Νίκος Ε. Δεληβοριάς

Νίκος Ε. Δεληβοριάς

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Νίκος Δεληβοριάς γεννήθηκε στην Αθήνα πριν πολύ καιρό κι έμαθε γράμματα στην ίδια πόλη. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο στη Νέα Σμύρνη, έφυγε στη Γερμανία, στο τότε Δυτικό Βερολίνο όπου σπούδασε Σκηνοθεσία κινηματογράφου, Θεατρολογία, Ιστορία Τέχνης και Διαφήμιση.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα δούλεψε σαν μεταφραστής για πολλούς και μεγάλους εκδοτικούς οίκους, όπως ο Οδυσσέας, το Πλέθρο, η Εστία, το Μεταίχμιο, ο Εξάντας, ο Κέδρος και άλλους. Δούλεψε επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, όπου δημιούργησε μια σειρά από ντοκιμαντέρ. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά χάθηκαν, επειδή η ΕΡΤ τα έσβησε για να γράψει άλλα.
Επειδή αγαπά το Βυζάντιο, δημιούργησε την Ένωση Πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα, η οποία όμως ηττήθη κατά κράτος, από το κράτος, και έκτοτε περιμένει τον μαρμαρωμένο βασιλιά να την αναστήσει. Δούλεψε επίσης στην Ομοσπονδία εκδοτών-βιβλιοπωλών και στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, όπου είχε την τύχη να λάβει μέρος στην Έκθεση Βιβλίου της Φραγκφούρτης, όταν η χώρα μας ήταν τιμώμενο μέλος.
Τέλος, επειδή αγαπά το καλό φαγητό, άνοιξε το εστιατόριο «Στου Δεληβοριά», όπου παρέθετε φαγητά φτιαγμένα με παραδοσιακές συνταγές και με βυζαντινές ονομασίες.
Κάποια στιγμή, όταν γεννήθηκε η εγγονή του, αποφάσισε να αρχίσει να γράφει παραμύθια. Ή μυθιστορίες. Και για να της δείξει την αγάπη του, οι μυθιστορίες αυτές είναι αισθηματικές και αφιερωμένες στις γυναίκες. Ή, τα κορίτσια.
Η Λίλιθ είναι το πρώτο μυθιστόρημα μιας τριλογίας κι είναι αφιερωμένη στις γυναίκες του Κουρδιστάν. Το μυθιστόρημα «Φόνοι σε σχήμα σταυρού» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του.
Μυθιστορήματα
Λίλιθ (2020), Εντύποις
Φόνοι σε σχήμα σταυρού (2021), Υδροπλάνο

Φόνοι σε σχήμα σταυρού – Νίκος Δεληβοριάς

Φόνοι σε σχήμα σταυρού


Στο φως του φεγγαριού το πρόσωπό της είναι τώρα τρομακτικό. Θυμωμένο, αγριεμένο. Ο άντρας τα χάνει. Μοιάζει κάτι να προσπαθεί να πει. Να δικαιολογηθεί. Την κοιτάζει συνεχώς στο πρόσωπο. Δε βλέπει το μαχαίρι που αστράφτει στο χέρι της. Το μαχαίρι που λίγο πριν έκοβε το κρέας στο πιάτο της. Το μαχαίρι που όλη την ώρα το έπαιζε στο χέρι της. Τραβήχτηκε λίγο ακόμη μακριά του, χαμήλωσε ελαφρά και άπλωσε το ένα χέρι της μπροστά, ενώ το άλλο σηκώθηκε προς τα πίσω. Το μαχαίρι που κρατούσε κινήθηκε με δύναμη προς τα πάνω. Προς το στήθος του. Μόνο η λάμψη της λεπίδας φάνηκε για λίγο και ο μαυριδερός άντρας παραπάτησε ελαφρά προς το μέρος της. Εκείνη τον έπιασε προτού πέσει πάνω της με το χέρι που είχε απλώσει μπροστά της, τον έστριψε ελαφρά, τον πλησίασε και κάτι του ψιθύρισε στ’ αφτί. Όταν μια σειρά από φόνους αναστατώνει την πόλη, όλοι νιώθουν την ανάσα του δολοφόνου να τους καταδιώκει. Τέσσερις φόνοι σε σχήμα σταυρού και ένας δολοφόνος που θα συνεχίσει το αδίστακτο έργο του, αν δεν τον σταματήσει κάποιος…

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2021, 352 σελ.

Λίλιθ – Νίκος Ε. Δεληβοριάς

ΛίλιθΤο τραγούδι του νέφους


Τι κρύβει μέσα του το βιβλίο Maleus Maleficarum; Και η Μεριντιάνα δεν ήταν παρά μια μάγισσα που βοήθησε τον ερωμένο της να γίνει Πάπας; Ποιες ήταν οι τέσσερεις ερωμένες του Σατανά και τι κοινό έχουν με το βιβλίο και με μια σειρά από φόνους; Ο Νίκος Ευσταθίου, ο νεότερος Υπαστυνόμος Α, της ΔΕΕ, καλείται να επιλύσει δύο δολοφονίες. Τον φόνο ενός εμπόρου παλαιών βιβλίων και ενός αυστριακού αρχαιοκάπηλου. Μαζί με την ομάδα του, τον Υπαστυνόμο Β, Μανώλη Καλαϊτζάκη και την Ανθυπαστυνόμο Νατάσα Προφορίδου, το ξωτικό των υπολογιστών, ψάχνει μάταια για κάποια στοιχεία που θα τον οδηγήσουν στον δράστη ή τους δράστες. Την λύση θα δώσει μια τράπουλα ταρώ και μια γυναίκα. Στη ζωή του Ευσταθίου μπαίνει ορμητικά η Λίλιθ, η πρώτη γυναίκα που έπλασε ο Θεός από χώμα, μαζί με τον Αδάμ…

Μυθιστόρημα, Εντύποις, 2020, 352 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εντύποις, Υδροπλάνο