Δημοσθένης Α. Ματάλας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Δημοσθένης Α. Ματάλας γεννήθηκε και ζει στη Σπάρτη όπου και τελείωσε το δημοτικό σχολείο.
Φοίτησε τα τρία πρώτα χρόνια των γυμνασιακών του σπουδών στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων στην Αθήνα και τα επόμενα τρία στο Γυμνάσιο Σπάρτης. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Σπάρτης μέχρι το 2008. Στο μεσοδιάστημα εξελέγη για τέσσερις συνεχόμενες τετραετίες (1987-2002) δήμαρχος Σπαρτιατών. Άρθρα και γραπτά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα της Σπάρτης. Μια σειρά από χρονογραφήματά του, δημοσιευμένα σε τοπική εφημερίδα της πόλης του, εκδόθηκαν σε μικρό τόμο από την Πνευματική Εστία Σπάρτης με τίτλο “Επικαιρότητες και ανεπικαιρότητες”.
Διηγήματα
Η συμμορία της Μαρμαρένιας Βρύσης (2018), Κέδρος
Βαλσάροντας με την Υβόν Ντε Κάρλο (2021), Κέδρος

Βαλσάροντας με την Υβόν Ντε Κάρλο – Δημοσθένης Α. Ματάλας

ΒαλσάρονταςΈξι και μία ιστορίες


Έξι και μία ιστορίες που ξεκινούν από τη μεταπολεμική Ελλάδα και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Στο επίκεντρο, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και τα πάθη τους, άλλοτε μέσα από τα μάτια ενός έφηβου και άλλοτε μέσα από το έμπειρο βλέμμα ενός ενήλικα.

Διηγήματα, Κέδρος, 2021, 136 σελ.

Η συμμορία της Μαρμαρένιας Βρύσης – Δημοσθένης Α. Ματάλας




Τέσσερις ιστορίες που διαδραματίζονται σε χώρους υπαρκτούς, για μερικούς ίσως και γνώριμους, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που αναφέρονται σε ταξικές διαφορές και κοινωνικές συμπεριφορές στο πλαίσιο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Μία από τις τέσσερις ιστορίες, “Η συμμορία της Μαρμαρένιας Βρύσης”, έχει και αυτοβιογραφικά στοιχεία. Η αφήγηση ξετυλίγεται την περίοδο αμέσως μετά την Κατοχή στη γειτονιά των παιδικών χρόνων του συγγραφέα και αποδίδει, μέσα από τα μάτια ενός μικρού παιδιού της μεσοαστικής τάξης, την ατμόσφαιρα της τραγικής για την πατρίδα μας εποχής του Εμφυλίου.
Επομένως ο συνηθισμένος προβληματισμός του αναγνώστη αν τα διηγήματα είναι αποκυήματα της φαντασίας του συγγραφέα ή ανήκουν στην πραγματικότητα αφορά τα υπόλοιπα τρία διηγήματα. Έτσι κι αλλιώς, όποιος καταπιαστεί με αυτές τις ιστορίες μπορεί να τις κατατάξει όπου η πνευματική διαίσθηση αλλά και η αναγνωστική του διάθεση τον οδηγούν, μιας και στην ανθρώπινη σκέψη, ιδιαίτερα στις μέρες μας που η πραγματικότητα λίγο απέχει από τα καμώματα της φαντασίας, σύνορα και περιορισμοί δεν χωρούν. Άλλωστε, όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν, η μυθοπλασία από την πραγματικότητα διαφέρει μόνο στο ότι την πρώτη πρέπει να την… αποδεικνύεις.

Διηγήματα, Κέδρος, 2018, 264 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κέδρος