Βαλκανεύοντας (2014), Γαβριηλίδης
Εντεύθεν (2016), Γαβριηλίδης
Βαλκανευτές (2021), Ενύπνιο
Νουβέλες
Καθημερανοητότητα (2012), Γαβριηλίδης
Βαλκανευτές – Γιώργος Χατζελένης
Μέσα από τα αποκυήματα ενός ατέρμονου υπαρξιακού μονολόγου και μιας καθιερωμένης συνάντησης για ένα τσούγκρισμα ποτηριών και απόψεων σε ένα μικρό κουτούκι, γεννιέται η ιδέα ενός μεγάλου ταξιδιού. Μια οδική περιπέτεια στα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και στους εσωτερικούς κόσμους τριών συνοδοιπόρων φίλων, με τα σφραγισμένα τους διαβατήρια να μαρτυρούν στο τέλος της διαδρομής το πέρασμά τους από έξι διαφορετικές χώρες, κεντημένες ποικιλόμορφα με ένα μοναδικό σχέδιο από τον καθένα τους. Από μια αμέριμνη απόδραση από την παράνοια της πραγματικότητας, το ταξίδι αυτό μετατρέπεται σε μια διάσχιση μυστικών εσωτερικών διαδρομών. Ένα ταξίδι αναζήτησης της μυστικής πλευράς των πραγμάτων, μεταμορφώνοντας κομμάτια της εσωτερικής μας πραγματικότητας και φανερώνοντας υποσυνείδητες γωνίες του δικού μας ψυχισμού. «…Ταξιδεύω για να αισθάνομαι πως υπάρχω. Μεταφέρομαι από μέρα σε μέρα, όπως μετακινούμαι από πόλη σε πόλη… Όλα αυτά που βλέπω είναι όλα αυτά που με αποτελούν».
Μέσα από το οδοιπορικό αυτό έρχεται η συνειδητοποίηση πως όταν επισκέπτεται κανείς πρώτη φορά έναν τόπο αυτός αποκτά μια αληθινή υπόσταση εντός του και ζωγραφίζεται με πινελιές μέσα από μικρές όμορφες στιγμές. Οι αναπάντεχες συζητήσεις με τους κατοίκους των πόλεων που επισκέπτονται, χαρίζουν στους τρεις δραπέτες μια ιστορική γνώση άμεση, βγαλμένη μέσα από τα μάτια και τα βιώματα αυτών και των προγόνων τους. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς αν οι ταξιδιωτικές δραπετεύσεις είναι και μια διαφυγή από τον ίδιο τον θάνατο και τον φόβο του αγνώστου που αυτός εμπεριέχει.
Ίσως η οργάνωση κάθε νέου ταξιδιού να μας δίνει την αίσθηση ότι ελέγχουμε το ίδιο μας το πεπρωμένο, κυριαρχώντας πάνω του. Θα ’λεγε κανείς ότι αναζητούμε και διασχίζουμε το άγνωστο για να το ξορκίσουμε και με το τέλος του κάθε ταξιδιού να μετριάσουμε τον φόβο και του δικού μας τέλους… Πάντοτε όμως, οι αποδράσεις μας αυτές είναι πιο όμορφες όταν τις μοιραζόμαστε έχοντας συνοδοιπόρους διότι «ο κόσμος μόνο όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει».
Μυθιστόρημα, Ενύπνιο, 2021, 534 σελ.
Εντεύθεν – Γιώργος Χατζελένης
Μια ιστορική παρελθοντική αναμόχλευση ξετυλίγει παρυφές πολιτικών γεγονότων, όταν ένας νέος ταξιδεύει στη Χίο για να ερευνήσει και να συλλέξει πληροφορίες για την μεταπτυχιακή του εργασία. Περιγράφοντας τα κοινωνικοπολιτικά κρούσματα της σημερινής εγχώριας κατάστασης, απογοητευμένος στρέφει το βλέμμα του σε παρελθοντικές πολιτικές ατασθαλίες που ξεπερνούν τον εγχώριο κλοιό και επεκτείνονται εκτός από τα χρονικά σταθμά και χωροταξικά. Οι ιστορικές πληροφορίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος εκκινούν από την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής και του τουρκικού ζυγού και καταλήγουν στην εποχή της Γερμανικής κατοχής και των ύστερων πολιτικών ζητημάτων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό ιστορικό ντοκουμέντο του ελλαδικού παρελθόντος.
Παράλληλα με την παρελθοντική ματιά, ανάλογη με εκείνη του βαθύτυπου βλέμματος στο αξιομνημόνευτο έργο “Angelus Novus” του Πάουλ Κλέε, αναπτύσσεται ένας εύστοχος παραλληλισμός με τη σημερινή προβληματική πολιτική κατάσταση η οποία μακροσκοπικά συνδέεται με τους επαναλαμβανόμενους φαύλους κύκλους της ιστορίας. Η ιστορία που επαναλαμβάνεται αποτελεί τον κύριο προβληματισμό ενός ουσιαστικά δέσμιου “αγγέλου” ο οποίος στρεφόμενος προς τις περασμένες κοινωνικές και πολιτικές ατασθαλίες αναζητά το εμβριθές λιθαράκι που θα στηρίξει ένα καινοφανές μέλλον αποδεσμευμένο από τα παρελθοντικά λάθη. Με ορμέμφυτη την τάση για επαναστατική διαδραστική αλλαγή, οι σκεπτικιστικές ενοράσεις και οι προβληματισμοί του ήρωα δρουν ως ένας σημαντικός διανοητικός μοχλός, κινητήριος προς αλλαγή πλεύσης για το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2016, 251 σελ.
Βαλκανεύοντας – Γιώργος Χατζελένης
Στην Αθήνα του κρι-σεισμικού 2011, ένας νέος, βιώνοντας τα κοινωνικοπολιτικά δεδομένα μιας επισφαλούς διαδεδομένης κρίσης, παραπατώντας ανάμεσα σε κρατικά χαλάσματα και σε οικονομικο-κοινωνικές αυθαιρεσίες, αποφασίζει να διασωθεί μέσω μιας προοπτικής, εκείνης της φυγής και της εγκατάστασης σε μια ξένη χώρα. Ένα ταξίδι σε βαλκανικές περιοχές θα προσφέρει στο βιβλίο τον ευφυή συνδυαστικό τίτλο “Βαλκανεύοντας”, ενώ στον ήρωα θα χαρίσει ένα μέγα ξεκρέμασμα ανα-ψυχής από τον άδοξο κλοιό του φαύλου κύκλου του εγχώριου ελλαδικού συστήματος. Περιπλεκόμενες καταστάσεις, περιπετειώδεις ελιγμοί απρόσμενων γεγονότων, απροσδόκητες γνωριμίες και συναντήσεις, όμορφα τοπία και ιστορικο-πολιτικές ανακαλύψεις θα ταλανίσουν ευχάριστα τον νεαρό ήρωα συνοδεύοντάς τον στα ταξιδιωτικά του βήματα. Αναμνήσεις θα αναμιχθούν με την παροντική επιβεβαίωση της μέλλουσας νοσταλγίας ενώ αμφιβολίες και δειλά παραστρατήματα θα αντιπαρατεθούν με τη δυναμικότητα του επιθυμητού.
Ένα βιβλίο πιο επίκαιρο και πιο διαχρονικό από ποτέ. Ένας μυθιστορηματικός ταξιδιωτικός οδηγός που εμμέσως περικλείει τον αντίποδα του νοήματος των συνόρων, αυτόν της ενοποίησης.
Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2014, 312 σελ.
Καθημερανοητότητα – Γιώργος Χατζελένης
Η ιστορία ενός νεαρού που μέσα σε μία εβδομάδα αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του, να τα βρει με τον εαυτό του και να αναζητήσει νέους στόχους και όνειρα.
Όλοι πολλές φορές προσπαθούμε να αλλάξουμε ρότα στη ζωή μας. Άλλοι τα καταφέρνουν, άλλοι μένουν στην προσπάθεια. Για να κερδίσεις τη ζωή χρειάζονται θυσίες. Για να κυνηγήσεις το όνειρο χρειάζεται πάθος. Για να τα βρεις με τον εαυτό σου έχεις ανάγκη την αλήθεια.
Νουβέλα,, Γαβριηλίδης, 2012, 122 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ενύπνιο, Γαβριηλίδης