Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Πήρε δίπλωμα στην ειδίκευση “Διδακτική Γλώσσας-Λογοτεχνία” και ακολούθως εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην παιδική λογοτεχνία. Από το 2003 μέχρι το 2013 εργάστηκε ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων στον Πειραιά. Επίσης δίδαξε Παιδική Λογοτεχνία στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει εκδώσει 30 λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά, νέους και ενήλικους και ήταν μέλος της συγγραφικής ομάδας που έγραψε (2006) τα Νέα Ανθολόγια Λογοτεχνίας για την Α’ και Β’ γυμνασίου. Το βιβλίο της “Και οι κακοί έχουον ψυχή”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και ήταν στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων(2004). Με βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς έχει τιμηθεί η ποιητική της συλλογή “Μικρές πυγολαμπίδες”, και με έπαινο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το μυθιστόρημα “Το παιδί της καρδιάς”. Έχει τιμηθεί επίσης με το Βραβείο του ΚΕΒΠ “Για τον ‘Ελληνα Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” και έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους Χαρακιά στη μνήμη. Είναι περήφανη μαμά της Ειρήνας, του Γιάννη και της Μαρίνας.
Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια (2018), Ψυχογιός
Διηγήματα
Χαρακιά στη μνήμη (2005), Ελληνικά Γράμματα
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το χάνουμε (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Ιάσονας και η Αργώ (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Η αρπαγή της Ευρώπης (1997), Εκδόσεις Πατάκη
Το παιδί της καρδιάς (1998), Εκδόσεις Καστανιώτη
Μια κούκλα όμορφη σαν κοριτσάκι (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Θαλασσινό σχολείο (2000), Περίπλους
Ποιον αγαπάει η μαμά; (2001), Ελληνικά Γράμματα
Οι χαμστερομικρούληδες Ράμπο και Μάμπο (2001), Ελληνικά Γράμματα
Ο Πίκο, το σκαντζοχοιράκι, πάει σχολείο (2001), Ελληνικά Γράμματα
Μικρές πυγολαμπίδες (2001), Εκδόσεις Πατάκη
Μια αγκαλιά για την Ψιψινούλα (2001), Ελληνικά Γράμματα
Δεν υπάρχουν δράκοι, σου λέω (2001), Ελληνικά Γράμματα
Η Σταγόνα της αγάπης (2003), Ελληνικά Γράμματα
Η Κοκό (2003), Μίλητος
Βαλεντινάκι μου (2003), Μίλητος
Αλφαβήτα (2003), Μίλητος
Και οι κακοί έχουν ψυχή (2004), Ψυχογιός
Το παιδί της καρδιάς (2005), Εκδόσεις Καστανιώτη
Με άγκυρα την καρδιά (2005), Εκδόσεις Πατάκη
Σώστε τη Γη! (2007), Δίπτυχο
Όταν έκλαψε ο Αϊ-Βασίλης (2008), Ψυχογιός
Κάθε μέρα… πριγκίπισσα! (2008), Δίπτυχο
Η πριγκίπισσα Θλίψη που έγινε… Χαρά (2008), Εκδόσεις Πατάκη
Πώς χάθηκε η γατόμπαλα την Κυριακή το μεσημέρι; (2009), Ψυχογιός
Τσίκο (2010), Ελληνοεκδοτική
Όταν έκλαψε ο Αϊ-Βασίλης (2010), Ψυχογιός (E)
Πώς χάθηκε η γατόμπαλα την Κυριακή το μεσημέρι; (2011), Ψυχογιός (E)
Μελίνα και Μιράντα: Δύο μικρές κυρίες στην κατασκήνωση (2011), Ελληνοεκδοτική
Βάφουμε αυγά, καλή μας Πασχαλιά! (2011), Ψυχογιός
Η Σταγόνα της αγάπης (2012), Ελληνοεκδοτική (E)
Και οι κακοί έχουν ψυχή (2012), Ψυχογιός (E)
Το άτακτο παπάκι (2013), Ψυχογιός
Με άγκυρα την καρδιά (2014), Μάτι (E)
Το ποντίκι στη στέγη (2016), Ψυχογιός
Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου φον Νιάου (2018), Ψυχογιός
Ο γάμος του μπαμπά μου (2018), Ψυχογιός
Σιγά μη φοβηθώ! (2022), Ψυχογιός
Εκπαίδευση-Παιδαγωγική-Μελέτες-Περιοδικά
Ζητήματα εκπαιδευτικού & παιδαγωγικού προβληματισμού (2006), Ιδιωτική Έκδοση
Το περιοδικό “Παιδικός Κόσμος” (1930-1952) (2007), Βογιατζή – ErmisGraphics
Παιδικά περιοδικά και λογοτεχνία (2010), Ελληνοεκδοτική
Παιδική και νεανική λογοτεχνία (2008), Ελληνοεκδοτική
Συλλογικά έργα
Ελληνική παιδική λογοτεχνία (1999), Ελληνικά Γράμματα
Γλώσσα και λογοτεχνία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση (2005), Μεταίχμιο
Διδακτικές προσεγγίσεις στα φιλολογικά μαθήματα (2006), Τυπωθήτω
Προγράμματα σπουδών των φιλολογικών μαθημάτων στη δευτ. εκπαίδευση και νέα διδακτικά βιβλία (2007), Ελληνοεκδοτική
Ποιητικές εμμονές (2008), Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας
Όταν… η Ζωρζ Σαρή (2009), Εκδόσεις Πατάκη
Γυναικείες και ανδρικές αναπαραστάσεις στη λογοτεχνία για παιδιά και νέους (2013), Εκδόσεις Παπαδόπουλος
Σιγά μη φοβηθώ! – Σοφία Παράσχου
Στα γενέθλιά του Λευτέρη, μαθητή της τετάρτης δημοτικού, οι γονείς του του χάρισαν ένα κινητό. Όμως, από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα προβλήματά του: μπήκε στο στόχαστρο τριών παιδιών της έκτης που ήθελαν, με κάθε τρόπο, να του το πάρουν. Ο Λευτέρης φοβήθηκε πολύ αλλά δείλιαζε να το πει στον διευθυντή μήπως τα πράγματα γίνονταν χειρότερα. Ώσπου, μια μέρα, μια συγγραφέας επισκέφτηκε το σχολείο τους και τους μίλησε για το βιβλίο της. Τα λόγια της αλλά και η ιστορία του βιβλίου εντυπωσίασαν τον Λευτέρη και τον έκαναν να σκεφτεί μερικά πράγματα για τον εκφοβισμό…
Μια πρωτότυπη ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και την ικανότητα της λογοτεχνίας να ενδυναμώσει, να εμπνεύσει και να βοηθήσει τους αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, στη ζωή τους.
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2022, 80 σελ.
Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια – Σοφία Παράσχου
Έρωτας και προδοσία, αδικία και καταπίεση, ντροπή και ενοχές, είναι οι εφιάλτες της Φωτεινής από τότε που θυμάται τη ζωή της. Τα στερημένα από τη γονική αγάπη παιδικά χρόνια, η ντροπή στην οποία τη βύθισε η ίδια της η μάνα, η εφηβεία δίπλα στην αυταρχική θεία, είναι πληγές που μόνο ο έρωτας της με τον Περικλή μπορεί να επουλώσει. Ωστόσο, αυτός ο έρωτας έμελλε να εξελιχθεί στον χειρότερο εφιάλτη της. Την ημέρα που είναι έτοιμη να παραιτηθεί από την ίδια της τη ζωή, η φράση, “τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, μόνο έτσι θα τα νικήσεις”, είναι η ελπίδα που θα την κρατήσει όρθια. Η Φωτεινή φτάνει στο νησί για την κηδεία της μητέρας της, και όλες οι εικόνες από παρελθόν, όμορφες και άσχημες, ζωντανεύουν στη μνήμη της. Στον τόπο που ορίστηκε η σκληρή μοίρα της, στον ίδιο τόπο θα επιστρέψει για να ξαναγράψει η ίδια το βιβλίο της ζωής της. Γιατί τώρα, δώδεκα χρόνια ύστερα από την οδυνηρή φυγή της, έχει πια τη δύναμη να διώξει τα φαντάσματα και να βγει στο φως του έρωτα…
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2018, 360 σελ.
Τα υπέροχα Χριστούγεννα του Γατόνου φον Νιάου – Σοφία Παράσχου
Ο Γατόνος φον Νιάου δεν αγαπούσε τα Χριστούγεννα και πίστευε πως ήταν μια γιορτή για σπατάλες και βαρετές συγκεντρώσεις γύρω από παραγεμισμένες γαλοπούλες. Γι’ αυτό αρνήθηκε για ακόμη μια φορά την πρόσκληση της κυρίας Γουόλτερ να περάσει τα Χριστούγεννα στο σπίτι της μαζί με την οικογένειά της. Εκείνο το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων, όμως, που ο Γατόνος έμεινε όπως συνήθως μόνος στο σπίτι, συνέβησαν παράξενα πράγματα, που τον έκαναν να αλλάξει γνώμη για όσα πίστευε για τα Χριστούγεννα.
Βασισμένο στη “Χριστουγεννιάτικη ιστορία” του Καρόλου Ντίκενς.
Eικονογράφηση: Νικόλαος Γιαννόπουλος
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2018, 64 σελ.
Ο γάμος του μπαμπά μου – Σοφία Παράσχου
Η εξάχρονη Βίκυ έχει πολλές απορίες: Γιατί κάποια παιδιά, όπως εκείνη, δε ζουν με τον μπαμπά και τη μαμά στο ίδιο σπίτι; Γιατί χωρίζουν οι γονείς; Όταν χωρίζουν, αγαπούν το ίδιο ή περισσότερο τα παιδιά τους; Είναι κακό που αγαπάει την αρραβωνιαστικιά του μπαμπά της; Η μαμά της θα θυμώσει που θα γίνει παράνυφη στον γάμο του μπαμπά με τη Δανάη; Όλα αυτά τα ερωτήματα την προβληματίζουν καθώς ετοιμάζεται για τον γάμο του μπαμπά της. Επειδή όμως είναι ένα πανέξυπνο κοριτσάκι, στο τέλος καταφέρνει να είναι όλοι χαρούμενοι και πιο πολύ η ίδια, γιατί, όχι μόνο βρίσκει τις απαντήσεις που χρειαζόταν, αλλά και κάτι ακόμα: μια υπέροχη έκπληξη που θα έρθει σε λίγους μήνες!
Eικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ψυχογιός, 2018, 56 σελ.
Το παιδί της καρδιάς – Σοφία Παράσχου
Ένα πράγμα μόνο θέλει να μάθει η Χαρά αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς: αν ήταν ερωτευμένος μαζί της ο Πάνος, ο συμμαθητής της στην Τρίτη Γυμνασίου. Κι όταν άνοιξε το κρυφό ντουλαπάκι στο γραφείο του πατέρα της, τίποτε άλλο δεν έψαχνε παρά ένα τσιγάρο για να συμπληρώσει το αποκριάτικο ντύσιμό της. Μα το ντουλάπι έβγαλε ανέμους και θύελλες, που σάρωσαν όλα όσα μέχρι τότε αγαπούσε και πίστευε. Μυστικά και ψέματα που ζητούν απάντηση θα οδηγήσουν τη Χαρά στη Θεσσαλονίκη και το καρναβάλι στην Καθαρή Δευτέρα…
Μια αγκαλιά για την Ψιψινούλα – Σοφία Παράσχου
Η Ψιψινούλα έχασε μια νύχτα τη μαμά της σε ατύχημα. Φοβισμένη φτάνει σε μια σκυλογειτονιά κι εκεί γνωρίζει τη σκυλίτσα Κανελιά και τα τέσσερα κουταβάκια της. Η Ψιψινούλα δε φοβάται πια γιατί η αγκαλιά της Κανελιάς είναι μεγάλη και ζεστή και τους χωράει όλους!
Η Σταγόνα της αγάπης – Σοφία Παράσχου
Η Σταγονίτσα ζήτησε από τον παππού της, τον πάνσοφο Ουρανό, να την αφήσει να ταξιδέψει στη Γη για να λύσει την απορία της: Τι είναι αγάπη; Στο μακρύ ταξίδι της, η μικρή σταγόνα θα αποκτήσει εμπειρίες, θα βρεθεί αντιμέτωπη με διλήμματα, θα προβληματιστεί, θα νιώσει αισθήματα. Στο τέλος του ταξιδιού η Σταγονίτσα μας θα έχει πια καταλάβει τι σημαίνει αγάπη…
Και οι κακοί έχουν ψυχή – Σοφία Παράσχου
Για να διαβάσει κάποιος το βιβλίο προαπαιτούνται τα παρακάτω:
1. Να έχει διαβάσει (παλιά ή πρόσφατα) τα παραμύθια της Κοκκινοσκουφίτσας, της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, της Πεντάμορφης και του Τέρατος, των Τριών Γουρουνιών, των Εφτά Κατσικακιών κτλ.
2. Να μην του έχει απαγορεύσει ο γιατρός τα γέλια…
3. Να έχει φαντασία αεροπλάνο, χιούμορ βαπορίσιο και μυαλό αερόστατο (ανοιχτό όμως).
Χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά υλικά των παλιών καλών παραμυθιών, η Σοφία Παράσχου πλάθει μια σύγχρονη σάτιρα σε δική της χιουμοριστική συνταγή.
Χαρακιά στη μνήμη – Σοφία Παράσχου
Δεκαετία του ’60 σ’ ένα νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Μια κοινωνία στο μεταίχμιο των καιρών αντιμετωπίζει με παλιούς όρους τα νέα κοινωνικά δεδομένα. Μέσα από τις βιωματικές αφηγήσεις ενός ανήλικου παρατηρητή ζωντανεύουν εικόνες από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν “σκοτώνοντας” την ώρα τους -ή τους άλλους-, αδυνατώντας να κατανοήσουν τις εξελίξεις. Μικρονοϊκοί άνθρωποι που γίνονται βορά στην αδηφάγο πλήξη, αθώοι φονιάδες, σαρκοβόροι γάμοι, αδικημένα παιδιά και ψυχοπαίδια, η φρίκη του πολέμου και ο πόνος της ξενιτιάς: μερικά από τα βιώματα που ανακαλεί ο αφηγητής -ήρωας όταν δεχτεί την οδυνηρή όσο και λυτρωτική “χαρακιά στη μνήμη”.
Με άγκυρα την καρδιά – Σοφία Παράσχου
Φόβος, αγωνία και ανασφάλεια ήταν τα συναισθήματα της δωδεκάχρονης Ειρήνης καθώς ταξίδευε με το πλοίο για ένα μακρινό νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Πήγαινε, με τους γονείς και τον αδερφό της, να ζήσει εκεί για ένα χρόνο, λόγω της δουλειάς του πατέρα της. Πώς θα ήταν αυτός ο άγνωστος τόπος; Θα έκανε φίλους, θα συνήθιζε στο διαφορετικό τρόπο ζωής, θα της άρεσε το καινούριο σχολείο; ήταν τα ερωτήματα που τη βασάνιζαν. Σε λίγο καιρό όμως συνειδητοποίησε πως όλα ήταν όμορφα σ’ εκείνο το νησί. Οι συμμαθητές, οι φίλες, οι ντόπιοι, η φύση, η θάλασσα, τα έθιμα, όλα της άρεσαν της Ειρήνης. Και πιο πολύ απ’ όλα της άρεσε ο Γιώργης, ο συμμαθητής της με τα μελένια μάτια που έκανε την καρδιά της να χτυπά δυνατά. Όσο περνούσε ο καιρός, η Ειρήνη δεν ήθελε να φύγει πια από το νησί, που το είχε τόσο αγαπήσει. Και δεν έφυγε, γιατί ένα τεράστιο κύμα αναποδογύρισε τη ζωή της ξαφνικά και τη βύθισε στον πόνο. Μα η Ειρήνη, σαν το καράβι που ξεπερνά τις φουρτούνες, συνέχισε να ταξιδεύει στη χαρά της ζωής, στην επιτυχία, στην αγάπη. Γιατί ήταν ένα καράβι “με άγκυρα την καρδιά”.
Ζητήματα εκπαιδευτικού & παιδαγωγικού προβληματισμού – Σοφία Παράσχου
Το βιβλίο αυτό έρχεται να συμβάλει στη διεύρυνση του διαλόγου που αφορά την εκπαίδευση ως διδακτική και παιδαγωγική διαδικασία. Μέσα από τις μελέτες του τόμου προσεγγίζονται τα θέματα τα οποία απασχολούν τους εκπαιδευτικούς, όπως είναι η επιμόρφωσή τους, η επικοινωνία με τους σχολικούς συμβούλους, η αξιολόγηση των μαθητών, η διδακτική αξιοποίηση των σχολικών εγχειριδίων, κλπ.
Εξετάζονται επίσης ζητήματα ευρύτερου παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η πρόβλεψη για ομαλή μετάβαση των μαθητών από το δημοτικό στο γυμνάσιο, οι στρατηγικές της μαθησιακής προώθησης, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και αντίρροπη δύναμη της τηλεθέασης. Όλα τα περιεχόμενα αποτελούν τον καρπό της πολύχρονης ενασχόλησης της συγγραφέως με τα ζητήματα της Εκπαίδευσης, την οποία υπηρέτησε για πολλά χρόνια από τη θέση της μαχόμενης φιλολόγου και σήμερα από τη θέση της σχολικής συμβούλου φιλολόγων
Σώστε τη Γη! – Σοφία Παράσχου
Όταν ο Άγιος Βασίλης έμαθε ότι το εργαστήριο των χριστουγεννιάτικων δώρων και ολόκληρο το χωριό του απειλείται με αφανισμό, πήρε μια μεγάλη απόφαση: Να προστατέψει με τη βοήθεια όλων των παιδιών τον πλανήτη μας από την οικολογική καταστροφή. “Η Γη ανήκει στα παιδιά και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την καταστρέφει”, είπε και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο:
Σώστε τη Γη!
Παιδική και νεανική λογοτεχνία – Σοφία Παράσχου
Πρόσωπα, κείμενα, ζητήματα
Από το 1836, έτος έκδοσης του πρώτου αυτόνομου εντύπου για παιδιά, της “Παιδικής Αποθήκης”, ως σήμερα, η ελληνική παιδική λογοτεχνία έχει σταθερή παρουσία στην πνευματική ζωή της χώρας μας. Στη διάρκεια αυτού του ενάμιση και πλέον αιώνα ζωής, το παιδικό ανάγνωσμα γνώρισε καταλυτικές αλλαγές τόσο στα ζητήματα που αφορούν το περιεχόμενο, τη μορφή και την ιδεολογία του, όσο και στο ζήτημα της πρόσληψης του από το παιδικό αναγνωστικό κοινό και την επίσημη κριτική.
Την πορεία του παιδικού και νεανικού λογοτεχνικού βιβλίου επιχειρούν να φωτίσουν οι μελέτες του βιβλίου αυτού, λαμβάνοντας ως παραμέτρους ζητήματα ιστορικά, θεωρητικά, αισθητικά, παιδαγωγικά. Σύγχρονοι θεωρητικοί προβληματισμοί, συγγραφείς και κείμενα της πρόσφατης παραγωγής είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το παρόν βιβλίο.
Το βιβλίο απευθύνεται σε μελετητές και ερευνητές της παιδικής λογοτεχνίας, σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κάθε αναγνώστη που θέλει -όπως ο Κ. Παλαμάς- τα παιδικά βιβλία “να γρόφουνται με την ίδια έγνοια και προσοχή, μα και με την ίδια λευτεριά και αφροντισιά που γίνονται τα φτερωτά τα βιβλία τα διωρισμένα για κάθε νου και για κάθε καρδιά”.
Όταν έκλαψε ο Αϊ-Βασίλης – Σοφία Παράσχου
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Αϊ-Βασίλης έλαβε στον υπολογιστή του το μήνυμα ενός μικρού κοριτσιού, της Κοραλλένιας, που του ζητούσε ένα παράξενο δώρο: ένα όνομα για το μικρό νησί του Ειρηνικού Ωκεανού όπου ζούσε! Αποφάσισε λοιπόν να πάει ο ίδιος, να γνωρίσει από κοντά και το Νησί-Χωρίς-Όνομα και την Κοραλλένια. Εκεί ο Αϊ-Βασίλης άκουσε και έμαθε πολλά και φοβερά πραγματα, κι έκλαψε από λύπη. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε να κάνει ό,τι μπορεί για να είναι χαρούμενη η Κοραλλένια και όλα τα παιδιά του κόσμου.
Στην τρυφερή και πρωτότυπη αυτή ιστορία ο Αϊ-Βασίλης δείχνει στα παιδιά την αγάπη του με ένα διαφορετικό τρόπο…
Η πριγκίπισσα Θλίψη που έγινε… Χαρά – Σοφία Παράσχου
Όσο κι αν προσπαθούσαν οι άνθρωποι του βασιλιά, τίποτε δεν ήταν ικανό να κάνει την πριγκίπισσα Θλίψη να χαμογελάσει.
Ώσπου ένας νεαρός και νόστιμος γιατρουδάκος πρότεινε να της χαρίσουν το ωραιότερο αυγό του κόσμου.
Έτσι, έγινε βασιλικός διαγωνισμός στο κοτέτσι κι όλες οι κότες κα κα κα κα… έβαλαν τα δυνατά τους. Και βρέθηκε το πιο όμορφο αυγό και το έβαψαν οι βασιλικοί ζωγράφοι και το έδωσαν στην πριγκίπισσα Θλίψη.
Την ώρα όμως που η θλιμμένη πριγκίπισσα πήρε στα χέρια της το δώρο… κάτι απίστευτο έγινε!
Και η πριγκίπισσα Θλίψη έγινε πριγκίπισσα Χαρά!
Πώς χάθηκε η γατόμπαλα την Κυριακή το μεσημέρι; – Σοφία Παράσχου
Πώς χάθηκε η Γατόμπαλα, ο ολοστρόγγυλος σαν μπάλα γάτος της κυρίας Αντιγόνης, την Κυριακή το μεσημέρι; Αυτό το μυστήριο βάλθηκαν να εξιχνιάσουν ο Μπάμπης και ο Σάκης, δυο φιλαράκια που μένουν στην ίδια πολυκατοικία. Όλοι οι ένοικοι είναι ύποπτοι, γιατί όλοι είχαν το δικό τους λόγο να θέλουν να εξαφανιστεί ο γάτος. Άραγε ο δράστης ήταν ο στρατηγός με το κουτσό πόδι ή ο τσιγκούνης κύριος Ζαχαρίας; Η κυρία Μάσα, η ρωσίδα μαμά της Ελένας ή η υψίφωνος μαμά του Άλκη; Μήπως ήταν κάποιος “υπεράνω πάσης υποψίας”; Θα καταφέρουν να λύσουν τελικά το μυστήριο οι δυο μικροί ντετέκτιβ; Και το σημαντικότερο: θα βρουν τη Γατόμπαλα;
Μυστήριο, χιούμορ, συγκίνηση και ανθρωπιά είναι τα υλικά που συνθέτουν το βιβλίο αυτό με την πανέξυπνη εικονογράφηση.
Παιδικά περιοδικά και λογοτεχνία – Σοφία Παράσχου
Το περιοδικό Παιδικός Κόσμος (1930-1952)
Η παρουσία της λογοτεχνίας μέσα στα ελληνικά παιδικά περιοδικά συμπίπτει με την απαρχή του παιδικού εντύπου, αφού αφηγηματικά κείμενα και στιχουργήματα απαντώνται στο πρώτο περιοδικό του είδους, την Παιδική Αποθήκη, το οποίο κυκλοφόρησε το 1836. Τα λογοτεχνήματα, τα οποία δημοσιεύει ένα παιδικό περιοδικό, λειτουργούν ως ελκυστικός μηχανισμός για την προσέλκυση του παιδικού κοινού και είναι εύλογο ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αναζητήσεις του. Χρήσιμη είναι επομένως η καταγραφή και η ιστορικο-φιλολογική ανάλυση της λογοτεχνικής ύλης των παιδικών περιοδικών -ιδιαίτερα αυτών που εκδόθηκαν στο μεσοπόλεμο και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια- προκειμένου, αφενός, να συγκροτηθεί ο αναγνωστικός “ορίζοντας προσδοκιών” των παιδιών μιας περιόδου, για την οποία δεν υπάρχουν επαρκείς σχετικές μελέτες και, αφετέρου, να καταστεί πλήρης και έγκυρη η Ιστορία της παιδικής μας λογοτεχνίας.
Στην κατεύθυνση αυτού του στόχου, η παρούσα μελέτη εξετάζει την παρουσία της λογοτεχνίας μέσα στα περιοδικά του μεσοπολέμου, επικεντρώνοντας τις παρατηρήσεις στο περιοδικό Παιδικός Κόσμος (1930-1952) του εκδότη Γεωργίου Βλέσσα. Η λεπτομερής εξέταση του περιεχομένου και της μορφής του Παιδικού Κόσμου και, κυρίως, η συστηματική παρουσίαση της λογοτεχνικής ύλης του προσφέρει αξιόπιστα στοιχεία για τις αναγνωστικές αναζητήσεις του παιδικού κοινού και εμπλουτίζει τις φιλολογικές και παιδαγωγικές έρευνες, οι οποίες αφορούν την κρίσιμη εποχή του μεσοπολέμου και της πρώτης μεταπολεμικής δεκαετίας.
Το εξεταζόμενο περιοδικό αποτελεί μια αξιοπρόσεκτη παιδαγωγική και αισθητική παρέμβαση στα ζητήματα που αφορούν το παιδί. Η μακροβιότητα της έκδοσης και ο όγκος της ύλης, με τις συνακόλουθες ιστορικές και αισθητικές προσλήψεις, καθιστούν το περιοδικό Παιδικός Κόσμος, μια πολύτιμη πηγή για μελέτες φιλολογικές, παιδαγωγικές, κοινωνιολογικές, ιστορικές, κ.λπ.
Κατά συνέπεια η παρούσα εργασία απευθύνεται σε μελετητές, ερευνητές και σπουδαστές των οικείων χώρων.
Μελίνα και Μιράντα: Δύο μικρές κυρίες στην κατασκήνωση – Σοφία Παράσχου
Οι εννιάχρονες δίδυμες αδελφούλες, Μελίνα και Μιράντα, πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση. Με την Κατερίνα, τη Λάουρα και τη Ράνια, τα άλλα κορίτσια της σκηνής τους, φτιάχνουν την ομάδα “Μικρές Κυρίες” και περνούν μαζί αξέχαστες στιγμές.
Παρτάκια, εκδρομές, οικολογικές δραστηριότητες, παιχνίδια, συζητήσεις, παρεξηγήσεις, συμφιλιώσεις, μυστικά και όνειρα θα τις ενώσουν με παντοτινή αγάπη και φιλία…
Το άτακτο παπάκι – Σοφία Παράσχου
Στον Τοτό, το μικρό κίτρινο παπάκι, άρεσαν πολύ οι βόλτες και κάθε λίγο το έσκαγε από τη μαμά του και τις αδελφές του για να συναντήσει τους φίλους του. Η μαμά πάπια τον μάλωνε «Α, πα, πα, πα, τι άτακτο παπί!», αλλά που να ακούσει ο Τοτός! Μια μέρα που η παπιο-οικογένεια πήγε για μπάνιο στη λιμνούλα, το άτακτο παπάκι έκανε πάλι του κεφαλιού του και κινδύνεψε να… Α, πα, πα, πα, φοβήθηκε πολύ ο Τοτός μας και κατάλαβε πολύ καλά τι σημαίνει να μην ακούς τη μαμά σου. Και τότε πήρε μια μεγάλη απόφαση… Τρυφερή και πολύχρωμη ιστοριούλα για μικρά παιδάκια και ζωηρά….παπάκια!
Το ποντίκι στη στέγη – Σοφία Παράσχου
O Ρόμπι είναι ένα παραχαϊδεμένο ποντικάκι που όλη μέρα κάθεται χωρίς να κάνει τίποτα. Όταν ο πατέρας του, απογοητευμένος, ρωτά τον βιβλιοπόντικα ξάδελφό του τι να κάνει με τον τεμπέλη γιο του, εκείνος του λέει: «Ο Ρόμπι πρέπει να ταξιδέψει μακριά από την ασφάλεια του σπιτιού, να γνωρίσει τον κόσμο και να αποκτήσει εμπειρίες». Έτσι ο Ρόμπι ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι γεμάτο περιπέτειες αλλά και γνώσεις, από το υπόγειο του σπιτιού μέχρι τα κεραμίδια της στέγης…
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ψυχογιός, Εκδόσεις Πατάκη, Ελληνικά Γράμματα, EKEBI, Δίπτυχο, Εκδόσεις Καστανιώτη