Ελληνικής καταγωγής, ο συγγραφέας ασφυκτιά μες στα ανελαστικά πλαίσια του διδακτορικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Ένα τραυματικό γεγονός που θα σημαδέψει όχι μόνο τη ζωή και το έργο του, αλλά και όλους τους Βορειοηπειρώτες που βίωναν έτσι, ένα μεγάλο αποκλεισμό. Είναι πτυχιούχος της αλβανικής και ρωσικής φιλολογίας του πανεπιστημίου των Τιράνων. Με τη λογοτεχνία ασχολήθηκε νωρίς από τα μαθητικά του χρόνια. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στη μέση εκπαίδευση. Εργάστηκε επίσης ως συγγραφέας ρεπερτορίου στο επιθεωρησιακό θέατρο Αργυροκάστρου, ενώ από το 1992 έως το 1994 διηύθυνε την ιδιωτική αλβανοελληνική εφημερίδα “Η Πόλη του Νότου”. Μεταξύ των ετών 1972-77 δίδαξε σύγχρονη λογοτεχνία ως εξωτερικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Αργυροκάστρου. Είναι διευθυντής της βορειοηπειρώτικης εφημερίδας, και τέχνης των γραμμάτων “Αφύπνιση”. Από το 1994 ζει και εργάζεται στην Κύπρο.
Η έκτρωση – Πέτρος Τσερκέζης
Σε μια δικτατορία δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου.
Κανένα φως δε σε προειδοποιεί με την κραυγαλέα επιγραφή “ΕΧΙΤ, ΕΧΙΤ”.
Ή θα κατεβάσεις το κεφάλι, θα υποταχτείς, θα γίνεις κωφάλαλος, θα κλειστείς στο καβούκι σου και θα ζήσεις μια ζωή ερημίτη ή θα συνωμοτήσεις μαζί της σαν συνένοχος ή θα κηρυχτείς αντίπαλος και εχθρός της και θα τυλιχτείς στις φλόγες της κόλασης.
Αυτό είναι το μυθιστόρημα μιας ολοκληρωτικής πτώσης με ύπουλες ελπίδες.
Οι ήρωές του είναι πλάσματα στιγματισμένα, σημαδεμένα από ένα άγνωστο, μοιραίο μέλλον.
Μυθιστόρημα, Διηνεκές, 2005, 317 σελ.
Τα δέντρα και ο θάνατος – Πέτρος Τσερκέζης
Πεζογραφήματα
Αυτό το βιβλίο ανήκει στη σπάνια κατηγορία εκείνων που δεν σου δίνουν τη δημιουργική ευκαιρία να το γράψεις για δεύτερη φορά. Ξεχειλίζει από αγάπη και λεβεντιά, αξιοπρέπεια και αγαθότητα ανθρώπων που φόρεσαν το πεπρωμένο τους σαν τη μοναδική ασπίδα και μανδύα σωτηρίας. Αγνοί άνθρωποι μιας άλλης, σχεδόν άγνωστης, ξεχασμένης και παραμελημένης Ελλάδας. Ρινίσματα και εικόνες μακελεμένου βίου και ιστορίας. Με όλες τις καταιγίδες των καιρών, τις καταδιώξεις και τη συμπαντική απομόνωση, αυτή σημαδεύτηκε ανεπανόρθωτα. Την σημάδεψε ο θάνατος, αλλά άντεξε. Είναι βαθύρριζη η ιερά φηγός, η προφητική δρυς του Δία της Ηπειρώτικης φυλής.
Πεζογραφήματα, Locus 7 – Άλλωστε, 2017, 200 σελ.
Η μεγάλη έξοδος – Πέτρος Τσερκέζης
Ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βορειοηπειρώτες Λογοτέχνες. ο Πέτρος Τσερκέζης, περιγράφει με ένα συναρπαστικό τρόπο το μαγικό ταξίδι της ζωής του άνθρωπου. Ένα μοναδικό μυθιστόρημα, δίπλα στον καθημερινό άνθρωπο της Βορείου Ηπείρου, των Τιράννων, της Αθήνας, δίχως διάθεση διδασκαλίας και πατριωτικές κορώνες… Σπάνια η Τέχνη συνοδεύει τόσο μαγικά την ψυχή και τα όνειρα του ανθρώπου
(Γ. Δαμιανός)
Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2018, 250 σελ.
Πύρινος αρραβώνας – Πέτρος Τσερκέζης
…Όταν οι ερωτευμένοι προέρχονταν από αντίπαλα στρατόπεδα, κάτι ας πούμε σαν Ρωμαίος και Ιουλιέτα, τότε άρχιζε η αληθινή τραγωδία. Πιο τρομερά και αδιαπέραστα από τους μεσαιωνικούς πύργους είχαν μπει διαμορφώνοντας τη ζωή των ανθρώπων της χώρας μας τα αόρατα τείχη της ταξικής πάλης.
Όλη η κοινωνία μεταμορφωνόταν σε εχθρικά μάτια, σκοτεινές πολεμίστρες με αποθέματα κακίας και μίσους, που παρακολουθούσαν μερόνυχτα, και κακόβουλα την προσωπική σου ζωή. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός φρόντιζε γι’ αυτό. Τους χώριζε, τους στιγμάτιζε, τους οδηγούσε σε αδιέξοδο, στην τρέλα, στην ποιο σκληρή δοκιμασία και στο θάνατο.
Μερικοί, όμως, έβρισκαν ποιο λογικό το πιο επικίνδυνο, το σύνορο. Ζητούσαν καταφύγιο σε μια ξένη χώρα. Αυτή ήταν και η επιλογή μας. Τώρα εκεί, στη χώρα της κατάρας, αν γνωρίζουν την αλήθεια θα μας αναθεματίζουν. Η πράξη της προδοσίας είναι σαν ο τρόμος της πανούκλας. Αυτή η πράξη δεν έγινε για λόγους βεντέτας. Απλώς ζητούσαμε μια διέξοδο για να γλυτώσουμε την αγάπη μας από την τρομερή λαιμητόμο.
Κάποτε με είχε μαγέψει ο μύθος του Ορφέα. Εσείς χαμογελάτε. Δεν ξέρω αν μοιάζω με Ορφέα ή όχι, είχα υλοποιήσει εντούτοις το απραγματοποίητο, είχα ξεπεράσει το μύθο. Είχα δραπετεύσει από την κόλαση μαζί με την Ευρυδίκη μου.
Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2019, 372 σελ.
Η έκτρωση (2005), Διηνεκές
Η μεγάλη έξοδος (2018), 24 γράμματα
Πύρινος αρραβώνας (2019), 24 γράμματα
Πεζογραφήματα
Τα δέντρα και ο θάνατος (2017), Locus 7-Άλλωστε
Συλλογικά έργα
Ανθολογία σύγχρονης βορειοηπειρώτικης ποίησης (2018), 24 γράμματα
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα
Μεταφράσεις
Nica, Dhimitër, Οι καρδιές στάζουν αίμα (2018), Literatus
Πηγές: BIBLIONET, Διηνεκές, Locus 7 – Άλλωστε, 24 γράμματα