Ελσα Νικολαΐδου

Ελσα Νικολαΐδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Έλσα Νικολαΐδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε στο ΑΠΘ Φιλοσοφία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και Αριστοτελική Φιλοσοφία δίνοντας μια νέα ερμηνεία του Αριστοτελικού ορισμού της ψυχής (διδακτορική διατριβή). Από το 2005 διαμένει στη Λάρνακα της Κύπρου και διδάσκει Νεοελληνική Γλώσσα, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ ταυτόχρονα είναι η Υπεύθυνη του Τμήματος Γλωσσών. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε πανελλήνια, διεθνή και παγκόσμια Συνέδρια Φιλοσοφίας. Έχει οργανώσει σεμινάρια Φιλοσοφίας με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, καθώς και με το Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους και το Μουσείο Πιερίδη-Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Από το 2018 έχει τακτική συνεργασία με την εφημερίδα της Κύπρου Ο Φιλελεύθερος, όπου διατηρεί τη στήλη «Φιλοσοφία και Ζωή».
Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία
Φιλοσοφία για όλους (2022), Μεταίχμιο

Φιλοσοφία για όλους – Έλσα Νικολαΐδου

ΦιλοσοφίαΓιατί να διαβάζουμε τους αρχαίους φιλοσόφους;


Γιατί φιλοσοφία;

Η φιλοσοφία ανοίγει ορίζοντες. Ο Σωκράτης μας τσίμπησε σαν αλογόμυγα για να ξυπνήσουμε, ο Πλάτωνας μας έβγαλε από το σπήλαιο, ο Αριστοτέλης μας ξενάγησε στη φύση, ο Επίκουρος μας φιλοξένησε στον Κήπο, οι Στωικοί μεγάλωσαν την πατρίδα μας και έγινε ο κόσμος, το σύμπαν. Ολόκληρη η φιλοσοφική παράδοση από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς δεν προσφέρει μόνο λύσεις στα προβλήματά μας, αλλά μας διδάσκει και πώς να ζήσουμε με αυτά.
Από τότε έως σήμερα η Ηθική καλείται να αντιμετωπίσει το «πρόβλημα» του ευ ζην, ένα από τα πιο ουσιώδη για τον άνθρωπο. Οι φιλόσοφοι όλων των σχολών υπήρξαν συνεπείς στη διδασκαλία τους και έζησαν ευτυχισμένα. Το ίδιο μπορούμε και εμείς. Γνωρίζοντας τη φιλοσοφία εκείνων που «έζησαν καλά», για να ζήσουμε «κι εμείς καλύτερα».

ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΙ – ΠΛΑΤΩΝΑΣ – ΣΩΚΡΑΤΗΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΚΥΝΙΚΟΙ – ΕΠΙΚΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΣΤΩΙΚΙΣΜΟΣ

ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ
Όταν τον ρώτησε κάποιος: «Δεν νοιάζεσαι καθόλου για την πατρίδα;», «Σώπα» είπε, «γιατί εγώ νοιάζομαι υπερβολικά για την πατρίδα», και έδειξε τον ουρανό.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ
Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση χρημάτων, τα χρήματα αναγκαζόμαστε να τα αποκτήσουμε για το σώμα, καθώς το υπηρετούμε σαν δούλοι.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Φαίνεται ότι δεν αγαπάμε τα πάντα, αλλά αυτό που αξίζει την αγάπη μας, και αυτό είναι ή το καλό ή το ευχάριστο ή το χρήσιμο.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ
Γεννηθήκαμε μία φορά και δεν γίνεται να γεννηθούμε και δεύτερη, ούτε θα υπάρξουμε ξανά στον αιώνα. Εσύ όμως, ενώ δεν έχεις εξουσία στο αύριο, αναβάλλεις τη χαρά. Και η ζωή χάνεται με αναβολές, και ο καθένας μας πεθαίνει απασχολημένος.

ΔΗΜΩΝΑΞ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ
Ο μόνος ευτυχισμένος είναι ο ελεύθερος. … Εκείνος που μήτε ελπίζει τίποτα μήτε φοβάται.

ΣΕΝΕΚΑΣ
Όσοι λησμονούν το παρελθόν, αμελούν το παρόν και φοβούνται το μέλλον θα έχουν μια ζωή πολύ σύντομη και γεμάτη ταραχή.

ΜΑΡΚΟΣ ΑΥΡΗΛΙΟΣ
Όλα του σώματος είναι σαν ποτάμι, ενώ της ψυχής είναι όνειρο και ψευδαίσθηση? η ζωή είναι πόλεμος και ταξίδι σε ξένο τόπο, κι η υστεροφημία είναι λήθη. Τι μπορεί να σου συμπαρασταθεί; Ένα και μόνο: η φιλοσοφία.

Φιλοσοφία, Μεταίχμιο, 2022, 296 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μεταίχμιο