Σπούδασε Αρχαιολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συμμετείχε σε ανασκαφές στη Δυτική Θεσσαλία. Εργάζεται από το 2002 ως Φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία και έχει διακριθεί σε δεκάδες διαγωνισμούς. Κυριότερες διακρίσεις του είναι από τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, την UNESCO, τους Δελφικούς Αγώνες Ποίησης, την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. Το μυθιστόρημά του “Ο καλλιτέχνης” από τις εκδόσεις Κέδρος συμπεριελήφθη στη βραχεία λίστα για το βραβείο Μένης Κουμανταρέας πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα το 2016. Είναι μέλος τής Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Αμφικτιονίας Ελληνισμού και Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Λέσχης Φιλαναγνωσίας τού Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων.
O Μίτος του Αίματος (2021), Locus 7 – Άλλωστε
Διηγήματα
Ο καλλιτέχνης (2015), Κέδρος
Ποίηση
Προφήτες. Μοσχάκανθος (2019), Εκδόσεις Γκοβόστη
Συλλογικά έργα
Ιστορίες της πόλης μας: Λάρισα (2014), Εκδόσεις iWrite.gr
Γλυπτών παλιννόστησις (2017), Εκδόσεις Αέναον
Πανελλήνιος λογοτεχνικός διαγωνισμός ποίησης και διηγήματος “Δημήτριος Βικέλας: Πρώτες γραφές (2018), Δήμος Βέροιας
O Μίτος του Αίματος – Βαγγέλης Ντελής
Αστυνομικό Μυθιστόρημα
Η Νάξος, το όμορφο Νησί της Αριάδνης, κρύβει στα στενά του βαριές σκιές ανθρώπων που πλήγωσαν και πληγώθηκαν.
Τα πιο ειδεχθή εγκλήματα αντιμέτωπα με την πιο αγνή αγάπη και τον δυνατό έρωτα. Η διαστροφή της παιδεραστίας. Η παρανομία στο διαδίκτυο. Η αυτοδικία και το ηθικό δίλημμα των Αρχών. Ο γραπτός νόμος που συγκρούεται με τον ηθικό.
Ο μίτος του αίματος οδηγεί στο φως μια αλήθεια που διχάζει. Ο Νικηφόρος βιώνει την απόλυτη καταστροφή και προσπαθεί να ξαναχτίσει τη ζωή του στα χαλάσματα. Η Αριάδνη ζει το δικό της εφιάλτη, δεμένη στα σκληρά δεσμά του εκβιασμού. Μυστικά που πληγώνουν, μα και αλήθειες που αρχίζουν να αποκαλύπτονται και παρασύρουν τους ήρωες σε μια δίνη εγκλημάτων. Ένας δολοφόνος που εκτελεί με ψυχρότητα στοχευμένα θύματα. Ένας επίμονος Υπαστυνόμος που βρίσκεται την κατάλληλη στιγμή κι έχει τη δυνατότητα να δικάσει ή να σωπάσει, παλεύοντας με το ένστικτο και τη συνείδησή του.
«Ο Μίτος του Αίματος» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αγγίζει ευαίσθητες κοινωνικές χορδές. Οδηγεί εύκολα στην ταύτιση και το διχασμό ως προς τις επιλογές. Αφήνει έντονο προβληματισμό ακόμη και μετά το τέλος του.
1ο Βραβείο Μυθιστορήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών
Μυθιστόρημα, Locus 7 – Άλλωστε, 2021, 288 σελ.
Προφήτες. Μοσχάκανθος – Βαγγέλης Ντελής
ΠΡΟΦΗΤΕΣ
Ως αφορμή τού έργου είναι μια φράση στην “Πολιτεία” τού Πλάτωνα για το ρόλο τού Προφήτη μετά την κάθαρση των ψυχών και την πορεία τους προς τις τρεις Μοίρες, όπου και παίρνουν κλήρους βίων και επιλέγουν οι ίδιες τη ζωή που θα ζήσουν μετά την μετεμψύχωσή τους.
Σ’ αυτή τη στιγμή οχτώ Προφήτες περνούν μπροστά από μια ψυχή και της προφητεύουν τη ζωή που θα ζήσει στο σύγχρονο κόσμο. Η γραφή είναι αφαιρετική και πυκνή και το ύφος θυμίζει τις εκκλησιαστικές προφητείες, όπως και τα ονόματα των Προφητών, που είναι παρμένα από την Παλαιά Διαθήκη.
Το τελευταίο ποίημα της συλλογής είναι φορμαλιστικό και παρουσιάζει μόνο με ουσιαστικά, με λέξεις ασύνδετες, που ανά τρεις διαμορφώνουν το σχήμα τού μονοπατιού, το δρόμο τής ζωής μας, που ξεκινά από το σκοτάδι, καταλήγει στο σκοτάδι, αλλά είναι πλημμυρισμένο με φως.
ΜΟΣΧΑΚΑΝΘΟΣ
Το έργο “Μοσχάκανθος” είναι μια ποιητική σύνθεση. Περιγράφεται λυρικά η πορεία ενός ανθρώπου από το χωριό, στο οποίο γεννήθηκε, προς την πόλη, όπου σπούδασε και έμεινε οριστικά. Τα ποιήματα αναφέρονται στις διάφορες φάσεις τής ζωής του – σπουδές, έρωτες, προδοσία, πόλεμος, ταξίδια, αγώνας επιβίωσης, μα και στην επιστροφή του στο μέρος όπου γεννήθηκε, σαν να προσπαθεί να κλείσει έναν μεγάλο κύκλο. Εκεί βρίσκει το σπίτι του ερειπωμένο πια. Τον πλούσιο κήπο του, που τον θυμόταν γεμάτο λουλούδια, τώρα τον βρίσκει απεριποίητο. Το σπίτι είναι ερμητικά κλειστό. Κι όμως, όταν μπαίνει μέσα, καθώς νιώθει πως τον καλεί μια μυστήρια φωνή, συναντά μια γυναικεία μορφή, τη Συνείδησή του, η οποία, με το λόγο της στο τελευταίο ποίημα, αποσυμβολίζει όλη τη ζωή του και τον καλωσορίζει στην καινούργια αρχή.
Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2019, 96 σελ.
Ο καλλιτέχνης – Βαγγέλης Ντελής
Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει στο φως μόνο χαμένους πολιτισμούς, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά…
Γύρω στο 2300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Το 1997 μ.Χ. ένας αρχαιολόγος επιχειρεί να αναβιώσει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες.
Παράλληλα με τις έρευνες του αρχαιολόγου, παρακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη Γουλανδρή από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, στη Σαντορίνη, όπου γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, και έπειτα στη μινωική Κρήτη, όπου καταφεύγει στο παλάτι του Μίνωα ζητώντας του να απελευθερώσει τη Θήρα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι επιθυμίες του Μίνωα όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή όλων.
Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες.
Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο είναι φανερό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη της ζωής αλλά και του πολιτισμού.
Διηγήματα, Κέδρος, 2015, 358 σελ.
Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Εκδόσεις Γκοβόστη, Locus 7 – Άλλωστε