Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του εκπαιδευτικού λογισμικού «Μικροί λογοτέχνες δημιουργούν ποιήματα», του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Το 2004 εξέδωσε το βιβλίο Μύθοι του κουτσού χρόνου, ένα παιχνίδι δημιουργικής γραφής με μαθητές της, και το 2007 την ποιητική συλλογή Κύκλος σπουδών (εκδ. Περι Τεχνών, Πάτρα 2007). Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο Εμένα μου πρέπει το τραγούδι – Η μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά. Στίχοι της μελοποιήθηκαν από τους Γιάννη Γερογιάννη και Γιώργο Καζαντζή. Φωτογραφίζει από το 2013. Έργα της διακρίθηκαν σε διεθνείς και παγκόσμιους διαγωνισμούς (Sony Photography Awards 2015), ενώ έχει συνεργαστεί με δισκογραφικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες και περιοδικά.
Οι μύθοι του κουτσού χρόνου (2004), Λαγουδέρα
Ποίηση
Κύκλος σπουδών (2007), Περι Τεχνών
Εμένα μου πρέπει το τραγούδι… (2009), Δήμος Πατρέων
Η φασκιά (2019), Μετρονόμος
Η φασκιά – Μαρία Κοσσυφίδου
Η πορεία της Γυναίκας στη ζωή, μέσα από όνειρα και συμβάσεις, φόβους, ενοχές και σιωπές, αποτυπώνεται ως αναμέτρηση με το φύλο της και ως κατάκτηση της ευθύνης της ελευθερίας της να είναι, να γίνεται, να κερδίζει, να χάνει, να γκρεμίζεται, να πετάει, να ζει.
«Κληρονόμησα απουσίες και αμαρτίες. Λυτρώθηκα επιστρέφοντάς μου ό,τι μου χρωστούσα. Ένα χρώμα, έναν δρόμο, μια ζωή. Ό,τι έχασα το κέρδισα σε μνήμη. Ό,τι κέρδισα το έπαιξα στο μέλλον. Ό,τι θα έρθει, το έχω ήδη πληρώσει. Ό,τι άφησα, το έχω καθαρίσει. Έμαθα από λάσπη, έμαθα κι από λευκά φορέματα. Να ‘ξερες πόσο γκρεμίστηκα για να ζήσω!»
Ποίηση, Μετρονόμος, 2019, 38 σελ.
Οι μύθοι του κουτσού χρόνου – Μαρία Κοσσυφίδου
Παιχνίδι Δημιουργικής Γραφής
Έντεκα μικρές ιστορίες, απ’ αυτές που καθημερινά διαδραματίζονται παντού γύρω μας, αλλά τις προσπερνάμε δίχως να καταγράφονται στη μνήμη, αποτελούν το υλικό για τους “μύθους του κουτσού χρόνου”.
Δώδεκα παιδιά από τη Β΄ τάξη στο δημοτικό σχολείο του ορεινού χωριού Σκιαδάς στην Αχαΐα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής, έπαιξαν “γράμματᔨ, επέλεξαν την “έκπληξη” και συνέγραψαν τους μύθους αυτού του βιβλίου. Αν και φαινομενικά απλές, οι ιστορίες-μύθοι διακρίνονται για τη σύνθετη δομή τους και την πολλαπλότητα των ερμηνειών που επιδέχονται. Ήλιοι και σύννεφα, βουνά και θάλασσες, όλα όσα υπάρχουν γύρω μας, έμψυχα ή άψυχα, παίρνουν ανθρώπινη μορφή, μπαίνουν σε περιπέτειες και κυκλοφορούν στις σελίδες του βιβλίου ως βασικοί ήρωες των ιστοριών…
Διηγήματα, Λαγουδέρα, 2004, 46 σελ.
Εμένα μου πρέπει το τραγούδι… – Μαρία Κοσσυφίδου
Η μελοποιημένη ποίηση του Κωστή Παλαμά
Ο Κωστής Παλαμάς μέσα από την ποίησή του, συνεισέφερε τα μέγιστα για τη δημιουργία μιας εθνικής μουσικής γλώσσας.
Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, με τη συμπλήρωση 150 χρόνων από την γέννηση του Κωστή Παλαμά και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων -δράσεων που έχουν προγραμματιστεί, προβαίνει στην έκδοση ενός τόμου με τα ποιήματα που έχουν μελοποιηθεί.
Με οδηγό τη μελέτη της μελοποιημένης ποίησης του Κωστή Παλαμά από τη Μαρία Κοσσυφίδου και με τίτλο “Εμένα μου πρέπει το τραγούδι”, επιχειρείται η αποτύπωση της παλαμικής ποιήσης.
Σκοπός της έκδοσης είναι η ανάδειξη πτυχών του ποιητικού έργου του εθνικού μας ποιητή, στο οποίο κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνισμού μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης καθώς και το πνεύμα της οικουμενικότητας του πολιτισμού.
Η πόλη που γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, μέσα και από τη συγκεκριμένη έκδοση “ανταμώνει” τον εθνικό μας ποιητή σε όλα τα σταυροδρόμια της ποίησης, της κριτικής και της ιστορίας.
Η πόλη του Πατρέα, επιχειρεί να απαντήσει με το δικό της τρόπο στο ερώτημα, αν και πόσο μας συγκινεί η ποίηση του Κωστή Παλαμά, ακόμα και σήμερα.
Αλέξης Σκαρμέας, αντιδήμαρχος πολιτισμού.
Eπιμέλεια: Μαρία Κοσσυφίδου
Ποίηση, τραγούδια, Δήμος Πατρέων, 2009, 176 σελ.
Πηγές: Biblionet, Μετρονόμος, Λαγουδέρα