μπορεί να εκφράσει η ψυχή; Πώς θα μπορούσαμε να συνθέσουμε αποτελεσματικότερα τις αλληλεπιδράσεις ψυχής και σώματος ώστε να ζούμε καλύτερα και πιο ουσιαστικά τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας;
Η συγγραφέας μας προσφέρει μια γοητευτική εποπτεία του τρόπου που η θεματική αυτή αντιμετωπίστηκε ιστορικά και στη συνέχεια μας παρουσιάζει τη σύγχρονη προσέγγιση υποστηριζόμενη σε πολλά σημεία από κλινικό υλικό.
Δοκίμιο, Αρμός, 2018, 212 σελ.
Δημιουργώντας το αύριο – Κατερίνα Μαγγανά
16 πορτραίτα Ελλήνων που δημιουργούν το αύριο στον τομέα τους
Η αφετηρία αυτού του βιβλίου είναι μια τηλεοπτική εκπομπή. Ένα ντοκιμαντέρ προσωπικοτήτων που κυριαρχούν στον τομέα τους και δημιουργούν ένα καλύτερο αύριο για όλους μας. Είναι η καταγραφή της ζωής τους και της σκέψης τους, το “κλέψιμο” μερικών στιγμών τους και η χαρά της ουσιαστικής επαφής που μπορέσαμε να έχουμε μαζί τους.Το βιβλίο “Δημιουργώντας το Αύριο”, όπως και το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, κουβεντιάζει με τους ανθρώπους αυτούς που ζουν το μέλλον σαν παρόν και έχουν διαμορφώσει τις συντεταγμένες του με χρόνους εσωτερικούς. Ανεξαρτήτως ηλικίας. Εκείνους που η προσφορά τους, η δυναμική τους και το έργο τους μας αφορά όλους, όχι μόνο σε επίπεδο ενημερωτικό αλλά και σε επίπεδο ουσιαστικό. Γιατί η επαφή μαζί τους μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό ένα τέτοιο αποτύπωμα λόγων και σκέψεων γίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, κυρίως τώρα, στην εξέλιξη μιας εποχής που μέσα στην ταχύτητά της ξεχνάει το βαθύτερο εαυτό της.
Συνεντεύξεις, Παπαϊωάννου, 2002, 152 σελ.
Πηγές: Biblionet, Αρμός, Παπαϊωάννου, viva.gr