Έχει µεταφράσει τα βιβλία Συναισθηµατική νοηµοσύνη µε καρδιά του Claude Steiner (Καστανιώτης, 2006) και Μεγαλώνοντας χαρούµενους εφήβους της Suzie Hayman (Βήτα, 2016). Έχει γράψει τα βιβλία Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ. Ένας οδηγός γονικής συµπεριφοράς (Καστανιώτης, 2008), Η λογική των συναισθηµάτων. Συναισθηµατική ανάπτυξη και συναισθηµατική νοηµοσύνη (Οκτώ, 2013), Γονείς σε κρίση. Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής (Οκτώ, 2016), Επάγγελµα γονέας. Tύποι γονέων και συµπεριφορά παιδιών και εφήβων (Οκτώ, 2017), Η δυναµική της οµάδας και ο ρόλος του συντονιστή. Η περίπτωση των Σχολών Γονέων (Οκτώ, 2019).
Ρινόκερος και ελέφαντας (2014), Οκτώ
Νουβέλες
Το παράθυρο αριστερά (2016), Οκτώ
Ποίηση
Π-οιήσεις (1992)
Γύψος ή Πορσελάνη (1993), Έψιλον
Πεζά
Τομτομ (2019), Οκτώ
Δοκίμια-Μελέτες-Ψυχολογία-Συμβουλευτική
Επάγγελμα γονέας (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Η λογική των συναισθημάτων (2013), Οκτώ
Γονείς σε κρίση (2016), Οκτώ
Επάγγελμα γονέας (2017), Οκτώ (Ε)
Η δυναμική της ομάδας (2019), Οκτώ
Επικοινωνία και ενσυναίσθηση (2022), Οκτώ
Συλλογικά
Η γεωμετρία μιας αθέατης γενιάς. Ανθολογία ποίησης της γενιάς του ’90 (2002)
Μεταφράσεις
Claude Steiner, Συναισθηματική νοημοσύνη με καρδιά (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Suzie Hayman, Μεγαλώνοντας χαρούμενους εφήβους (2016), Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Επικοινωνία και ενσυναίσθηση – Βασιλική Παππά
Η ενσυναίσθηση αποτελεί σηµαντικό ζητούµενο σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, σε όποιο πλαίσιο κι αν αυτές λαµβάνουν χώρα. Πολλοί την ταυτίζουν µε τη συναισθηµατική νοηµοσύνη, η ενσυναίσθηση όµως είναι η κορωνίδα της συναισθηµατικής νοηµοσύνης. Το βιβλίο επιχειρεί να αναδείξει την αξία της ενσυναίσθησης στην επικοινωνία. Αρχικά εξετάζεται και αναλύεται η έννοια της επικοινωνίας και στη συνέχεια αυτή της ενσυναίσθησης µε τα είδη της και την αναπτυξιακή της πορεία. Ακολούθως προβάλλονται συγκεκριµένες τεχνικές επικοινωνίας που προωθούν την ενσυναίσθηση τόσο στις σχέσεις ενηλίκων όσο και στις σχέσεις των γονιών µε τα παιδιά τους. Τέλος, γίνεται αναφορά σε µια από τις πιο βασικές τεχνικές της ενσυναίσθησης, στο γράµµα αγάπης, αλλά και στο συναίσθηµα της ευγνωµοσύνης, που επίσης ενισχύει την ενσυναίσθηση και ενδυναµώνει τη συναισθηµατική µας σύνδεση µε τους άλλους. Το βιβλίο αποτελεί χρήσιµο εργαλείο για τους γονείς αλλά και για τους ειδικούς ψυχικής υγείας, καθώς αναδεικνύει το γεγονός ότι η ενσυναίσθηση είναι προϋπόθεση µιας αρµονικής και ουσιαστικής κοινωνικής συνύπαρξης και είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την αυθεντική επικοινωνία. Μια επικοινωνία χωρίς ενσυναίσθηση είναι µια επικοινωνία χωρίς περιεχόµενο.
Επικοινωνία, Οκτώ, 2022, 197 σελ.
Η δυναμική της ομάδας – Βασιλική Παππά
Η περίπτωση των σχολών γονέων
Το βιβλίο επιχειρεί μια σύντομη ανασκόπηση της θεωρίας της δυναμικής της ομάδας και του ρόλου του συντονιστή, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στη δυναμική των ομάδων Σχολών Γονέων. Αρχικά προσεγγίζει την ίδια την έννοια της ομάδας, τα είδη της, τα χαρακτηριστικά της και παρουσιάζει τις διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις σχετικά με τη δυναμική της ομάδας. Στη συνέχεια αναλύονται οι λειτουργίες και τα στάδια της ομάδας, οι νόρμες, οι ρόλοι αλλά και οι θεραπευτικοί παράγοντες που εμφανίζονται σε αυτή. Τονίζεται ο ρόλος του συντονιστή των ομάδων και οι αρχές που θα πρέπει να διέπουν το έργο του. Τέλος, δίνεται έμφαση στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται στις ομάδες Σχολών Γονέων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο συντονιστής τους, προτείνοντας εύχρηστες και πρακτικές λύσεις. Το βιβλίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για κάθε ειδικό που συντονίζει ομάδες ενηλίκων και ιδιαίτερα ομάδες Σχολών Γονέων.
Μελέτη, Οκτώ, 2019, 158 σελ.
Τομτομ – Βασιλική Παππά
Ένα αγόρι που μεγαλώνει σε μια γειτονιά του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη του περασμένου αιώνα. Η συναισθηματικά ελλειμματική σχέση με τον πατέρα του καθορίζει την ενηλικίωσή του· οι φανταστικοί του φίλοι, ο Μουφτάρ, ο Λυκ, η Ζαν, ο Ζήνωνας. Η σύντομη και ανεξήγητη εξαφάνιση του πατέρα θα πυροδοτήσει τον θυμό και την πολύχρονη φυγή του γιου. Η μνήμη και τα θραύσματά της: τα τρένα στο Σίρκετζι, το Οριάν Εξπρές, το Λονδίνο, το νεκροταφείο του Σισλί, η εξαφάνιση της Αγκάθα Κρίστι και το κλειδί του δωματίου 411 στο ξενοδοχείο Πέρα Παλάς. Τελικά, τι σημαίνει η επιστροφή στον γενέθλιο τόπο; Είναι απλώς ένας τρόπος να πενθήσουμε -έστω και παράκαιρα- τους νεκρούς ή οδηγεί στη συνειδητοποίηση του παρελθόντος κι αποτελεί την απαρχή ενός νέου ξεκινήματος;
Πεζογραφία, Οκτώ, 2019, 147 σελ.
Επάγγελμα γονέας – Βασιλική Παππά
Τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων
Είναι “επάγγελμα” το να είναι κανείς γονιός;
Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το συγκεκριμένο ζήτημα. O Γάλλος ψυχίατρος Andre Berge υποστήριζε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό αλλά ταυτόχρονα και για το πιο δύσκολο και απαιτητικό “επάγγελμα”.
Πόσο προετοιμασμένοι είμαστε για να ασκήσουμε αυτό το “επάγγελμα”; Πώς μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι τύποι γονέων και τι είδους ανατροφή παρέχει κάθε τύπος; Πώς επηρεάζουν αυτά τα είδη ανατροφής τη συμπεριφορά των παιδιών; Ποιες ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η δομή της ελληνικής οικογένειας σχετικά με τους τύπους γονέων που διακρίνει η διεθνής βιβλιογραφία; Πώς μπορεί η συμβουλευτική γονέων και ιδιαίτερα ο θεσμός των Σχολών Γονέων να ενδυναμώσει και να υποστηρίξει τον γονικό ρόλο;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις το Επάγγελμα γονέας, παροτρύνοντας τους γονείς να διερευνήσουν τον δικό τους τύπο και να προβληματιστούν ως προς τις συμπεριφορές που τον προσδιορίζουν. Με αυτόν τον τρόπο αποτελεί απαραίτητο εργαλείο στην αναζήτηση της ταυτότητας του σύγχρονου γονέα.
Ψυχολογία, Οκτώ, 2017, 237 σελ.
Γονείς σε κρίση – Βασιλική Παππά
Η διαχείριση της απώλειας και της αλλαγής
Τι συνιστά κρίση για ένα παιδί; Πώς αντιδρούν τα παιδιά στην απώλεια και πώς τη διαχειρίζονται; Πώς και με ποιους τρόπους μπορούμε να τα βοηθήσουμε να τη διαχειριστούν; Ποιοι τρόποι ενδείκνυνται για την αντιμετώπισή της από την πλευρά των ενηλίκων;
Ο όρος κρίση είναι συνυφασμένος με τη δυσχέρεια, τον κίνδυνο, την απότομη μεταβολή, με κάποιο βαθμό δυσκολίας ή -στην καλύτερη περίπτωση- με κάποιο είδος επαναδιαπραγμάτευσης. Η κρίση ανατρέπει τα δεδομένα, αλλάζει και μεταμορφώνει ραγδαία την πραγματικότητα· την αποσυντονίζει και την απορρυθμίζει· προκαλεί φόβο και αναστάτωση. Άλλοτε η τελική έκβαση αποβαίνει άμεσα θετική και άλλοτε τα θετικά στοιχεία που προκύπτουν αργούν να εμφανιστούν. Κάθε κρίση επιφέρει ένα είδος ανισορροπίας, η οποία βραχυπρόθεσμα προκαλεί στρες, ενώ μακροπρόθεσμα προάγει την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Σε αυτό το βιβλίο η Βασιλική Παππά απευθύνεται στους γονείς που βιώνουν κάποιου είδους κρίση, μετάβαση, αλλαγή ή απώλεια. Ορίζει, εξετάζει και αναλύει κάθε κρίση ξεχωριστά και προσφέρει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπισή της. Το βιβλίο απευθύνεται σε κάθε γονιό που επιθυμεί να βρει το νόημα κάθε κρίσης και με αυτό να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του, τη σχέση του με το παιδί του, αλλά και την ίδια τη ζωή του.
Συμβουλευτική, Οκτώ, 2016, 176 σελ.
Το παράθυρο αριστερά – Βασιλική Παππά
Στην Ολλανδία του 17ου αιώνα ο Γιοχάνες, φημισμένος ζωγράφος της εποχής του, προαισθανόμενος το θάνατό του προβαίνει στην εξομολόγηση του μυστικού που τον βαραίνει για πολλά χρόνια. Το κουβάρι της αφήγησης αρχίζει να ξετυλίγεται από τη μέρα της γέννησής του και φτάνει ως το όνειρο της τελευταίας νύχτας της ζωής του. Μέσα από τα σημαντικά γεγονότα της σύντομης ζωής του και τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν ξεδιπλώνονται οι απόψεις του για τη ζωή, την τέχνη, τις διανθρώπινες σχέσεις, την επικοινωνία και τα συναισθήματα, την αλήθεια και την επιτήδευση. Το νόημα της ζωής προσδιορίζεται από την τέχνη και τα μηνύματά της. Ο ρόλος του πατέρα αλλά και αυτός του μέντορα είναι καθοριστικοί, δεν καταφέρνουν ωστόσο να εκπληρωθούν, σύμφωνα με τον απολογισμό του επερχόμενου τέλους. Το κυνήγι του ιδανικού με όχημα την τέχνη και το βάρος της ντροπής από την απόκρυψη του μυστικού θέτουν τους ρόλους αυτούς σε δεύτερο πλάνο. Ωστόσο, ο θάνατος κλείνει τον κύκλο της ζωής, χαρίζει επιείκεια, καθαίρει και συγχωρεί.
Με πρόσχημα την τέχνη και την αινιγματική ζωή ενός μεγάλου καλλιτέχνη επιχειρείται η διερεύνηση της ταυτότητάς του, αλλά και των πολλαπλών ρόλων που αυτός καλείται να εκπληρώσει στη ζωή. Η αλήθεια, η ειλικρίνεια και η συνέπεια στην εκπλήρωση των ρόλων οδηγούν σε μια διαφορετική θέαση των πραγμάτων.
Νουβέλα, Οκτώ, 2016, 125 σελ.
Ρινόκερος και ελέφαντας – Βασιλική Παππά
Ένας ρινόκερος ταξιδεύει στην Πορτογαλία με προορισμό τη Ρώμη. Ένας ελέφαντας βρίσκει τον τελικό προορισμό του στη Ρώμη, ύστερα απο μεγάλη περιπέτεια. Γίνεται το αγαπημένο κατοικίδιο του πάπα, ο έμπιστος φίλος του, ο θεραπευτής του. Όμως ο ίδιος δεν γιατρεύεται. Παραμένει αλυσοδεμένος, ακινητοποιημένος και μόνος. Ένας ρινόκερος και ένας ελέφαντας γίνονται πρόσωπα με συναισθήματα. Επικοινωνούν μεταξύ τους και εκφράζονται, καθένας με τον δικό του τρόπο. Την ιστορία τους θα την αφηγηθεί εκείνος σ’ Εκείνη, δείχνοντας πώς οι συμπτώσεις ενός ταξιδιού μπορούν να δώσουν καινούργιο νόημα στη ζωή. Ή να επιβεβαιώσουν το παλιό.
Μυθιστόρημα, Οκτώ, 2014, 192 σελ.
Η λογική των συναισθημάτων – Βασιλική Παππά
Συναισθηματική ανάπτυξη και συναισθηματική νοημοσύνη
Τι είναι τα συναισθήματα; Πώς αναδύονται και πώς εκφράζονται; Σε τι συνίσταται η συναισθηματική νοημοσύνη και σε τι μας χρησιμεύει; Πώς αποκτάται και ποιος είναι ο ρόλος των γονέων στην απόκτησή της; Αυτά είναι μερικά από τα θεμελιώδη ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η παρούσα μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας διαρθρώνεται σε δύο μέρη.
Το Πρώτο Μέρος αφιερώνεται στην ανάπτυξη των συναισθημάτων των παιδιών, σε εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με τη μελέτη του συναισθήματος, την οργάνωση και την ανάδυση των συναισθημάτων από τη βρεφική ηλικία, ενώ εξετάζονται και τα βασικά/πρωτογενή συναισθήματα. Επίσης, επιχειρείται ένας σχολιασμός της συμβολής της γνωστικής αλλά και της κοινωνικής διάστασης της συναισθηματικής ανάπτυξης, με κύρια εστίαση στη σχέση γονιού-παιδιού και τη δυαδική ρύθμιση του συναισθήματος, τους τύπους δεσμού και τις συνέπειες του αποχωρισμού. Τέλος, αναλύεται ο ρόλος των συναισθημάτων στην αυτονόμηση του εαυτού και την έκφραση των δευτερογενών συναισθημάτων.
Το Δεύτερο Μέρος αφιερώνεται στη συναισθηματική νοημοσύνη. Γίνεται αναφορά στην έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης και τα θεωρητικά μοντέλα που έχουν διαμορφωθεί, στην έννοια της ενσυναίσθησης και της συσχέτισής της με τη συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο των γονέων και συγκεκριμένα στους τύπους γονέων και τα αποτελέσματά τους στη συμπεριφορά των παιδιών, καθώς και στο προφίλ το οποίο έχουν οι γονείς-συναισθηματικοί μέντορες που αναμφίβολα αποτελούν το συναισθηματικό πρότυπο το οποίο ενδείκνυται για τα παιδιά τους.
Δοκίμιο, Οκτώ, 2013, 246 σελ.
Γονείς, παιδιά και ΜΜΕ – Βασιλική Παππά
Ένας οδηγός γονικής συμπεριφοράς
Πώς μπορούν οι γονείς σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο τη σχέση των παιδιών τους με τα ΜΜΕ; Πώς μπορούν να τα προφυλάξουν από την ασύδοτη λειτουργία τους; Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί συνήθως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το βιβλίο ασχολείται με τα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προτείνοντας πρακτικές που αποδεικνύονται πολύ πιο αποτελεσματικές από κάθε απαγόρευση. Παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ΜΜΕ σήμερα, αλλά και τις επιπτώσεις τους στην παιδική συμπεριφορά και στη διάπλαση του χαρακτήρα των παιδιών. Yποδεικνύει τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να εφαρμόσουν μια “εκπαίδευση των Μέσων”, έτσι ώστε να αμβλύνουν τις αρνητικές τους συνέπειες στα παιδιά.
Τέλος, συνδυάζοντας αυτή την εκπαίδευση με τη διαμόρφωση γονικής ταυτότητας, βοηθά και τους ίδιους τους γονείς να συνειδητοποιήσουν το ρόλο τους και την αποστολή τους.
Ψυχολογία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 174 σελ.
Επάγγελμα γονέας – Βασιλική Παππά
Ψυχολογικοί τύποι γονέων και συμπεριφορά παιδιών και εφήβων
“Είναι επάγγελμα το να είναι κάποιος γονιός;” Πολλές απόψεις έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αν προσδιορίσουμε με αυτό τον τρόπο τη γονική ιδιότητα και την άσκηση του γονικού ρόλου, θα συμφωνήσουμε ότι πρόκειται για το πιο σημαντικό και συναρπαστικό αλλά συνάμα και το πιο δύσκολο και απαιτητικό “επάγγελμα”. Το βιβλίο αυτό ασχολείται με την παρουσίαση των ψυχολογικών τύπων γονέων και τις συμπεριφορές των παιδιών που σχετίζονται με αυτούς. Στο πρώτο μέρος γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά των γονέων σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο των παιδιών. Στο δεύτερο μέρος γίνεται η παρουσίαση των ψυχολογικών τύπων γονέων και των αντίστοιχων συμπεριφορών των παιδιών και, τέλος, στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται ο ρόλος της Συμβουλευτικής των γονέων και των Σχολών Γονέων και η σημαντική συνεισφορά τους στην ενδυνάμωση το γονικού ρόλου.
Ψυχολογία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 189 σελ.
Γύψος ή πορσελάνη – Βασιλική Παππά
Ποίηση, Έψιλον, 1993, 32 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Έψιλον, Οκτώ