Είναι δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας “Η άλλη άποψη” και του Η Άλλη Άποψη. Άρθρα του δημοσιεύονται εδώ και δεκαετίες σε εφημερίδες, περιοδικά και site, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει τα εξής βιβλία εκτός εμπορίου: “Η Εθνική Αντίσταση στον Νομό Ημαθίας” (2003), “Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο” (2004), “Δυτικά του Αλιάκμονα” (Διηγήματα 2012). Έχει διακριθεί με Α’ Έπαινο στον 40 Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό “Δημήτριος Βικέλας” το 2011. Το διήγημά του “Η Κυριακή της… Ορθοδοξίας” που περιέχεται στη συλλογή “Σχεδία μνήμης” έχει αποσπάσει τον Β’ Έπαινο του 6ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Δημήτριος Βικέλας” το 2014. Η “Σχεδία μνήμης” (Ars Poetica, 2014) αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη του εντός εμπορίου συλλογή διηγημάτων. Το 2016 κυκλοφόρησε τη νουβέλα “Το παρελθόν κρατά πολύ” (εκδ. Εντύποις).
Το παρελθόν κρατά πολύ (2016), Εντύποις
Διηγήματα
Δυτικά του Αλιάκμονα (2012)
Σχεδία μνήμης (2014), Ars Poetica
Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα, Εντύποις (2018), Εντύποις
Ποίηση
Μακρινή παρουσία (2019), Άλφα Πι
Δοκίμια-Μελέτες-Ιστορία
Η Εθνική Αντίσταση στον Νομό Ημαθίας (2003)
Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο (2004)
Η Ημαθία στον εμφύλιο 1946-1949 (2005)
Η Ημαθία στον 20ό αιώνα (2018), Άλφα Πι
Συλλογικά έργα
Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. (2020), Ατέχνως
Γράμματα της ποίησης (2020), Ατέχνως
Μακρινή παρουσία – Αλέκος Χατζηκώστας
Καταφύγιο και χαράκωμα!
Τα ποιήματα αυτά γράφτηκαν την περίοδο 2017-2019 και αρκετά δημοσιεύτηκαν στην αρχική τους μορφή στο ηλεκτρονικό περιοδικό atexnos.gr και στην εφημερίδα της Ημαθίας “Η Άλλη Άποψη”.
Γράφονταν συνήθως στην αρχή της εργασιακής μου μέρας κουβαλώντας όλες τις αναμνήσεις της προηγούμενης, αλλά και τις ελπίδες και προσδοκίες για τις επόμενες μέρες.
Είχα πάντα κατά νου ότι: “Η ποίηση δεν ανήκει σ’ αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη”. (Π. Νερούντα).
Γι’ αυτό και για μένα η ενασχόληση (και) με αυτό το είδος Τέχνης δεν είχε μόνο τον χαρακτήρα καταφυγίου στις ώρες της μοναξιάς μου, αλλά και ένα χαράκωμα εξωτερίκευσης σκέψεων και συναισθημάτων προς τους γύρω μου.
Να γιατί λοιπόν θεωρώ και εγώ “Την ποίηση ως μια πηγή αθωότητας γεμάτη από επαναστατικές δυνάμεις” (Ο. Ελύτης) κάνοντας το πρώτο μου δειλό ποιητικό βήμα.
Ποίηση, Άλφα Πι, 2019, 78 σελ.
Μικρές ιστορίες μεγάλα όνειρα – Αλέκος Χατζηκώστας
Συλλογή διηγημάτων σε τέσσερα μέρη
Α) Ερωτικά
Β) Αστυνομικά
Γ) Πολιτικά
Δ) Πατέρας
Διηγήματα, Εντύποις, 2018, 152 σελ.
Η Ημαθία στον 20ό αιώνα – Αλέκος Χατζηκώστας
Στιγμές της ιστορίας της
Ημαθία-Ιστορία, Άλφα Πι, 2018, 314 σελ.
Το παρελθόν κρατά πολύ – Αλέκος Χατζηκώστας
Ένα τραγικό δυστύχημα με θύμα οικονομικό παράγοντα και κομματάρχη παλιάς κοπής. Περιουσίες που
αποχτήθηκαν κατά τη διάρκεια της κατοχής και μεγάλωσαν στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.
Οι εφημερίδες στο κυνήγι της είδησης και του εντυπωσιασμού και ένας δημοσιογράφος που αναζητά την αλήθεια και τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Ένας μεγάλος έρωτας που ξεπηδά από τα συντρίμμια ενός παλιότερου και οικοδομείται βήμα – βήμα μαζί με την αναζήτηση των πραγματικών γεγονότων.
Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κρίσης που αναζητά την ελπίδα της στην κυβέρνηση “της πρώτης φοράς αριστερά”. Όταν τα φαινόμενα συχνά απατούν αλλά και η αλήθεια δεν μπορεί να ειπωθεί.
Μία ιστορία που έχει τις ρίζες της στην Κατοχή ,τον διωγμό των Εβραίων, την Αντίσταση και τον Εμφύλιο και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.
Ένα μυθιστόρημα που η αστυνομική πλοκή είναι αφορμή για γενικότερους κοινωνικούς – πολιτικούς σχολιασμούς για το σήμερα και το χθες. Και όλα αυτά γιατί Το παρελθόν πάντα κρατά πολύ.
Νουβέλα, Εντύποις, 2016, 102 σελ.
Σχεδία μνήμης – Αλέκος Α. Χατζηκώστας
Τι είναι η “ΕΚΟΝ – Στέλιος Καζαντζίδης”; Πώς αντιδρούν δυο συνδικαλιστές φοιτητές στο επικείμενο “πραξικόπημα” και τι ρόλο έπαιξε η πανύψηλη Καλαματιανή; Πώς ένα απλό ρεπορτάζ-νεκρολογία καταλήγει σε μια σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα για την άνοδο, την ακμή και το τέλος ενός σημαίνοντος προσώπου και πώς αυτή η ιστορία συνδέεται με μια άλλη ανθρώπινη με πολύ βαθιές ρίζες στα ταραγμένα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου; Πώς αντιδράει ένα έφηβος στα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα στα χρόνια που γίνονταν ακόμα διαγωνισμοί χορού στις ντισκοτέκ και οι καθηγητές κατασκόπευαν τους μαθητές τους; Πώς μια παιδική ανάμνηση από την πατρική γειτονιά μετατρέπεται σε λόγο μνήμης υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη; Πώς μια καταχώριση σε μια εφημερίδα μια παλιάς χιλιανής Κινηματογραφικής ταινίας για τον Αλιέντε ανέσυρε εφηβικές αθλητικές αναμνήσεις μια εποχής που ο “Δράκος των γηπέδων ” ήταν ακόμα έφηβος; Τι σκέφτεται ένας σύνεδρος κομμουνιστικού συνεδρίου στο ταξίδι της επιστροφής μια Κυριακή της Ορθοδοξίας; Πώς αντιδράει κάποιος που διαβάζει τυχαία στην εφημερίδα για την αυτοκτονία ενός παλιού μεγάλου χαμένου έρωτα; Τι σχέση έχουν τα τυχερά παιχνίδια εμε την ερωτική ζωή ενός φοιτητής;
Η σχεδία μνήμης κουβαλάει σχέδια, όνειρα, ελπίδες, αποσκευές μέσα σε ταραγμένα νερά που σε 9 ιστορίες συνθέτουν ψηφίδα ψηφίδα την τοιχογραφία μιας εποχής και μας ταξιδεύουν από την Δικτατορία μέχρι τη σημερινή κρίση, από τον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι τα “σταγονίδια της χούντας”, από το πατρικό χρέος μέχρι την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Διηγήματα, Ars Poetica, 2014, 128 σελ.
Η Εθνική Αντίσταση στον Νομό Ημαθίας – Αλέκος Α. Χατζηκώστας
Όλα αυτά τα χρόνια ήταν εμφανής η απουσία βιβλιογραφίας για την εποποιία της εθνικής αντίστασης στο νομό Ημαθίας. Κάποια σκόρπια άρθρα στον οπικό τύπο, λιγοστές (και όχι δημοσιευμένες) αναμνήσεις αγωνιστών, που σε καμια περίπτωση δεν μπορούσαν να καλύψουν το εύρος και τη σημασία της εθνογερσίας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-επον στην περιοχή.
Η μελέτη αυτή, προϊόν πολύμηνης και δύσκολης προσπάθειας, φιλοδοξεί να συμβάλλει στη συγγραφή της τοπικής ιστορίας. Έργο που η ολοκλήρωση του απαιτεί συνολικότερες και συλλογικότερες προσπάθειες.
Στηρίχτηκε σε πλήθος αρχειακού υλικού, αξιοποίησε ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων που κυκλοφόρησαν για την εθνική αντίσταση στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και γενικότερα, στηρίχτηλε ακόμη σε επίσημα κείμενα (κρατικά καθώς και του ΚΚΕ, ΕΑΜ) και στις αναμνήσεις αγωνιστών που έφτασαν στα χέρια του γράφοντος και διασταυρώθηκαν με άλλες, ώστε να ανποδοθεί αντικειμενικά η πραγματικότητα.
Το έργο αυτό θέλει να συμβάλλει ση διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια ιστορική περίοδο όπου μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού όρθωσε το ανάστημα του και αγωνίστηκε ενάντια στην επιβουλή «της τότε νέας τάξης πραγμάτων». Μια περίοδο πλούσια σε διδάγματα, χρήσιμα για τους αγωνιστές του σήμερα.
Ευχής έργον είναι να υπάρχουν κριτικές παρατηρήσεις και συμπληρώσεις στο έργο αυτό ώστε μια καινούρια έκδοση του να είναι ολοκληρωμένη και όσο το δυνατόν πιο πλήρης.
Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στον Εμφύλιο – Αλέκος Α. Χατζηκώστας
Βσική επιδίωξη της μελέτης αυτής είναι η καταγραφή μιας σύντομης χρονολογικά περιόδου (Γενάρης 1945-0κτώβρης 1946), πλούσιας όμως σε γεγονότα, άγνωστα εν πολλοίς στις νεότερες γενιές. Προσπάθεια της μελέτης αυτής είναι να ανιχνεύσει το πολιτικό-οικονομικό κλίμα της εποχής, σε τοπικό επίπεδο και μέσα από αυτό να δώσει τις πραγματικές αιτίες των όσων δραματικών γεγονότων ακολούθησαν. Φυσικά πρόκειται μόνο για πινελιές της πολιτικό-οικονομικής κατάστασης της εποχής.
Αναφορά γίνεται κυρίως στο κλίμα διωγμών που υφίστανται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης από τις δυνάμεις της τότε Αντίδρασης, καθώς και στη προσπάθεια διατήρησης από μέρους τους, κλίματος Εθνικής Ενότητας και εφαρμογής των συμφωνιών (κυρίως της Συμφωνίας της Βάρκιζας). Αναφορά γίνεται ακόμη για τον αντίκτυπο σημαντικών πολιτικών γεγονότων στο νομό (εκλογές Μάρτη 1946, Δημοψήφισμα Σεπτέμβρη 1946), καθώς και στις πρώτες προσπάθειες οργάνωσης των καταδιωκόμενων αγωνιστών που φτάνει μέχρι τη συγκρότηση του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στις 28/10/46.
Η Ημαθία στον εμφύλιο 1946-1949 – Αλέκος Α. Χατζηκώστας
Με το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται η τριλογία (πρόκειται για τα βιβλία «Η Εθνική Αντίσταση στο νομό Ημαθίας» και «Η Ημαθία από τη Βάρκιζα στο Εμφύλιο») που αφορά, μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής και ερμηνείας, της πολυτάραχης δεκαετίας του 1940-50 στην Ημαθία.
Χρονικά η περίοδος που καλύπτει η παρούσα μελέτη είναι από τα τέλη Οκτωβρίου του 1946 (όπου έχουμε την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας) και ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 1949, όπου οι δυνάμεις του ΔΣΕ, εγκαταλείπουν τον Γράμμο. Φυσικά οι ημερομηνίες αυτές (έναρξης και λήξης) έχουν το στοιχείο της «αυθαιρεσίας». Οι ρίζες (χρονικά) του εμφυλίου ξεκινούν νωρίτερα, κατά την διάρκεια της κατοχής, ενώ ο τερματισμός του δεν σταματά στις 30 Αυγούστου γιατί ούτε η «εκκαθάριση» της χώρας από τις ένοπλες δυνάμεις του ΔΣΕ από τον «εθνικό στρατό» ολοκληρώνεται τότε με το πέρασμα των δυνάμεων αυτών στις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά ούτε και οι συνέπειες του Εμφυλίου σταματούν.
Πηγές: Biblionet, Ars Poetica, Εντύποις, Άλφα Πι