Επιπόλαιος επί πόλεως
Πεζά κείμενα 1998-2003
Ο Aλμπέρτος Nαρ, μ’ αυτά τα “πεζά κείμενα”, άρθρα-χρονογραφήματα, δημοσιευμένα στις εφημερίδες της πόλης “Mακεδονία” και “Θεσσαλονίκη” (1998-2003), έρχεται δύο χρόνια μετά τη “μετοικεσία” του να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος εκλείπει οριστικά μονάχα όταν παύουμε να τον μνημονεύουμε και να αξιοποιούμε την αύρα του πολιτισμού του. Tο πνεύμα του Aλμπέρτου Nαρ είναι μαζί μας και πολύ κοντά μας όσο θα μπορεί να αναδύεται και να αναδεικνύεται μέσα από τα κείμενά του, όσο θα μπορεί να προκαλεί συγκινήσεις, σκέψεις και συναισθήματα.
Το βιβλίο του Α. Ναρ “Επιπόλαιος επί πόλεως” (33ο στη σειρά “Ιστορία και Πολιτισμός”), προσφέρει την απόλαυση της ανάγνωσης με τη βιωμένη και σμιλεμένη γραφή του που εκφράζει ένα λόγο της ψυχής άμεσο, τρυφερό, με εύστοχο χιούμορ και ραφινάτη σατιρική διάθεση.
Φωτίζει το κλίμα και το νόημα δύο εποχών: Αυτής που κάθε φορά ανακαλείται, ανασύρεται, αναβιώνει και καλύπτει κυρίως τα περιλάλητα πλέον χρόνια του ’60. Και αυτής που συνδέεται με την πρόσφατη συγκυρία (:1998-2003) στον βαθμό που μπορούμε να διακρίνουμε τι υπάρχει πίσω από τις επιλογές των θεμάτων, το ύφος, τη γλώσσα, τις επικλήσεις της ιστορίας, ακόμη και πίσω από τον αυτοαναλογισμό: “τι σημαίνει να γράφεις χρονογραφήματα στις άνυδρες μέρες μας”; αναρωτιέται ο Α. Ναρ.
Ανοίγει παράθυρα με θαυμαστή θέα στο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης και παράλληλα παρέχει γόνιμα ερεθίσματα για έρευνα και συζήτηση.
Σαλονικάι
Άπαντα τα διηγήματα
Αφορμή για αυτή τη συγκεντρωτική έκδοση των διηγημάτων του Αλμπέρτου Ναρ αποτελεί η συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον πρόωρο θάνατό του. Στα διηγήματα αυτά ο Ναρ προσπαθεί να συλλάβει την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση του θεσσαλονικιού Εβραίου, αναζητώντας παράλληλα την προσωπική του ταυτότητα, ανακαλώντας μνήμες. Ο συγγραφέας αντλεί το υλικό του άλλοτε από πλουσιότατα προσωπικά βιώματα, ενώ άλλες φορές, ως απόγονος επιζώντων του Ολοκαυτώματος, σκιαγραφεί τον οδυνηρό απόηχο που η ναζιστική θηριωδία άφησε στις ψυχές και στα σώματα των δικών του ανθρώπων.
Ο συνειρμικός-ποιητικός τόνος της γραφής του συνδυάζεται αρμονικότατα με ρεαλιστικές καταγραφές, ιδίως στα κείμενα που αναδεικνύουν τη λατρεία του συγγραφέα για τη γενέθλια πόλη του. Εξακολουθητική σταθερά των κειμένων του Αλμπέρτου Ναρ είναι η σχέση παρελθόντος – παρόντος, η οποία αποτελεί πάντα την καλύτερη αφορμή για δραστικό αναστοχασμό.
Διηγήματα
Σε αναζήτηση ύφους (1997)
Σαλονικάι, δηλαδή Σαλονικιός (1999)
Σαλονικάι (2015)
Δοκίμια – Μελέτες
Κειμένη επί ακτής θαλάσσης (1997)
Επιπόλαιος επί πόλεως (2007)
Συλλογικά έργα
Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα (1998)
Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει (1999)
Εν Θεσσαλονίκη: 13 σύγχρονοι πεζογράφοι (2001)
Προφορικές μαρτυρίες Εβραίων της Θεσσαλονίκης για το Ολοκαύτωμα (2015) (επανέκδοση)
Πηγές: BIBLIONET, Νεφέλη, University Studio Press, Ιανός