Περισσότερα αποτελέσματα...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post

Deyteros.com

Ένα ταξίδι στ’ αστέρια της λογοτεχνίας!

Στάθης Καπογιαννόπουλος

Ο Στάθης Α. Καπογιαννόπουλος γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα.
Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (ΕΜΠ, 1971).
Εξέδωσε το βιβλίο “Νοοτροπίες και προοπτικές στο κατώφλι του 21ου αιώνα” (1994) και από τις εκδόσεις “Δίαυλος” το έργο “Η Οδύσσεια των ανθρωπίνων ερωτημάτων – Μύθος, στοχασμός, επιστήμη” (το 2004 στα ελληνικά και το 2009 στα αγγλικά).
Έχει μεταφράσει τεχνικές μελέτες και λογοτεχνικά έργα και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ξένο και ελληνικό τύπο (“Ελευθεροτυπία”, “Καθημερινή”, “Το Βήμα” κ.ά.)

Η οδύσσεια των ανθρωπίνων ερωτημάτων – Στάθης Α. Καπογιαννόπουλος

Μύθος, στοχασμός, επιστήμη
Το δοκίμιο αυτό θεωρεί ότι η πίστη συνιστά αφετηρία του λόγου. Κατά την εκάστοτε συνισταμένη Πίστης και Λόγου πορεύεται ο άνθρωπος διαλεγόμενος με τη Φύση μέσα από τις συμβολικές θεσμίσεις του, όπως το Μύθο, την Τέχνη, τη Θρησκεία, τη Φιλοσοφία, την Επιστήμη κ.α.

Η φιλοσοφία, μετά από μια πορεία 26 αιώνων, οδεύει προς την παρακμή και τη λήθη, κατά τους απανταχού μεγαλόσχημους που μας περιβάλλουν, πολλοί από τους οποίους έχουν προεξοφλήσει το τέλος της Ιστορίας και των ιδεολογιών, το θάνατο του Θεού και τα τοιαύτα.

Και όμως, ο φιλοσοφικός στοχασμός κάθε άλλο παρά ετοιμοθάνατος είναι. Όσο το είδος μας εξελίσσεται, παράλληλα με την ατέρμονη Οδύσσεια των ερωτημάτων του, τόσο και η επιστήμη -νηπιακή ακόμη- θα συμπορεύεται με το μύθο και το στοχασμό, τους πρωτοπόρους ιχνηλάτες που της άνοιξαν διάπλατα το δρόμο.

Το ανθρώπινο ενταύθα (εκάστοτε γνωστό) σταδιακά διευρύνεται. Ωστόσο, το επέκεινα (απομένον άγνωστο) παραμένει άπειρο για μας.
– Μήπως, άραγε, το ψυχρό κλίμα του Βορρά που “μαγνήτισε” τον ανθρώπινο πολιτισμό -του οποίου το λυκαυγές συντελέστηκε κάποτε στα τροπικά κλίματα του Νότου- δεν είναι παρά η άλλη όψη της ψυχρής λογικής που έχει ισοπεδώσει ένστικτα, όνειρα και ελπίδες;
– Ο ιδανικός κόσμος δεν είναι παρά μια χίμαιρα του πνεύματος. Η στιγμιαία του βίωση είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον απαράγραπτο κανόνα της ρευστότητας. Ωστόσο, η ηλιόλουστη μέρα που διαδέχεται τα απελπιστικά σκοτάδια θα σηματοδοτεί για πάντα την ασίγαστη ελπίδα μας!
– …καταστρώνοντας εξισώσεις πάνω σε σύμβολα και επινοώντας αλληλοδιαδόχως νέες διαστάσεις, υπερχορδές, παράλληλα σύμπαντα, σκουληκότρυπες κλπ., απλώς ματαιοπονούμε επενδύοντας το άλυτο μεταφυσικό επέκεινα με φιλόδοξες μαθηματικές μεταμφιέσεις.

Δοκίμιο, Δίαυλος, 2004, 169 σελ.

The Odyssey of Human Quests – Stathis A. Kapogiannopoulos

Myth, Philosophy, Science
As Stathis Kapogiannopoulos makes clear in this book, faith is the starting point of logos (reason). Man copes with nature through the resultant synthesis of faith and logos, as this is manifested in all human leading symbolic institutions, such as myth, art, religion, philosophy, and science.

After a glorious course of 26 centuries, philosophy is proceeding towards oblivion and decline, according to various contemporary “big names” who have already anticipated the end of history and ideologies, the death of God, etc.

Nevertheless, the practice of philosophical reflection is not moribund at all. As our species evolves along with the endless Odyssey of our quests, science –still in its infancy– will continue to coexist with its forerunners myth and philosophy.

The present essay entitled The Odyssey of Human Quests – Myth, Philosophy, Science, an outcome of long research and synthesis, was published in Greek by Diavlos Publications in 2004 and is now addressed to an international audience in its English version.

The author through his 135 quests, attempts to shed light to the multi-faceted and labyrinthine paths of the truth.
Mετάφραση: Anthony Stevens

Δοκίμιο, Δίαυλος, 2009, 238 σελ.

Συνάντηση στον Γάγγη – Στάθης Α. Καπογιαννόπουλος

Όπου ο ελληνικός λόγος έσμιξε με τη σοφία της Ανατολής
Το έργο -κράμα ιστορίας και μύθου- μας μεταφέρει στην ινδική πόλη Μπενάρες, το 515 π.Χ., τότε που “συναντήθηκαν” τα πιο μεγάλα πνεύματα της Ελλάδας, της Ινδίας και της Κίνας, γεφυρώνοντας τον ελληνικό Λόγο με τη Σοφία της Ανατολής.

Οι ιστορικές μαρτυρίες είναι σημαδιακές.
– Ο θαλασσοπόρος Σκύλακας υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που διέπλευσε τους ποταμούς της Ινδίας. Στις όχθες του Γάγγη δίδασκαν τότε οι σοφοί Ινδοί Βούδας, Καπίλα και Μαχαβίρα.
– Ο Εκαταίος και ο Σκύλακας -από τις γειτονικές Ιωνία και Καρία- δημοσιοποίησαν περίπου ταυτόχρονα τις ταξιδιωτικές τους εντυπώσεις, από τις χώρες και τους λαούς του Μεγάλου Περίπλου.
– Ο Εκαταίος υπήρξε μαθητής του Πυθαγόρα, συνομήλικου και γείτονα του Ξενοφάνη, στην Κάτω Ιταλία.
– Ο Ηράκλειτος σχολίασε την πολυμάθεια των τριών ηρώων μας, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη και Εκαταίου.
– Ο Κομφούκιος είχε γνωρίσει λίγο νωρίτερα τον υπέργηρο Λάο Τσε και η μεταξύ τους στιχομυθία έχει καταγραφεί στη μνήμη του κινεζικού λαού.

Η ιστορία μας λοιπόν -άμεσα ή έμμεσα- διαδραματίστηκε και οι πρωταγωνιστές της είτε βίωσαν τότε στον Γάγγη τις κοσμοθεωρίες αλλήλων, είτε τις μετέδωσαν, συν τω χρόνω, σε μας τους μεταγενεστέρους.

Φιλοσοφία, Δίαυλος, 2011, 383 σελ.

Διάλογοι αθανάτων – Στάθης Καπογιαννόπουλος

Φιλοσοφική κληρονομιά 26 αιώνων
Ηράκλειτος – Κομφούκιος – Βούδας – Πλάτων – Αριστοτέλης – Μονταίν – Καρτέσιος – Χιουμ – Καντ – Σοπενχάουερ – Κίρκεγκωρ – Μαρξ – Νίτσε – Τζέιμς – Χάιντεγκερ – Βιτγκενστάιν – Σιμόν ντε Μποβουάρ – Φρόυντ

Δεκαοκτώ στοχαστές/φιλόσοφοι σε πρωτότυπους, φανταστικούς διαλόγους που αναδεικνύουν τις κοινές θέσεις και αντιθέσεις των ιδεών τους.

Μια πυκνή αναδίφηση των μεγάλων ανθρώπινων ερωτημάτων για τον κόσμο, τον άνθρωπο, τη ζωή, τα πάθη.

Φιλοσοφία, Δίαυλος, 2016, 270 σελ.

Γαστρονομία και έρωτας – Στάθης Καπογιαννόπουλος

Ένστικτα, επιθυμίες, πάθη
Δύο ενστικτώδεις επιθυμίες -συχνά και πάθη καταστροφικά- που αφορούν την αυτοσυντήρηση και την αναπαραγωγή, άρα την επιβίωση και τη συνέχιση της ζωής. Η γαστρονομία και ο έρωτας, που συναρτώνται απόλυτα με τις πέντε αισθήσεις αλλά και την ευφυΐα μας.
To βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία, την εξέλιξη, αλλά και τον συσχετισμό της γαστρονομίας με τον έρωτα, αξιολογώντας παράλληλα ποικίλους χώρους εστίασης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και καταγράφοντας για πρώτη φορά τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας αλλά και Κοινωνικής Δικτύωσης που ασχολούνται με τη σύγχρονη γαστρονομία.

– Η Γαστρονομία. Τα ένστικτα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, η ανασκόπηση της ελληνικής γαστρονομίας και των επιρροών της, η Γαλλία, πατρίδα της Υψηλής Γαστρονομίας και οι πρωταγωνιστές της, τα θέματα της παγκόσμιας διατροφής, τα Κινήματα Κοινωνικής Γαστρονομίας και η Μοριακή Γαστρονομία.
– Ο Έρωτας. Οι απόψεις των ειδικών, οι σχέσεις μεταξύ έρωτα και γαστρονομίας, οι ποικίλες εκδηλώσεις σεξουαλικής συμπεριφοράς και οι παρεξηγημένες ηδονές του αρχαίου φιλόσοφου Επίκουρου.
– Η Πρακτική Γαστρονομία. Οι προσωπικές επιλογές του συγγραφέα μεταξύ ποικίλων χώρων εστίασης (παραδοσιακής, διεθνούς και μοντέρνας κουζίνας).

Η γαστρονομία και ο έρωτας, τα τόσο ζωτικά και κυρίαρχα θέματα της καθημερινής μας ζωής προσεγγίζονται θεωρητικά, φιλοσοφικά, επιστημονικά και ιστορικά. Παράλληλα η πρακτική γαστρονομία αποτελεί έναν πρωτότυπο, ενημερωτικό αλλά και αμερόληπτο χρηστικό οδηγό.

Δοκίμιο, Δίαυλος, 2019, 256 σελ.

Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία
Η οδύσσεια των ανθρωπίνων ερωτημάτων (2004), Δίαυλος
The Odyssey of Human Quests (2009), Δίαυλος
Συνάντηση στον Γάγγη (2011), Δίαυλος
Διάλογοι αθανάτων (2016), Δίαυλος
Γαστρονομία και έρωτας (2019), Δίαυλος

Πηγές: Biblionet, Δίαυλος