Γαρ (2011), Andy’s Publishers
Το ηλιοβασίλεμα (2020), Δίαυλος
Αφηγήματα
Από τα Λιόσια στον Κολωνό (2016), Αγγελάκη Εκδόσεις
Από τα Λιόσια στον Κολωνό (2017), Δίαυλος
Ποίηση
Οι δύο Κυκλάδες (2011)
Συμμετρίες και νόμοι διατήρησης (2016)
Δεκάξη ποιήματα (2016)
Οι τέσσερις Κυκλάδες (2020), Δίαυλος
Δοκίμια-Μελέτες-Φιλοσοφία
Θέλοντα και αθέλοντα (2014), Δίαυλος
Το ηλιοβασίλεμα – Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος
Το “Ηλιοβασίλεμα” είναι ένα σύγχρονο ερωτικό μυθιστόρημα, με ανατροπές απροσδόκητες, γιατί ποτέ δεν ισχυρίστηκε κανείς πως ο έρωτας είναι μια εύκολη υπόθεση.
Αποτελεί το έπος ενός Ωραίου που δεν δαπάνησε την γοητεία του αλλά, μέσα από την ερωτική ιερουργία, οικοδόμησε το αριστούργημα του ιδανικού εραστή. Η πορεία τού ήρωα, από τα κατάβαθα της ανθρώπινης υπαρξιακής παρακμής, τον οδηγεί στο μεγαλείο της δημιουργίας. Και σε αυτή την πορεία οι γυναίκες της ζωής του δεν είναι απλά μούσες, είναι πρωταγωνίστριες.
Το “Ηλιοβασίλεμα”, μέσα από τα πρωτότυπα και ελκυστικά του επεισόδια, παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα σύμπαν απόλαυσης και ηρεμίας, τραγουδώντας τον ύμνο του έρωτα. Το όραμα ενός κόσμου πληθωρικού σε ευγενείς προοπτικές, που δεν δανείζεται αλλά δημιουργεί τους δικούς του ήρωες.
Μυθιστόρημα, Δίαυλος, 2020, 561 σελ.
Οι τέσσερις Κυκλάδες – Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος
Ποιήματα
Η ποίηση είναι μαλακή, παρά την σκληρότητα των λέξεων, πολύχρωμη, παρά το φαιό των γεγονότων, μελωδική μέσα στους κρότους των εξαθλιώσεων, αλλά, κυρίως, σύντομη και διεισδητική τόσο που μας απαλλάσσει από τους εγκλωβισμούς μας και μάς αποδίδει σ’ έναν κόσμο που η αντίληψή μας είναι αδύνατο να αποκαλύψει…
Ποίηση, Δίαυλος, 2020, 48 σελ.
Από τα Λιόσια στον Κολωνό – Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος
Η παρούσα διήγηση αποτελεί μια νωπογραφία της δεκαετίας του ’40. Μια νωπογραφία χωρίς τις κλασικές αποχρώσεις του μαύρου.
Χωρίς να τις αρνείται, τις αποσύρει στο βάθος από το οποίο αναδύονται τα φωτεινά χρώματα που κυριαρχούν στη σφριγηλότητα της ζωής που αναπηδά πολύχρωμη από το μελανό. Σαν τ’ αστέρια που λάμπουν μέσα στην άβυσσο τη μελανή, σαν ζωοδότες γραφικοί, συναρπαστικοί και αναίτιοι.
Όσο κι αν εκπλήττει, αυτή είναι η ζωή που έζησα και την ανακαλώ σαν ταξίδι στη δεκαετία του ’40. Για να φανεί πώς έβλεπα εγώ τους άλλους, τότε μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, και πώς τους βλέπω τώρα.
Αφηγήματα, Δίαυλος, 2017, 114 σελ.
Θέλοντα και αθέλοντα – Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος
Φιλοσοφικό ιστόρημα
Το ιερό τοπίο Γράφουμε ιστορία κάθε μέρα, με κάθε μας πράξη, λόγο ή φαντασία, με κάθε αμέλεια. Ο καθένας μας γράφει τη δική του μικροϊστορία, χωρίς ίσως να το ξέρει, χωρίς καν και να υποψιάζεται τι είδους ιστορία γράφει. Και οι μικροϊστορίες μας επηρεάζουν η μία την άλλη, συμβάλλουσες η μία στην πορεία της άλλης σε μια μονοσήμαντη εξέλιξη που ονομάζουμε πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αφήνει να φαίνεται μόνο το φυσικό της πρόσωπο, γιατί το άλλο παραμένει στη σκιά μιας μυστικιστικής, ταυτόχρονα εξελισσόμενης, νοητικής δημιουργίας. Η πλήρης εικόνα, χαμένη στην καθημερινότητα, σαν “τοπίο ιερό”, αποκαλύπτεται μόνο στον Θεατή που παρακολουθεί από μακριά, βγαλμένος έξω από το τοπίο ενώ παραμένει απαθής, όσο γίνεται, στις πληροφορίες που τον κατακλύζουν. Σ” αυτή την πορεία για τη διαμόρφωση και αναγνώριση του “ιερού τοπίου” είναι αφιερωμένο αυτό το βιβλίο. Το τοπίο, νέο, υβριδικό, επαμφοτερίζον ανάμεσα στη νοητική και φυσική υπόσταση που τείνει να αυτονομείται. Σ” αυτή την πορεία, με μέγιστη προσοχή, παρακάμπτοντας τις σειρήνες των αποπλανήσεων, ένα μόνο χαρακτηριστικό μας αναγνωρίζουμε και αυτό εμπιστευόμαστε και υπηρετούμε. Το “θέλω” μας που “θέλει” και φροντίζει και επιμένει να συντηρήσει την ύπαρξή μας. Το “θέλω” μας που έδωσε το όνομά του σ” αυτό το βιβλίο. Η συντήρησή μας, έτσι, αναδεικνύεται σε κορυφαία επικεφαλίδα όλων των ανθρώπινων δράσεων που διαμορφώνουν την εξέλιξη και αθροίζονται στο δικό μας κέρδος. Στο κέρδος μας το ευρύτατο, που πρέπει να το απαλλάξουμε από τα φτιασίδια και να το δούμε γυμνό χωρίς ξόρκια. Στην κερδοφόρα διαδικασία που αναδεικνύεται πρωτεργάτης, εμβαπτισμένη στα δημιουργήματά της, στον κόσμο των θαυμάτων και των αποκαλύψεων. Των αποκαλύψεων που ταξιδεύουν από το απώτατο παρελθόν, για να συναντήσουν στο παρόν τα μακρυμόρια της δύναμης της λογικής ύπαρξής μας.
Το παρόν έργο αποτελεί προϊόν μακράς και επίμονης αναζήτησης των παραμέτρων που χαρακτηρίζουν και διαμορφώνουν τις σύγχρονες κοινωνίες εν τω μέσω της φρενίτιδας της εξέλιξης της επιστήμης και, κυρίως, της τεχνολογίας. Πολλά θέματα αντιμετωπίζονται και αναλύονται για πρώτη φορά, σύμφωνα τουλάχιστον, με την αναδίφηση του συγγραφέα. Το τέταρτο μέρος του βιβλίου, με τίτλο “ΓΑΡ”, δημοσιεύτηκε, σαν αυτοτελής φανταστική ιστορία, το 2011 από τις εκδόσεις Andy”s.
Φιλοσοφία, Δίαυλος, 2014, 465 σελ.
Γαρ – Στέφανος Π. Γεωργακόπουλος
Μια φανταστική ιστορία
Από τότε που η εξέλιξη των Γήινων κοινωνιών πήρε καλπαστική μορφή, η ισορροπία ανάμεσα στην τεχνολογική συγκρότηση και τις κοινωνικές δομές αναδείχτηκε σε κύριο πρόβλημα. Ένα είδος διάκρισης εδραιώθηκε, βαθμιαία, μιας διάκρισης που εξελίχθηκε σε σχίσμα αγεφύρωτο: Από την μία μεριά έστεκαν οι διαμορφωτές της νέας κοινωνικής δομής, που την έβλεπαν να υφαίνεται πάνω στον καμβά της τεχνολογικής ακμής και από την άλλη οι ιδιοτελείς αρνητές μιας νέας συναρπαστικής πραγματικότητας.
Ο ΓΑΡ δεν αποτελεί το αρχέτυπο απόβλητο της ατελούς και πρώιμης Γήινης κοινωνίας, που ποτέ δεν θα την λέγαμε αμαρτωλή, αλλά το μεγάλο πείραμα και το μεγάλο ερωτηματικό!
Μυθιστόρημα, Andy’s Publishers, 2011, 200 σελ.
Πηγές: Biblionet, Andy’s Publishers, Δίαυλος, Αγγελάκη Εκδόσεις