Ιστορικός και θεωρητικός του κινηματογράφου, έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Παντείου Πανεπιστημίου “Επικοινωνία και Ρητορική των Μέσων”. Κυκλοφορούν τα θεωρητικά βιβλία της “Ο ρομαντικός ήρωας στον κινηματογράφο”, “Θεολογία και μυστικισμός στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο” και “Το σημείο του σταυρού”. “Ο κανόνας του παιχνιδιού” είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Συνεργάζεται με περιοδικά όπου δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο και το βιβλίο.
Ο κανόνας του παιχνιδιού (2015), Αιγόκερως
Το αυτί της Αριάδνης (2016), Απόπειρα
Ψιλή κυριότητα (2018), Απόπειρα
Δοκίμια-Μελέτες-Κινηματογράφος
Ο ρομαντικός ήρωας στον κινηματογράφο (2010), Αιγόκερως
Θεολογία και μυστικισμός στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο (2011), Αιγόκερως
Το σημείο του σταυρού (2012), Αιγόκερως
Συλλογικά έργα
Πιάσε με, αν μπορείς… (2006), Αιγόκερως
Ο ηθοποιός ανάμεσα στη σκηνή και στην οθόνη (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Από τη λογοτεχνία στον κινηματογράφο (2012), Αιγόκερως
Μεταφράσεις
Peter Burke, Πολιτισμικός υβριδισμός (2010), Μεταίχμιο
Συλλογικό έργο, Νέες προσεγγίσεις στη σημειωτική του κινηματογράφου (2010), Μεταίχμιο
John Berger, Η εικόνα και το βλέμμα (2011), Μεταίχμιο
Ψιλή κυριότητα – Ειρήνη Σταματοπούλου
Η Λουίζα ταξιδεύει με τον σύντροφό της στην Ευρώπη, όταν ένα πρωί εισβάλλει στη ζωή της το παράλογο.
Πώς αντιδρά κανείς όταν όλες του οι βεβαιότητες αρχίζουν να μετατρέπονται σε γρίφους;
Πώς τοποθετείται μέσα στο σώμα του όταν η ίδια η ζωή μοιάζει να καταστρατηγεί τους νόμους της ύπαρξης και την ταυτότητά του την καπηλεύεται κάποιος άλλος;
Με ποιο τρόπο διαχειρίζονται οι ήρωες την ωριμότητα, την απόσταση και την εγγύτητα από μια ξένη εκδοχή ενός εαυτού που εμφανίζεται πιο οικείος από το είδωλο στον καθρέφτη;
Όπως μια απρόσμενη τραγωδία ή ένα θαύμα.
Μυθιστόρημα, Απόπειρα, 2018, 241 σελ.
Το αυτί της Αριάδνης – Ειρήνη Σταματοπούλου
Πόσες λέξεις χρειάζονται για να περιγράψουν μια εικόνα; Πόσοι σωσίες διαγράφουν την πορεία μας προς τον άλλον; Πόσες μέρες για να εγκλείσουμε τη ζωή μας σε μια στιγμή;
Τρεις άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι ξεκινούν ένα ταξίδι από κοινού, που τους φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό τους, τους δαίμονες και τα φαντάσματά τους και γίνεται η αφορμή για μια αποκαλυπτική περιπλάνηση στο όνειρο, τον μύθο και την πραγματικότητα, το άπειρο και το πεπερασμένο, τη μνήμη και το ασυνείδητο τού έλλογου, αισθησιακού και υπερβατικού υποκειμένου, στο πρότυπο του αμερικανικού road movie.
Μυθιστόρημα, Απόπειρα, 2016, 221 σελ.
Ο κανόνας του παιχνιδιού – Ειρήνη Σταματοπούλου
“Αγαπημένη μου φίλη,
Σκέφτομαι… Όχι! Δεν σκέφτομαι! Δεν θέλω πια! Όπως λέει και ο Κούντερα στην Αθανασία, “το καρτεσιανό ‘σκέφτομαι άρα υπάρχω’ δεν είναι παρά μια θεωρητική διατύπωση που υποτιμά τον πονόδοντο”. Πονάω, φίλη μου! Πονάω! Αυτό – σκέτο! Από τότε που όλων των ειδών οι δυστυχίες και οι πόνοι νοθεύτηκαν από μια ιδέα αδικίας και λάθους… Επιστρέφω στον πόνο τη χαμένη αθωότητά του. Έχω παραλύσει. Άλλες φορές, μαντεύω το άπειρο – να μη με περιμένει τίποτε. Κάνω κουβάρι την αγωνία με το θυμό και είναι στη δυστυχία που έχω βάλει όλη μου τη δύναμη. Δεν μπορώ να παραγνωρίσω μια επιθυμία στο βάθος, μια προσμονή για κατοπινές δοκιμασίες. Και ο χειμώνας διαρκεί πολύ!”
Δύο φίλες· η μία συγγραφέας.
Κάποιες επιστολές, ένα μυθιστόρημα, ημερολόγια… και ο τροχός της ζωής· το αναπόδραστο της παρουσίας.
Η υποβολή και επιβολή της απώλειας.
Σε ποιο βαθμό αποτελούν φαντασιακές προβολές, μυθοπλασίες, τα πρόσωπα της ζωής μας;
Η πιο απτή πραγματικότητα καθίσταται το μεγαλύτερο μυστήριο· και η ζαριά πέφτει στην τράπεζα του ουρανού.
Μυθιστόρημα, Αιγόκερως, 2015, 190 σελ.
Το σημείο του σταυρού – Ειρήνη Σταματοπούλου
Μια εικονογραφημένη περιπλάνηση σε κάθε είδους (πολιτισμικά, ιδεολογικά, θεολογικά, εγκόσμια και υπερ-κόσμια) σημαινόμενα του πιο κυρίαρχου συμβόλου του χριστιανικού δόγματος, αλλά και, πρωτίστως, μια μυθολογημένη αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ σάρκας και ψυχής, ύλης και πνεύματος. Ζητήματα όπως αυτά της πίστης, της ηθικής, της ελευθερίας, της μεταφυσικής και του επέκεινα συναντώνται στο σταυροδρόμι εικόνας και λόγου, αποδομώντας φαντασιακά τα πιο έμμονα ιδεολογήματα του έγχρονου υποκειμένου.
Φωτογράφιση: Τάσος Βαμβακάς
Δοκίμιο, Αιγόκερως, 2012, 398 σελ.
Θεολογία και μυστικισμός στον σύγχρονο αμερικανικό κινηματογράφο – Ειρήνη Σταματοπούλου
Εβραίοι σκηνοθέτες
Η θεολογική προοπτική κάποιων σύγχρονων αμερικανών σκηνοθετών, όπως επηρεάζεται από τις θρησκευτικές τους καταβολές, διαπνέει, με τρόπο περισσότερο ή λιγότερο λανθάνοντα ή αλληγορικό, το σύνολο του έργου τους. Στόχος του παρόντος βιβλίου είναι η μελέτη της εβραϊκής ταυτότητας συγκεκριμένων δημιουργών, όπως διαφαίνεται από τις ταινίες τους, καθώς η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που μαρτυρούν τόσο την κοσμική όσο και τη μεταφυσική προσέγγιση θεμάτων που σχετίζονται με τις έννοιες του χρόνου, της ιστορίας, της ηθικής ευθύνης και της ελευθερίας του ανθρώπινου υποκειμένου, της εγκόσμιας τάξης και της αναγκαιότητας, όπως αυτές προκύπτουν τόσο από τις βιβλικές παραδόσεις όσο και από το μυστικιστικό φαντασιακό.
Κινηματογράφος, Αιγόκερως, 2011, 238 σελ.
Ο ρομαντικός ήρωας στον κινηματογράφο – Ειρήνη Σταματοπούλου
Από την ουτοπία της νοσταλγίας στη δυστοπία της λύτρωσης
Στο βιβλίο επιχειρείται η αναζήτηση του ρομαντικού κοσμοειδώλου στον κινηματογράφο και η μελέτη της εκάστοτε δραματοποίησης της συγκεκριμένης προοπτικής. Μιας στοχαστικής εικόνας για το σύμπαν, τη ζωή, το ανθρώπινο υποκείμενο και την έγχρονη εμπειρία που διαμορφώθηκε από την ευρωπαϊκή ρομαντική λογοτεχνία και φιλοσοφία και, περνώντας μέσα από τη μορφή του ρομαντικού ήρωα, αρθρώθηκε σε έναν συνολικό θεωρητικό και καλλιτεχνικό προσανατολισμό, σε μια ιδιάζουσα κοσμοαντίληψη που διέτρεξε τη νεωτερικότητα και συναντάται επίσης στην ιδεολογική προβολή και σκηνοθετική πρακτική κινηματογραφικών ειδών και κινημάτων.
Κινηματογράφος, Αιγόκερως, 2010, 224 σελ.
Πηγές: Biblionet, Αιγόκερως, Απόπειρα