Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και τελείωσε τις γυμνασιακές της σπουδές.
Είναι πτυχιούχος Γεωλογίας-Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου Βρυξελλών και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως εργάστηκε ως ερευνήτρια σε μεγάλο Γεωλογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Παράλληλα με τη συγγραφή πολυάριθμων επιστημονικών συγγραμμάτων, έχει εκδώσει και βιβλία -για μικρούς και μεγάλους- με αντικείμενο την εκλαϊκευμένη Γεωεπιστήμη και όχι μόνο.
Μυθιστορήματα
Η κόρη της κατοχής (2016), Ιωλκός
Αποστολή στον πλανήτη “Θεία” (2018), Ιωλκός
Με τα μάτια της ψυχής (2018), Ιωλκός
Τρεις φόνοι για έναν τάφο (2019), Ιωλκός
Παράπλευρη απώλεια (2020), Ιωλκός
Η ομηρία της Έλσης (2020), Ιωλκός
Η δολοφονία του δολοφόνου (2022), Ιωλκός

Νουβέλες
Συνομιλία με το Θεό (2019), Ιωλκός
Το κίνητρο του φόνου ήταν άλλο και άλλες ιστορίες (2022), Ιωλκός
Μνήμες από το ’69 στην Τζια (2022), Ιωλκός

Δοκίμια-Μελέτες-Γεωλογία
Τα μεταλλικά ορυκτά της Ελλάδος κάτω από το μικροσκόπιο (2009), Leader Books
Περί λίθων (2011), Ίων
Μετεωρίτες (2016), Ιωλκός

Μνήμες από το ’69 στην Τζια – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Μνήμες


Στην Τζια το ’69, οι άνθρωποι ζούσαν φτωχικά μια ζωή που τη ρύθμιζαν οι εποχές του χρόνου και που απείχαν από το να είναι φιλοπρόοδοι κάτω από το σκληρό βλέμμα της Χούντας. Ανάμεσά τους η Χρυσούλα, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, άριστη μαθήτρια που ονειρεύεται ανώτερες σπουδές. Δεν έχει, όμως, καμιά ελπίδα να ολοκληρώσει ούτε τη μέση εκπαίδευση, καθώς για να γίνει αυτό πρέπει να μαθητεύσει εκτός νησιού. Και τότε μες στο γενικό σκοταδισμό, εμφανίστηκε μια σπίθα από το εξωτερικό, με τη μορφή μιας νέας πρωτοδιόριστης καθηγήτριας Φυσικών με το όνομα Ελπίδα, η οποία έδωσε έναν αέρα εκ- συγχρονισμού και έγινε πρότυπο για τη μαθητιώσα νεολαία. Παρέμεινε μόνο μια χρονιά στο νησί, αλλά ήταν αρκετή για ν’ αλλάξει το μέλλον κάποιων παιδιών όπως και της Χρυσούλας.

Νουβέλα, Ιωλκός, 2022, 128 σελ.

Το κίνητρο του φόνου ήταν άλλο και άλλες ιστορίες – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Το κίνητρο


• O φόνος της Λίνας αν και αρχικά έδειχνε ότι ήταν έγκλημα πάθους και ζήλιας εκ μέρους του συζύγου και του υποτιθέμενου εραστή της, τελικά, απεδείχθη ότι Το κίνητρο ήταν άλλο.
• Οι απαγωγείς της μικρής Χρύσας, ενώ είχαν πάρει τα λύτρα από τους γονείς της, τελικά τη σκότωσαν. Μία νέα απαγωγή μιας άλλης κοπέλας θα δώσει απάντηση σ’ αυτόν τον Αναίτιο φόνο.
• Για το θάνατο του γεωλόγου Αλέξανδρου, ως ύποπτη θεωρήθηκε η Νόρα καθώς ήταν παρούσα στο φόνο του. Μία πολύτιμη, όμως, πέτρα που βρέθηκε κατά τύχη στην τσέπη της, θα αποτελέσει την Πέτρα του σκανδάλου για την εξιχνίαση του εγκλήματος.
• Ο πατριός της εύπορης Ελπίδας δολοφονείται και συλλαμβάνονται δύο άτομα ως ύποπτοι, εξαιτίας δύο σημειωμάτων που αποδείκνυαν ότι βρίσκονταν στον τόπο και κατά την ώρα του εγκλήματος. Είναι, όμως, αυτοί οι δολοφόνοι;

Τέσσερις ανεξάρτητες αστυνομικές υποθέσεις με ισάριθμους φόνους, καλούνται να εξιχνιάσουν οι δύο φίλοι, ο αστυνόμος Πετρίδης και ο ντετέκτιβ Γιακουμίδης, και να οδηγηθούν οι ένοχοι στη Δικαιοσύνη.

Νουβέλες, Ιωλκός, 2022, 352 σελ.

Η δολοφονία του δολοφόνου – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Η δολοφονία


Ο Χαρίλαος Καμπούρης συλλαμβάνεται από τον αστυνόμο Πετρίδη για τη δολοφονία του νεαρού Αχιλλέα. Το δικαστήριο, όμως, τον κρίνει αθώο και τον αφήνει ελεύθερο διότι δεν υπάρχουν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία. Η αυτόπτης μάρτυρας του εγκλήματός του, Πολυξένη Θεοδοσίου, βρέθηκε επίσης δολοφονημένη. Ο αστυνόμος Πετρίδης, μη αποδεχόμενος την κρίση της Δικαιοσύνης, προσπαθεί εκ νέου να αποδείξει την ενοχή του Καμπούρη πλέον και για τους δύο φόνους. Κι ενώ έρχονται στο φως πολλά στοιχεία από το παρελθόν που οδηγούν σε χρόνους της Κατοχικής Θεσσαλονίκης, ο δολοφόνος… δολοφονείται. Ποιος και γιατί τον σκότωσε; Ήταν από χέρι τιμωρού ή κάτι άλλο; Ένας ακόμη απρόσμενος γρίφος που πρέπει να λύσει ο αστυνόμος Πετρίδης. Να βρει το δολοφόνο του… δολοφόνου.

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2022, 160 σελ.

Η ομηρία της Έλσης – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Η ομηρία της Έλσης


Η Έλση εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο αρχοντικό του Ορφέα Κεχριμπάρη όταν η δίχρονη κι ασθματική κόρη του Νεφέλη πέφτει θύμα απαγωγής. Το δεκαπεντάχρονο κορίτσι δέχεται να πάρει τη θέση του παιδιού ως όμηρος από τους δύο αδελφούς-απαγωγείς, μέχρις ότου τους παραδοθούν τα λύτρα. Τα γεγονότα εξελίσσονται απρόσμενα και η Έλση βιάζεται από τον έναν απαγωγέα και μένει έγκυος. Όταν οι απαγωγείς συλλαμβάνονται, αποκαλύπτεται στη δίκη ότι ηθικός αυτουργός της απαγωγής της μικρής Νεφέλης ήταν η ίδια της η μητέρα και πως ο φυσικός της πατέρας είναι ο ένας εκ των απαγωγέων. Παρ’ όλα αυτά, ο Ορφέας αναγνωρίζει τη Νεφέλη σαν δικό του παιδί και υιοθετεί το παιδί της Έλσης, την Κατερίνα, αμέσως μετά το γάμο τους. Τα χρόνια περνούν και τα δύο κορίτσια, Νεφέλη και Κατερίνα, μοιάζουν καταπληκτικά, ενώ δεν έχουν καμία συγγένεια μεταξύ τους. Ή μήπως έχουν, χωρίς να το γνωρίζουν;

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2020, 272 σελ.

Παράπλευρη απώλεια – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Παράπλευρη απώλεια


Αργά το βράδυ, σε απόμερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, ένας ταξιτζής δολοφονείται. Ο ντετέκτιβ Κίμων Γιακουμίδης, που επιβιβάστηκε ως τελευταίος πελάτης στο ταξί, αισθάνεται υπεύθυνος για το θάνατό του και βοηθά το φίλο του, αστυνόμο επιθεωρητή Άρη Πετρίδη, στην εξιχνίαση του στυγερού εγκλήματος. Κι ενώ αρχικά θεωρείται ως μια συνηθισμένη υπόθεση –ληστεία μετά φόνου–, ένα DVD, που βρίσκεται τυχαία στο ταξί και φθάνει στα χέρια του ντετέκτιβ, τη μετατρέπει στο χειρότερο εφιάλτη, καθώς εμπλέκονται αδίστακτοι εγκληματίες, απαγωγείς παιδιών. Έτσι παράλληλα ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για την ανεύρεση κι απελευθέρωση ενός μικρού κοριτσιού που κινδυνεύει άμεσα, παραμερίζοντας και υποβαθμίζοντας την υπόθεση του φόνου του ταξιτζή. Μήπως, όμως, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των δολοφόνων του ταξιτζή και των απαγωγέων;

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2020, 224 σελ.

Τρεις φόνοι για έναν τάφο – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Ο Μιχάλης -υπό καταρρακτώδη βροχή σε μία στάση λεωφορείων- περίμενε την αγαπημένη του Μάγδα για να της παραδώσει μία βαλίτσα που του είχε εμπιστευθεί. Αδίκως, γιατί ήταν ήδη νεκρή, δολοφονημένη μες στο ίδιο της το σπίτι. Την ίδια ώρα και στην ίδια στάση, δολοφονείται κι ο δίδυμος αδελφός της ο Σταύρος. Όλες οι υποψίες πέφτουν στο Μιχάλη και συλλαμβάνεται ως ύποπτος.
Την υπόθεση αναλαμβάνει ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Άρης Πετρίδης με τη συνεργασία του ιδιωτικού ντετέκτιβ Κίμωνα Γιακουμίδη κι ενώ αρχικά φαίνεται διαχειρίσιμη, ένας τρίτος φόνος -με θύμα το μετανάστη, ξάδελφο των δίδυμων αδελφών, Πιέρ, στις Βρυξέλλες, τις ίδιες ακριβώς μέρες- την περιπλέκει.
Ποιος ή ποιοι ήθελαν νεκρούς τους τρεις συγγενείς και γιατί; Τι έκρυβε το σχεδιάγραμμα ενός νεκροταφείου που μετέφερε -εν αγνοία του- ο Μιχάλης στη βαλίτσα;
Μήπως εκεί, τελικά, βρίσκεται η απάντηση στο μυστήριο των φόνων;

Αστυνομικό μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2019, 235 σελ.

Συνομιλία με το Θεό – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Η Θάλεια ήταν μια θαρραλέα γυναίκα, πετυχημένη ερευνήτρια στο χώρο της Αστροφυσικής επιστήμης. Τώρα, όμως, στα εβδομήντα της -συνταξιούχος, ολομόναχη και με προβλήματα υγείας- ένιωσε πόσο άδεια υπήρξε η ζωή της καθώς δεν είχε γευτεί τα πιο απλά πράγματα, όπως η συντροφικότητα, ο γάμος, ένα παιδί.
Το υπαρξιακό πρόβλημα, λυμένο ορθολογιστικά από πλευρά της, εμφανίζεται υποσυνείδητα, όταν πέφτει σε υπεργλυκεμικό κώμα. Στο διάλογο που είχε με… το Θεό -ή με τον εαυτόν της, τέθηκαν βασικά ερωτήματα που απασχολούν και βασανίζουν σχεδόν όλους τους ανθρώπους από καταβολής κόσμου.
Υπάρχει “ζωή” μετά το θάνατο; Υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση; Είναι ή όχι, επινόηση του ανθρώπου ο Θεός; Μήπως ο άνθρωπος έχει ανάγκη από κάποια θεϊκή οντότητα που να την υπακούει, να την εκλιπαρεί για χάρες, αλλά και να της… αποδίδει ευθύνες για τα κακώς τεκταινόμενα;

Νουβέλα, Ιωλκός, 2019, 68 σελ.

Αποστολή στον πλανήτη “Θεία” – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Έτος 2050. Με εντολή της NASA πραγματοποιείται η αποστολή “Theia II” στον πλανήτη Θεία – πέντε χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημένη αποστολή.
Ποια μυστικά κρύβει αυτός ο πλανήτης με το μυθικό όνομα της μητέρας του Ήλιου και της Σελήνης, και που η σύγκρουσή του με τη Γη πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε τη Σελήνη;
Αυτά που ανακαλύπτουν οι έξι επιστήμονες που συμμετέχουν, ξεπερνούν τα όρια των γήινων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να τα μεταφέρουν στη Γη πρέπει να πληρώσουν ένα τίμημα – ακριβώς όπως πλήρωσαν και οι δύο αστροναύτες της “αποτυχημένης” αποστολής “Theia I”, που είχαν επιζήσει.
Μόνο η Κλέι, η πολλενολόγος, είναι η μόνη που θα διατηρήσει τη μνήμη της κατά την επιστροφή τους στη Γη.
Όλα αυτά που είδε και έζησε στον πλανήτη Θεία, άραγε, θα γίνουν γνωστά; Θα υπάρξει ποτέ επαφή και με ποιον τρόπο ανάμεσα στους κατοίκους της Γης και της Θείας;
Η νουβέλα μάς ταξιδεύει στο συγκλονιστικό κόσμο του διαστήματος και μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις που κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2018, 144 σελ.

Με τα μάτια της ψυχής – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Η νουβέλα μαρτυρά πως τα πάντα μπορεί ν’ ανατραπούν στη ζωή του ανθρώπου από τη μια στιγμή στην άλλη. Τα ψυχικά αποθέματα και η πνευματική διαύγεια, όμως, αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τον άνθρωπο να μη λυγίσει και να συνεχίσει στις όποιες δυσκολίες.
Η ήρεμη ζωή της τυφλής Χριστίνας διαταράσσεται εντελώς ξαφνικά από απειλητικά σημειώματα που λαμβάνει. Η νεαρή γυναίκα πανικοβάλλεται. Ποιος και γιατί την απειλεί;
Μετά από ένα δυστύχημα στα δεκαοκτώ της χρόνια -που της στοίχισε την όραση και της στέρησε τους γονείς της-, ζει σχεδόν απόκοσμα με μοναδική έγνοια την ανατροφή και μόρφωση της μικρότερης αδελφής της.
Ο νεανικός της έρωτας, ο Πάνος, που την είχε απαρνηθεί, όταν εμφανίζεται ξανά, δεκάξι χρόνια μετά, ως διακεκριμένος οφθαλμίατρος, παντρεμένος μ’ ένα παιδί, πιστεύουν πως είναι πολύ αργά και για τους δύο.
Αλλά η μοίρα τούς επιφυλάσσει άλλα σχέδια, μπλέκοντας τις ζωές τους άρρηκτα.

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2018, 144 σελ.

Μετεωρίτες – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Οι εξ ουρανού επισκέπτες


Για πάρα πολλά χρόνια ένας πέπλος μυστηρίου κάλυπτε αυτές τις εξ ουρανού πέτρες – τους Μετεωρίτες. Σήμερα, παρόλο που έχασαν μέρος από το μυστήριο που τους κάλυπτε, εντούτοις παραμένουν για την ανθρωπότητα ως μυστηριώδη αντικείμενα που προκαλούν δέος, φόβο κι εξάπτουν τη φαντασία.
Τι είναι, όμως, οι Μετεωρίτες και από τι αποτελούνται; Είναι θραύσματα αστεροειδών ή και κομητών; Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης της Γης με κάποιο μεγάλο αστεροειδή, όπως έγινε στο παρελθόν; Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που τους μελετούν οι επιστήμονες; Ή μήπως γιατί μας δίνουν συνεχείς πληροφορίες για τη σύσταση και την εξέλιξη των ουρανίων σωμάτων συμπεριλαμβανομένων και της Γης; Ή ακόμη γιατί ανοίγεται ένα παράθυρο για αισιόδοξα σενάρια που θέλουν την εκμετάλλευση μετάλλων από αστεροειδείς; Είναι οι Μετεωρίτες αποκλειστικά μόνο εχθροί μας ή και φίλοι;
Αυτές και δεκάδες άλλες ερωτήσεις βρίσκουν την απάντησή τους στις σελίδες και στις πολύχρωμες εικόνες του βιβλίου, που απευθύνεται όχι μόνο σε επιστήμονες και συλλέκτες, αλλά και σε κάθε αναγνώστη που θέλει να μάθει για τα «μυστήρια» που τον περιβάλλουν.

Φυσικές επιστήμες, Ιωλκός, 2016, 126 σελ.

Η κόρη της κατοχής – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Καλοκαίρι 1960, η δεκαοκτάχρονη Μέλανι -Γερμανίδα από το Μόναχο- ταξιδεύει για πρώτη φορά στη γενέτειρά της Θεσσαλονίκη.
Η ζωή της κλονίζεται συθέμελα όταν αμφισβητείται από ντόπιους κατοίκους η γένεσή της στη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς γονείς της, Γιόχαν και Μάρλεν Ντύρερ, που είχαν σταλεί εκεί ως κινηματογραφιστές κατά την περίοδο της Κατοχής. Κάποιο σοβαρό μυστικό έκρυβαν οι γονείς της…
Με τη βοήθεια του Έλληνα φοιτητή Αλέξανδρου ξεκινά, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη του 1940-1944, μία αναζήτηση και αναμόχλευση των περιστατικών που έγιναν στα σκοτεινά εκείνα χρόνια της Κατοχής.
Στη νουβέλα «Η κόρη της Κατοχής» ξεδιπλώνονται συγκλονιστικά γεγονότα, όπως η γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και τελικά αυτό που αποκαλύπτεται είναι εντελώς απρόσμενο.
Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου Μέλανι θα αποδεχθεί τη νέα της ταυτότητα και θα συμφιλιωθεί με αυτήν; Θα συγχωρέσει τους γονείς της, οι οποίοι προσπάθησαν εκ των υστέρων να υπερβούν τον πόνο που τους προκάλεσαν οι αναμνήσεις και οι τύψεις και να παραδεχθούν την αλήθεια;

Μυθιστόρημα, Ιωλκός, 2016, 144 σελ.

Περί λίθων – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Άτλαντας ορυκτών


Το παρόν βιβλίο δεν είναι αντιγραφή ή μετάφραση ενός άτλαντα ορυκτών, αλλά είναι το αποτέλεσμα συλλογής στοιχείων από ένα μεγάλο αριθμό ειδικών βιβλίων, επιστημονικών δημοσιεύσεων και προσωπικών μελετών.
Το βιβλίο, εκτός από τις περιγραφές και τις φωτογραφίες των ορυκτών, περιέχει συμπληρωματικά στοιχεία όπως: εμφανίσεις αντίστοιχων ορυκτών στον Ελλαδικό χώρο, προέλευση ονόματος και ημερομηνία ανεύρεσης, εκατοστιαία χημική σύσταση, χρήση, τρόπος συντήρησης, ομοιότητες με άλλα ορυκτά κ.α. Η κατάταξη των ορυκτών έγινε με βάση τη χημική τους σύσταση.

Περιεχόμενα:
Ορυκτά και Κρύσταλλοι
1. Γενικές Έννοιες
2. Κρύσταλλοι-Κρυσταλλική Δομή
3. Χαρακτηριστικά γνωρίσματα και Ιδιότητες των Ορυκτών-Κρυστάλλων
4. Ταξινόμηση των Ορυκτών
Κατηγορίες:
Ι. Αυτοφυή Στοιχεία
ΙΙ. Θειούχα και Σεληνιούχα, Τελλουριούχα, Αντιμονιούχα, Αρσενιούχα, Βισμουθιούχα, Θειοάλατα
ΙΙΙ. Αλογονούχα και Φθοριούχα, Χλωριούχα, Ιωδιούχα
ΙV.Οξείδια και Υδροξείδια
V. Ανθρακικά και Νιτρικά, Βορικά
VI. Θειϊκά και Θειώδη, Χρωμικά μολυβδαινικά, Σεληνιακά, Σεληνώδη, Τελλουριώδη, Βολφραμικά
VII. Φωσφορικά και Αρσενικά, Αντιμονικά, Βαναδικά
VIII. Πυριτικά (ορυκτά του SiO2 )
IX. Ορυκτά Οργανικής Προέλευσης
Βιβλιογραφία
Κατάλογος κατά κατηγορία ορυκτών
Αλφαβητικός Ορυκτών
Δανεισμός Εικόνων

Ορυκτολογία, Ίων, 2011, 585 σελ.

Τα μεταλλικά ορυκτά της Ελλάδος κάτω από το μικροσκόπιο – Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη




Το βιβλίο αυτό είναι καρπός τριακονταετούς και πλέον μελέτης και απευθύνεται σε όλους αυτούς που έχουν κάποιο ενδιαφέρον για τα μεταλλικά ορυκτά της Ελλάδας, είτε αυτοί είναι γεωεπιστήμονες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, συλλέκτες, είτε απλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.
Εξετάζει τα μεταλλικά ορυκτά που βρέθηκαν στον Ελλαδικό χώρο, έτσι όπως αυτά αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους κάτω από το μικροσκόπιο.
Οι έγχρωμες εικόνες, πανδαισία χρωμάτων, σωστοί πίνακες ζωγραφικής, κεντρίζουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη και τον οδηγούν αφενός στη σωστή διάγνωση των μεταλλικών ορυκτών, αφετέρου στην αποκάλυψη του υπέροχου πέτρινου μικρόκοσμου που μας περιβάλλει.

Γεωλογία, Leader Books, 2009, 191 σελ.

Πηγές: Biblionet, Leader Books, Ίων, Ιωλκός