Ήρθε στην Αυστραλία µε τη σύζυγό του Δήµητρα και απέκτησαν δύο γιους, τους Νίκο και Βασίλη.
Από τα µαθητικά του χρόνια άρχισε τα φροντιστήρια σε συµµαθητές του, αλλά και σε µαθητές ανώτερων τάξεων κάι τότε εξέδωσε τα πρώτα του βοηθήµατα Φυσικοχηµείας και Μαθηµατικών. Συνέχισε µε τα φροντιστήριά του για εισαγωγικές εξετάσεις σε Πανεπιστήµια µέχρι τον ερχοµό του στην Αυστραλία.
Έγραψε 22 βιβλία ποικίλου περιεχοµένου, πληθώρα άλλων εργασιών και άρθρων καθώς και το δίτοµο ιστορικό βιβλίο «Αναδροµή στην Ιστορία της Μακεδονίας».
Επίσης, το τεχνικό του βιβλίο «Ξύλινη Σκεπή. Κοπή και Συναρµολόγηση» εισήχθη από τον ΕΟΜΕΧ ως διδακτική ύλη σε Πολυτεχνεία και Τεχνικές Σχολές.
Πήρε δίπλωµα ευρεσιτεχνίας από τις ΗΠΑ για τον Τριχοτόµο, τον Πεντοτόµο γωνίας και άλλες εφευρέσεις.
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του µετά το θάνατό του η οδός Αγίου Κωνσταντίνου µετονοµάσθηκε σε οδό Αλέκου Αγγελίδη.
Στη θέση «Λουλούδια» του αγροκτήµατος Κίτρους, όπου υπέδειξε ο ίδιος, έγιναν ανασκαφές και βρέθηκε µεγάλος Βυζαντινός ναός, χτισµένσς πάνω σε αρχαία ερείπια. Ως συνήθως, δεν συνεχίστηκαν περαιτέρω.
Όταν είχε πλησιάσει ο θάνατός του έλεγε: «Δεν λυπάµαι που θα πεθάνω, αλλά έχω πολλή δουλειά ακόµη».
Πέθανε το 1993 σε ηλικία 66 χρόνων.
Αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας – Αλέκος Αγγελίδης
Από την Πύδνα στο Κίτρος – 1ος τόμος
Εικοσιεφτά αιώνες ιστορίας και ζωής της Πύδνας και του Κίτρους προσπάθησε να περιλάβει μέσα στις σελίδες του το βιβλίο αυτό. Πολύ το χρονικό διάστημα και πλούσια και ποικίλη η Ιστορία της Πύδνας και του Κίτρους. Ελάχιστες συγκριτικά οι σελίδες του βιβλίου και όχι αρκετό το υλικό που περιέχουν, για να καλύψουν από κάθε πλευρά μια τόσο μακραίωνη και ιστορικά ταραχώδη και ενδιαφέρουσα περίοδο.
Η Πύδνα, που υπήρξε μια απ’ τις ονομαστότερες ελληνικές πόλεις στη Μακεδονία και μια απ’ τις σπουδαιότερες του βασιλείου των Μακεδόνων και το δυναμικότερο και εμπορικότερο λιμάνι αυτού του χώρου εκείνων των εποχών, έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή της περιοχής και τότε και στις κατοπινές ακόμα περιόδους, με τη φονικότατη δε και από κάθε άποψη σπουδαία και παγκόσμια ονομαστή μάχη, που έλαβε χώρα στον τόπο της, σημάδεψε την τροχιά της ιστορίας της Μακεδονίας, της Ελλάδας και ολόκληρου του τότε γνωστού κόσμου. Η μάχη της Πύδνας, που με την ήττα του Περσέα κατέλυσε τη δυναστεία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, διέλυσε το κράτος των Μακεδόνων και άνοιξε τις πύλες εξάπλωσης των Ρωμαίων στα Βαλκάνια και στην Ανατολή, χάραξε νέες κατευθύνσεις στις πορείες των Εθνών και μετέβαλε τις τύχες των λαών τους.
Η Πύδνα και το Κίτρος συνεχίζουν να παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και στην περίοδο των Ρωμαίων και των Βυζαντινών. Το δε Κίτρος, παίρνοντας στα κατοπινά χρόνια μόνο του τη σκυτάλη, αγωνίζεται επίμονα και προσπαθεί ασταμάτητα να επιβιώσει, να περισώσει και να διαιωνίσει τη βαριά ιστορική κληρονομιά, που επωμίστηκε…
Συνέβησαν λοιπόν πολλά και μεγάλα στον ιστορικά παραμελημένο απ’ τους νεότερους Έλληνες χώρο της Πύδνας και του Κίτρους, τα οποία είτε δεν συγκίνησαν καθόλου ή όσο έπρεπε όσους ασχολήθηκαν σε παλαιότερες εποχές με την ιστορική έρευνα ή παραμερίστηκαν και υποσκελίστηκαν από άλλους με συνέπεια να σκεπαστούν με το πέρασμα του χρόνου με περισσότερη λήθη και να γίνουν με τον καιρό πιο δυσδιάκριτα στο μάτι και πιο δευτερεύοντα στη σκέψη.
Αλλά και ντόπιοι λόγιοι, που γεννήθηκαν και έζησαν σε παλαιότερες εποχές μέσα σ’ αυτόν το χώρο, δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε, ή δεν ασχολήθηκαν καθόλου εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις με την ιστορία της Πύδνας, γι’ αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα αρκετές γραπτές πληροφορίες, ιδίως για τις νεότερες ιστορικές περιόδους.
Όλα αυτά καθιστούν το έργο του σημερινού ερευνητή δύσκολο και επίπονο και τον κάνουν να σκεφτεί και δεύτερη φορά, πριν αποδυθεί σε ένα τέτοιο αγώνα.
Σήμερα, παραδίνοντας το βιβλίο αυτό στον αναγνώστη, δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι κάλυψα όλα τα επί μέρους σημεία της πλούσιας ιστορίας της Πύδνας και του Κίτρους. Έχω όμως την πεποίθηση πως έκαμα κάποια προσπάθεια η οποία στηρίζεται σε ευρύ φάσμα ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας.
Ιστορία, Μάτι, 1992, 273 σελ.
Αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας – Αλέκος Αγγελίδης
Από την Πύδνα στο Κίτρος – 2ος τόμος
Ο δεύτερος τόμος, συμπληρώνοντας τη μακραίωνη ιστορική πορεία στη ζωή της Πύνδας και του Κίτρους, αναφέρεται σε νεότερες εποχές και σε πρόσφατα κατά το πλείστο γεγονότα. Γι’ αυτό κι ένα μεγάλο μέρος της αφήγησης των διαδραματισθέντων κατά την περίοδο αυτή γεγονότων στηρίχτηκε σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις επιζόντων ακόμα κατοίκων του χωριού.
Πολλά από τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου έζησε από κοντά και ο γράφων και σε αρκετά πήρε μέρος και ο ίδιος. Για το λόγο αυτό και ορισμένα κεφάλαια του παρόντος τόμου έχουν τη χροιά του οδοιπορικού και τον τόνο του χρονικού.
Παρά τα κάποια μειονεκτήματα που περικλείει η μέθοδος αυτή, της έρευνας και του συμπεράσματος, η προσωπική μαρτυρία δίνει οπωσδήποτε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πραγματικότητα των αφηγήσεων και στην αντικειμενικότητα των γεγονότων. Η εξασφαλισμένη δε αμεροληψία του μάρτυρα αυξάνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και εδραιώνει τη σιγουριά του ερευνητή. Για την εξασφάλιση αυτής της σιγουριάς συγκεντρώσαμε στοιχεία από διαφορετικές και κατά το δυνατόν αντίθετες πηγές και διασταυρώσαμε, όσο γινόταν, περισσότερες πληροφορίες. Σε πολλές περιπτώσεις παραθέσαμε αυτούσιες διαφορετικές πάνω στο ίδιο θέμα μαρτυρίες, δίνοντας έτσι στον αναγνώστη τη δυνατότητα να δει τα γεγονότα από διαφορετικές σκοπιές, να συγκρίνει και να κρίνει ο ίδιος για την αλήθεια και την ακρίβεια των ιστορούμενων. Παράλληλα αποφύγαμε την ευρύτερη και βαθύτερη έρευνα των συμβάντων στις τελευταίες δεκαετίες, λόγω του πολύ πρόσφατου των γεγονότων, και περιοριστήκαμε μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών και στην παράθεση στοιχείων, τα οποία πιστεύουμε πως σωζόμενα θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο έργο του μελλοντικού ερευνητή.
Με την πεποίθηση ότι με την έρευνά μας αυτή συμβάλλουμε θετικά στην ανασυγκρότηση και στη σωστή απεικόνιση της ιστορικής πραγματικότητας και μιας -κατά τη σύγχρονη εποχή- ζωτικής ελληνικής περιοχής, προχωρούμε με την αντικειμενικότητα που επιβάλλεται, στο ξεδίπλωμα μιας ακόμα πτυχής της πολύ ενδιαφέρουσας αλλά άγνωστης ακόμα, στις λεπτομέρειές της, ιστορίας του μακεδονικού χώρου.
Ιστορία, Μάτι, 1992, 589 σελ.
Κύπρος – Αλέκος Αγγελίδης
Ημερολόγιο λεηλασιών και αγώνων: Από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή
Στο βιβλίο γίνεται μια σύντομη προσπάθεια ξεδιπλώματος της μακραίωνης ιστορίας της πολυβασανισμένης και πολυδοκιμασμένης ελληνικής Μεγαλονήσου και μ’ έναν τέτοιο σκοπό κοινολογούνται ενέργειες ποικιλώνυμων ανδρών, πρωταγωνιστών, και γεγονότων που σημάδεψαν θετικά και αρνητικά τη ζωή της μαρτυρικής Κύπρου.
Το γλαφυρό ύφος του συγγραφέα και η άγνωστη ιστορία του νησιού κάνουν το βιβλίο απαραίτητο εγχειρίδιο για κάποιον που θέλει να γνωρίσει τις λεηλασίες και τις καταστροφές που έχει υποστεί η Κύπρος από την αρχαιότητα μέχρι την εισβολή, όπως και τους τραχιούς και επίμονους αγώνες που έκαναν και κάνουν οι Κύπριοι για να επιβιώσουν σαν λαός και να διατηρήσουν την Ελληνικότητά τους.
Ιστορία, Μάτι, 1996, 271 σελ.
Το γκρίζο κασκόλ – Αλέκος Αγγελίδης
…Παρ’όλα όμως αυτά, παρ’όλη τη μανία της τρικυμίας, παρ’όλο τον εκωφαντικό κρότο των κυμάτων, που απειλητικά έσπαζαν στα πλευρά και τα καταστρώματα του αρματαγωγού, παρά τ’άγρια σφυρίγματα του μαινόμενου βοριά, που ανακατεμένα με το βόγγο των μηχανών και το τρίξιμο των σκαριών του καραβιού, έμοιαζαν σαν ουρλιαχτά του χάρου κι αντίλαλοι που έφταναν απ’το άμετρο βάθος της ίδιας της Κόλασης, οι μισοπεθαμένοι φαντάροι φαίνονταν πως βασανίζονταν περισσότερο από μια άλλη τρικυμία. Από μια αόρατη τρικυμία που έδερνε πιο αμείλιχτα και πιο τυραννικά τις ψυχές τους και τους ξέσκιζε πραγματικά την καρδιά, όσο η ώρα περνούσε κι όσο η φοβερή αλήθεια ξεσκεπαζόταν περισσότερο…
Μυθιστόρημα, Μάτι, 2000, 337 σελ.
Η Ελλάδα σε αποκλεισμό – Αλέκος Ν. Αγγελίδης
Η αγγλική πολιτική και ο ελληνισμός 1800-1900
Η εκάστοτε γενιά, που ζούσε τα γεγονότα αυτά, βλέποντάς τα να εμφανίζονται παραποιημένα στις σελίδες των εντύπων διαμαρτυρόταν βέβαια με τον τρόπο της, σπασμωδικά όμως, λόγω της μεγάλης αγραμματοσύνης που επικρατούσε στο λαό. Οι αρμόδιοι όμως και όσοι είχαν συμφέρον απ’ την αποδοχή των παραποιημένων γεγονότων, για να αποσπάσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου και να αμβλύνουν την δριμύτητα της φωνής των διαμαρτυρομένων, παρουσίαζαν πάντοτε έντεχνα κάποιο άλλο άσχετο γεγονός, το οποίο και απορροφούσε την προσοχή του κοινού.
Ιστορία, Μάτι, 2001, 262 σελ.
Σκοτεινός συνωμότης – Αλέκος Αγγελίδης
Κωνσταντινούπολη 1451-1456
Η Μαύρη Θάλασσα ήταν τρικυμισμένη και φουρτουνιασμένη όλον εκείνον τον Οκτώβρη του 1449. Κι όσο ο μήνας έφευγε, τόσο περισσότερο αγρίευαν τα νερά της. Ένα καράβι βολόδερνε όλη την ημέρα ανάμεσα στα μανιασμένα κύματα, στ’ ανοιχτά της θάλασσας, μπροστά στην Αμισό, την αρχαία πόλη του Μιθριδάτη. Τ’ αφρισμένα κύματα μια το ‘φερναν κοντά στη στεριά και μια το ξεμάκραιναν πέρα, στ’ ανοιχτά, ώσπου χανόταν μακριά στο βάθος, πίσω από τις άγριες κορφές των υδάτινων βουνών που προσπαθούσαν να το κατασπαράξουν. Από τα πανιά και τα ξάρτια του το καράβι φαινόταν βυζαντινό. Για μια στιγμή δυο πελώρια κύματα, τεράστιοι υδάτινοι όγκοι, υψώθηκαν στα πλευρά του καραβιού κι αυτό, σαν να έπεσε σε χάος, χάθηκε στο βάθος της άγριας κοιλάδας που ξαφνικά σχηματίστηκε γύρω του.
Ιστορία, Μάτι, 2011, 607 σελ.
Το γκρίζο κασκόλ – Αλέκος Αγγελίδης
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία
“Και σεργιανούσα με τη φαντασία μου στην προκυμαία της Αλεξανδρούπολης, ατενίζοντας με ενδιαφέρον το γκριζωπό όγκο του “ΧΙΟΣ”, που ορθωνόταν βαρύς και σκυθρωπός μπροστά μου. Έτσι ακριβώς όπως τον πρωτοείδα…
Χωρίς μουσικές και σάλπιγγες… Χωρίς ζωή και κίνηση. Όλα βουβά κι αμίλητα, σαν ρημαγμένα… Αν δεν με άρπαζε από την προκυμαία ο αναστεναγμός σου, ίσως να έκανα και καμιά φανταστική βόλτα στους δρόμους της πόλης…”
Ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Θανάσης, ο Στράτος και πολλοί άλλοι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες μπήκαν στο αρματαγωγό “ΧΙΟΣ”, με προορισμό διάφορα κέντρα μετεκπαίδευσης και με σκοπό να πάρουν στρατιωτικές ειδικότητες. Στο αμπάρι του “ΧΙΟΣ” στριμώχθηκαν τα κορμιά των στρατιωτών,
συνωθούνταν οι επιθυμίες και οι χειρονομίες τους και αναμειγνύονταν τα όνειρά τους με την πραγματικότητα, η στολή του αξιωματικού, του λοχία, και του επιλοχία με τα ταρακουνήματα και τα τριξίματα του “ΧΙΟΣ”.
Τελικά τα όνειρά τους θα βρουν την ολοκλήρωσή τους;
Ποιας όμως ολοκλήρωσης;
Αυτής της πραγματικότητας ή αυτής της υποσυνείδητης ευχής;
“Το γκρίζο ΓΚΡΙΖΟ κασκόλ”, αποτελεί ένα “ταξίδι” στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, στους αγώνες, στα πάθη και στα όνειρα των πρωταγωνιστών.
Μυθιστόρημα, Μάτι, 2018, 337 σελ.
Αναδρομή στην ιστορία της Μακεδονίας (1992), Μάτι
Κύπρος (1996), Μάτι
Η Ελλάδα σε αποκλεισμό (2001), Μάτι
Σκοτεινός συνωμότης (2011), Μάτι
Μυθιστορήματα
Το γκρίζο κασκόλ (2000), Μάτι
Το γκρίζο κασκόλ (2018), Μάτι (E)
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Μάτι