Eίναι Ψυχιατρική Κοινωνική Λειτουργός και Τακτικό Μέλος της Εληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας. Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, διδάσκουσα και επόπτρια της Εταιρείας από το 1993 έως το 2012. Έχει εργαστεί στο Αιγινήτειο, στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική από το 1974 έως το 1991. Εργάζεται ιδιωτικά με άτομα, ζευγάρια και ομάδες. Συνεργάζεται με το Τμήμα Διαταραχών Προσωπικότητας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής του Αιγινητείου, με υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γρηγόρη Βασλαματζή. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και έχει λάβει μέρος σε πολλά ψυχαναλυτικά συνέδρια ως οργανώτρια και ομιλήτρια. Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία: «Διονύσιος Σολωμός μία ψυχαναλυτική προσέγγιση», εκδόσεις Γαβριηλίδη 2005. « Οι κουμπότρυπες 13 ιστορίες», εκδόσεις Μελάνι 2007. «Αμπελώνες χωρίς ορίζοντα» Μυθιστόρημα, εκδόσεις Ψυχογιός. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας. Είναι ψυχαναλύτρια και εργάζεται στην Αθήνα.
Αμπελώνες χωρίς ορίζοντα (2012), Ψυχογιός
Διηγήματα
Οι κουμπότρυπες 13 ιστορίες (2007), Μελάνι
Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχανάλυση-Ερμηνεία και κριτική
Διονύσιος Σολωμός μία ψυχαναλυτική προσέγγιση (2005), Γαβριηλίδης
Νοσταλγία στο όνειρο και η ονειροπόληση του θεραπευτή (2016), Αρμός
Νίκος Καζαντζάκης (2018), Αρμός
Συλλογικά έργα
Ψυχαναλυτική σκέψη (2007), Κέδρος
Ενδοοικογενειακή βία (2011), Συμβούλιο Επιμόρφωσης στην Κοινωνική Εργασία (Σ.Ε.Κ.Ε.)
Νίκος Καζαντζάκης – Ευτυχία Καλλιτεράκη
Μια αναφορά στον “Καπετάν Μιχάλη”
Στον “Καπετάν Μιχάλη” ο Νίκος Καζαντζάκης απευθύνεται στο βιολογικό του πατέρα. Πρόκειται για μια εσωτερική εξομολόγηση μέσα σε μια μυθιστορία όπου καταγράφονται όλες οι απωθημένες επιθυμίες του Καζαντζάκη, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει άμεσα. Ένα ψυχαναλυτικό δοκίμιο πάνω στον ναρκισσισμό του θανάτου.
Ερμηνεία και κριτική, Αρμός, 2018, 70 σελ.
Νοσταλγία στο όνειρο και η ονειροπόληση του θεραπευτή – Ευτυχία Καλλιτεράκη
Όνειρα, επιθυμίες, παραισθήσεις, αυταπάτες και η ψυχαναλυτική τους ερμηνεία
Η ονειροπόληση βρίσκεται στις δυνατότητες του ανθρώπου. Εμπεριέχει τη δημιουργία της τέχνης. Ο καλλιτέχνης δημιουργεί ονειροπολώντας με οδηγό την ποιητική του ικανότητα. Στην ψυχαναλυτική θεραπεία η ονειροπόληση είναι αναγκαία προϋπόθεση, που θα εξεταστεί μέσα από τις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν με αφορμή τα όνειρα. Εκεί θα γνωρίσουμε μια άλλη διάσταση της ποίησης. Τα όνειρα που θα αναλυθούν αποτελούν τον κορμό μιας μακροχρόνιας θεραπείας και μαρτυρούν την εξέλιξή της. Εκεί ο αναγνώστης θα μπορέσει να γίνει κοινωνός σε ένα πολύ ενδιαφέρον κλινικό υλικό που θα τον βοηθήσει στην κατανόηση όχι μόνο του αναλυόμενου αλλά και του θεραπευτή. Θα βιώσει τους δύσκολους δρόμους μιας θεραπείας, θα κατανοήσει ότι ο άνθρωπος μπορεί να σώσει τη ζωή του, αν έχει την δυνατότητα της νοσταλγίας, που είναι ένα από τα μέσα για να βρει τις κρυμμένες του αναπαραστάσεις, το νήμα των μνημονικών του ιχνών. Θα βιώσει τις δυσκολίες μιας αναλυτικής θεραπείας, αλλά και την γοητεία που εμπεριέχει.
Ψυχανάλυση, Αρμός, 2016, 144 σελ.
Αμπελώνες χωρίς ορίζοντα – Ευτυχία Καλλιτεράκη
Απέραντοι αμπελώνες απλώνονταν ως πέρα στη θάλασσα. Ελιές ασημένιες, λιγοστά κυπαρίσσια και γέρικοι πλάτανοι που μέσα στα κλαδιά τους φώλιαζε το καλό πουλί που τρόμαζε τη νύχτα τους ανθρώπους με τη φωνή που έβγαζε, γιατί ήταν ένας αναστεναγμός, κάτι ανάμεσα σε ροχαλητό άρρωστου και βρυχηθμό άγριου ζώου. Έμοιαζε με κουκουβάγια, ήταν άσπρο με μάτια γάτας και ράμφος γερακιού. Ο έρωτας των πουλιών και των πεθαμένων άφηνε μια μυρωδιά από μανουσάκια ανθισμένα κι έλεγες: Είναι τόσο μυρωδάτος ο θάνατος;
Κρήτη 1898, λίγο πριν από τη δημιουργία της Κρητικής πολιτείας, ο Μάρκος, ένας πλούσιος και δυνατός γαιοκτήμονας, όριζε όλη την περιοχή που δέσποζε ο Πύργος γύρω από τους αμπελώνες και τις ελιές. Ήταν ξανθός με γαλανά μάτια που άμα τα κοίταζες πιο βαθιά θα έβλεπες την υπεροψία που είχαν όλοι οι γαιοκτήμονες εκείνης της εποχής.
Ο Μάρκος θα ζήσει μέσα από τις ζωές δύο γυναικών που θα τον σημαδέψουν μέχρι το θάνατό του.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2011, 223 σελ.
Οι κουμπότρυπες – Ευτυχία Καλλιτεράκη
13 ιστορίες
Στις δεκατρείς ιστορίες του βιβλίου αποκαλύπτεται ένας κόσμος που άλλοτε χτίζεται από υλικά της καθημερινότητας κι άλλοτε από υλικά ονείρου.
Η συγγραφέας μας οδηγεί σε δρόμους, στενούς και σκοτεινούς, που κάποτε φοβηθήκαμε να παραδεχτούμε ότι διαβήκαμε, αλλά σήμερα -κουμπότρυπες κι εμείς που ψάχνουν τα κουμπιά τους- αποδεχόμαστε, αμαχητί ή όχι, όλα όσα μας είχαν κάποτε καθορίσει.
Τα πρόσωπα των ιστοριών του βιβλίου περνούν μέσα από ένα βαθύ παρελθόν για να αναδυθούν πιο δυνατά και πιο αποφασισμένα να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς.
Άλλοτε τους βγαίνει σε καλό κι άλλοτε ζουν στην ίδια τους τη μάταιη περιδίνηση, που κρύβει μέσα της φόβους και ανομολόγητα λάθη και μαζί πάθη.
Γυναίκες, νεαρά κορίτσια και ώριμοι άνδρες περιδιαβαίνουν τις ιστορίες αυτές προσπαθώντας να βρουν μια κάποια άκρη στο παρόν τους, με ένα κοινό στοιχείο: τα άκρα στα οποία βασίζονται.
Τα άκρα όμως για τον καθένα έχουν άλλη δυναμική.
Εκεί ακριβώς κρύβεται το μυστικό:
Στη συνειδητοποίηση της ορμητικότητας των άκρων που έχουν οι ήρωες επιλέξει, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει σημασία το πόσο μπορείς αλλά το να μπορείς όσο χρειάζεται.
Διηγήματα, Μελάνι, 2007, 109 σελ.
Διονύσιος Σολωμός – Ευτυχία Καλλιτεράκη
Μια ψυχαναλυτική προσέγγιση
Η σαγήνη είναι το όργανο που ο Διονύσιος Σολωμός θα χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει την επανάληψη του δικού του τραύματος, του “αγεφύρωτου αποχωρισμού” απο την μητέρα του, από τη γλώσσα του, από την πατρίδα του. Θα γίνει η σύμμαχός του που θα τον οδηγήσει σε μονοπάτια όπου θα νιώσει την απόλυτη ηδονή καθώς θα διηγηθεί σκοτεινά συναισθήματα που αγγίζουν το θάνατο. Το ζοφερό ακολουθεί τη μορφή της γυναίκας που είναι τυλιγμένη με λατρεία, που μέσα στο όνειρο είναι δεμένη με το θάνατο. Για τον Σολωμό ο θάνατος συντροφεύει τον έρωτα…
Η Ευτυχία Καλλιτεράκη, με ένα κείμενο ελεύθερου συνειρμού, εισχωρεί στον ψυχισμό του ποιητή και προσπαθεί να κατανοήσει πώς οι ήρωές του, πρόσωπα σκοτεινά, γίνονται αφάνταστα σαγηνευτικοί, τόσο που ο αναγνώστης επιθυμεί να ταυτιστεί μαζί τους.
Ερμηνεία και κριτική, Γαβριηλίδης, 2005, 90 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Γαβριηλίδη, Εκδόσεις Μελάνι, Αρμός