Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης

Ο Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης, Θεσσαλός στην καταγωγή, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967 και μεγάλωσε στην Γερμανία.
Τελείωσε το τμήμα Ιστορίας στην Φιλοσοφική Αθηνών και είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδος. Βρέθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στη Μέση Ανατολή και την Τουρκία. Ταξίδεψε πολλές φορές στην Κύπρο και η πολύμηνος παραμονή του εκεί τον έφερε κοντά στον Ελληνισμό του νησιού, τον οποίο γνώρισε “από μέσα” (εκ των ένδο). Το 1992 επέστρεψε, και έκτοτε ζει μόνιμα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος:
«Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1967. Είμαι απόγονος του οπλαρχηγού Γιώργη Καρκαλέτση, υπαρχηγού του καπετάν Ανδρούτσου (πατέρα του Οδυσσέα), που έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων κατακτητών το 1815 στο Τσέρεσι της Βοιωτίας.
Τελείωσα τη Φιλοσοφική Αθηνών (πτυχίο Ιστορίας), συνέχισα στο Πανεπιστήμιο Μονάχου (βαλκανολογία) και ολοκλήρωσα τον ακαδημαικό μου κύκλο αποφοιτώντας από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδος.
Στη συνέχεια, επέλεξα συνειδητά να ζήσω στις επάλξεις του Ελληνισμού: Κύπρος (Λεμεσσός), Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κως), Θράκη (Κομοτηνή). Εντάχθηκα στο Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και έδωσα τη μάχη για το ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, ως υπεύθυνος πόλης και επαρχίας Λεμεσσού, στην ΄΄Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών για το ΟΧΙ.’’ Ήμουν για 7 χρόνια μέλος της συντακτικής επιτροπής της ΄΄Ελλοπίας’’ και από το 1999 πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Νέων Αθηνών.
Μαχόμενος διαρκώς για τα εθνικά μας δίκαια έχω να παρουσιάσω μέχρι σήμερα 240 τηλεοπτικές παρουσίες σε κυρίως Ελλάδα και Κύπρο, 280 δημοσιευμένα άρθρα και 12 εκδοθέντα βιβλία, τα 10 ιστορικοπολιτικά και 2 μυθιστορήματα, που κυκλοφορούν από την «Εμπειρία Εκδοτική».
Είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο τέκνων.
Πιστεύοντας ότι ο δικομματισμός έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο οδηγώντας στα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα, εντάχθηκα το 2005 στον ΛΑ.Ο.Σ., όταν ο Γιώργος Καρατζαφέρης μου εμπιστεύθηκε τη διεύθυνση του Γραφείου Τύπου του κόμματος. Από τον Οκτώβριο του 2006 έγινα περιφερειάρχης του ΛΑ.Ο.Σ. ανατολ. Στερεάς και Εύβοιας.
Στις εθνικές εκλογές του 2007 κατήλθα με τον ΛΑ.Ο.Σ. ως υποψήφιος βουλευτής Ευβοίας.
Σήμερα είμαι αντιπρόεδρος της Νομαρχ. Επιτροπής ΛΑ.Ο.Σ. Ευβοίας και αγωνίζομαι καθημερινά για τα προβλήματα του νομού.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008 ιδρύσαμε με πατριώτες στην Κύπρο το ΚΙΝΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, με σκοπό την διατήρηση της ελληνικότητας του νησιού και την αποτροπή επιβολής εθνοκτόνων σχεδίων λύσης.»
Μυθιστορήματα
Η ωραία της Κρήτης (2003), Εμπειρία Εκδοτική
Πεθαίνοντας στον Βόσπορο (2004), Εμπειρία Εκδοτική
Η ωραία της Κρήτης (2016), Εμπειρία Εκδοτική (Ε)
Πεθαίνοντας στον Βόσπορο (2017), Εμπειρία Εκδοτική (Ε)

Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία-Πολιτική
Σύζευξη (1996), Πελασγός
Μακεδονικός αγώνας (2003), Περισκόπιο
ΕΟΚΑ 1955-1959 (2003), Περισκόπιο
Επίτομη ιστορία της Κύπρου (2004), Πελασγός
Η ελληνική αριστερά και ο απελευθερωτικός αγώνας των ελλήνων της Κύπρου (2004), Πελασγός
Αρματωλοί και κλέφτες (2005), Περισκόπιο
Το ποντιακό αντάρτικο και η γενοκτονία (2007), Περισκόπιο
Η μάχη της Κύπρου (2008), Περισκόπιο

Συλλογικά έργα
Μικρασιατική καταστροφή (2002), Περισκόπιο
Σαγγάριος 1921 (2008), Περισκόπιο

Πεθαίνοντας στον Βόσπορο – Σταύρος Καρκαλέτσης




Το όνομά του έτρεχε πριν τη θωριά του. Για τους συντρόφους του ήταν ο καπετάν Ανδρίτσος, για όσους είχαν την ιστορία του στα χείλη τους θρύλος. Το πέρασμά του από τον κόσμο τούτο μοιάζει με παραμύθι. Φόβος για τους εχθρούς, αδάμαστος οπλαρχηγός, δεινός στη μάχη, βρέθηκε να παλεύει στην Ιθάκη, τη Μάνη και το Αιγαίο. Κοσμοπολίτης, ωραίος, ακριβός σύντροφος, έφτασε η φήμη του ως τη Δαλματία και τα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης. Και ακόμη πιο πέρα, στην πόλη των πόλεων, βασίλισσα των καημών και των πόθων, στην Κωνσταντινούπολη, λουσμένη στη μελαγχολία του Βόσπορου. Ο Ανδρίτσος, κόντρα στα πεπρωμένα, πάλεψε και αντιπάλεψε για ό,τι αγάπησε. Με σκέψη του μοναδική τη γυναίκα του Ακριβή, που βρέθηκε στο πλευρό του κάθε δύσκολη ώρα, και όπλα την πίστη και την αγάπη για ελευθερία, έδωσε το δικό του αγώνα. Αγώνα για αγάπη και ζωή. Αγώνα που χρόνια μετά δικαίωσε ο γιος του, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2017, 256 σελ.

Η ωραία της Κρήτης – Σταύρος Καρκαλέτσης

Η ωραία της Κρήτης


Κρήτη 1347.
Η επανάσταση κατά των Βενετών κατακτητών, με πρωστάτες τους αδελφούς Ψαρομήλιγγους, μαίνεται εδώ και έξι χρόνια. Με ορμητήριο την απρόσιτη Ανώπολη, στις σφακιανές μαδάρες, ο Ιωάννης Ψαριμήλιγγος, ξακουστός σε όλο το νησί για την αντρειοσύνη του, κρατά υψώμενα τα λάβαρα του αγώνα.

Η πολύπαθη γη της Κρήτης παραδίνεται στον όλεθρο και στη φωτιά του πολέμου. Οι Βενετοί δε μένουν άπραγοι. Ο στόλος καταπλέει στο νησί, φέρνοντας από τη Βενετία σιδερόφρακτους ιππότες και νέους, φιλόδοξους καστελάνους. Ένας από αυτούς, ο νεαρός Νικόλαος Φαλέτρο. Στη σκιά της μεγάλης επανάστασης, η Θεοδώρα Μελισσηνή, η επονομαζόμενη και Ωραία της Κρήτης, γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα σε δυο άντρες. Σε ποιον θα καταθέσει την καρδιά της;

Μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2016, 256 σελ.

Η μάχη της Κύπρου – Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης




Οι προδομένοι ήρωες αντιμετωπίζουν τον “Αττίλα”
Το πρωί της 20ης Απριλίου 1974 εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης υφίσταται ως σήμερα τις συνέπειες: κατοχή, εποικισμός, αφελληνισμός. Η Ελλάδα, ενάντια στις παρακαταθήκες και το χρέος της, υπό ελλειματική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, δεν τόλμησε να συγκρουσθεί με την Τουρκία και ηπέστη μια ήττα, την οποία, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, είχε τη δυνατότητα να αποφύγει. Αυτή η ήττα ήταν, για τον ελληνισμό συνολικά, μετά το 1922, καταστροφή: η Κυπριακή καταστροφή…

Ιστορία, Περισκόπιο, 2008, 96 σελ.

Το ποντιακό αντάρτικο και η γενοκτονία – Σταύρος Καρκαλέτσης

Ηρωισμοί και βαρβαρότητες


Tην αυγή του 20ού αιώνα οι Έλληνες κάτοικοι του Πόντου, οι οποίοι είχαν διατηρήσει επί τρεις σχεδόν χιλιετίες αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της εθνικής τους ταυτότητας, ανέμεναν με λαχτάρα την εξόρμηση της “μητέρας-πατρίδας” προς απελευθέρωση των “αλύτρωτων αδελφών”. Οι μεγάλες επιτυχίες του Ελληνικού Στρατού στους Βαλκανικούς Πολέμους έδωσαν βάσιμες ελπίδες στους Πόντιους ότι σύντομα θα εντάσσονταν στη Μεγάλη Ελλάδα. Οι Τούρκοι ηγέτες όμως είχαν ήδη συμφωνήσει να εξολοθρεύσουν όλους τους χριστιανούς της Μικράς Ασίας. Το 1914 άρχισαν οι πρώτες σφαγές. Αργότερα η δυναμική διεκδίκηση της Ιωνίας από τον Ελληνικό Στρατό (1919-1922) προκάλεσε τη γενίκευση της εξόντωσης των χριστιανών. Επρόκειτο για την πρώτη μεθοδευμένη γενοκτονία του 20ού αιώνα.
Oι Πόντιοι όμως δεν δέχθηκαν -σε αντίθεση με τους Μικρασιάτες Έλληνες- μοιρολατρικά τον αφανισμό τους. Χιλιάδες άνδρες κατέφυγαν στα δυσπρόσιτα όρη της περιοχής, δημιούργησαν αντάρτικα σώματα και αντιστάθηκαν με άφθαστη γενναιότητα στους επίδοξους σφαγείς τους.
O γνωστός ιστορικός Σταύρος Καρκαλέτσης εξιστορεί με συναρπαστικό τρόπο τις τραγικές όσο και ηρωικές στιγμές του ποντιακού Ελληνισμού. Από τη γενοκτονία στην ένοπλη αντίσταση και τέλος στον ξεριζωμό, ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας της τουρκικής βαρβαρότητας, της ελληνικής κρατικής αναλγησίας αλλά και της δόξας που κέρδισαν οι Πόντιοι αντάρτες στα όρη της Πάφρας, του Τοπ Τσαμ και της Σάντας.
Tο βιβλίο περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπους χάρτες καθώς και θαυμάσιες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις στολών.

Ιστορία, Περισκόπιο, 2007, 105 σελ.

Αρματωλοί και κλέφτες – Σταύρος Καρκαλέτσης

Οι πολεμιστές του σκλαβωμένου Γένους


Η συμβολή των κλεφταρματολών στην επιβίωση του υπόδουλου Ελληνισμού υπήρξε θεμελιώδης. Αυτοί εφήρμοσαν στην πράξη την αντίσταση σε βάρος των κατακτητών. Αυτοί διατήρησαν υψωμένα τα λάβαρα του αγώνα και έστησαν νέες Θερμοπύλες, συχνά επιλέγοντας να γίνουν ολοκαύτωμα παρά να προσκυνήσουν. Με τα κατορθώματά τους, που έφθαναν μέχρι αυτοθυσίας, παρακίνησαν ακόμη και τους καθαρόαιμους ληστές, που δεν λειτουργούσαν με εθνικά κίνητρα, να συμπράξουν σταδιακά, κτυπώντας κι αυτοί τον δυνάστη.

Ιστορία, Περισκόπιο, 2005, 106 σελ.

Πεθαίνοντας στον Βόσπορο – Σταύρος Καρκαλέτσης




Το όνομά του έτρεχε πριν τη θωριά του. Για τους συντρόφους του ήταν ο καπετάν Ανδρίτσος, για όσους είχαν την ιστορία του στα χείλη τους θρύλος. Το πέρασμά του από τον κόσμο τούτο μοιάζει με παραμύθι.
Φόβος για τους εχθρούς, αδάμαστος οπλαρχηγός, δεινός στη μάχη, βρέθηκε να παλεύει στην Ιθάκη, τη Μάνη και το Αιγαίο. Κοσμοπολίτης, ωραίος, ακριβός σύντροφος, έφτασε η φήμη του ως τη Δαλματία και τα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης. Και ακόμη πιο πέρα, στην πόλη των πόλεων, βασίλισσα των καημών και των πόθων, στην Κωνσταντινούπολη, λουσμένη στη μελαγχολία του Βόσπορου.
Ο Ανδρίτσος, κόντρα στα πεπρωμένα, πάλεψε κι αντιπάλεψε για ό,τι αγάπησε. Με σκέψη του μοναδική τη γυναίκα του Ακριβή, που βρέθηκε στο πλευρό του κάθε δύσκολη ώρα, και όπλα την πίστη και την αγάπη για ελευθερία, έδωσε το δικό του αγώνα. Αγώνα για αγάπη και ζωή. Αγώνα που χρόνια μετά δικαίωσε ο γιος του, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2004, 304 σελ.

Η ελληνική αριστερά και ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου – Σταύρος Καρκαλέτσης




“Γιατί εγκαταλείφθηκε το αίτημα της αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού; Σε όποιον τολμάει και μιλάει εναντίον της Ενώσεως, θα ήθελα να του πω: Θα είχαμε σήμερα τα Επτάνησα ή τα Δωδεκάνησα αν ακολουθούνταν, εκείνες τις εποχές, η ίδια γραμμή; Θα είχαμε την Κρήτη; Αυτό δεν είναι σοβινιστική αντίληψη. Είναι η υπεράσπιση, του δικαιώματος, επιμένω, της αυτοδιάθεσης.”
(Μανόλης Γλέζος, από αγόρευση στη Βουλή των Ελλήνων, στις 21 Φεβρουαρίου 1986)

Πολιτική, Πελασγός, 2004, 120 σελ.

Επίτομη ιστορία της Κύπρου – Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης




Οι απαρχές της Ιστορίας της Κύπρου χάνονται στα θολά βάθη μακρινών χιλιετηρίδων, ανάμεσα σε θρύλους και παραδόσεις. Είναι απορίας άξιο -και αυτό ας επισημανθεί ευθύς εξ αρχής- πώς κατάφερε η νήσος, ενώ γεωγραφικά εντάσσεται στο χώρο της ανατολικής Μεσογείου (68 χλμ. από την απέναντι μικρασιατική ακτή, 120 από τη Συρία, 420 από την Αίγυπτο και περίπου 800 από την Αθήνα) να απορροφήσει τις πολιτιστικές και λοιπές επιδράσεις των γειτόνων της, πετυχαίνοντας “… να δημιουργήσει δεσμούς άρρηκτους με τον ελληνικό χώρο, για να γίνει τμήμα του από την Υστέρα Χαλκοκρατία έως σήμερα”

Ιστορία, Πελασγός, 2004, 356 σελ.

Μακεδονικός αγώνας – Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης

Η αναχαίτιση του βουλγαρικού μεγαλοϊδεατισμού


Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Ελληνισμός επιδόθηκε σε έναν σκληρό διμέτωπο αγώνα στη Μακεδονία, εναντίον των Βουλγάρων διεκδικητών και των Οθωμανών κυριάρχων της. Η επιτυχημένη έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1908) απέτρεψε τον εκσλαβισμό του βορειοελλαδικού χώρου και διατήρησε ακέραιες τις προϋποθέσεις οι οποίες επέτρεψαν την επιτυχημένη διεκδίκηση και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θράκης μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 – 1913). Με τον τρόπο αυτό δικαίωσε τις προσδοκίες της ελληνικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας προς την κατεύθυνση της εδαφικής ολοκλήρωσης και της ενσωμάτωσης, στον εθνικό κορμό, ενός μεγάλου αριθμού αλύτρωτων Ελλήνων.

Δοκίμια, Περισκόπιο, 2003, 148 σελ.

Η ωραία της Κρήτης – Σταύρος Καρκαλέτσης




Κρήτη, 1347
Η επανάσταση κατά των Βενετών κατακτητών, με πρωτοστάτες τους αδελφούς Ψαρομήλιγγους, μαίνεται εδώ και έξι χρόνια. Με ορμητήριο την απρόσιτη Ανώπολη, στις σφακιανές μαδάρες, ο Ιωάννης Ψαρομήλιγγος, ξακουστός σε όλο το νησί για την αντρειοσύνη του, κρατά υψωμένα τα λάβαρα του αγώνα.
Η πολύπαθη γη της Κρήτης παραδίνεται στον όλεθρο και τη φωτιά του πολέμου. Οι Βενετοί δε μένουν άπραγοι. Ο στόλος καταπλέει στο νησί, φέρνοντας από τη Βενετία σιδερόφρακτους ιππότες και νέους, φιλόδοξους καστελάνους. Ένας από αυτούς, ο νεαρός Νικόλαος Φαλέτρο. Στη σκιά της μεγάλης επανάστασης, η Θεοδώρα Μελισσηνή -η επονομαζόμενη και Ωραία της Κρήτης- γίνεται μήλον της έριδος ανάμεσα στους δύο άντρες. Σε ποιόν θα καταθέσει την καρδιά της;
Τρεις άνθρωποι, τρία πεπρωμένα συναντιούνται. Πάνω και πέρα από αυτούς, η μοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια. Τρεις άνθρωποι που δεν αφήνονται να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν. Κρατούν όμως ως τελευταίο δικαίωμα το αν και πόσο θα ζήσουν, όταν όλα πια σκοτεινιάζουν…

Ιστορικό μυθιστόρημα, Εμπειρία Εκδοτική, 2003, 304 σελ. / Εμπειρία Εκδοτική, 2016, 256 σελ.

ΕΟΚΑ 1955-1959 – Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης

Οι μαχητές της Κύπρου εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας


Τον Απρίλιο του 1955 ξέσπασε ο ένοπλος αγώνας του κυπριακού ελληνισμού για την ένωση με την Ελλάδα. Υπό την καθοδήγηση των Γρίβα και Μακαρίου η νεολαία της Κύπρου αγωνίσθηκε σκληρά εναντίον της Βρετανικής αυτοκρατορίας, προσφέροντας στην Ιστορία μορφές όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Μάρκος Δράκος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και πολλοί άλλοι. Η ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ διήρκεσε τέσσερα χρόνια, δίχως όμως να επιτευχθεί το όραμα της Ενωσης, για λόγους άσχετους με τον αγώνα της, ο οποίος υπήρξε καθ’ όλα επιτυχημένος. Ηταν μια μεγάλη, η τελευταία μέχρι σήμερα, εποποιία του ελληνισμού.
Το αποκαλυπτικό κείμενο πλαισιώνεται από εξαιρετικά σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Δοκίμια, Περισκόπιο, 2003, 128 σελ.

Σύζευξη – Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης

Η άτυπη ένωση


Στο παρόν βιβλίο αυτά που θα αναζητηθούν θα είναι τα μέσα εκείνα που θα αλλάξουν την σημερινή εξαιρετικά δυσμενή για εμάς κατάσταση. Γιατί αφετηρία του έργου αυτού αποτελεί το σήμερα και το κατά πόσον μας εξυπηρετεί να διαιωνίζεται ένα status quo που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μία ακόμη “χαμένη πατρίδα”.
Ζητούμενο: η σωτηρία με κάθε τρόπο της Κύπρου. Το πως θα φτάσουμε, με τον δικό μας τρόπο, στο επιθυμητό για μας και ποιο τελικά είναι το επιθυμητό και ευκταίο, και ακόμα, γιατί οι άλλες λύσεις θεωρούνται τουλάχιστον κακές.
Σύζευξη λοιπόν: μια λέξη για την οποίαν όλο και περισσότερο γίνεται λόγος τελευταία, από τους γνώστες του Κυπριακού. Τι είναι; Πώς θα την επιτύχουμε; Είναι το πρώτο (μα και ουσιαστικό βήμα) για την πραγμάτωση των πόθων των Ελλήνων (Ελλάδος και Κύπρου);…

Δοκίμια, Πελασγός, 1996, 158 σελ.

Πηγές: Biblionet, Περισκόπιο, Εμπειρία Εκδοτική, Πελασγός