Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κονίτσης, αφού καθόλα τα έτη της φοιτήσεώς του σ΄ αυτό ελάμβανε υποτροφία από το ΙΚΥ, ως αριστούχος. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το οποίο έλαβε το πτυχίο του με άριστα, εξακολουθώντας να παίρνει υποτροφία από το ΙΚΥ, επίσης ως αριστούχος και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου. Υπηρέτησε δύο χρόνια στον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος αξιωματικός.
Εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα το 1971 με διαγωνισμό στον οποίο επέτυχε πρώτος. Το 1984 προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1989 σε Εφέτη, το 2001 σε Πρόεδρο Εφετών, το 2004 σε Αρεοπαγίτη, το 2006 σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και το 2007 σε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Το 1986 πήρε δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών με άριστα από το ΑΠΘ στο οποίο αναγορεύθηκε διδάκτωρ το 1992. Δημοσίευσε πολλές νομικές μελέτες σε διάφορα νομικά περιοδικά με θέματα από το Αστικό Δίκαιο, τη Πολιτική Δικονομία και την Ιστορία στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Το 1992 δημοσίευσε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «η Νομική σκέψη του Αποστόλου Παύλου». Δίδαξε για 10 συναπτά έτη πολιτική δικονομία στην Εθνική Σχολή Δικαστών.
Από νωρίς ασχολήθηκε τόσο με την επιστήμη όσο και με τα γράμματα. Εκτός από τη νομική διατριβή του με θέμα “Η Νομική Σκέψη του Απ. Παύλου” δημοσίευσε πολλές νομικές μελέτες και άρθρα σε διάφορα νομικά περιοδικά, και το 2009 εξέδωσε την μελέτη με τίτλο “Η περί ανθρωποκτονίας διδασκαλία του Μ. Βασιλείου” ως μια πρώτη προσπάθεια εκ μέρους του προς αναζήτηση της δικαιικής μας ταυτότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μελέτη του με τίτλο: “Η νομική παιδεία του Νεοκαισαρείας Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού”. Παράλληλα όμως με την επιστήμη και το υψηλό του λειτούργημα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία.
Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με το διήγημα “Το τάμα”, το όποιο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Νέα Εστία”, όπου δημοσίευσε μια σειρά διηγημάτων.
Το τάμα και άλλα διηγήματα – Βασίλειος Νικόπουλος
Τα σύνορα του κόσμου. Του μέσα και του έξω
Τα οικεία θαύματα και οι απόκοσμες αλήθειες.
Παλιές πληγές και νέες προσμονές.
Η φλόγα των ανθρώπινων ονείρων.
Η λυτρωτική δύναμη της πίστης.
Το ταξίδι-δώρο της ζωής.
Μια ιερή αποστολή που περνάει από γενιά σε γενιά. Ένας ξωμάχος της ζωής πραγματοποιεί ένα τάμα – αληθινό άθλο: να μεταφέρει με μύριους κινδύνους άσβεστη την αναστάσιμη λαμπάδα σ’ ένα λησμονημένο και αλειτούργητο μοναστήρι.
Οι ψαλτικές γκάφες ενός ευσεβούς ιεροψάλτη. Ένα «αμήν»που γίνεται «ναμήν» και υμνεί τον Κύριο με τον δικό του φάλτσο τρόπο.
Ο Ντοστογιέβσκι της αγάπης. Η πρώτη, σπάνια έκδοση των Αδερφών Καραμαζώφ ενώνει δύο ανθρώπους με τα δεσμά του έρωτα σ’ ένα παζάρι Ρωσοποντίων.
Ο Θεός των κυνηγημένων και περιφρονημένων προσφυγόπουλων. Ένα «αγοραστό» ολοκαίνουργιο αυτοκινητάκι ταξιδεύει τα άπιαστα, απαγορευμένα από τη φτώχεια, όνειρα ενός παιδιού.
Κέδρος, 2009, 243 σελ.
Στην υπηρεσία της δικαιοσύνης – Βασίλειος Νικόπουλος
Δικαστικά απομνημονεύματα
Σάκκουλας Αντ. Ν., 2009, 313 σελ.
Περί ανθρωποκτονίας διδασκαλία του Μ. Βασιλείου και η επίδρασή της στο σύγχρονο ποινικό δίκαιο – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Νομική Βιβλιοθήκη, 2009, 144 σελ.
Η νομικοδικαιική σκέψη ενός δικαστή – Βασίλειος Νικόπουλος
Οι μελέτες που περιέχονται στον τόμο αυτό αναφέρονται άλλες, οι λιγότερες, σε θέματα Αστικού Δικαίου, άλλες οι περισσότερες σε θέματα Πολιτικής Δικονομίας και άλλες, εξίσου πολλές, σε θέματα ιστορίας και φιλοσοφίας του Δικαίου γενικότερα. Η θεματική αυτή σύνθεση δικαιολογεί και τον τίτλο του βιβλίου. Κατ’ αρχήν γίνεται λόγος για “νομικοδικαιική” σκέψη, ακριβώς διότι το βιβλίο περιέχει νομικούς και ευρύτερα δικαιικούς προβληματισμούς, οι οποίοι δικαιολογούν και την αναφορά στην “σκέψη”, δηλαδή στον τρόπο του νομικώς σκέπτεσθαι. Τέλος η αόριστη αναφορά στην σκέψη “ενός δικαστή” και όχι ευθέως στη σκέψη του συγγραφέα, οφείλεται σε λόγους προσωπικής ευαισθησίας, οι οποίοι επιβάλλουν την απομάκρυνση από εγωκεντρικά σχήματα, τα οποία είναι ασυμβίβαστα προς το χαρακτήρα του συγγραφέα ως ανθρώπου και ως δικαστή.
Σάκκουλας Αντ. Ν., 2009, 598 σελ.
Το συναξάρι της Αγια-Φτωχειάς – Βασίλειος Νικόπουλος
Το βιβλίο αυτό δεν ιστορεί ούτε εξιστορεί γεγονότα, αλλά καταθέτει την προσωπική μαρτυρία, όσο και το μαρτύριο μιας ανυστερόβουλης και εντελώς ανυποψίαστης, “συγχωρεμένης” πλέον γυναίκας, που τίποτε άλλο δε ζητούσε από Το Θεό, παρά να την αφήσουν οι άνθρωποι ήσυχη και έρημη στα άσωστα πλούτη της φτώχειας της! Αν είχαν αλλιώς τα πράγματα, και προ παντός όπως τα θέλουν οι εγκάθετοι της παγκοσμιοποίησης στον τόπο μας, σας βεβαιώνω πως δε θα τόγραφα, γιατί δεν είμαι ούτε “ιστορικός”, αλλ’ ούτε και – τυμβωρύχος της εθνικής μας ιστορίας.
Κυριακίδη Αφοί, 2011, 152 σελ.
Η νομική παιδεία του Νεοκαισαρείας Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού – Βασίλειος Νικόπουλος
Προσπάθεια αναζήτησης της δικαιικής μας ταυτότητας
Κυριακίδη Αφοί, 2011, 132 σελ.
Άδεια γάμου – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Κυριακίδη Αφοί, 2011, 280 σελ.
Ο τελευταίος Ραγκαβάνωφ – Βασίλειος Νικόπουλος
Ιστορικό μυθιστόρημα
Κυριακίδη Αφοί, 2013, 470 σελ.
Αγαπημένο μου… Σύνταγμα – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Αντικείμενο του βιβλίου είναι η μελέτη της συνταγματικής κατάστασης στην Ελλάδα, όπως αυτή εμφανίζεται σήμερα, ιδίως μετά την προσφυγή μας στα Μνημόνια και τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις. Ο συγγραφέας με παρρησία και σαφήνεια διαπιστώνει σωρεία παραβάσεων του Συντάγματος και ομιλεί ανοικτά για γενικευμένη συνταγματική εκτροπή.
Διακρίνει τις παραβάσεις σε εκείνες που αναφέρονται σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και σε εκείνες που αφορούν σε άλλα θέματα, όπως παραβάσεις ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θεμελιωδών αρχών του Συντάγματος, την λειτουργία του πολιτεύματος κλπ. Οι πρώτες έχουν ως αιτία την οικονομική κρίση και την συνέπεια αυτής υπαγωγής μας στο μνημονιακό καθεστώς, και οι δεύτερες οφείλονται στην γενικότερη πολιτιστική κρίση.
Αρμός, 2014, 368 σελ.
Τα παιδιά που χάθηκαν – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Στους πολλούς ίσως φανεί απίστευτο ή έστω υπερβολικό το γεγονός ότι για τον συγγραφέα, τον όποιον συγγραφέα, μικρό ή μεγάλο, δεν έχει καμία απολύτως σημασία, όλα ανεξαιρέτως τα γραπτά του έχουν στην ψυχή και την καρδιά του, στο νου και τη σκέψη του, την ίδια ακριβώς θέση που έχουν τα βιολογικά του παιδιά, είναι δηλαδή και αυτά “παιδιά του”. Είναι τα “γραπτά” παιδιά του, που τα αγαπάει και τα χαίρεται, τα καμαρώνει και τα λαχταράει, όπως ακριβώς χαίρεται και αγαπάει τα βιολογικά του παιδιά, γιατί και αυτά, τα “γραπτά” παιδιά του, βγήκαν από την ίδια μήτρα, το ίδιο μυαλό και την ίδια ψυχή! Είναι και αυτά αίμα του μιας και η μελάνη που βγήκε από την πέννα του την ώρα που τα έγραφε, όταν, θέλω να πω τα “γεννούσε”, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά αληθινό, κοχλαστό αίμα βγαλμένο μέσα από την καρδιά του!
Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2015, 112 σελ.
Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2015, 48 σελ.
Η εικαζόμενη “προς Αθηναίους” επιστολή του Απ. Παύλου – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2015, 48 σελ.
Προσωπικές ενθυμήσεις από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. της δεκαετίας του ’60 – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Μ’ αυτό το βιβλίο ασκώ σε ένα ορισμένο και περιορισμένο τομέα της ζωής μου το ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα της μνήμης μου. Δεν μπορεί κανείς να με εμποδίσει σ’ αυτό. Είμαι ελεύθερος ενόσω θυμάμαι! Σεβαστείτε παρακαλώ αυτή την ελευθερία μου, όπως και όσο εκφράζεται και σ’ αυτό το βιβλίο μου! Μπορείτε όλα να τα αμφισβητήσετε, αν είστε οπαδοί της στρεβλωμένης σύγχρονης περί ελευθερίας αντίληψης. Ένα όμως δεν μπορείτε όσο κι αν το θέλετε, να αμφισβητήσετε και πολύ περισσότερο να εμποδίσετε: το δικαίωμά μου να σκέπτομαι!
Ελάτε λοιπόν να διαβάσομε τον σκληρό δίσκο της μνήμης μου από τα λατρεμένα χρόνια των σπουδών μου, από τα χρόνια εκείνα που είμαι βέβαιος ότι κανένας μας δεν ξέχασε ποτέ!
Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2016, 160 σελ.
Η δυστυχία του να είσαι άθεος – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Πολλοί είναι της γνώμης ότι η πίστη στον Θεό είναι η χειρότερη μορφή εξάρτησης, διότι στην πραγματικότητα καταργεί παντελώς την ελευθερία του ανθρώπου. Η πίστη στον Θεό δεν συνεπάγεται καμιά απολύτως εξάρτηση κι αυτό επειδή – προκειμένου να είναι πραγματική και γνήσια- προϋποθέτει τη δική μας ελεύθερη προαίρεση και βούληση. Όποιος πιστεύει στον Θεό αληθινά και πραγματικά δεν το κάνει εξαναγκαστικά, αλλά ελεύθερα με του δική του απολύτως ελεύθερη βούληση.
Αρμός, 2016, 248 σελ.
Έλληνες! την Ελλάδα και.. τα μάτια σας – Βασίλειος Ευτ. Νικόπουλος
Ύστατη προσπάθεια κατανόησης της ευτυχίας τού να είσαι Έλληνας!
Ο ελληνισμός ως δια Παιδείας γνώση υπήρξε εξ αρχής οικουμενικός, όχι μόνο ως διάδοση, αλλά και ως παιδευτική πράξη, έφερε δηλαδή στον πυρήνα της συνολικής έννοιάς του την ιδέα και τη δύναμη της διάδοσης και εξάπλωσης στον σύμπαντα κόσμον! Έτσι η παιδεία με την ανωτέρω έννοια δεν είναι μόνο σκοπός για τους Έλληνες αλλά κατέστη και μέσο προς διάδοση του ελληνισμού ως παιδευτικού ιδεώδους, διαμορφωτικού ενός πανανθρώπινου πολιτισμού. Ο ελληνισμός στην οικουμενική του πλέον διάσταση είναι η δύναμη της εξάπλωσης του ελληνικού τρόπου ζωής και σκέψης σ’ ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στην οποία επέτυχε την ενότητα της ανθρωπότητας κάτω από το πνεύμα της ελληνικής παιδείας, η οποία απέβη η ενωτική ουσία του σύμπαντος κόσμου. Με άλλα λόγια ο ελληνισμός κατέστη πανανθρώπινη κοινωνία παιδείας στηριγμένη στις αιώνιες αρχές και αξίες που αυτός διαμόρφωσε!
Ο ελληνισμός είναι μια έννοια που δύσκολα μπορεί κάποιος να την ορίσει. Αυτή η αδυναμία οφείλεται κατά τη γνώμη μου στο γεγονός ότι απόκτησε κατά ένα θαυμαστό θα έλεγα τρόπο καθολική διάσταση και έγινε παγκόσμια σχεδόν συνείδηση μέσα στο πέρασμα των αιώνων, έτσι ώστε περισσότερο να βιώνεται παρά να εκφράζεται. Νιώθουμε όλοι την έννοιά του αλλά δεν μπορούμε να την εκφράσομε με λόγια. Οι δυσκολίες αυξάνονται κι από το γεγονός ότι την καθολικότητα της συνείδησης αυτής εξέδρεψαν στοιχεία τόσο υλικά όσο και πνευματικά, συνυφασμένα σ’ ένα απολύτως αδιάσπαστο εννοιολογικό σύνολο, με τα δεύτερα, τα πνευματικά, να υπερτερούν των πρώτων, των υλικών, συντριπτικά.
Δοκίμιο, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2017, 224 σελ.
Διηγήματα της μικρής πολιτείας – Βασίλειος Ευτυχ. Νικόπουλος
Τα διηγήματα, αγαπητοί μου αναγνώστες, δεν είναι τίποτε άλλο παρά λουλούδια του νου και της καρδιάς του συγγραφέα. Λουλούδια σπάνια, ακριβά κι αγαπημένα. Μικρά κομμάτια της ζωής του που όλα μαζί συνταιριασμένα συνθέτουν το είναι του! Είναι τα γραπτά που τον εκφράζουν περισσότερο από κάθε άλλο κείμενο. Αν θέλετε να καταλάβετε τον συγγραφέα που αγαπάτε ψάξτε να βρήτε ανάμεσα στα γραπτά του κάποιο διήγημα, διαβάστε το με προσοχή και αγάπη και θα δείτε τότε ποιον συγγραφέα αγαπάτε. Το διήγημα κάνει τον αληθινό συγγραφέα. Σ’ αυτό φαίνεται όλη η μαστοριά τού λόγου και η μαγεία των λέξεων, που μοιάζουν με ψηφίδες πολύχρωμες στον καμβά της φαντασίας του. Το διήγημα είναι τόσο μαστορεμένος και τόσο προσεγμένος σ’ όλες τις λεπτομέρειές του λόγος, που μοιάζει περισσότερο με ποίημα. Κανένα άλλο λογοτεχνικό είδος δεν έχει τόση μαστοριά μέσα του όση το διήγημα. Θα τολμούσα να πω πως οι λέξεις του διηγήματος είναι συνταιρισμένες “σαν τα μάρμαρα της Πόλης πού ’ναι στην Αγιά-Σοφιά”, έχουν το ίδιο σμίλεμα, το ίδιο πελέκημα, όπως κι εκείνα τα λατρεμένα κι αγιασμένα μάρμαρα του πιο ιερού του Γένους μας προσκυνήματος!
Διηγήματα, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ, 2018, 128 σελ.
Άδεια γάμου (2011), Κυριακίδη Αφοί
Ο τελευταίος Ραγκαβάνωφ (2013), Κυριακίδη Αφοί
Διηγήματα
Το τάμα και άλλα διηγήματα (2009), Κέδρος
Τα παιδιά που χάθηκαν (2015), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Διηγήματα της μικρής πολιτείας (2018), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Δοκίμια-Μελέτες-Δίκαιο-Θρησκεία
Στην υπηρεσία της δικαιοσύνης (2009), Σάκκουλας Αντ. Ν.
Περί ανθρωποκτονίας διδασκαλία του Μ. Βασιλείου και η επίδρασή της στο σύγχρονο ποινικό δίκαιο (2009), Νομική Βιβλιοθήκη
Η νομικοδικαιική σκέψη ενός δικαστή (2009), Σάκκουλας Αντ. Ν.
Η νομική παιδεία του Νεοκαισαρείας Αγίου Γρηγορίου του Θαυματουργού (2011), Κυριακίδη Αφοί
Αγαπημένο μου… Σύνταγμα (2014), Αρμός
Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης (2015), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Η εικαζόμενη “προς Αθηναίους” επιστολή του Απ. Παύλου (2015), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Η δυστυχία του να είσαι άθεος (2016), Αρμός
Έλληνες! την Ελλάδα και.. τα μάτια σας (2017), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Αφηγήσεις
Το συναξάρι της Αγια-Φτωχειάς (2011), Κυριακίδη Αφοί
Προσωπικές ενθυμήσεις από τη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ. της δεκαετίας του ’60 (2016), Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
Συλλογικά έργα
Θέματα προσυμβατικής ευθύνης (2006), Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.
Πηγές: Biblionet, Κέδρος, Σάκκουλας Αντ. Ν., Κυριακίδη Αφοί, Αρμός, Νομική Βιβλιοθήκη, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ