Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πανέμορφο, ορεινό χωριό Ριζώματα, στα ριζά των μυθικών Πιερίων Όρεων. Αποφοίτησε από το τρίτο Λύκειο Βέροιας, στην οποία έζησε ως έφηβος μακριά από την οικογένεια του (για να ολοκληρώσει τις λυκειακές σπουδές του). Αργότερα ως ενήλικας σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο έκανε και το μεταπτυχιακό του στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δούλεψε από μικρό παιδί σε διάφορες εργασίες (εργοστάσια, εφημερίδα, χωράφια κ.λ.π.). Στη συνέχεια και επί είκοσι επτά έτη εργάστηκε σαν τραπεζικός υπάλληλος, από ταμίας μέχρι διευθυντής καταστήματος. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την δημοσιογραφία εκδίδοντας επί σειρά ετών μηνιαία εφημερίδα πολιτιστικού, ιστορικού και τοπικού ενδιαφέροντος.
Εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος, (δήμου Μακεδονίδος, δήμου Βέροιας). Διετέλεσε μέλος της διοίκησης δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Σύλλογος Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας, Εργατικό Κέντρο Βέροιας).
Το δρομολόι (2013), Bookstars – Γιωγγαράς
Διηγήματα
Ο κλεπταποδόχος (2016), Οσελότος
Στη φωλιά της λύκαινας (2021), Ατέχνως
Στη φωλιά της λύκαινας – Θανάσης Η. Δέλλας
Και άλλα διηγήματα
Ο σκληρός αγώνας των απλών ανθρώπων για επιβίωση «στην λυκοφωλιά» της εμφυλιακής και μεταμφυλιακής Ελλάδας.
Δώδεκα διηγήματα, που περιγράφουν χαρακτηριστικούς ανθρώπινους χαρακτήρες της ελληνικής επαρχίας κυρίως την περίοδο της εμφυλιακής αλλά και της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Με την σειρά που διαβάζονται στο βιβλίο: 1. Το τέλος του χρυσοθήρα, 2. Το ξύλο της αρκούδας, 3. Οι σανίδες σωτηρίας, 4. Ανάσα θανάτου, 5. Οικοδόμοι παλικάρια, 6. Λόγια σταράτα, 7. Ο Ερωτόκριτος και η Πολυξένη, 8. Ανατολικά του Αλιάκμονα, 9. Το γυμνό βρέφος, 10. Πρωτοχρονιά στο τρένο, 11. Στη φωλιά της λύκαινας, 12. Συνδικαλιστής ετών 12.
Το διήγημα με τίτλο “Οι σανίδες σωτηρίας” ανήκει στα φανταστικά διηγήματα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα διδακτικό παραμύθι για παιδιά και εφήβους, με χαρακτήρα αντιπολεμικό / φιλειρηνικό με στόχο την αλληλεγγύη των βασανισμένων ανθρώπων όπου γης. Για την συγγραφή των διηγημάτων, χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και η ντοπιολαλιά που μιλούν οι κάτοικοι των ορεινών Πιερίων αλλά και του κάμπου της Καρδίτσας, μια γλώσσα όμορφη, ζωντανή και ευρηματική.
Διηγήματα, Ατέχνως, 2021, 80 σελ.
Ο κλεπταποδόχος – Θανάσης Η. Δέλλας
Ο κλεπταποδόχος, είναι μια σειρά από έξι διηγήματα που περιγράφουν περιστατικά και ανθρώπους μιας άλλης εποχής – όχι και τόσο μακρινής.
Ο συγγραφέας Θανάσης Δέλλας, τα είχε “φυλάξει” για πολλά χρόνια στην μνήμη και την ψυχή του. Θεώρησε χρέος του, να τα ξαναφέρει στο φως, αμείβοντας με αυτόν τον τρόπο τους πρωταγωνιστές των “κλεμμένων” διηγημάτων του.
Διηγήματα, Οσελότος, 2016, 110 σελ.
Το δρομολόι – Θανάσης Η. Δέλλας
Το δρομολόι της ζωής του Χαρίση, ήταν τόσο συναρπαστικό όσο και τραγικό.
Πόλεμοι, θάνατοι παιδιών, αναπηρίες, δικτατορίες και άλλα δεινά, δεν μπόρεσαν όμως να πτοήσουν το ηθικό του.
Άξιζε τελικά όλη αυτή η διαδρομή;
Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2013, 138 σελ.
Πηγές: Biblionet, Bookstars-Γιωγγαράς, Εκδόσεις Οσελότος, Ατέχνως