Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αλεξία Κουλούρη

Αλεξία Κουλούρη

Η Αλεξία Κουλούρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 1996, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (MA MEDIA ARTS), στο Southampton Institute of Higher Education, νυν Solent University, υπό την αιγίδα του Nottingham Trent University, ενώ η διπλωματική της ήταν ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ και κειμένου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας και παραγωγής ταινιών στο Λονδίνο. Τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα, από όπου αποφοίτησε με Άριστα.
Το 1996 ξεκίνησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, από το ρεπορτάζ, ενώ συνέχισε στον όμιλο ALPHA με την παρουσίαση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών καθώς και ραδιοφωνικών εκπομπών. Ταυτόχρονα είχε συνεργασίες με εφημερίδες και περιοδικά. Τον Μάρτιο του 2008, ανέλαβε την διεύθυνση του ενημερωτικού τομέα, στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.
Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Με στόχο τον Ωνάση”, στοπ καρέ του παπαράτσο Δημήτρη Κουλούρη από τις εκδόσεις Περίπλους. Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Ωνάση μέσα από τον φωτογραφικό φακό του πατέρα τής συγγραφέως, καθώς και την ιστορία των Ελλήνων φωτορεπόρτερ-παπαράτσι.
Αφηγήσεις-Ιστορία-Πολιτική
Με στόχο τον Ωνάση (2008), Περίπλους
Fake News: Ρητορική και Ερμηνείες (2020), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης
Τατόι: Στιγμές ιστορίας (2021), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Τατόι – Αλεξία Κουλούρη

ΤατόιΣτιγμές ιστορίας


Το σχέδιο αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, με ώθησε στην απόφαση να συμβάλω στο μήνυμα εκσυγχρονισμού του, που επιχειρεί να συγκεράσει το παρελθόν με το μέλλον, διατηρώντας τις ιστορικές μνήμες και εγείροντας προβληματισμούς. Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το δικό μου όραμα.
Μέσα από τα φλας του φακού και την αποτύπωση του στιγμιότυπου, να φωτίσω στιγμές της ιστορίας και να δώσω τη δυνατότητα σε παλαιότερους, αλλά και σε νεότερους να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, αναζητώντας τη θύμηση ή τη γνώση μέσα από διαφορετικές πηγές. Προκειμένου να συναντηθούμε χρονικά στο σήμερα, παρά τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας του καθενός από εμάς. Καταλύτη σε αυτό το γνωστικό ταξίδι, που έχει πρωταγωνιστές βασιλιάδες και πρίγκιπες, αλλά δεν είναι παραμύθι, αποτέλεσε η φωτογραφία. Σε μια περίοδο πυκνή σε γεγονότα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Έτσι λοιπόν, με όχημα τις περιγραφές στο ευρετήριο του πατέρα μου, τις αφηγήσεις στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που πλαισίωναν και αναδείκνυαν τα σημαντικότερα φωτογραφικά καρέ, καθώς και τα επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, προσπάθησα να αναπαραστήσω μια εποχή.

Επιμύθιο: Άρης Πορτοσάλτε

Πολιτισμός-Ιστορία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2021, 328 σελ.

Fake News – Αλεξία Κουλούρη

Fake NewsΡητορική και Ερμηνείες
Πολιτική και Πολιτικοί μέσω twitter


Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, το βιβλίο αποτιμά τη θητεία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με σημείο αναφοράς την αμφιλεγόμενη ρητορική του, όπως αυτή διατυπώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σκηνικό ακραίας πόλωσης που διαμορφώνεται στη σχέση του Donald Trump με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιεί την έκφραση Fake News, καθώς και η χρήση σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.

Η αφήγηση βασίζεται σε πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία ξεκινά από το 2016 και τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ και καταλήγει στην κρίση του κορωνοϊού, ενώ, με σημείο αναφοράς τις θεωρίες του λαϊκισμού και της προπαγάνδας, αναλύει τους σύγχρονους επικοινωνιακούς μηχανισμούς, που επιστρατεύουν ηγέτες και κομματικά επιτελεία. Η έρευνα επεκτείνεται και στη Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύοντας τη συμβολή του λαϊκισμού και των social media στο δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit, δίνοντας έμφαση στους πρωταγωνιστές Boris Johnson και Nigel Farage, ενώ καταλήγει στην ελληνική περίπτωση, με έμφαση στην επιρροή που άσκησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δανείστηκαν και ανέδειξαν στο δημόσιο λόγο τους, τον προσφιλή στον Donald Trump όρο, fake news.

Πολιτική και τεχνολογία, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2020, 274 σελ.

Με στόχο τον Ωνάση – Αλεξία Κουλούρη

Με στόχοΣτοπ καρέ του παπαράτσο Δημήτρη Κουλούρη


Τον Ωνάση, τον γοήτευε η δημοσιότητα σε τέτοιο βαθμό, που για να την αποκτήσει, έσπαγε τα όρια του καθωσπρεπισμού.
Τον Κουλούρη πάλι, τον έθρεψε η αποκλειστικότητα, που καθοριζόταν ως ένα βαθμό, από τη δυσκολία του εγχειρήματος, για αυτό και εύκολα ξεπερνούσε, τα όρια της ανεκτικότητας του θηράματός του.
Το αλισβερίσι, ανάμεσα στον μεγαλοεπιχειρηματία και των φωτορεπόρτερ, ήταν κατά κανόνα τίμιο.
Αλλά με τους κανόνες δεοντολογίας, να διέπονται, από μια ιδιότυπη ευελιξία.

Η μαρτυρία της Τζάκι:
“Αισθάνομαι πάρα πολύ ταραγμένη γιατί ο άνθρωπος αυτός, μας έχει κάνει τη ζωή μαρτυρική. Πριν λίγες μέρες ενώ έκανα θαλάσσιο σκι, πέρασε ο Κουλούρης σαν σίφουνας από δίπλα μου και με πέταξε στη θάλασσα. Τον φοβάμαι πάρα πολύ αυτόν τον άνθρωπο και τον θεωρώ επικίνδυνο.”

Η αγόρευση του εισαγγελέα:
“Ο Κουλούρης θέλησε να λάβη φωτογραφίες του ζεύγους Ωνάση και των προσκεκλημένων του, αδιαφορώντας για τα πάντα. Πλησίασε τόσο κοντά στο αμφίβιο σκάφος, ώστε επήλθε κίνδυνος εις ξένα περιουσιακά πράγματα και ανθρώπους. Δυστυχώς κ.κ. δικασταί, ο Κουλούρης είναι αμελής. Υπήρξε και άλλοτε ήρως επεισοδίων του ζεύγους Ωνάση, θέλοντας να λάβη σκανδαλοθηρικές φωτογραφίες.”

Από τον επίλογο, κείμενο Στέλιου Παπαδημητρίου:
“Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν ξόδεψε ποτέ του λεπτά, για να αποκτήσει μία τεχνητή διασημότητα. Είχε το χάρισμα να προκαλεί τη δημοσιότητα -το ίδιο και η κόρη του Χριστίνα εν αντιθέσει προς τον Αλέξανδρο- ακόμη και στα πιο πεζά πράγματα της ζωής του, παραβιάζοντας στην προσωπική του ζωή, ορισμένους κανόνες ταμπού και προκαλώντας άμεσο ενδιαφέρον των δημοσιογράφων και της κοινής γνώμης.”

Περιέχει Βιβλιογραφία

Αφηγήσεις, Μαρτυρίες, Περίπλους, 2008, 208 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Περίπλους

Έλληνες λογοτέχνες

Ξένοι λογοτέχνες

Φιλικές Ιστοσελίδες