Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Σοφία Δ. Κανταράκη

Η Σοφία Δ. Κανταράκη γεννήθηκε στο Βόλο και μεγάλωσε στη Σκιάθο, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της.
Είναι αριστούχος του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του τμήματος Θεολογίας του Εθνικού&Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με άριστα (Μ.Α) στη Βυζαντινή Ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του ΕΑΠ. Γνωρίζει Γερμανικά και Αγγλικά. Έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και επιμορφώσεις στο Eu­ropeanschoolnet. Έχει πιστοποιημένη επιμόρφωση Β΄ Επιπέδου στις ΤΠΕ από το ΥΠΕΠΘ. Είναι κριτής εισηγήσεων στην ΕΕΠΕΚ, συμμετέχει ως επιμορφώτρια σε προγράμματα ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Είναι Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας, έχοντας υπηρετήσει ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση στο Βόλο. Έχει βραβευθεί από το Υπουργείο Παιδείας και το θεσμό Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση στον διαγωνισμό I-Create. Έλαβε εθνικές και ευρωπαϊκές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά διασχολικά προγράμματα. Επίσης έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά και στον τοπικό τύπο. Είναι συνεργάτις της εφημερίδας “Θεσσαλία”.
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία και κριτική
Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη (2017), Ήρα Εκδοτική

Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη – Σοφία Δ. Κανταράκη




Ζητήματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού
Το βιβλίο σχολιάζει πρωτότυπα αποσπάσματα από διάφορα διηγήματα του πεζογράφου που αφορούν κοινωνικά αλλά και εκπαιδευτικά θέματα. Προσπαθεί να εξομοιώσει την μακρινή εκείνη πραγματικότητα και τα προβλήματα που απασχολούσαν την κοινωνία με το σήμερα. Επισημαίνει τον τρόπο που ο συγγραφέας στηλιτεύει αλλά και αναδεικνύει παράλληλα κοινωνικά ζητήματα που έχουν μια διαχρονικότητα και ένα άρωμα που δεν εξατμίζεται. Σχολιάζονται οι γυναίκες και η συμπεριφορά τους στην κοινωνία της Σκιάθου, η αθλιότητα της πολιτικής κατάστασης και ο εκμαυλισμός των ηθών, εκλογικά ήθη και έθιμα της εποχής, η κοινωνική διαφθορά και η έξαρση του φανατισμού και των μικροκομματικών διαφορών που διχάζουν την κοινωνία και η έλλειψη πολιτικής συνείδησης. Η δύναμη της περιγραφής και των εικόνων είναι αναμφίβολα και η δύναμη της γραφής του Παπαδιαμάντη, ο τρόπος που τις χειρίζεται και τις αντιλαμβάνεται, μεταδίδοντας σε μας αποτυπώσεις της απτής πραγματικότητας.

Σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη φυσιολατρία του συγγραφέα και ειδικά στο δέσιμο του με τη φύση του νησιού. Με το κομμάτι αυτό συμπορεύεται και η προσφορά αυτής της φυσιολατρίας με την εκπαίδευση. Πώς μπορεί να προσφέρει η γραφή του συγγραφέα αισθητική απόλαυση και καταλυτική επίδραση μέσω των εικόνων της φύσης στην ευαίσθητη ψυχή των παιδιών, μέσα από τη λογοτεχνική τους καταγραφή και δημιουργεί αισθητική συγκίνηση, η οποία κατάλληλα επεξεργασμένη μπορεί να οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα και να αποτελέσει δίαυλο παιδευτικής αγωγής. Έτσι, η επαφή του μαθητή με αυτή την πραγματικότητα, προσφέρει ερείσματα και παράλληλα τη διάθεση για μια διεξοδικότερη και πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της φύσης. Η ανάγνωση των έργων του Παπαδιαμάντη στο σχολείο προσφέροντας ένα γόνιμο έδαφος για διάλογο και προβληματισμό απέναντι στις καχεκτικές κοινωνικές συμβάσεις και τη νοσηρή πραγματικότητα μια άλλης εποχής, προϋποθέτει μια υπεύθυνη και άγρυπνη αντιμετώπιση από τον εκπαιδευτικό, μια προσέγγιση που θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των μαθητών μέσα από μια δυναμική διαδικασία διασταύρωσης ποικίλων εμπειριών.

Eικονογράφηση: Σταμάτης Δ. Παπαδήμος

Ιστορία και κριτική, Ήρα Εκδοτική, 2017, 124 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ήρα Εκδοτική