Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γράψει άρθρα και βιβλιοπαρουσιάσεις γύρω από θέματα βιβλιοθηκών και αρχείων, βιβλιολογίας και του πολιτισμού των βιβλίων.
Βιβλία της είναι: Τα Μονόφυλλα του Ε.Λ.Ι.Α. (1800-1863). Βιβλιογραφική παρουσίαση, Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α.,1989. Η εφημερίδα ο Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833, περιλήψεις-ευρετήρια, Αθήνα, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-Μνήμων, 2010· και τα λογοτεχνικά: Ρωμανός ο ψηφωτής στη Ραβέννα και άλλες βυζαντινές διηγήσεις, Αθήνα, Κανάκη, 2016· Για την αγάπη των βιβλίων, Νήσος, 2018.
Το πιάνο και άλλα οικογενειακά σχεδιάσματα (2021), Ηδύφωνο
Δοκίμια-Μελέτες-Βιβλία-Ιστορία
Τα μονόφυλλα του ΕΛΙΑ (1800-1863) (1989), Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Κρήτη. Πορεία στο χρόνο. 90 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα (2003), Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Επτάνησα. 140 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα (2004), Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Η εφημερίδα “Χρόνος” του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833 (2010), Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-Μνήμων
Ρωμανός, ο ψηφωτής στη Ραβέννα (2016), Κανάκη
Για την αγάπη των βιβλίων (2018), Νήσος
Συλλογικά έργα
Πεντακόσια χρόνια έντυπης παράδοσης του νέου ελληνισμού 1499-1999 (2000), Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Θράκη 2000: 80 χρόνια από την ενσωμάτωση στην Ελλάδα (2000), Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
1821: Οι αθέατες όψεις (2008), Ελευθεροτυπία
Δρόμοι κοινοί: Μελέτες για την κοινωνία και τον πολιτισμό αφιερωμένες στην Αικατερίνη Κουμαριανού (2009), Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-Μνήμων
Το πιάνο και άλλα οικογενειακά σχεδιάσματα – Έλλη Δρούλια
Η ιστορία τρέφεται από τους παραπόταμους της μικροϊστορίας. Είναι ένας από τους τρόπους της να συμπληρώνει και να κατασκευάζει τη γενικότερη εικόνα και να ερμηνεύει φαινόμενα.
Όλες οι οικογένειες χτίζουν και στη συνέχεια μεταφέρουν το παρελθόν των μελών τους από γενιά σε γενιά. Πλάθουν την ιδιαίτερη εκδοχή της κοινωνικής τους παρουσίας και επιβίωσης μέσα στον χρόνο. Η εκδοχή περνάει κυρίως προφορικά, με διαφοροποιήσεις και αποκλίσεις, προσθήκες αλλά και αποσιωπήσεις από κλάδο σε κλάδο, που περιλαμβάνουν κριτικό σχολιασμό και συγκριτικές παρατηρήσεις. Γενναία ξεκινήματα σκοντάφτουν σε ανυπέρβλητες συγκυρίες και ανεπιτυχείς επιλογές. Πρόσωπα που υπήρξαν αλλά χάθηκαν από αρρώστιες, λύπες, αδιέξοδα. Πρόσωπα που γνώρισαν την επιτυχία όπως τη μετρούσαν οι ίδιοι αλλά σε κάποια στροφή τους ξεγλίστρησε.
Κίνητρο του Πιάνου, μεταξύ άλλων, ήταν η καταγραφή μιας συγκεκριμένης εποχής, που ξεκινά από τα τέλη του 19ου αι. και φτάνει έως τα μέσα του 20ού αι. σε έναν συγκεκριμένο τόπο, τη Βοστίτσα-το Αίγιο, με υπόβαθρο την ανάπτυξη που βασιζόταν σε ένα δημοφιλές και ευαίσθητο γεωργικό προϊόν, τη σταφίδα, μιας συγκεκριμένης αστικής οικογένειας.
Παρουσιάζονται διαδρομές ανθρώπων στον χρόνο και σε τόπους που ισορροπούν μεταξύ της οικογενειακής μυθοπλασίας και των γεγονότων.
Διηγήματα, Ηδύφωνο, 2021, 124 σελ.
Για την αγάπη των βιβλίων – Έλλη Δρούλια
Τα κείμενα που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν τον τόμο, έχουν αποκλειστικό θέμα τα βιβλία, τα έντυπα βιβλία και τον κόσμο τους, τον πολιτισμό που γεννιέται και περιστρέφεται γύρω από αυτούς τους άξονες.
Η συγγραφέας, μια φανατική των βιβλίων, μοιράζεται τις σκέψεις της και τα συναισθήματά της που σχετίζονται με βιβλία που διάβασε. Τα φυσικά μέρη του βιβλίου (ράχες, εξώφυλλα, αυτιά), οι τόποι που διακινούνται (βιβλιοπωλεία, εκθέσεις, παζάρια, καρότσια), οι βιβλιοθήκες και οι τρόποι φροντίδας των βιβλίων (ταξινόμηση, συντήρηση), οι συνήθειες των αναγνωστών (υπογραμμίσεις, αφιερώσεις, αποκόμματα) αναδύονται από τις σελίδες και γίνονται πρωταγωνιστές.
Τα βιβλία και ο κόσμος τους είναι μέσα σε όλα και πάνω από όλα. Πρόκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αγάπη των βιβλίων.
Βιβλία και ανάγνωση, Νήσος, 2018, 164 σελ.
Ρωμανός, ο ψηφωτής στη Ραβέννα – Έλλη Δρούλια
Και άλλες Βυζαντινές Διηγήσεις
Έγιναν συνεργεία που έφερναν τα στρογγυλεμένα βότσαλα από την παραλιακή ακτή. Από εκεί κοντά αλλά και από πιο μακριά. Μετά τα χωρίζαμε κατά μέγεθος και κατά χρώμα. Τα μικρότερα τα κρατούσαμε για τις λεπτομέρειες των προσώπων. Τα λίγο μεγαλύτερα τα χρησιμοποιήσαμε για το βάθος, τα ρούχα, τις διακοσμήσεις. Το βάθος των εικόνων στη Δύση το έλεγαν “φόντο”. Εμείς το λέγαμε και “κάμπο”. Τα μεγαλύτερα τα κρατήσαμε για το δάπεδο, χωριστά τα λευκά από τα μαύρα. Τα υπόλοιπα λευκά έπρεπε να βαφούν έτσι ώστε να αποκτήσουν τα χρώματα και τις αποχρώσεις που είχε σχεδιάσει ο θείος. Το χρυσό ήταν το πιο δύσκολο χρώμα και χρειαζόμασταν πολύ. Οι χρυσές και οι ασημένιες ψηφίδες απαιτούσαν ιδιαίτερη επεξεργασία. Ήταν καμωμένες στα ντόπια εργαστήρια από γυαλί, το οποίο στη συνέχεια επιστρωνόταν με λεπτά φύλλα χρυσού ή ασημιού. Σε αυτά τα εργαστήρια κατασκεύαζαν ζωγραφιές πάνω στο γυαλί. Οι ζωγραφιές στο φως έπαιρναν ζωή μέσα από τις αντανακλάσεις και με μάγευαν. Τέτοια δεν είχα δει στην Πόλη.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία-Ιστορία, Κανάκη, 2016, 136 σελ.
Η εφημερίδα “Χρόνος” του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833 – Έλλη Δρούλια
Περιλήψεις, Ευρετήρια
Η εφημερίδα Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833
Τα χρόνια του Αγώνα τελείωσαν και μία νέα περίοδος σηματοδοτήθηκε με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, οπότε και η Ελλάδα μπήκε επίσημα στη σφαίρα επιρροής της Ευρώπης. Οι κατεστημένες ισορροπίες είχαν διαταραχθεί, τα διοικητικά και οικονομικά συστήματα που ίσχυαν έως τότε είχαν διαρραγεί κατά τη διάρκεια της Επανάστασης και, τελικά, είχαν ριζικά ανατραπεί. Η προσπάθεια δόμησης κράτους και δημιουργίας θεσμών και εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων από τον Ιωάννη Καποδίστρια συνάντησε αντιστάσεις και έληξε με τη δολοφονία του, το 1831 απόηχοι και κρίσεις της καποδιστριακής διακυβέρνησης συνέχισαν να περνούν και την περίοδο της Αντιβασιλείας μέσα από τα κείμενα του Τύπου.
Ιστορία, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού-Μνήμων, 2010, 252 σελ.
Επτάνησα. 140 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα – Έλλη Δρούλια-Μητράκου
Εκπαιδευτικό φυλλάδιο
Το φυλλάδιο αυτό απευθύνεται στις μαθήτριες και τους μαθητές που επισκέπτονται την επετειακή έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με θέμα “Επτάνησα: 140 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα”.
Επιμέλεια: Ευρυδίκη Α. Αμπατζή
Ιστορία, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2004, 32 σελ.
Κρήτη. Πορεία στο χρόνο. 90 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα – Έλλη Δρούλια-Μητράκου
Εκπαιδευτικό φυλλάδιο
Αυτό το φυλλάδιο απευθύνεται στις μαθήτριες και τους μαθητές που επισκέπτονται την έκθεση της Βουλής των Ελλήνων με θέμα: “Κρήτη, 90 χρόνια από την ένωση με την Ελλάδα”.
Το φυλλάδιο παρακολουθεί τις ενότητες της έκθεσης, η οποία ξεκινά την παρουσίαση της ιστορίας της Κρήτης από το 1204, χρονιά που το νησί πέρασε στην ενετική κυριαρχία. Η Κρήτη έχει μακρά και πλούσια παρουσία στην ελληνική ιστορία…
(από την εισαγωγή του βιβλίου)
Επιμέλεια: Ευρυδίκη Α. Αμπατζή
Ιστορία, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2003, 24 σελ.
Τα μονόφυλλα του ΕΛΙΑ (1800-1863) – Έλλη Δρούλια-Μητράκου
Βιβλιογραφική παρουσίαση
Βιβλιολογικό Εργαστήρι 3
Περιέχει Βιβλιογραφία
Βιβλιογραφία, Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.), 1989, 253 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ηδύφωνο