Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Αντώνης Αντωνιάδης

Ο Αντώνης Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Άλτενα της Γερμανίας.
Αποφοίτησε από την σχολή Φυσικοθεραπείας του Βελιγραδίου. Από το 2000-2004 ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού “Άβατον”, ενώ από το 2004 είναι διευθυντής του περιοδικού “Μυστική Ελλάδα”. Το 2003 οργάνωσε την παραγωγή της τηλεοπτικής σειράς “Άγνωστες Πύλες” που προβλήθηκε στην ΕΤ3. Με κείμενά του έχει συμμετάσχει σε πολλά βιβλία και επίσης έχει επιμεληθεί ανάλογο αριθμό βιβλίων άλλων συγγραφέων.
Μυθιστορήματα
Ο λύκος της Σπάρτης (2009), Ψυχής τα Λαμπυρίσματα
Εκστρατεία στην έρημο (2010), Ψυχής τα Λαμπυρίσματα
Νεκρονομικόν (2018), Οξύ
Ο λύκος της Σπάρτης (2021), Οξύ

Δοκίμια-Μελέτες-Μυθολογία
Παράξενες διηγήσεις αρχαίων Ελλήνων (2006), Άγνωστο
Δελφοί (2006), Άγνωστο

Συλλογικά έργα
Μαγεία (2000), Αρχέτυπο
Ιερή Ελλάδα (2001), Αρχέτυπο
Ανεξήγητα φαινόμενα και οι άγνωστες δυνάμεις του ανθρώπου (2001), Αρχέτυπο
Γαία (2002), Αρχέτυπο
Μυστικά της διατροφής (2003), Αρχέτυπο
Αρχαία ελληνική επιστήμη (2003), Αρχέτυπο
Δαιμόνιος βάκχος (2015), Polaris

Μεταφράσεις
Maurice Dobb, Οικονομική ανάπτυξη και υπανάπτυκτες χώρες (1984), Στοχαστής

Ο λύκος της Σπάρτης – Αντώνης Αντωνιάδης

Ο λύκος της Σπάρτης


“Ο λύκος της Σπάρτης” είναι βασισμένος στα γεγονότα που εξιστορεί ο Ηρόδοτος για τον μοναδικό επιζώντα των Θερμοπυλών, τον Αριστόδημο, ο οποίος κατηγορήθηκε από τους υπόλοιπους Σπαρτιάτες ότι δείλιασε και δεν έπεσε στη μάχη μαζί με τους συμπολεμιστές του και τον βασιλιά Λεωνίδα.

Εκείνος, όμως, αποφάσισε να τους αποδείξει πως τα συμπεράσματά τους ήταν λανθασμένα και οι χαρακτηρισμοί τους άδικοι.

Ένα έπος για την ανθρώπινη δύναμη και αποφασιστικότητα, για τον άνθρωπο που βάλλεται από παντού, παρόλο που έχει δίκιο, για όλους εκείνους που η αδικία τούς πνίγει και οι σκληρές κοινωνικές συνθήκες τούς οδηγούν στην απόγνωση.

Ο Αριστόδημος θα βαδίσει τον δρόμο του Ήρωα, που όλοι οι άνθρωποι κρύβουμε μέσα μας…

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που θα σας κρατήσει καθηλωμένους μέχρι την τελευταία σελίδα.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2013 από τον εκδοτικό οίκο Longanesi και το 2018 από την εφημερίδα Corriere della Sera.

Μυθιστόρημα, Οξύ – Brainfood, 2021 368 σελ.

Νεκρονομικόν – Αντώνης Αντωνιάδης

Το χειρόγραφο των νεκρών


Μεσαίωνας. Στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καταφτάνει ένας παράξενος μοναχός που ζητάει ακρόαση από τον πατριάρχη Θεοφύλακτο Λεκαπηνό. Πρέπει να αφηγηθεί μια απίθανη, αλλά αληθινή, ιστορία και να φανερώσει όλα εκείνα τα στοιχεία για τις κακόβουλες δυνάμεις που θέλουν να καταστρέψουν τον κόσμο. Ο πατριάρχης μαζί με άλλους επισκόπους δέχονται να ακούσουν τον μοναχό και…
Όταν ο αμερικανός συγγραφέας Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ εμπνεύστηκε και έγραψε για το “Νεκρονομικόν”, το καταραμένο και απαγορευμένο βιβλίο “μαγείας”, θεώρησε ότι μ’ αυτό θα άνοιγε τις πύλες για άλλους κόσμους και διαστάσεις μέσα στις λογοτεχνικές του ιστορίες. Εκείνο που δεν περίμενε ήταν ότι θα άνοιγε τις πύλες του χρόνου και της φαντασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες άλλοι συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, ποιητές, μουσικοί και σκηνοθέτες σ’ όλον τον κόσμο επηρεασμένοι από το δημιούργημά του να συνεχίσουν την ανάπτυξη των ονείρων-εφιαλτών του.
Ποια είναι όμως η ιστορία του “Νεκρονομικού”; Σύμφωνα με τον Χ. Φ. Λάβκραφτ, ο συγγραφέας του διαβολικότερου βιβλίου που υπήρξε ποτέ είναι ο Άραβας Αμπντούλ Αλχαζρέντ και ο αρχικός τίτλος του βιβλίου είναι “Αλ Αζίφ”. “Νεκρονομικόν” το ονόμασε ο Έλληνας που το μετέφρασε από τα αραβικά στα ελληνικά, ο Θεόδωρος Φιλήτας. Στο βιβλίο που κρατάτε θα διαβάσετε τα γεγονότα και τις περιπέτειες της ζωής του Θεόδωρου Φιλήτα, πριν και μετά την ανακάλυψη του καταραμένου βιβλίου που έμεινε γνωστό στην Ιστορία με το όνομα που του έδωσε.
Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2015 από τις εκδόσεις Hippocampus Press.

Μυθιστόρημα, Οξύ, 2018, 432 σελ.

Δαιμόνιος βάκχος – Αντώνης Αντωνιάδης, Αγγελική Ράδου




Ο υπαστυνόμος Φάνης Βασιλείου πάγωσε από τον τρόμο εκείνο το βράδυ μπροστά στο φρικτό έγκλημα. Ήταν σίγουρος ότι η υπόθεση θα αποτελούσε σταθμό στην καριέρα του. Δεν μπορούσε όμως να υποψιαστεί τον καταιγισμό των γεγονότων που ακολούθησαν. Δεν φανταζόταν πως κατά τη διαλεύκανσή της ο τρόμος θα διαδεχόταν την έκπληξη σε κάθε βήμα.
Η νεαρή δημοσιογράφος Αθηνά Σγουρού, καλύπτοντας το γεγονός, μπαίνει όλο και βαθύτερα στη φωλιά του τέρατος. Όπως κάθε φυσιολογικός άνθρωπος, δυσκολεύεται να πιστέψει τα στοιχεία, μα η αλήθεια την κατατροπώνει σε κάθε στροφή της έρευνας. Όταν νιώσει την ανάσα του θηρίου θα είναι πια αργά.
Κάτι σκοτεινό έχει απλωθεί στην Ξάνθη. Στα χωριά, στα δάση και τα φαράγγια μια αρχαία μυρωδιά πυκνώνει τον αέρα. Είναι του παλαιού, του Μεγάλου Κυνηγού, του Κερασφόρου, του Ωμοφάγου… του δαιμόνιου Βάκχου.

Μυθιστόρημα, Polaris, 2015, 328 σελ.

Εκστρατεία στην έρημο – Αντώνης Αντωνιάδης




Το χωράφι έχει οργωθεί και σπαρθεί· οι βλαστοί του επερχόμενου εμφυλίου πολέμου ξεπροβάλλουν, αλλά δεν έχει φτάσει ακόμα η εποχή του θερισμού…
Λίγα χρόνια πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου, οι ενωμένοι Έλληνες υπό την αρχηγία των Αθηναίων εκστρατεύουν στην επαναστατημένη Αίγυπτο για να τη βοηθήσουν να απελευθερωθεί από τους Πέρσες. Παρ’ όλο που νικάνε και ελευθερώνουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας του Νείλου, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν προβλήματα στο εκστρατευτικό σώμα και ξαφνικά, οι νικητές… βρίσκονται κυνηγημένοι.
Με βοηθό τον βασιλιά της Σαΐδας, οι αποκλεισμένοι στην Αίγυπτο Έλληνες έχουν μονάχα μια επιλογή: για να σωθούν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πρέπει να διασχίσουν την καυτή έρημο από τη Μέμφιδα μέχρι την ελληνική Κυρήνη. Δυο Αθηναίοι στρατηγοί αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την αποστολή διάσωσης των Ελλήνων. Στην προσπάθειά τους να σώσουν το στράτευμα έχουν για βοηθούς δυο μισθοφόρους Σπαρτιάτες και την πνευματική υποστήριξη που τους προσφέρουν τα έργα του μεγάλου τραγωδού Αισχύλου.
Η πορεία στην έρημο ξεκινάει, το μέλλον είναι αβέβαιο και οι εξελίξεις απρόβλεπτες…
Το μυθιστόρημα περιγράφει την άγνωστη εκστρατεία των Ελλήνων στην Αίγυπτο και βασίζεται στα γεγονότα που ιστορεί ο Θουκυδίδης.

Μυθιστόρημα, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, 2010, 423 σελ.

Ο λύκος της Σπάρτης – Αντώνης Αντωνιάδης




Η ζωή των ανθρώπων μοιάζει μ’ ένα πλατύ ποτάμι, το οποίο κυλάει προς μια ανεξακρίβωτη κατεύθυνση και μέσα από άγνωστους τόπους. Ο κάθε άνθρωπος προσπαθεί να τιθασεύσει το ποτάμι, να το οδηγήσει εκεί όπου αυτός επιθυμεί. Κάποιοι, αργά ή γρήγορα, απογοητεύονται, εγκαταλείπουν την προσπάθεια και αφήνονται να τους παρασύρουν τα ρεύματα, άλλοι επιλέγουν να αλλάξουν την πορεία που είχαν δώσει και λίγοι, μονάχα, φτάνουν στο τέλος που επιθυμούν, έχοντας γευτεί όλα όσα θέλησαν…
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Είναι εποχή πολέμου και οι αρχές των ανθρώπων βρίσκονται σε κρίση.
Ο φόβος και ο θάνατος καθορίζουν τις σκέψεις και τις πράξεις. Οι Έλληνες μετατρέπονται σε πρόσφυγες, προδότες, συνωμότες, αλλά και σε ηρωικούς πολεμιστές…
Ο Αριστόδημος, ο μοναδικός επιζών των τριακοσίων ανδρών που ακολούθησαν τον βασιλιά Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, ο δειλός και λιποτάκτης όπως τον χαρακτηρίζουν οι συμπολίτες του, ακολουθεί την τροχιά του ποταμού της ζωής του με σκοπό να αποκαταστήσει το όνομα και την τιμή του. Στην πορεία, όμως, οι εξελίξεις τον φέρνουν μπροστά στο μεγάλο δίλημμα: να προδώσει τις αρχές του προς χάριν της σωτηρίας της πόλης του, όπως του προστάζουν οι ιερείς των Δελφών, ή να ακολουθήσει την κατεύθυνση που του ορίζει η καρδιά του;

Μυθιστόρημα, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, 2009, 397 σελ.

Παράξενες διηγήσεις αρχαίων Ελλήνων – Αντώνης Αντωνιάδης




Γίγαντες, ιπτάμενα αντικείμενα, φαντάσματα, δράκοι, άγνωστα είδη ζώων, λυκάνθρωποι, παράδοξες εμφανίσεις, φωνές από αλλού, θαύματα, μάγοι και δαίμονες
Το βιβλίο “Παράξενες διηγήσεις αρχαίων Ελλήνων” αποτελείται από αποσπάσματα έργων αρχαίων ιστορικών και γεωγράφων, στα οποία περιγράφονται παράδοξα, υπερφυσικά και μεταφυσικά γεγονότα. Ο συγγραφέας Αντώνης Αντωνιάδης συγκέντρωσε όλα αυτά τα αποσπάσματα από τα διασωθέντα έργα των αρχαίων και τα κατέταξε σε κεφάλαια, όπως: θαύματα, δράκοι, μακρόβιοι άνθρωποι, παράδοξα της φύσης, φορτιανά φαινόμενα, ΑΤΙΑ, δαίμονες, μάγοι και μαγεία, γίγαντες, κρυπτοζωολογία κ.ά.
Η έρευνα έγινε στα έργα των: Αγαθαρχίδου, Αγαθημέρου του Όρθωνος, Αππιανού, Αρριανού, Αρτεμίδωρου Εφέσιου, Εκαταίου του Μιλήσιου, Ευνάπιου, Δικαίαρχου, Διογένη Λαέρτιου, Διόδωρου Σικελιώτη, Διονύσιου Αλικαρνασσέα, Ηρόδοτου, Θουκυδίδη, Ισιδώρου Χαρακηνού, Μαρκιανού Ηρακλεώτου, Μένιππου Περγαμηνού, Ξενοφώντα, Παυσανία, Πλούταρχου, Πολύβιου, Ποσειδώνιου, Σκύλακος Καρυανδέως, Σκύμνου Χίου, Στράβωνα και Φιλόστρατου.
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω συγγραφείς διαχωρίζουν την θέση τους από τους μυθογράφους, τους ποιητές και τους υπόλοιπους αρχαίους ιστοριογράφους ισχυριζόμενοι ότι οι ίδιοι δεν μυθολογούν όπως οι άλλοι, αλλά ιστορούν τα γεγονότα χωρίς να προσθέτουν φανταστικά στοιχεία. Έτσι τα διάφορα παράδοξα γεγονότα και αφύσικα συμβάντα παρουσιάζονται στα έργα τους σαν αληθινά περιστατικά κι όχι φανταστικές ιστορίες.
Ένα βιβλίο που για πρώτη φορά στην Ελλάδα συγκεντρώνει όλες τις παράξενες διηγήσεις των αρχαίων Ελλήνων.

Αρχαία Ελλάδα, Άγνωστο, 2006, 223 σελ.

Δελφοί – Αντώνης Αντωνιάδης

Οι πολιτικοί σχεδιασμοί του ιερατείου


Ήταν οι Δελφοί απλώς ένα θρησκευτικό κέντρο των αρχαίων Ελλήνων; Στο παρόν βιβλίο τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Αντώνης Αντωνιάδης, από τα αρχαία κείμενα, αποδεικνύουν ότι η εικόνα που έχουμε σήμερα για τους Δελφούς είναι λανθασμένη. Πλείστες αναφορές των αρχαίων Ελλήνων φανερώνουν ότι στους Δελφούς έδρασε ένα ιερατείο το οποίο εμπνεύστηκε, προώθησε και εγκαθίδρυσε τα πολιτειακά συστήματα των Ελληνικών πόλεων. Ταυτοχρόνως, μέσω του γεωγραφικού αρχείου που διατηρούσε το ιερατείο βοήθησε τους Έλληνες να ιδρύσουν αποικίες σε κατάλληλους τόπους, στρατηγικής σημασίας, σχηματίζοντας έτσι μια ελληνική αυτοκρατορία ελεύθερων κρατών.
Επίσης, μέσω των διδασκαλιών του ιερατείου διαδόθηκαν ηθικοπλαστικοί κανόνες, οι οποίοι διαμόρφωσαν στους Έλληνες την συνείδηση του ελεύθερου πολίτη…
Ένα βιβλίο που αλλάζει την “ρομαντική” εικόνα ότι οι Δελφοί ήταν μονάχα ένα λατρευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και που καταρρίπτει διάφορους σύγχρονους μύθους περί της λειτουργίας και της δράσης του Δελφικού ιερατείου.

Αρχαία Ελλάδα, Άγνωστο, 2006, 141 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα, Polaris, Αρχέτυπο, Οξύ