Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Γλυκερία Γκρέκου

Η Γλυκερία Γκρέκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιβάδι Ολύμπου όπου και τελείωσε το λύκειο.
Σπούδασε παιδαγωγικά και στη συνέχεια συμπλήρωσε τις σπουδές της στο ΑΠΘ, στον τομέα της ειδικής αγωγής. Eίναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη δημιουργική γραφή από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Το βιβλίο της “Η μοναξιά των συνόρων” τιμήθηκε με το βραβείο “Αναγνώστης” 2014 στην κατηγορία του λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ).
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο Φοίβος… και ο άλλος Φοίβος (2004), Ελληνικά Γράμματα
Το θυμωμένο αρκουδάκι (2007), Πορτοκάλι
Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ (2009), Άγκυρα
Το ταξίδι του κόκκινου αβγού (2011), Παρρησία
Η μοναξιά των συνόρων (2013), Ψυχογιός
Οι περιπέτειες του Ακη στο εργαστήρι της Αλφαβήτας (2014), Παρρησία
Το κόκκινο κουτί (2015), Ψυχογιός
Ο μυστικός καθρέπτης (2017), Ψυχογιός
Το θυμωμένο αρκουδάκι (2018), Σαΐτης
Όταν ήρθαν οι γλάροι (2019), Ψυχογιός
Οι κούκλες του μουσείου (2020), Ψυχογιός
Ένα τάμπλετ μια φορά… (2021), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη

Συλλογικά έργα
Ηρωες της Ελλάδας (2007), Ψυχογιός
Ελληνικό Πάσχα (2012), Ψυχογιός
Μια εικόνα… χίλιες λέξεις (2016), ΤοΒιβλίο

Βραβεία
Η μοναξιά των συνόρων – Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2014)

Ένα τάμπλετ μια φορά… – Γλυκερία Γκρέκου

Ένα τάμπλετ


Ένα τάμπλετ μια φορά βρισκόταν κλεισμένο σ’ ένα κουτί κι ένιωθε μοναξιά. Ώσπου, μια μέρα, το αγκάλιασαν χέρια παιδικά και είχε χαρά μεγάλη! Zούσε, επιτέλους, ανάμεσα σε ανθρώπους. Μα τι συνέβη ξαφνικά κι άρχισαν να γκρινιάζουν οι μεγάλοι; Έφταιγε, πράγματι, για όλα ο Ταμπλετάκος;
Μια διασκεδαστική ιστορία για ένα καίριο σύγχρονο ζήτημα: τη χρήση (ή κατάχρηση) της οθόνης από την τρυφερή παιδική ηλικία. Ποια είναι η πραγματική θέση της τεχνολογίας στη ζωή μας; Και όλα τα άλλα, παιχνίδια, σχολείο, φίλοι, ελεύθερες και δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν;

Εικονογράφηση: Carla Cartagena

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2021, 32 σελ.

Οι κούκλες του μουσείου – Γλυκερία Γκρέκου




Ένα βράδυ, από ξένο τόπο και αλαργινό, με έναν τρόπο μαγικό, τρυπώνουν σε ένα μουσείο μια κούκλα κι ένα κορίτσι. Είναι η ώρα που οι κούκλες του μουσείου ξυπνούν και αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους. Την αρχή κάνει η πλαγγόνα, η κούκλα της αρχαίας Ελλάδας. Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο μια κούκλα του Βυζαντίου. Κατόπιν οι κουτσούνες μάς ταξιδεύουν στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου, η Μπεμπέκα μάς κερνάει γλυκό της Σμύρνης, και ο Λουκάς στήνει παραστάσεις στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Κοινός παρονομαστής όλων των αφηγήσεων είναι η καθημερινότητα, ένας πόλεμος και, κυρίως, η παρουσία της κούκλας στη ζωή του παιδιού. Γιατί “όλα τα συμβάντα στη ζωή των παιδιών, ευχάριστα ή δυσάρεστα, θα έχουν αντίκτυπο στην κούκλα τους”.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2020, 104 σελ.

Όταν ήρθαν οι γλάροι – Γλυκερία Γκρέκου




Σε ένα νησί του Αιγαίου κατοικούν δύο οικογένειες γλάρων: οι Ασημόγλαροι και οι Αιγαιόγλαροι. Ζουν σε αντίθετα μέρη η μια από την άλλη και δεν έχουν μάθει να μοιράζονται τίποτα. Δυο γλαρόπουλα, όμως, η Αριάδνη και ο Μάρκος, αποφασίζουν να γίνουν φίλοι, κι ας μην το επιτρέπουν οι δικοί τους. Όταν έρχονται τα κρύα, οι οικογένειες πετούν για τη μεγάλη πολιτεία. Εκεί τους περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη κι ένα μεγάλο πρόβλημα! Με τη βοήθεια των μαθηματικών θα βρεθεί η λύση και έτσι γλάροι και παιδιά θα καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι το μοίρασμα και πόση χαρά νιώθουν όλοι από αυτή τη μοιρασιά.

Μια ιστορία για το μοίρασμα και τη χαρά που νιώθει κάποιος όταν μαθαίνει να προσφέρει στους άλλους, από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του.

Eικονογράφηση: Ευτυχία Κοκκινάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2019, 56 σελ.

Το θυμωμένο αρκουδάκι – Γλυκερία Γκρέκου




Γιατί η καρδούλα του Μάκη, του μικρού αρκούδου, μοιάζει με τρικυμισμένη θάλασσα; Και γιατί, όταν νιώθει έτσι, γίνεται επιθετικός με τους άλλους; Ποιος φταίει για τον θυμό του και τι μπορεί να βοηθήσει ώστε να τον αντιμετωπίσει και να τον ξεπεράσει; Θα καταφέρει ο Μάκης να βρει τον τρόπο να γαληνέψει τη φουρτουνιασμένη του καρδιά;

Eικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Σαΐτης, 2018, 28 σελ.

Ο μυστικός καθρέπτης – Γλυκερία Γκρέκου




Η Φωτεινή είναι ένα κορίτσι που της αρέσει να καθρεφτίζεται. Και από μικρή χαίρεται να παίζει με τη μαμά της μπροστά στον καθρέφτη. Νιώθει χαρούμενη και δυνατή! Καθώς μεγαλώνει, διαπιστώνει πως και η ματιά της μαμάς της είναι ένας αγαπημένος καθρέφτης.

Κάποια μέρα, η καθημερινότητα αλλάζει, ο καθρέφτης τη στεναχωρεί, η αγαπημένη ματιά δεν είναι πια φωτεινή. Και η Φωτεινούλα νιώθει σκοτεινούλα. Θα μπορέσει, άραγε, ο καθρέφτης να ξαναγίνει φωτεινός, κρυστάλλινος και πολύτιμος, και η Φωτεινή να ξαναβρεί το χαμόγελό της;

Μια ιστορία για παιδιά και μαμάδες, μια ιστορία για την αυτοεκτίμηση και για τον σημαντικό ρόλο που παίζει η ματιά της μητέρας, όταν αντανακλά θετική εικόνα για το παιδί της.

Eικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2017, 56 σελ.

Ο Φοίβος… και ο άλλος Φοίβος – Γλυκερία Γκρέκου




Το θέμα του βιβλίου αφορά στην καθημερινότητα δύο παιδιών. Ενός “συνηθισμένου”, του Φοίβου, και ενός παιδιού με αναπηρία, του άλλου Φοίβου. Ο άλλος Φοίβος, με αναπηρία, γίνεται “άλλος” μέσα από τη δική του ιδιαιτερότητα, αλλά κυρίως μέσα από την εικόνα που έχουν οι άλλοι γι΄ αυτόν. Στις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τις ίδιες ανάγκες, νιώθουν τα ίδια συναισθήματα, έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Eικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη

Παιδική λογοτεχνία, Ελληνικά Γράμματα, 2004, 64 σελ.

Το θυμωμένο αρκουδάκι – Γλυκερία Γκρέκου

Επιθετικότητα


Γιατί η καρδούλα του Μάκη, του μικρού αρκούδου, μοιάζει με τρικυμισμένη θάλασσα; Και γιατί, όταν νιώθει έτσι, γίνεται επιθετικός με τους άλλους; Ποιος φταίει για το θυμό του; Και πώς ο μικρός αρκούδος φανερώνει τελικά το πραγματικό του πρόσωπο βρίσκοντας διέξοδο στη δημιουργικότητα;

Eικονογράφηση: Σπύρος Γούσης

Παιδική λογοτεχνία, Πορτοκάλι, 2007, 32 σελ.

Ο Χάρι Πι δε μένει πια εδώ – Γλυκερία Γκρέκου




Ο Γιώργης έχει ένα βασικό όνειρο. Να γίνει κι αυτός μάγος, σαν τον αγαπημένο του Χάρι Πι. Ακόμη και στον ξύπνιο του συναντά ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και παράδοσης: την Κίρκη, τη Γοργόνα, έναν Βυζαντινό ταχυδακτυλουργό, έναν καλικάντζαρο. Από όλους ζητά να τον κάνουν μάγο. Τι του απαντούν εκείνοι; Γιατί το όνειρό του αρχίζει να ξεθωριάζει με τον ερχομό των φίλων του στο νησί; Τι ρόλο παίζει η Μαρία και από τι μαγεύεται τελικά ο ήρωάς μας;

Ένα τρυφερό διήγημα για το τέλος της παιδικότητας και την έναρξη της εφηβείας. Μια απάντηση στην Ποτερομανία: στη χώρα μας “μαγεία” είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, το φως, η θάλασσα…

Eικονογράφηση: Εύα Καραντινού

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2009, 82 σελ.

Το ταξίδι του κόκκινου αβγού – Γλυκερία Γκρέκου




Παραμονή του Πάσχα.
Ένα κόκκινο αβγό το σκάει από την παρέα του, γίνεται φίλος με ένα άσπρο σύννεφο, τον Μπαμπακένιο, και μαζί ταξιδεύουν, γνωρίζουν τον κόσμο, βοηθούν κάποιους που τους έχουν ανάγκη.
Γιατί και πότε χωρίζουν οι δυο φίλοι;
Πώς είναι δυνατόν ένα αβγό να χορτάσει χιλιάδες στόματα;
Ένα σύννεφο να γεμίσει λίμνες και ποτάμια;
Όλα μπορούν να συμβούν όταν κάποιος πιστεύει στα θαύματα.

Eικονογράφηση: Ακριβή Συμεωνίδη

Παιδική λογοτεχνία, Παρρησία, 2011, 24 σελ.

Η μοναξιά των συνόρων – Γλυκερία Γκρέκου




Αθήνα, 2012. Μια ηλικιωμένη Eλληνίδα δασκάλα, με καταγωγή από τον Πόντο, ζει μόνη και αισθάνεται ξένη στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε, εργάστηκε και έκανε τη δική της οικογένεια. Φοβάται να βγει από το σπίτι της, φοβάται να ζήσει μια κανονική ζωή εξαιτίας των ξένων που έχουν “καταλάβει” τη γειτονιά της.

Στον απέναντι δρόμο ζει ένα κορίτσι, προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν. Κι αυτό επίσης ζει στο φόβο και βιώνει αντίστοιχα τη μοναξιά που νιώθει κάθε πρόσφυγας.

Όταν η μοναξιά γίνεται αφόρητη, η ηλικιωμένη γυναίκα αισθάνεται πως η ζωή δεν έχει αξία αν δε μοιράζεσαι την καθημερινότητα με άλλους ανθρώπους. Σκαρφίζεται ένα κόλπο, γνωρίζεται με τη μικρή και έτσι αναπτύσσεται μια ανθρώπινη σχέση ανάμεσά τους…

Μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι αληθινή, ένα εξαιρετικό βιβλίο-καθρέφτης της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για Εφήβους – Περιοδικό “www.oanagnostis.gr” (2014)

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2013, 145 σελ.

Οι περιπέτειες του Άκη στο εργαστήρι της Αλφαβήτας – Γλυκερία Γκρέκου




Γιατί θα πρέπει κάποιος να μάθει να διαβάζει και να γράφει;
Είναι τόσο δύσκολα όλα αυτά!
Έτσι σκέφτεται και ο Άκης που ονειρεύεται να γίνει μάγειρας.
Μα και μάγειρας να γίνει πως θα μάθει να διαβάζει τις συνταγές παρακαλώ;

Eικονογράφηση: Κωνσταντίνα Γαζέτη

Παιδική λογοτεχνία, Παρρησία, 2014, 60 σελ.

Το κόκκινο κουτί – Γλυκερία Γκρέκου




Τι φταίει κι ο Νικόλας είναι συχνά αφηρημένος, ζωηρός και ανήσυχος; Γιατί ονειροπολεί, πετάει ο νους του και καλπάζει σαν αλογάκι; Καρφιά έχει η καρέκλα του και είναι συνεχώς όρθιος; Φταίει η συμμαθήτρια η Ντέπυ ή μήπως η ΔΕΠΥ;
Να η λύση: ένα κόκκινο, αόρατο κουτί! Εκεί κουλουριάζεται η ΔΕΠΥ όταν ο Νικόλας δεν της δίνει σημασία.
Αλλά τι είναι αυτό που την κάνει να απομακρύνεται και να κρύβεται για ώρα στο κόκκινο κουτί, αφήνοντάς τον ήσυχο; Με ποιον τρόπο καταφέρνει να κλειδώνει τη ΔΕΠΥ στο κόκκινο κουτί και να γίνεται ένα προσεκτικό και ήρεμο παιδί; Ποιος τον βοηθάει, αλήθεια; Ο εαυτός του, η δασκάλα, οι γονείς, οι συμμαθητές του; Μήπως όλοι μαζί; Θα το μάθουμε διαβάζοντας την ιστορία…

Eικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2015, 44 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Σαΐτης, Παρρησία, Άγκυρα, Πορτοκάλι, Ελληνικά Γράμματα