Γιώργος Κ. Μπουγελέκας

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Γιώργος Κ. Μπουγελέκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 από γονείς μικρασιάτες.
Αποφοίτησε από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές παιδαγωγικών. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως καθηγητής μαθηματικών. Διηγήματα και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Μυθιστορήματα
Ο εγγονός της Άννας (2017), Κέδρος

Διηγήματα
Διαβατήρια (2011), Δωδώνη
Ονειρική παρανομία (2014), Ταξιδευτής
Διαβατήρια (2019), Κέδρος

Διαβατήρια – Γιώργος Κ. Μπουγελέκας




Στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, άνθρωποι από την Καλαμάτα, τα Αλάτσατα, τα Τίρανα, το Γκντανσκ ως και τη Ρώμη συναντιούνται, ερωτεύονται, αφηγούνται, ονειρεύονται, σπουδάζουν, αγωνίζονται να βρουν ένα μερίδιο ευτυχίας στο αύριο. Η μεγαλούπολη δεν κάνει διακρίσεις. Ανοίγει την αγκαλιά της και τους εμπλέκει στο ίδιο δίχτυ.
Άνθρωποι μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αλλάζουν. Ακλόνητες μένουν η προκατάληψη, η ξενοφοβία και η διαφορά· “της κοινωνίας η διαφορά”.
Η διέξοδος ίσως να βρίσκεται στις ανθρώπινες ψυχές και όχι στα… “Διαβατήρια”.

Διηγήματα, Κέδρος, 2019, 128 σελ.

Ο εγγονός της Άννας – Γιώργος Κ. Μπουγελέκας




Αθήνα 2012. Ο Ιάκωβος, ο μικρός εγγονός της Άννας, Εβραίας που γλίτωσε από τις θηριωδίες των Ναζί, γοητεύεται από τα συνθήματα και τις πρακτικές των σημερινών οπαδών τους.
Αποφασισμένη να τον προστατεύσει, η Άννα θα του μιλήσει για την Ιστορία.
Με οδηγό τις αναμνήσεις της, μέσα από την πορεία της στις γειτονιές και στους δρόμους της Αθήνας, ξετυλίγονται πτυχές της ιστορίας των Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής. Οι διώξεις τους, οι πλαστές ταυτότητές τους, η συμμετοχή τους στο ΕΑΜ, η στάση του ραβίνου Μπαρζιλάι, ο ρόλος του αρχιεπίσκοπου Δαμασκηνού, τα αρχεία της Συναγωγής, τα Δεκεμβριανά. Το χθες συνδέεται με το σήμερα, καθώς στα χρόνια της κρίσης επιστρέφει ο εφιάλτης του νεοναζισμού. H Άννα με τις αφηγήσεις της προσφέρει στον εγγονό της μαθήματα ζωής και ανθρωπιάς.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2017, 280 σελ.

Ονειρική παρανομία – Γιώργος Μπουγελέκας




Η Αθήνα έχει αλλάξει.
Δεν έχει πια καμία σχέση με την πόλη που οι ήρωες των διηγημάτων μέχρι τώρα έζησαν.
Ακόμα και οι νεώτεροι απ’ αυτούς δύσκολα την αναγνωρίζουν. Άλλαξε και η ζωή τους. Έγινε γκρίζα και πικρή· σαν την πρωτεύουσα.
Όμως το χειρότερο για όλους δεν είναι τα χρώματα και οι γεύσεις που χάθηκαν.
Είναι ότι τα όνειρα μπήκαν στην παρανομία.
Γιατί εκείνος που ονειρεύεται κάποια στιγμή θα ονειρευτεί και την απελευθέρωσή του και τότε θα θελήσει ν’ αποτινάξει όσα τον πνίγουν.
Υπάρχει ακόμα ελπίδα;
Είναι η δύναμη του έρωτα και της αγάπης ικανή να ελευθερώσει, να στηρίξει, να ανατρέψει;
Τα δέκα αυτά διηγήματα παίρνουν θέση.

Διηγήματα, Ταξιδευτής, 2014, 176 σελ.

Διαβατήρια – Γιώργος Κ. Μπουγελέκας




Στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, άνθρωποι από την Καλαμάτα, τ’ Aλάτσατα, τα Τίρανα, το Γκντανσκ ως και τη Ρώμη συναντιούνται, ερωτεύονται, αφηγούνται, ονειρεύονται, σπουδάζουν, αγωνίζονται να βρουν ένα μερίδιο ευτυχίας στο αύριο.
Η μεγαλούπολη δεν κάνει διακρίσεις.
Ανοίγει την αγκαλιά της και τους εμπλέκει στο ίδιο δίχτυ.
Άνθρωποι, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, αλλάζουν… Αυτό που μένει ακλόνητο είναι η προκατάληψη, η ξενοφοβία και η διαφορά “της κοινωνίας η διαφορά…”
Η λύση στο αίνιγμα ίσως να βρίσκεται στις ψυχής τους και όχι στα… Διαβατήρια.

Διηγήματα, Δωδώνη, 2011, 125 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη, Ταξιδευτής, Κέδρος