Φοίτησε στη Σχολή Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου “Σταυράκου” και στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών “Βακαλό”. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών “Σκέψη και Τέχνη” και “Λογοτεχνική Επιθεώρηση”, ενώ επί σειρά ετών ήταν υπεύθυνη για τη στήλη κριτικής βιβλίου στο περιοδικό “Οι Δρόμοι της Ειρήνης”, όπως επίσης αρθρογραφούσε και στο Περιοδικό “Θεός και Θρησκεία”. Το 1982 έγραψε, επιμελήθηκε και παρουσίασε μια σειρά από λογοτεχνικές εκπομπές στην τηλεόραση της ΕΤ2 με τίτλο “Ανοικτό Παράθυρο”. Της έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση από τη Β’ Διεθνή Ποιητική Συνάντηση Πεντέλης, ενώ το 1986 το βιβλίο της “Σπασμένα Αγάλματα” βραβεύτηκε από τον Δήμο της Αθήνας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικών Λογοτεχνικών βραβείων που διοργάνωσε ο Δήμος. Το 1994 της απονεμήθηκε το βραβείο “Melvin Jones” για τις ανθρωπιστικές της δραστηριότητες. Η Στέλλα Καραμολέγκου υπήρξε Έφορος Πνευματικών Εκδηλώσεων της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά και μέλος της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Το 1988 με την είσοδο του αδελφού της στο πρόβλημα του Aids στρατεύεται στη μάχη για την καταπολέμησή του αναπτύσσοντας έντονη συλλογική δράση και ιδρύει τον πρώτο Πανελλήνιο Σύλλογο Υποστήριξης των Φορέων του Ιού του Aids. Εκτός από τη συγγραφή έχει ασχοληθεί και με την ζωγραφική:
Ατομικές Εκθέσεις
2003: Πνευματικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου, 2006: Πινακοθήκη “Ψυχάρη”.
Συλλογικές Εκθέσεις
2006 (Απρίλιος & Ιούλιος): Πινακοθήκη “Ψυχάρη”, 2007 (Ιανουάριος): Πινακοθήκη “Art Πρίσμα”, 2007 (Φεβρουάριος): Πινακοθήκη “Ψυχάρη”.
Η μοναξιά της Αφροδίτης (1996), Ψυχογιός
Διηγήματα
Ο λαός του ήλιου (1993), Σύγχρονη Εποχή
Δοκίμια
Γυμνή μπροστά στον καθρέφτη (2001), Όμβρος
Γυμνή στον καθρέφτη (2007), Typis
Ποίηση
Κίνηση στο αδιέξοδο (1981)
Απαγωγές ονείρου (1983)
Σπασμένα αγάλματα (1985)
Αόρατη θέα (1987)
Συλλογικά έργα
Το δώρο του ιερού πόνου – μαζί με τον Ιάκωβο Καραμολέγκο (1990), Ψυχογιός
Γυμνή στον καθρέφτη – Στέλλα Καραμολέγκου
Η νέα επαυξημένη έκδοση του βιβλίου της Στέλλας Καραμολέγκου “Γυμνή στον καθρέφτη” αποτελεί φιλοσοφικό και αφηγηματικό δοκίμιο που καταγράφει με δυναμισμό και ευαισθησία την τρέχουσα πραγματικότητα μέσα από έναν έντονα καταγγελτικό λόγο.
Η ηρωίδα, ύστερα από χρόνια έντονης δράσης, έχει μετατραπεί σε ασκητή μέσα στην πόλη. Με το βλέμμα του παρατηρητή και ενίοτε του παίκτη βυθοσκοπεί τα γεγονότα και βυθοσκοπείται, αποκαλύπτοντας την εσωτερική αλήθεια, ενώ ταυτόχρονα αμφισβητεί, αυτοσαρκάζεται και ονειρεύεται, καθώς περιγράφει με έντονα χρώματα την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα.
Στοιχεία λυρισμού και ρεαλισμού συνθέτουν ένα πρωτότυπο ημερολόγιο εσωτερικού ταξιδιού που ξεφεύγει από την απλή ομφαλοσκόπηση και σκύβει με εξεταστική ματιά πάνω στα ουσιαστικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής.
Η συγγραφέας αναζητάει στον καθρέφτη της συνείδησης το μυστικό πέρασμα σε μιαν άλλη λυτρωτική πραγματικότητα, παρασύροντας μαζί της στο ταξίδι της ψυχής τον αναγνώστη κάνοντάς τον συμμέτοχο στα μεγάλα προβλήματα του καιρού μας.
Δοκίμιο, Typis, 2007, 116 σελ.
Γυμνή μπροστά στον καθρέφτη – Στέλλα Καραμολέγκου
Η ζωή μοιάζει με πλατφόρμα στηριγμένη πάνω στις ρόδες του χρόνου. Αλλες φορές κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό της όταν οι άνθρωποι είναι στάσιμοι, κι άλλες προχωράει εμπρός ή πίσω ανάλογα με την εξέλιξη.
Δοκίμιο, Όμβρος, 2001, 77 σελ.
Η μοναξιά της Αφροδίτης – Στέλλα Καραμολέγκου
“Η Αφροδίτη είναι μια γυναίκα αποτραβηγμένη, μοναχική, ευαίσθητη και αισθαντική. Ο έρωτας της τέχνης και η αγάπη της για τον άνθρωπο είναι τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις πόρτες της ψυχής της. Οι εμπειρίες της της δίνουν τη δυνατότητα να γίνεται παρατηρητής αλλά και παίκτης της ίδιας της ζωής της. Ρίχνει το δίχτυ της πίσω στο χρόνο και αλιεύει χρωματιστές εικόνες των ερώτων της, συνομιλεί με τον εαυτό της και αποκαλύπτεται. Κατόπιν μπαίνει στη δράση με έναν τρόπο της επικαιρότητας. Μέσα από την ηλεκτρονική επικοινωνία, ζει έναν ξαφνικό και αναπάντεχο έρωτα, έναν έρωτα ηλεκτρονικό και ανεκπλήρωτο, που γεννήθηκε από την επαφή δυο ανθρώπων διαμέσου ηλεκτρονικών υπολογιστών”. “Η μοναξιά της Αφροδίτης” είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο από τον παλμό της εποχής μας. Πρόσωπα και γεγονότα σημερινά, το διατρέχουν απ΄ άκρη σε άκρη, ενώ ο ποιητικός στοχασμός του του προσθέτει συγκίνηση και βάθος. Η Αφροδίτη, γυναίκα όμορφη, σύγχρονη, με ψυχή καλλιτέχνη, ανακαλύπτει τους δρόμους της εποχής μας: το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Διψασμένη για επικοινωνία, βυθίζεται στη φωτεινή οθόνη, ανάμεσα στους χιλιάδες ταξιδιώτες. Ο Σταύρος και ο Αλέξης απαντούν στο σήμα που εκπέμπει. Έτσι αρχίζει για τους τρεις ένα ταξίδι ονειρεμένο στις λεωφόρους της ψυχής. Η Αφροδίτη, ως σύγχρονος Ροβινσώνας της πληροφορικής, αναζήτησε και γεύθηκε μια σπάνια εμπειρία, κάτι που όλοι αναζητούμε μα λίγοι μόνο τυχεροί απολαμβάνουν, την Αγάπη. Αυτή είναι μια από τις πρώτες φορές που χρησιμοποιείται σε λογοτεχνικό έργο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής ως πύλη επικοινωνίας και γέννησης συναισθημάτων ανάμεσα στους ανθρώπους.
Μυθιστόρημα, Ψυχογιός, 2000, 341 σελ.
Το δώρο του ιερού πόνου – Ιάκωβος Καραμολέγκος-Στέλλα Καραμολέγκου
Τούτο το βιβλίο κινείται μεταξύ σκληρής και εφιαλτικής πραγματικότητας, στοχασμού και ονείρου, και πραγματεύεται την ιστορία μιας ζωής.Τη μαρτυρική και ανηφορική πορεία του αδελφού της συγγραφέα προς το Γολγοθά του με το σταυρό του μαρτυρίου του, που δεν είναι άλλος από την αρρώστια του AIDS. Θα φτάσει άραγε στην κάθαρση; Έξαρση, συναίσθημα, βαθύς πόνος, φαντασία και ρεαλισμός, πανανθρώπινα προβλήματα, καυτά πολιτικά γεγονότα, όλα δοσμένα με ποιητικότητα, παρασέρνουν τον αναγνώστη μαζί τους και ζυγιάζουν την ευαισθησία και την αντοχή του. Ο ρατσισμός, η ελληνική κοινωνική πραγματικότητα παρελαύνουν σε όλη τους τη “μεγαλοπρέπεια” και ο αναγνώστης ψάχνει να βρει την ανθρωπιά του. Τούτο το βιβλίο έχει ψυχή που αγωνίζεται και σώμα που πονάει και μεταφέρει την αλήθεια όπως την έζησε η συγγραφέας μέσα από την επώδυνη προσωπική της εμπειρία και τη συλλογική της δράση στο χώρο του AIDS.
Συλλογικό, Ψυχογιός, 1997, 275 σελ.
Ο λαός του ήλιου – Στέλλα Καραμολέγκου
Διηγήματα, Σύγχρονη Εποχή, 1993, 145 σελ.
Πηγές: Biblionet, Ψυχογιός, Σύγχρονη Εποχή, Όμβρος, Typis